Sunday, November 21, 2010

Οικονομικό πολιτικές..παρατηρήσεις

Το τελευταίο 15ημερο τα ταξίδια ανά την Ευρώπη με απο-συντόνισαν παρόλα αυτά 2 μέρες από την επιστροφή και έκθεση σε  Ελληνικά media και πραγματικότητα ήταν ικανά να φέρουν την γνωστή οργή και απορία. Μερικές παρατηρήσεις λοιπόν.

 • Στεγαστικό- Δάνεια: Άκουσα, είδα διάβασα για την επερχόμενη κίνηση κυβέρνησης και τραπεζών να βελτιώσουν τις συνθήκες λήψης στεγαστικών δανείων έτσι ώστε να αναθερμανθεί η αγορά. Μιας και θεωρητικά αυτή την περίοδο εξετάζω μια τέτοια περίπτωση  - αγορά πρώτης κατοικίας - αναρωτιέμαι τι στο καλό ειναι αυτό που μας κάνουν χάρη και ευκολία. Το μόνο που ξέρω είναι ότι α) οι αντικειμενικές αξίες ανεβαίνουν β) οι τιμές στο τετραγωνικό ακόμα και σε μεσαία τάξης προάστια στην Αθήνα ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ - δεν γίνεται πχ στο ταπεινό Αιγάλεω να μου ζητάς 3000 euro το τετραγωνικό ΑΠΛΑ δεν γίνεται. Μας κάνουν όμως πιο εύκολη την ζωή με το δάνειο - δηλαδή αν το σκεφτείς κανείς δεν χάνει - οι τράπεζες δεν χάνουν θα μας σβερκώσουν για ακόμα πιο πολλά χρόνια σκλαβιάς απλά γιατί μας κάνουν χάρη να μας μικρύνουν την δόση, οι ιδιόκτητες - κατασκευαστές δεν φαίνεται να χάνουν - γιατί κανείς δεν ρίχνει τις τιμές - άρα ποιος είναι ο μ..κας της υπόθεσης εγώ εσύ και ο κάθε ένας που θέλει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα να αποκτήσει σπίτι. Όταν λοιπόν ακούω χαζομάρες στις ειδήσεις δεν μπορώ παρά να υποθέσω ότι για ακόμα μια φορά ειναι πληρωμένοι και λένε την μισή αλήθεια!
 • Κυβερνητική πολιτική: Η θηλιά όλο και μικραίνει και  η οικονομία πέφτει από το ένα κακό στο άλλο. Ειδήσεις και ειδήσεις και λόγια πολλά, για μειώσεις για φόρους για ΦΠΑ. Κάθομαι και αναρωτιέμαι αν ποτέ σε αυτή την χώρα θα πράξουν για το συμφέρον της χώρας και όχι του κομματικού τους κουβά! 20-30 ΔΕΚΟ αιμορραγούν οικονομικά εδώ και χρόνια - τώρα που μιλάμε και γράφουμε χάνονται euro real time αλλά το κάθε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να βάλει το μαχαίρι στο λαιμό. Γιατί εκεί βρίσκεται η κομματική τους βάση. Εντάξει μην με κατηγορήσετε για λαϊκισμό τώρα γιατί θα γελάσω - ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. Ναι μην μειώνεις την σύνταξη του χαμηλό συνταξιούχου - ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ - μείωσε τα λειτουργικά έξοδα  της κάθε ΔΕΚΟ που μπαίνει μέσα εκατομμύρια. Θα το κάνεις; Ομολογώ μετά την τελευταία πολιτική στάση του πρωθυπουργού όπου απέδειξε πόσο μικρός είναι και δέσμιος του πολιτικού συστήματος που εύγλωττα αναθεματίζει κάθε λίγο και λιγάκι.- δεν θα το κάνει. Δεν νομίζω να κάνει τίποτα, και για να μην νευριάζουν οι πράσινοι αναγνώστες μου - δεν  νομίζω ότι θα έκανε κάτι και μια μπλε κυβέρνηση. Θα συμφωνήσω λοιπόν με το post εδώ (αναδημοσίευση από το capital.gr - Γ.Κράλογλου),ότι στο τέλος τομές στον πυρήνα της μηχανής ελλείμματος που λέγονται ΔΕΚΟ δεν  μπουν - θα φτάσει το καλοκαίρι και θα οδηγηθούμε ξανά σε αυτό το part-άκι όπως πριν 2 εβδομάδες. Γιατί αυτοί είμαστε αυτό μας αξίζει .
 • Zhe Germans : Η οικονομική ηγεμονία είναι πολύ πιο ωραία από την ηγεμονία μέσω της βίας και εχθροπραξιών και οι φίλοι μας zhe germans το έχουν καταλάβει καλά μετά απο 2 παγκόσμιους. Βλέπω την ιστορία των Ιρλανδών - εντάξει - δεν υπάρχει ουτε και σε αυτούς δικαιολογία όπως ουτε και σε εμάς- φούσκες παντού και κάποια στιγμή ξεφούσκωσαν απο τα πολλά δάνεια. Αλλά έχουν κάτι διαφορετικό και μου αρέσει - δεν ξέρω βέβαια αν θα υποκύψουν. Πιέζουν λένε οι πηγές οι Γερμανοί έτσι ώστε να αυξηθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις η οποία για την ώρα είναι στο 12% και αποτελεί ένας από τους βασικούς λόγους που πολλές πολυεθνικές δραστηριοποιήθηκαν στην Ιρλανδική αγορά, τρανό παράδειγμα ο χώρος της πληροφορικής. Όχι λένε για την ώρα οι Ιρλανδοί - κατεβάζοντας πεισματικά και ένα pint μπύρας - και καλά κάνουν. Ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής είναι μια από τις λίγες ελπίδες να συνεχίσει η χώρα να παράγει να έρχεται χρήμα από έξω και να βελτιώνει σιγά σιγά τους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και τους σχετικούς δείκτες. Αύξησε την και οι μισές ή παραπάνω εταιρίες θα βρουν κάπου να πάνε - αφήνοντας σου πίσω αυξημένα ποσοστά ανεργίας και οικονομικά προβλήματα. Οι zhe Germans (και λοιποί) όμως IMHO σκέφτονται και πιο στρατηγικά αφού είναι μια από τις πιο μεγάλες ίσως πιο μεγάλη χώρα παραγωγής στο euro group - με την αιτιολογία της εξασφάλισης των επιτοκίων και δανείων μέσα απο τον μηχανισμό στήριξης και σαν επόμενο βήμα την πίεση για να παρθούν μέτρα αντιπαραγωγικά για την χώρα που βρίσκεται σε δυσμενή θέση επιτυγχάνουν με τον καιρό να θωρακίζουν την δική τους θέση σαν χώρα παραγωγής (πρωτογενή - δευτερογενή). Και δανείζουν λεφτά, και σου αφαιρούν την δυνατότητα να παράγεις με τον καιρό. Win win λοιπόν για τους δυνατούς. Από μία άποψη θα μπορούσε να πει κάποιος - και ποιος δεν θα το έκανε!!! 
 • Στην Ελλάδα του 2010 ακόμα ..τίποτα, υψηλή φορολογία , χαράτσια σε εταιρίες, οι κομματικοί κουβάδες ψηφοφόρων (ΔΕΚΟ) να μην δέχονται πίεση, η παραγωγή να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και η οικονομία services να μεγαλουργεί. Το μόνο θετικό ειναι ότι ακόμα και οι ταξιτζήδες πια όταν τους μιλάς σου λένε....φίλε δεν παράγουμε τίποτα - ίσως υπάρχει ελπίδα αφού έφτασε μέχρι εκεί η γνώση  - ίσως υπάρχει ελπίδα!

