Wednesday, August 25, 2010

Χρήσιμες συμβουλές για την σύνταξη βιογραφικού - CV και σχετικές απόψεις.

Συγκυριακά τις τελευταίες μέρες έπεσαν στα χέρια μου βιογραφικά αγαπημένων προσώπων και μου ζητήθηκε να τα διαβάσω και να κάνω προτάσεις ή να παρέχω συμβουλευτικά την δική μου έκδοση. 

Μου έκαναν εντύπωση μερικά κοινά σημεία τα οποία θέλω να θίξω και θεωρώ προβληματικά αλλά και άλλες παρατηρήσεις από αναγνώσεις παλιότερα. Να σημειώσω εδώ ότι στο internet θα βρείτε άπειρη πληροφορία για την σύνταξη του σωστού βιογραφικού - μερικοί το παρακάνουν άλλοι έχουν λιγότερες απαιτήσεις. Οι παρακάτω συμβουλές είναι δική μου άποψη και δεν ισχυρίζομαι ότι είναι η υπέρτατη αλήθεια απλά θέλω να τις μοιραστώ. Σε μερικά σημεία νομίζω ότι είναι απλά κοινή λογική.Αν βαριέσαι να διαβάσεις όλο το κείμενο επέλεξε την ενότητα που σε ενδιαφέρει.

1. Το βιογραφικό είναι ο καθρέφτης σου.
Κατανοώ ότι ο παραπάνω τίτλος έχει χίλιο-φορεθεί και τον έχεις διαβάσει πολλές φορές - αλλά είναι μια μεγάλη και κοινή αλήθεια. Το βιογραφικό είναι μερικές σελίδες που θα ταξιδέψει μακριά σου και θα σε διαφημίσει έτσι ώστε μέσα σε 30-60 δεύτερα το πολύ να σε κρίνει κάποιος, για να σου δώσει είτε μια θέση εργασίας είτε την ευκαιρία να την διεκδικήσεις μέσα από μια συνέντευξη. Πρέπει να αφιερώσεις ένα μικρό αλλά σημαντικό χρόνο για να το συντάξεις. Ένα κακογραμμένο και πρόχειρο βιογραφικό, το οποίο καταλαβαίνει ο άλλος ότι έχει δημιουργηθεί μέσα σε μισή ώρα  είναι ισάξιο με τα σκουπίδια - και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι εκεί θα καταλήξει. 

2. Γενικές παρατηρήσεις κειμένου.
 • Όχι ορθογραφικά λάθη,
 • Η στοίχιση στο κείμενο πρέπει να είναι συνεπής σε όλες τις σελίδες - προσωπική μου επιλογή είναι να στοιχίζω το κείμενο στο κέντρο (όπως και σε αυτό εδώ το post) . Δίνει μια αίσθηση τακτοποιημένου κειμένου και 'δείχνει καλά στο μάτι'.
 • Πρόσεχε να είσαι συνεπής στα κενά μεταξύ των διάφορων ενοτήτων αλλά και υπό ενοτήτων. Δηλαδή μην βάζεις μια γραμμή κενό για να γράψεις τον τίτλο προηγούμενης εργασίας μετά περιγραφή και στην επόμενη ενότητα να χρησιμοποιήσεις 2 γραμμές κενό από τον τίτλο και την περιγραφή.
 • Μην το παρακάνεις με τις γραμματοσειρές (font) - κάνε μια απλή και λιτή επιλογή - κάτι που δεν θα κάνει εντύπωση μιας και δεν είναι αυτός ο σκοπός μας - δηλαδή να μας αξιολογήσει ο εκάστοτε  υπεύθυνος για το ταλέντο μας στην καλλιγραφία ή το γούστο με στις γραμματοσειρές. Προσωπική επιλογή - Διαλέγω πάντα μια από τις πιο γνωστές και διάσημες γραμματοσειρές διαθέσιμες από κάθε επεξεργαστή κειμένου. Αυτό με βοηθάει και στο μέλλον όταν πρέπει να ανανεώσω το κείμενο μου - να μην έχω το άγχος αν θα βρω τον κατάλληλο κειμενογράφο ή την σωστή έκδοση. Keep it simple.
 • Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις με τα έντονα γράμματα, δώσε έμφαση σε έναν σύντομο τίτλο ή ενότητα αλλά απέφυγε το bold ή το outline για κάτι παραπάνω από προτάσεις. Αν κάνεις bold μια ενότητα φρόντισε να κρατήσεις το ίδιο στυλ κατά την διάρκεια της όχι μόνο σε ένα μέρος.  
 • Δεν χρειάζεται να κουραστείς αρκετά για να βρεις έναν οδηγό CV (template). Όλοι οι γνωστοί κειμενογράφοι έχουν αρκετές δωρεάν επιλογές από απλά template τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Αν είναι η πρώτη σου φορά επέλεξε το πιο απλό μιας και θα σε κουράσει λιγότερο και δεν θα έχεις προβλήματα κατά την συγγραφή. Αν ακόμα και με τα δωρεάν template των κειμενογράφων (OpenOffice, NeoOffce, MS Word κτλ κτλ) δεν είσαι ευχαριστημένος μπορείς να κάνεις μια μικρή έρευνα στο google -πχ δες εδώ. Υπάρχει και επίσημος οδηγός από την Ε.Ε με το λεγόμενο Europass CV template το οποίο μπορείς να βρεις εδώ. Τέλος μην ξεχνάς τους φίλους και γνωστούς σου - μπορείς ευγενικά να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου γνωστού που έχει ήδη βιογραφικό και να συμβουλευτείς ή να δανειστείς το template. Θυμάμαι πριν πολλά πολλά χρόνια - είχα δανειστεί το template του φίλου μου Βασίλη T (root) (thanks mate) μιας και εκτιμώ την εμπειρία του και είχε ξεκινήσει ήδη την καριέρα του.
3. Μέγεθος (2-3 σελίδες)

