Sunday, August 07, 2011

αγορά σπιτιού...συμβουλές και ιδέες Part 4 (συμβόλαια και λίγο μετά)

In the previous episode
Έχουμε φτάσει αρκετά κοντά. Στο προηγούμενο επεισόδιο είπαμε για τους συνεργάτες μας (δικηγόρο, μηχανικό) και πράγματα τα οποία πρέπει να προσέξουν! Θα το βρεις εδώ. Part3. Για τα 2 προηγούμενα δες Part2 και Part1. Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να ορίσουμε ημερομηνία υπογραφής συμβολαίων.

Συμβόλαια
Ένα ωραίο απόγευμα εσύ ο δικηγόρους σου  (ίσως ο εγγυητής σου αν έχεις), ο πωλητής του, ο δικηγόρος του και η/ο συμβολαιογράφος (που θα πληρώσεις και εσύ αδρά - και πρέπει αν την υπολογίζεις στα έξοδα) θα μαζευτείτε για να γίνει ο γάμος (τρόπος του λέγειν). Λίγο πριν πρέπει να περάσεις και από την εφορία να πληρώσεις τα σχετικά παράβολα και φόρους τους οποίους είπαμε και σε προηγούμενο μέρος - ανάλογα τον νόμο και την εποχή θα τους δεις εκείνη την στιγμή!

Ο/Η συμβολαιογράφος διαβάζει φωναχτά το συμβόλαιο και απαγγείλει με κάθε λεπτομέρια το ιστορικό του οικοπέδου, τους ιδιοκτήτες, το πως πέρασε από τον ένα στον άλλο και πως τελικά έγινε αυτό που έγινε. Μετά περνάει στο κομμάτι που περιγράφει τι αγοράζεις εσυ - τετραγωνικά, ποιες θέσεις parking, που τι και γιατί. Γενικά ο δικηγόρος σου θα πρέπει αν διαβάζει μαζί και φυσικά να βλέπει το συμβόλαιο ΑΛΛΑ κάνε ένα κοπο όσο και αν σου φαίνεται σπαστικό - άκου και εσύ και προσπάθησε να ακολουθείς την ιστορία (ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ).
Στα συμβόλαια είναι και η στιγμή που συνήθως δίνεις στον πωλητή το λεγόμενο κρυμμένο ποσό, δηλαδή ότι λεφτά έχετε συμφωνήσει (την εμπορική αξία) και δεν έχει ακόμα καλύψει το δάνειο. Εδώ θα ακούσεις διάφορα, θα σου πουν να φέρεις τα λεφτά σε σακούλα (i did) , δεν θέλουν επιταγή, δεν θέλουν να έρθουν στην τράπεζα να τα παραλάβουν και άλλα τραγελαφικά. Προσπάθησε γενικά όσο μπορείς να μην έχεις τα λεφτά πάνω σου για αρκετό καιρό και φυσικά ο πωλητής δέχεται επιταγή ή μπορεί να έρθει ο ίδιος μαζί σου να αποταμιεύσεις μαζί ακόμα καλύτερα. Να σου θυμίσω ότι αν είναι μεγάλο το ποσό δεν μπορείς απλά μια μέρα να πας στην τράπεζα και να ζητήσεις μερικές 10δες χιλιάδες euro! 2-3 εργάσιμες με ειδικό notice.
Οι υπογραφές πέφτουν, κερνάς και ένα γλυκάκι για το καλό, μετράς μαζί με τον πωλητή τα λεφτά που του δίνεις στο χέρι (εκεί αρχίζει και σε τσούζει και πραγματικά καταλαβαίνεις ότι - κοίτα τελείωσαν τα ψέματα - αγόρασα σπίτι , οικονομίες μιας ζωής έφυγαν).
Ο ιδιοκτήτης πρέπει αν σου παραδώσει όλα τα σχετικά χαρτιά - δεν θα υπογράψεις συμβόλαιο αυτή την εποχή αν δεν έχει α) απόδειξη ότι έχεις τακτοποιήσει ήμι-υπαίθριους, β) πιστοποιητικό ενεργειακής επάρκειας . Τέλος πρέπει να σου παραδώσει κλειδιά από όλες τις πόρτες και τους χώρους (μερικοί κάνουν τις πάπιες έχουν ακούσει - μέχρι να πάρουν και τα λεφτά του δανείου) ΜΗΝ μασάς ζήτα κλειδιά άμεσα!

