Saturday, January 08, 2011

Πρώτες εντυπώσεις από το Mac AppStore

Η Apple συνεχίζει να κάνει βήματα βάση σχεδίου και να ολοκληρώνει αυτό που λέμε 'εμπειρία χρήσης' στις συσκευές της αλλά και το λογισμικό που δημιουργεί. Αφού εδώ και κάποια χρόνια έχει εκπαιδεύσει εκατομμύρια πια χρήστες στη ιδέα του itunes store για τις i-συσκευές (iphone,ipod,ipad) και έχει κερδίσει αρκετά μεγάλο μερίδιο από την πίτα της πώλησης μουσικής μέσα απο το itunes store, βάζει την τελευταία πινελιά σε αυτή την ιδέα και δημιουργεί ένα Application Store για το λειτουργικό σύστημα στους υπολογιστές της το MacOSX.

Οι χρήστες κάποιου ipod, ipad ή iphone δεν θα έχουν καμία δυσκολία να βρουν πως δουλεύει το appstore είναι ακριβώς το ίδιο παράδειγμα με το ίδιο μοτίβο ενεργειών.

Από την πρώτη μου εμπειρία με αυτό μπορώ να δηλώσω ότι το βρήκα εξαιρετικά απλό, εύχρηστο και όμορφα φτιαγμένο. Δεν ξόδεψα χρόνο στο να μάθω πως δουλεύει, απλά πατάω στην εφαρμογή και σε μερικά δευτερόλεπτα είναι στο Dock μου. Σήμερα είδα ότι δουλεύουν και τα updates μια χαρά, όπως και στο iphone.

Τώρα ένα βήμα παρακάτω σε όλα αυτά που είμαι σίγουρος ότι τα έχουν γράψει αρκετοί και δεν λένε και κάτι σημαντικό. Θεωρώ το MacAppStore καλό σαν υλοποίηση και ιδέα ιδιαίτερα για τους νέους χρήστες Mac υπολογιστών. Δεν ήθελε και μεγάλη προσπάθεια σε σχέση με άλλα λειτουργικά να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή αλλά τώρα έγινε πιο εύκολο. Ακόμα και αν θες να βοηθήσεις κάποιον από μακριά μπορείς να του στείλεις το link της εφαρμογής στο store και η εγκατάσταση θα γίνει αυτόματα.

Αν χρειαστεί να πάρεις άλλο mac ή πρέπει να εγκαταστήσεις από την αρχή το macOSX τότε
το AppStore θυμάται τι είχες εγκαταστήσει οπότε θα στα επανα-εγκαταστήσει αυτόματα (χρήσιμο :).

Για την ώρα μπορώ να βρω αρκετές εφαρμογές που συνήθως εγκαθιστώ με το χέρι αλλά έχω να σημειώσω και αρκετές τις οποίες λείπουν. Θεωρώ με τον χρόνο θα μεγαλώσει ο αριθμός τους. Δοκιμαστικά αγόρασα την έκδοση του AngryBirds για Mac (αρκετό γέλιο) και μερικές ακόμα free όπως το Twitter app και την εφαρμογή του SoundCloud (έχω γίνει φανατικός χρήστης τελευταία για να ακούω DJ set και σχετική μουσική).

Όλος αυτός ο χρήσιμος αυτοματισμός και η απλότητα φυσικά έρχονται για κάποιους με ένα τίμημα - και αυτό είναι ο απόλυτος έλεγχος της Apple για το τι θα μπορεί να βρεθεί στις λίστες του Store. Αν είναι φτιαγμένο με εργαλεία και γλώσσες προγραμματισμού που εγκρίνει η Apple, αν η άδεια χρήσης ή πώλησης είναι συμβατή με αυτή που ορίζει η Apple. Θα είμαι ειλικρινής - ούτε και εγώ συμφωνώ με αυτό το πιεστικό μοντέλο 100%. Πιστεύω θα μπορούσε να είναι λίγο πιο ελεύθερο και σε ότι έχει να κάνει με τις τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές αλλά και τις άδειες χρήσης - παρόλα αυτά δεν θα το έκανα και εντελώς ανοιχτό. Η κλειστή κουλτούρα της Apple που για πολλούς είναι σαν θηλιά που τους πνίγει είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η εμπειρία χρήσης των προϊόντων της είναι ανώτερη (προσωπική άποψη) απο κάθε άλλο ανταγωνιστή - είτε είναι προσωπικοί υπολογιστές,τηλέφωνα ή tablets :). Ο καθένας μας κάποια στιγμή κάνει τις επιλογές του και είναι φανερό ότι και εγώ εδώ και 5 χρόνια έχω κάνει την δική μου και ομολογώ με θράσος ότι -i dont go back - anywhere!

Όπως και να έχει σας προσκαλώ να το δοκιμάσετε (το AppStore) και μπορείτε να βγάλετε και τα δικά σας συμπεράσματα. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός θα το εξελίξουν και θα το ενοποιήσουν πιο πολύ με τις υπόλοιπες cloud-base υπηρεσίες της εταιρίας. Ίσως αυτοί που έχουν προβλέψει και μια δωρεάν έκδοση του μπουκέτων υπηρεσιών me.com να δικαιωθούν μιας και το AppStore θέλει λογαριασμό itunes/apple account.

Για τις υπόλοιπες εφαρμογές που δεν υπάρχουν εκεί πάντα υπάρχει το web και τα διάφορα site τα οποία θα τις βρίσκουμε - θεωρώ βέβαια ότι αρκετές από τις γνωστές μας εφαρμογές θα βρουν με τον ένα ή άλλο τρόπο τον δρόμο τους στο AppStore.

Τέλος μερικές σημειώσεις για το τι πρέπει να έχεις για να χρησιμοποιήσεις το AppStore

  1. Πρέπει να έχεις εγκατεστημένη την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της Apple 10.6 Snow leopard (όχι προηγούμενη)
  2. Να έχεις κάνει τα απαραίτητα update έτσι ώστε το Snow Leopard να έχει έρθει στην έκδοση 10.6.6 (download link - update Combo)
  3. Να έχεις ένα itunes/ apple account. Όσοι από εσάς είστε χρήστες της υπηρεσίες me.com προφανέστατα θα χρησιμοποιήσετε τον ίδιο λογαριασμό. Για όλους τους άλλους μπορείτε να δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε ένα λογαριασμό. Μπορεί να είναι και περιορισμένος στο να αγοράζει μόνο δωρεάν εφαρμογές (χωρίς κόστος) ή μπορείτε να δηλώσετε και μία κάρτα για αγορές μην δωρεάν εφαρμογών.
  4. Σε περίπτωση που μετά την εγκατάσταση του AppStore δεν μπορείτε να κατεβάσετε καμία εφαρμογή και κάποιο μήνυμα λάθους παρουσιαστεί μπορείτε να δοκιμάσετε να διαγράψετε το \Library\Caches sto ~  user και \ system folder/

No comments:

Post a Comment