Προσωπικά πιστεύω ότι ένα βιογραφικό πρέπει να κινηθεί μεταξύ 2 και 3 σελίδων ενώ πάνω από τις 3 - πραγματικά θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει πολλές περγαμηνές και ιδιαιτερότητες που να δικαιολογούν την παραπάνω ανάγνωση. Αν ψάξεις στο internet θα βρεις διάφορες απόψεις άλλοι λένε ότι δεν έχει σημασία - άλλοι το περιορίζουν ακόμα πιο πολύ. 2 με 3 σελίδες είναι μια καλή και λογική επιλογή. Να θυμάσαι ότι ο αριθμός των σελίδων δεν είναι πάντα συνδεδεμένος με την εμπειρία σου - δηλαδή ακόμα και αν μόλις έχει βγει απ' το πανεπιστήμιο και δεν έχεις προηγούμενη εργασιακή εμπειρία μπορείς να έχεις ένα βιογραφικό 2 σελίδων. Θα εμπλουτιστεί  με τις περιγραφές των πραγμάτων που έχεις κάνει μέχρι τώρα - δεν είναι κακό.

4. Δομή 

Θα παραθέσω την δική  μου άποψη για μία απλή και κοινή δομή - την οποία ακολουθώ. Πάλι παραδείγματα υπάρχουν πολλά όπως και απόψεις. Ο βασικό κορμός είναι ίδιος πάντα ενώ μια μόνο μεγάλη αλλαγή μπορώ να δω - στο προφίλ και αυτή είναι το βιογραφικό κάποιου φοιτητής που μόλις τελείωσε τις σπουδές και το βιογραφικό επαγγελματίες. Καθώς θα γράφω για την κάθε ενότητα θα παραθέσω και τα σημεία που κατά την γνώμη μου ανάλογα με το τι είσαι - πρέπει να προσέξεις.