Συγχαρητήρια μόλις έκανες το όνειρο σου πραγματικότητα, αγόρασες το δικό σου κατά δικό σου σπίτι!

Μετά τα συμβόλαια
Νόμιζες ότι κάπου εδώ τελειώνει, έχεις λάθος - δεν θέλω να σε φοβίσω αλλά εδώ είναι που ξεκινάνε τα δύσκολα. Θα πρέπει να προγραμματίσεις τις εξής υποχρεώσεις από εδώ και πέρα - παρέα με τα χαρτιά που έχεις πάρει από τα συμβόλαια.

1) Βόλτα από την τράπεζα σου να καταθέσεις τον φάκελο, έτσι ώστε να έρθουν να του κάνουν εκτίμηση, να κάνουν τα διαδικαστικά για την προσημείωση και να προχωρήσει το δάνειο σου. Θα χρειαστεί να πας μια βόλτα σε δικαστήριο για την υποθήκη - θα σε ενημερώσουν αυτοί (μισή ώρα διαδικασία σε μένα).

2) Βόλτα από το υποθηκοφυλακείο αλλά και το δημαρχείο για να δηλωθεί το σπίτι!

3) Βόλτα από την ΔΕΗ (αν δεν βάλεις ηλεκτρικό δεν μπορείς να ξεκινήσεις δουλεια)- για να σε συνδέσουν - συνήθως θέλει 1 εβδομάδα.

4)Βόλτα από την ΕΥΔΑΠ για να αλλάξεις το όνομα στο ρολόι του νερού - συνήθως τα έχουν όλοι οι πωλητές στο όνομα τους και τα σπίτια έχουν νερό - απλά τώρα θα πρέπει να αλλάξει το όνομα.

5)Αίτηση για τηλέφωνο (ΟΤΕ ή κάποια άλλη εταιρία) . Συνήθως θα τους πάρει 5-10 μέρες. Σε μένα forthnet έγινε ενεργοποίηση νέας γραμμής σε 5 εργάσιμες! Πολύ καλά θα έλεγα!
Να σημειώσουμε ότι από εδώ και πέρα μετράει ο χρόνος ανάποδα έτσι ώστε η τράπεζα να σου απελευθερώσει τα λεφτά για το δάνειο. Ανάλογα την τράπεζα και το ποσό μπορεί να πάρει 1ή 2 μήνες. Στο συμβόλαιο σου θα έχεις ένα deadline γύρω στα 2-3 μήνες +1 χαριστικός. Από εκεί και πέρα μετράνε ρήτρες τις οποίες θα πρέπει πληρώνεις κάθε μήνα!Τέλος καθώς θα περιμένεις την ΔΕΗ και ίσως την ΕΥΔΑΠ μπορείς να εκμεταλλευτείς τον χρόνο έτσι ώστε να ξεκινήσεις τις αγορές επίπλων ή συσκευών για το σπίτι.
 
Εργασίες στο σπίτι και μάστορες (here comes the pain)
Υποθέτω ότι είσαι τυχερός/η και η ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ σε έχουν ήδη συνδέσει αυτό σημαίνει ότι το σπίτι έχει βασικές παροχές έτσι ώστε να ξεκινήσεις να το καθαρίζεις αλλά και να κλείνεις μικρο μαστορέματα και δουλειές. Ένα σπίτι όσο και αν έτοιμο είναι έχει αρκετές δουλειές και ελέγχους! Θα σου δώσω μια συμβουλή γιατί εγώ έκανα λάθος. Μέχρι να μπεις θα πρέπει να περάσουν από το σπίτι διάφοροι μάστορες και συνεργεία να ελέγξουν διάφορα πράγματα - ηλεκτρικά, υδραυλικά, παροχές, boiler, αλουμίνια.