Σπίτι μου σπιτάκι μου.... μου έλειψες!

  5 comments:

  1. *fuckenimf - get your tags right boy

   ReplyDelete
  2. Πιστεύω ότι το πρόβλημα σήμερα δεν είναι το έλλειμμα στα οικονομικά αλλά το 'ανθρώπινο' έλλειμμα - δεν υπάρχει πια ήθος, διάθεση για προσπάθεια και συνεργασία, όρεξη, σεβασμός στους ανθρώπους που γνωρίζουν... Οι Έλληνες τα ξέρουν όλα και ψάχνουν τρόπο να εργάζονται λιγότερο και να αμείβονται περισσότερο. Περιμένω την ώρα που θα καταρρεύσουν τα πάντα. Δεν είναι μακριά...

   ReplyDelete
  3. Και τα ακίνητα φούσκα είναι Πάρι.. Πάντως μην πολϋακούς ειδήσεις, 100 να ακούς 1 να πιστεύεις. Ποιός θα πάει να πάρει δάνειο (έστω και με ευνοϊκούς όρους) όταν υπάρχει αβεβαιότητα; Περίμενε κάνα δυο χρονάκια ακόμα και οι τιμές θα έχουνε πέσει. Και έρχεται και η επόμενη φούσκα (χρυσός).

   ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

   ReplyDelete
  5. Εχω παψει να βλεπω ειδησεις εδω και πολυ καιρο...Τι να ακουσω τους υπηρετες αυτων που μας καταντησαν ετσι? Το τι θα γινει δεν θα πω γιατι οι αποψεις μου ειναι ιδιαιτερα απαισιοδοξες θα πουν αλλοι, ρεαλιστικες θα πω εγω. Απλα οι conspiracy theorists (βλεπε Alex Jones) δεν φαινονται πλεον τοσο Sci-Fi. Αλλα αν ειναι να φτασουμε να πιστευουμε σε τετοιες θεωρειες τοτε...

   ReplyDelete