4.1 Ενότητα πρώτη - Προσωπικά στοιχεία

Φρόντισε να έχεις τα εξής:
 • Όνομα / Επώνυμο
 • Ημερομηνία Γέννησης
 • Διεύθυνση Κατοικίας
 • Τηλέφωνο επικοινωνίας σταθερό και κινητό αν γίνεται (πολλές φορές δεν μπορεί να σε βρει στο ένα δώσε του την ευκαιρία να προσπαθήσει στο άλλο).
 • Email: ένα λογαριασμό τον οποίο ελέγχεις καθημερινά και ξέρεις ότι δουλεύει. Συμβουλή προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις κάτι που να μπορεί ο άλλος να σε αναγνωρίσει αλλά και να μην είναι γελοίο. (Καλό είπαμε είναι να κρατάμε τα πράγματα απλά και κάποια προσχήματα και αυτό δεν είναι  καθωσπρεπισμός). Το βιογραφικό σου θα το δουν πολλά και διαφορετικά μάτια - δεν θες να ρισκάρεις μια θέση εργασίας για το αν κάποιος έχει Α αίσθηση humour και κάποιος άλλος Ω. Άρα έχουμε ένα κοινό παρανομαστή. Χρησιμοποίησε ή φτιάξε ένα email το οποίο θα έχει το όνομα σου πχ paris.apostolopoulos@mymail.gr 
 • Linkedin Profile URL: Θεωρώ το linkedin ως μία αρκετά σημαντική υπηρεσία που μπορείς να δώσει πόντους και επαφές στον εκάστοτε νέο ή παλιό επαγγελματία.Ίσως σε μερικά χρόνια τέτοιες υπηρεσίες (ή ακόμα και αυτή) μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς το κλασικό βιογραφικό και όλοι να έχουν μια ηλεκτρονική έκδοση αποθηκευμένη, όπου θα μπορούν να την μοιράζονται με άλλες επαφές. 
 • Για άνδρες- πληροφορίες για εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας.
4.2 Ενότητα Δεύτερη - Προηγούμενη εμπειρία εργασίας 

Για όσους έχουν ήδη κάποια χρόνια εργασίας (έστω και λίγα) αυτή η πρώτη σημαντική ενότητα. Εδώ θα πρέπει να ξοδέψεις σημαντικό χρόνο έτσι ώστε να παραθέσεις με χρονολογική σειρά (πάνω πάνω η πιο τωρινή δουλειά) - τις θέσεις τις οποίες είχες σε διάφορες εταιρίες/καταστήματα/οργανισμούς. Σαν μια απλή λίστα. Χρησιμοποιώ ένα παράδειγμα.

(May 1999- Sept 2003) - TheBestSoftware Company (Athens) - Java Developer
Περιγραφή: Συμμετείχα στο 'η στα εξής project. Τα καθήκοντα μου αφορούσαν υλοποίηση web εφαρμογών με χρήση τεχνολογιών Χ, Υ, Ζ.  Παράλληλα μου είχαν ανατεθεί και καθήκοντα ανάλυσης για τα τάδε σημεία ενώ συμμετείχα ενεργά σε ομάδες - διατήρησης ποιότητας και συγγραφής documentation.

Άρα έχουμε και λέμε. Χρόνο από πότε ως πότε. Ποια είναι η εταιρία και που βρίσκεται - και τέλος η θέση/τίτλο  με την οποία σε είχαν προσλάβει. Μετά στην περιγραφή θα πρέπει να αφιερώσεις ανάλογες γραμμές ανάλογα με την σημαντικότητα και τον χρόνο που ξόδεψες σε κάθε έργο. Με λίγες λέξεις θα περιγράψεις τα καθήκοντα σου και θα δώσεις μια ιδέα από τα εργαλεία ή δεξιότητες που έχεις. Δεν είναι ανάγκη να πεις τα πάντα - απλά η περιγραφή μπορεί να δώσει το έναυσμα στον εκάστοτε υπεύθυνο να δει κάτι που τον ενδιαφέρει και σε ρωτήσει παραπάνω πράγματα. 

Να σημειώσω εδώ το εξής - όσο πιο πολλές οι διαφορετικές δουλειές μέσα σε μια ή πολλές εταιρίες αναγκαστικά η περιγραφή θα πρέπει να γίνεται πιο μικρή έτσι ώστε να μείνει χώρος αρκετός για να γράψεις για άλλες που μπορεί να έκανες κάτι διαφορετικό και θα δώσει το κάτι παραπάνω. Όσο λιγότερη εμπειρία (σύνηθες για νέους επαγγελματίες) η ενότητα αυτή μπορεί να μεγαλώσει λίγο και να γίνει περιγραφικός με τα καθήκοντα σου. Αυτό δίνει μια αίσθηση ασφάλεια για αυτόν που το διαβάσει και αποκτά μια συγκεκριμένη εικόνα για το επαγγελματικό σου παρελθόν.