Ο πωλητής έχει τα λεγόμενα συνεργεία του που είναι ουσιαστικά οι άνθρωποι με τους οποίους πριν κάποια χρόνια συνεργάστηκε για να φτιάξει την οικοδομή. Οι άνθρωποι αυτοί σε μέγαλο ποσοστό έχουν ήδη πληρωθεί για την δουλειά τους και σε ένα άλλο μεγάλο ποσοστό θεωρούν μεγάλο μπλέξιμο να περάσουν από το σπίτι σου για να παραδώσουν την παροχή τους όπως θα έπρεπε. Αν πρέπει να κάνουν και κάποιο μερεμέτι εκεί είναι που θα σε κουράσουν - γιατί αν πέσεις και στην περίπτωση που έχουν μαλώσει με τον πωλητή ή τους χρωστάει λεφτά θα βρεθείς στην μέση και δεν θα κάνεις την δουλειά σου.

Θα παραθέσω μια λίστα από πράγματα τα οποία πρέπει να ελέγχουν ή θα πρέπει να δεις και εσύ για επισκευές και μαστορέματα. Η συμβουλή είναι ότι ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙΣ απλά μια λίστα από τηλέφωνα και να πρέπει να τους ψάχνεις εσύ ή να κανονίζεις μαζί τους για πράγματα τα οποία ΠΡΕΠΕΙ να είναι έτοιμα έτσι και αλλιώς. Απαίτησε να τα κανονίσει ο ίδιος για σένα, (ένας πιθανός τρόπος είναι να το παίξεις λίγο με τα λεφτά - να έχει να περιμένει) αλλά προσπάθησε να μην σου φορτώσει δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο ίδιος - δηλαδή τουλάχιστον τους ελέγχους να τους κανονίσει ο ίδιος και όχι εσύ να κυνηγάς τον κάθε πικραμένο.

Αν θες κάτι παραπάνω ή αλλαγές με τις οποίες δεν έχεις συμφωνήσει με τον πωλητή μπορείς να βρεις όποιον άλλο θες και να τον κυνηγήσεις (παρατήρησα ότι πολλοί από τους μάστορες της οικοδομής) ζητάγανε 20-30% πιο πολλά λεφτά για να κάνουν μια προσθήκη γιατί απλά - υπέθεταν ότι θα τους προτιμήσεις. Μην το κάνεις - και φυσικά παζάρεμα τους όσο μπορείς και φυσικά στο όριο να μπορείς να κάνεις την δουλειά σου. Ας δούμε όμως τι θα πρέπει να έχεις ήδη δει.
 1. Έλεγχος παροχής ρεύματος - πρίζες, πίνακας , παροχή σπιτιού (Ηλεκτρολόγος - είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνει ο πωλητής)
 2. Έλεγχος παροχής νερού - υδραυλικά - έλεγχος για υγρασία και σωστή λειτουργία υδραυλικών (καζανάκια, μπανιέρες, διαρροές) 
 3. Έλεγχος εξοπλισμού boiler - θερμοσίφωνα (ανάλογα τι έχεις) πχ σε μένα το boiler, θερμοσίφωνας στην ταράτσα ήθελε προσθήκη υγρού για να δουλέψει σωστά - μιας και ειχε 2 χρόνια κλειστό.
 4. Έλεγχος σε έπιπλα τα οποία έχει ήδη το σπίτι - ντουλάπια κουζίνας, ντουλάπες και λοιπά. Πολλές φορές θα δεις ότι υπάρχουν παρατυπίες, (κακά τα ψέματα οι κουζίνες που βάζουν οι πιο πολλοί κατασκευαστές δεν είναι ότι καλύτερο - αλλά για αρχή IMΗO δεν χρειάζεται να ξοδευτείς και να φτιάξεις άλλη -εκτός αν είσαι παντρεμένος και η σύζυγος έχει πάθει υστερία γιατί δεν έχει τα ντουλάπια όπως τα θέλει). Να θυμάσαι ότι ο μαραγκός (κατάρα όταν θα μπλέξεις με αυτούς τους ανθρώπους) είναι υποχρεωμένος στην ίδια τιμή μέσα που έχεις δώσει για το σπίτι να σου κόψει τον πάγκο της κουζίνας αλλά και να σου φτιάξει συμπληρώσει το ντουλάπι για το πλυντήριο πιάτων. Μην μασάς με αυτά που θα σου πουν ότι είναι έξτρα να πληρώνεις 50αρικα για πλάκα. - κάνε ότι μπορείς να τα φτιάξει ο πωλητής! Τόσα λεφτά έχεις δώσει!
 5. Έλεγχος αλουμίνια, οι πόρτες κλείνουν σωστά, αν υπάρχει κάτι το οποίον δεν ταιριάζει η δεν λειτουργεί είναι υποχρεωμένοι να το διορθώσουν - είναι σημαντικό τα αλουμίνια σου να μην έχουν προβλήματα - είναι θέμα μόνωσης
 6. Έλεγχος εξωτερικής πόρτα και εγκατάσταση της δική σου κλειδαριάς μαζί με τον σχετικό αφαλό αλλά και αντικλείδια. Όταν αγοράζεις το σπίτι έχει default αφαλούς και ανοίγουν οι πόρτες με passepartout κλειδί -δεν θες η κάθε κυρα Νίτσα από εδώ και πέρα να μπαινοβγαίνει στο διαμέρισμα σου.
 7. Έλεγχος μαζί με τον πωλητή ξανά - χώρων στάθμευσης και τυχόν προβλήματα στις αποθήκες - υπόγειο. Μην σου βγει μετά κανένα θέμα με καμία αποχέτευση ή υγρασία και πρέπει να τα πληρώνεις από την τσέπη σου.
 8. Έλεγχος σε πλακάκια σε μπάνια και κουζίνα - υπάρχει μεγάλη περίπτωση να βρεις κακοτεχνίες - θα απαιτήσεις να διορθωθούν όπως και να μην ξεχάσεις να ζητήσεις από την αποθήκη της πολυκατοικίας πλακάκια spare για να έχεις σε περίπτωση που στο μέλλον κάνει μετατροπές σε μπάνια ή σε δάπεδα.