4.2 Για φοιτητές (Μόρφωση) 
Αν έχεις μόλις τελειώσει με τις σπουδές σου είναι λογικό ότι η παραπάνω ενότητα δεν θα υπάρχει στο βιογραφικό. Έτσι η ενότητα με τις σπουδές έχει δεσπόζουσα σημασία και είναι η σημαία σου. Αναφέρεις χρονολογικά όπως πάνω τον χρόνο, το ίδρυμα και τον τίτλο του πτυχίου ενώ στην περιγραφή προσωπικά επιλέγω να γράψω τον τίτλο της διπλωματικής μου και 1-2 λόγια γι' αυτή.

(May 1999- Sept 2003) - University of Somewhere - BSc Computer Science
Dissertation: Evaluation of Web Service Technologies. Using well know and adopted at that time web service implementation on multiple platforms - i tested them towards performance, scalability and easy of use.

Κάτι που πρέπει να αποφεύγεις είναι να παραθέσεις λίστες μαθημάτων κάτω από την περιγραφή κάθε πτυχίου. Αν για κάποιο λόγο θες να τονίσεις την ιδιαιτερότητα του πτυχίου σου γιατί είχε μοναδική λίστα μαθημάτων μπορείς να παραθέσεις κάποιο link έτσι ώστε αυτός που το διαβάζει να έχει την δυνατότητα να το ψάξει αν τον ενδιαφέρει.

Πολλοί φοιτητές επιλέγουν να βάλουν και τον βαθμό αποφοίτησης σε κάθε πτυχίο. Αυτό δεν είναι κακό - ιδιαίτερα αν είσαι άξιος φοιτητής και κατάφερες να αριστεύσεις. Από την άλλη δεν είναι και κάτι έχει τόσο μεγάλη σημασία μιας και θα πρέπει να θυμάσαι ότι όσο πιο μεγάλες προσδοκίες δημιουργείς στο βιογραφικό σου για τις δυνατότητες σου αντίστοιχα θα πρέπει να εντυπωσιάσεις και να τις δικαιολογήσεις. Τέλος για όσους δεν έχουν άριστους βαθμούς δεν θα πρέπει να νιώθουν εντελώς μειονεκτικά - το γεγονός ότι έχεις ένα πτυχίο είναι σημαντικό :). 

4.3 Ενότητα  - Μόρφωση
 Για τους επαγγελματίες μετά τη ενότητα "προηγούμενη εμπειρία" επιλέγω να βάλω την μόρφωση. Γενικά τα πράγματα είναι ίδια με την παραπάνω παράγραφο (φοιτητές - μόρφωση). Η διαφορά είναι ότι ο επαγγελματίας με εμπειρία δεν θα κάτσει να χαλάσει γραμμές σε περιγραφές για πτυχιακές που όσο περνάνε τα χρόνια μπορεί να είναι πια εκτός μόδας ή όχι τόσο εντυπωσιακές. Μια απλή περιγραφή των τίτλων που κατέχεις και προαιρετικά αν το θεωρείς σημαντικό και ότι θα προσθέσει κάτι το οποίο δεν έτυχε να το παρουσιάσεις μέσα από την λίστα των προηγούμενων εμπειριών σου σε δουλειά - μπορείς να γράψεις για τις πτυχιακές σου. Όσο περνάνε τα χρόνια θα βλέπεις αυτή την ενότητα να γίνεται όλο και πιο μικρή - περιεκτική και το μεγαλύτερο μέρος να το χρησιμοποιείς σε σχετικές πληροφορίες με την εργασιακή εμπειρία.

4.3.1 Ξένες Γλώσσες

Σε περίπτωση  που είσαι τυχερός και ξέρεις σεβαστό αριθμό ξένων γλωσσών πχ 2-3 σημαντικές τότε αξίζει στην ενότητα Μόρφωση να κάνεις μια ξεχωριστή υπό ενότητα και να τις αριθμήσεις μαζί με το επίπεδο που έχεις στην κάθε μια. Μην το παρακάνεις με όλα τα μικρο πτυχία γλωσσών -βάλε αυτά που είναι σημαντικά - ενώ ακόμα και αν δεν κατέχεις πτυχίο για μία αλλά μπορείς να μιλήσεις σε βασικό επίπεδο μην διστάσεις να το γράψεις. Είναι και αυτό ένα προσόν.

4.3.2 Γνώσεις Η/Υ (πληροφορική)

Προφανέστατα οι γνώσεις Η/Υ είναι σημαντικές και ανεξάρτητα από την δουλειά συνήθως όλοι θέλουν οι υποψήφιοι να έχουν ένα βασικό επίπεδο. Αν έχεις κάποια από τα σχετικά πτυχία - αναγνωρίσεις (ECDL) μην ξεχάσεις να τα αριθμήσεις. Επίσης μην διστάζεις να γράψεις και κάτι extra όπως εμπειρία σημαντικές τεχνολογίες ή γνωστά προγράμματα στην αγορά τα οποία μπορεί να χρησιμοποιεί ήδη ο μελλοντικός εργοδότης σου. Πχ αν έχεις εμπειρία ήδη χρήσης SAP και ο μελλοντικός σου εργοδότης το χρησιμοποιείς - θα φανεί αρκετά καλά! Αν έχεις εμπειρία εκτός από την χρήση windows και σε λειτουργικά Apple MacOSX ή linux δεν είναι κακό να το αναφέρεις.

 
4.4 Ενότητα - Συνέδρια, Έξτρα Επιμόρφωση, Δημοσιεύσεις σχετικές δραστηριότητες.

Σε αυτή την ενότητα μπορείς να βάλεις συμμετοχές σου σε συνέδρια ή επιμορφωτικές δραστηριότητες οι οποίες πιστεύεις ότι ενισχύουν το profile σου.Πρόσεξε μην το παρακάνεις αν πχ είσαι προγραμματιστής το να δηλώσεις ότι παρακολούθησες σεμινάρια σκηνογραφίας δεν προσθέτει κάτι. Επίσης οι επαναλαμβανόμενες συμμετοχές σε συνέδρια πρέπει να αναφέρονται με βάση χρονολογία και δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεις πολλές γραμμές πχ.

Συμμετοχή/Παρουσία: Devoxx (Belgium)  2006,2007,2009,2010
Για όσους έχουν μεγάλη ακαδημαϊκή καριέρα σίγουρα οι δημοσιεύσεις ή συμμετοχές σε  paper μπορούν να μπουν εδώ αλλά από την μικρή μου εμπειρία έχω δει και άτομα που το παρακάνουν και βάζουν συμμετοχές ακόμα και στο πιο ασήμαντο paper ή και την πιο μικρή συμμετοχή. Αν έχεις ένα σεβαστό συγγραφικό έργο - προσπάθησε να βάλεις αυτά που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στο profile σου και όχι επαναλαμβανόμενες ή παλαιές αναρτήσεις και προσπάθειες.

 4.5 Ενότητα -  Προσωπικό σημείωμα

Πάντα μου αρέσει μια μικρή ενότητα 3-4 γραμμές που θα σε περιγράφει. Ένα μικρό κείμενο το οποίο θα μιλήσεις γι' αυτό που είσαι, το τι θα ήθελες να κάνεις αλλά και τους τομείς που νομίζεις ότι έχεις την μεγαλύτερη εμπειρία η σε ενδιαφέρουν. Το σημαντικό σε αυτή την ενότητα είναι να γράψεις κάτι πρωτότυπο και να μην είναι βαρετό, αν νομίζεις ότι δεν το έχεις ή δεν μπορείς να το καταφέρεις τότε έχεις 2 επιλογές. Α) δεν το γράφεις καθόλου Β) ζητάς από έναν φίλο σου, συμφοιτητή σου, παλιό συνεργάτη σου να σου δώσει ιδέες.
 

 3.6 Ενότητα -  Δραστηριότητες - Hobby και άλλα.

Αυτή η ενότητα είναι αμφιλεγόμενη - μια την βλέπεις μια όχι. Αρκετοί την θεωρούν βαρετή μιας και όλοι μας σχεδόν όλοι γράφουν τα ίδια - συνήθως ψέματα - ένα set από κλασικές έξω - εργασιακές δραστηριότητες (cinema, διάβασμα, κτλ κτλ) - τελικά πολλές φορές καταλήγει σαν ανεκδοτάκι.  Νομίζω σε αυτή την ενότητα αν είναι να την γράψεις, να είσαι ειλικρινής και μην το παρακάνεις. Είναι το σημείο που μπορείς να αναφέρεις ότι εκτός από τον προγραμματισμό σου αρέσει πχ..η μαγειρική ή η σκηνογραφία ή το Judo ή έχεις κάποιο πτυχίο μουσικής.