Αυτά...οι δουλειές έχουν ξεκινήσει και  το τηλέφωνο σου θα έχει πάρει φωτιά. Πρέπει να έχεις βοήθειες από ανθρώπους (*οικογένεια) που να μπορούν αν κάθονται στο πόδι σου γιατί ο καθένας από τους παραπάνω θα σου λέει τις δικές του ώρες και όπως τον βολεύει. Διαφορετικά τώρα ήρθε η στιγμή να πάρεις μια άδεια! Δεν έχουμε τελειώσει όμως ακόμα. Έχουμε να κάνουμε αγορές και διορθώσεις μόνοι μας - ακόμα ένα μέρος μας περιμένει για να τελειώσουμε (αν και το σπίτι δεν τελειώνει παρά μόνο από πολλούς μήνες μετά).

1 comment:

 1. Δύο ερωτήσεις/απορίες επί της διαδικασίας:
  "Στα συμβόλαια είναι και η στιγμή που συνήθως δίνεις στον πωλητή το λεγόμενο κρυμμένο ποσό, δηλαδή ότι λεφτά έχετε συμφωνήσει (την εμπορική αξία) και δεν έχει ακόμα καλύψει το δάνειο"
  Αυτά είναι μαύρα δηλαδή; Αν δεν έχεις να βάλεις λεφτά από την τσέπη σου και πάρεις δάνειο για το πλήρες ποσό (λέμε τώρα) ποια είναι τα κρυμμένα;

  "Βόλτα από την τράπεζα σου να καταθέσεις τον φάκελο, έτσι ώστε να έρθουν να του κάνουν εκτίμηση, να κάνουν τα διαδικαστικά για την προσημείωση και να προχωρήσει το δάνειο σου"
  Δηλαδή η τράπεζα αποφασίζει τελικά αν θα σε δανείσει αφού υπογραφεί το συμβόλαιο. Αν απορρίψει την αίτησή σου
  α) Τι γίνεται η προκαταβολή;
  β) Τι γίνεται με τα κρυμμένα που είπαμε πιο πάνω;
  Ευχαριστώ

  ReplyDelete