4. Γενικές παρατηρήσεις
 • Να θυμάσαι ότι το καλό βιογραφικό είναι αυτό που φροντίζουμε 1-2 φορές τον χρόνο ανάλογα με τις δραστηριότητες μας να το ανανεώνουμε. Πχ αν μέσα στον χρόνο έκανες μια X εκπαίδευσης, απέκτησες μια πιστοποίηση ή τελείωσες μέσα στην δουλειά σου ένα έργο τότε πρέπει να αφιερώσεις 10 λεπτά και να ανανεώσεις την ανάλογη ενότητα. Με αυτό τον τρόπο όταν και όποτε χρειαστεί να στείλεις το βιογραφικό σου δεν θα έχεις το άγχος ή την βαρεμάρα να γράψεις ότι έγινε τα 2 ή 3 τελευταία χρόνια. Άρα πάμε ξανά...ένα καλό βιογραφικό είναι το βιογραφικό που το ανανεώνουμε και φρεσκάρουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. 
 •  Όσο πιο απλό τόσο καλύτερο
 • Όσο πιο κοντά στην αλήθεια τόσο καλύτερο (δεν χρειάζεται να υπερβάλλεις)
 • Αν υπάρχει μια περίπτωση εργοδότη που σε ενδιαφέρει αρκετά  - πάντα να θυμάσαι ότι θα μπορούσες να αλλάξεις λίγο έξυπνα την δομή ή μερικά σημεία έτσι ώστε να τονίσεις πράγματα που μπορούν να τον ενδιαφέρουν.
 • Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα site για εύρεση εργασίας και μερικά σου προσφέρουν την δυνατότητα να ανεβάσεις και να αποθηκεύσεις το βιογραφικό έτσι ώστε να το κοιτάνε ενδιαφερόμενοι. (Kariera.gr , www.skywalker.gr,  www.jobsite.gr, και διάφορα άλλα με ένα  απλό google search.
 • Μην ξεχάσεις το www.LinkedIn.com
Αυτά ελπίζω να βρήκες κάτι χρήσιμο σε όλα τα παραπάνω. Δεκτές προτάσεις ή παρατηρήσεις!

  28 comments:

  1. Καλό θέμα αλλά έχω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το μέγεθος.

   Στην Ελλάδα ισχύει το πρόβλημα με το μέγεθος. Στην Ελλάδα τα HR δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα και γιαυτό δεν τους ενδιαφέρει βασικά τι λέει το διδακτορικό. Τουλάχιστον για τον τομέα των υπολογιστών γενικά. Συνεπώς καλά λες 2-3 σελίδες.

   Προσφάτως που έψαχνα όμως για δουλειά στο εξωτερικό, από δύο χώρες μου ζητήθηκε πάντα από recruiters αναλυτικό βιογραφικό όταν το βιογραφικό μου έχει 2-3 σελίδες τη σοβαρή πληροφορία.

   Μιλώντας τηλεφωνικά μαζί τους, μου εξήγησαν ότι θέλουν να ξέρουν χαρτί και καλαμάρι τι έχεις κάνει αφού το συζητήσαμε το θέμα για την διαφορά με Ελλάδα.

   Του έστειλα σουπερ υπεραναλυτικό βιογραφικό και μου απάντησαν ότι ακριβώς κάτι τέτοιο θέλουν να δουν.

   ReplyDelete
  2. Το post είναι superb ,
   αλλά θα καταθέσω δύο ερωτήματα.
   α) Τι ποσοστό ανθρώπων πιστεύεις πως βρίσκει εργασία στην Ελλάδα με αποστολή βιογραφικού;
   β) Το Linkedin αλήθεια πιστεύεις πως λειτουργεί στην αγορά εργασίας της Ελλάδας;

   ReplyDelete
  3. Πολύ καλό ποστ. Ποια είναι η άποψή σου για το αφηγηματικό βιογραφικό;

   ReplyDelete
  4. diVa στην Ελλάδα το LinkedIn ειναι κάτι σαν facebook. Απόδειξη των κονέ που έχεις.
   Έτσι τουλάχιστον έχει αντιμετωπιστεί το δικό μου.

   Επίσης δεν δίνεται καμιά σημασία στην τεχνική αρθρογραφία αν έχεις.

   Η Ευρώπη πήγε να κάνει μια καλή με την πύλη του Eures αλλά νομίζω λίγα πράγματα πρέπει να έγιναν.

   ReplyDelete
  5. 1) το αφηγηματικό βιογραφικό ταιριάζει περισσότερο σε ακαδημαϊκά thingies (πχ κρίσεις για να γίνεις από επίκουρος -> αναπληρωτής κλπ) γενικότερα "δε λέει", κουράζει το μάτι
   2) το post πολύ κομπλέ
   3) να προσθέσω ότι φτιάχνοντας ένα Linked In profile και το "γεμίζοντας" κατάλληλα υπάρχει η free δυνατότητα για export σε pdf. Το αποτέλεσμα είναι WOW σε Helvetica. Στυλάτο, απλό και ευανάγνωστο. Σε γλυτώνει από ώρες γραψίματος και formatting. Papo, αν θες πρόσθεσέ το στο post ;-)

   ReplyDelete
  6. @Demelene Δεκτή η παρατήρηση - υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό - το κείμενο το έγραψα βεβαια για να καλύψω τις μαζικές καταστάσεις - και σαν μια πρώτη ιδέα για αρχή. Συμφωνώ ότι υπάρχουν περιπτώσεις σαν την δική σου.

   @diVa
   Καλές ερωτήσεις γαμώτο - μπορούμε να ξεκινήσουμε μια τεράστια συζήτηση πάνω σε αυτό. Αυτό που με έκανε να γράψω αυτό το μεγάλος ίσως βαρετό για μερικούς post ήταν ότι εδώ και χρόνια βλέπω πολυ άσχημα ή πρόχειρα βιογραφικά. Θα έλεγα λοιπόν για να συνεχίσω την σκέψη σου ότι τα βιογραφικά είναι πρόχειρα όσο πρόχειρη και ρηχή ειναι η αγορά που απευθύνονται και αυτό είναι μια αλήθεια :( .

   Απο την άλλη Ειρήνη στις δύσκολες εποχές που ζούμε ίσως εδώ στην χώρα μας το βιογραφικό να μην έχει δύναμη όσο ο γνωστός αλλά ζούμε σε μια..ανοιχτή κοινωνία και οι εξαγωγή ανθρώπινου δυναμικού ειναι πια μια πραγματικότητα και για εμας ξανα. Έξω το cv είναι ακόμα relevant.

   Οσο για το linkedIn. Κατανοώ ότι το επαγγελμα μου εχει άμεση σχέση με αυτή την υπηρεσία αλλα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Δηλαδή εγώ ως προγραμματιστής δέχομαι πια πολλές κρούσεις κάθε μήνα από contact είτε ξένης ή ελληνικής προέλευσης απο το linkedin. Επίσης εξαιτίας θέσης και εμπλοκής έχω γνωρίσει αρκετούς Έλληνες recruiter και ξέρω απο εμπειρία ότι πια το συμβουλεύονται ΑΡΚΕΤΑ!

   Ευσεβής πόθος σε ένα σημείο το κατανοώ αλλά ως παραδοσιακό geek και λάτρης χρήσιμων υπηρεσιών ..ίσως το πιστεύω ΄λίγο παραπάνω ή θέλω να αυξήσω την γνώση κάποιων και να ξεκινήσουν το πείραμα!

   ReplyDelete
  7. @Αθήναιος
   Ομολογώ ότι έχω μικρή εμπειρία σύνταξης αλλά και ανάγνωσης αφηγηματικών βιογραφικών. Παράλληλα η προσωπική μου άποψη ειναι κοντά σε αυτή του apas - τα βρίσκω κάπως κουραστικά και..ίσως μακριά απο το απλό profile που αναζητώ. Είναι και θέμα γούστου και ιδιοσυγκρασίας βέβαια1

   ReplyDelete
  8. Επίσης πιο γενικό αλλά εξαιρετικό είναι και το http://www.scribd.com/doc/20810400/

   ReplyDelete
  9. (αλήθεια το blogspot ακόμα δε κάνει links τα... links?)

   http://www.scribd.com/doc/20810400/

   ReplyDelete
  10. Εξαιρετική ανάρτηση - σίγουρα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για όσους ανά περιόδους μου ζητάνε σχετικές συμβουλές.

   Όντας εργαζόμενος χάρη στο CV που συντηρώ (και όχι με την μέθοδο του κουμπάρου που μας χαρακτηρίζει σε εθνικό επίπεδο), θα ήθελα να συμπληρώσω 2 ακόμα μικρές ενότητες πριν από την 3.6.

   - Εθελοντική Εμπειρία
   Αν υπάρχει μπορεί να αποδειχθεί αρκετά σημαντική επειδή, όπως και η εργασία, δείχνει ότι έχουμε κάποιες επιπλέον ικανότητες αλλά και την επιθυμία να προσφέρουμε με το κατάλληλο κίνητρο.

   - Στρατιωτική Θητεία
   Σημαντικό όταν πρωτοβγαίνουμε στην αγορά εργασίας διότι αποσαφηνίζεται το ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον στρατό. Ειδικά στην περίπτωση που έχουμε αναλλάβει κάποιο πόστο σχετικό με την δουλειά που κυνηγάμε (μηχανογράφηση/μάγειρας/οδηγός/...) μπορούμε να το προβάλουμε έναντι προϋπηρεσίας. Όπως και να'χει δεν είναι χαμένη πληροφορία.

   ReplyDelete
  11. @Dimitris thanks@

   @Zoo ωωπς στρατός το ξέχασα - ευχαριστώ

   ReplyDelete
  12. Nice post dude...
   Κανονικά η ηλικία δεν πρέπει να μπει στο CV για να μην γίνεται διάκριση με βάση την ηλικία, αλλα τώρα για το Greece μιλάμε οποτε μάλλον άκυρη οι παρατήρηση :)

   για όσους ψάχνουν δουλειά στην ευρωπαϊκή ένωση ίσος θα πρέπει να ακολουθούν τα πρότυπα του europass: http://europass.cedefop.europa.eu/europass/home/vernav/Europass+Documents/Europass+CV.csp

   ReplyDelete
  13. Να προσθέσω οτι το linkedin είναι χρήσιμο στα βιογραφικά και για τυχών recommendations που μπορεί να σου έχουν δώσει εκεί και που μπορεί να αντικαταστήσει το "Συστατικές επιστολές κατόπιν αιτήσεως".

   ReplyDelete
  14. Papo, με αφορμή το post σου, να πω κάτι:

   Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ στην χώρα μας, ο υποψήφιος εργαζόμενος να αποκαλύπτει με τόση ευκολία όλη του την ζωή και οι ΕΤΑΙΡΙΕΣ και κυρίως οι πρωτοβάθμιες συνεντεύξεις να μην ενημερώνουν καν για τον ΜΙΣΘΟ.

   Θεωρώ επίσης το λιγότερο ΑΝΗΘΙΚΟ τον τρόπο που διαχειρίζονται τα διάφορα HR το θέμα των παροχών, είτε κάνοντας το 'πάσα΄για 2η συνέντευξη, είτε με αοριστία του τύπου αυτά θα τα δούμε στο job offer.

   Κάθε συνέντευξη, μην πω ΑΓΓΕΛΙΑ θα έπρεπε να αναφέρει και τον μισθό. Συγγνώμη, αλλά η συμπεριφορά τους είναι σαν να είμαστε ΚΡΕΑΤΑ. Δεν έχω κανένα λόγο να τρέχω σε όλη την Αθήνα, την ώρα που θέλουν, για μια δουλειά που μου είναι μισθολογικά αδιάφορη.

   Sorry για το out of topic

   ReplyDelete
  15. Dealsend δεν μπορείς να φανταστείς πόσο συμφωνώ!

   ReplyDelete
  16. συμφωνώ αλλά το συγκεκριμένο post είναι για διαφορετικό πράγμα.

   ReplyDelete
  17. Μόλις έδωσα συμβουλή σε συνάδελφο που ψάχνει για δουλειά να ενεργοποιήσει λογαριασμό σε LinkedIn.
   Εχεις απόλυτο δίκιο Papo ότι μεγάλοι recruiters στην Ελλάδα το συμβουλεύονται, ενώ στο εξωτερικό έχει αρχίσει ο κόσμος και συμμετέχει σε group και μάλιστα και να δημοσιεύονται και αγγελίες!

   ReplyDelete
  18. Πολύ πολύ μα πολύ χρήσιμο το θέμα σου, αγαπητέ. Και μια έτσι πιο... "ευχάριστη" προσθήκη από εμένα... :)
   http://www.1stwebdesigner.com/inspiration/creative-resume-designs/

   ReplyDelete
  19. ένα ενδιαφέρον άρθρο με διάφορε σχετικές υπηρεσίες
   http://bit.ly/buuHU2

   ReplyDelete
  20. Kαλησπέρα,θα ήθελα να ρωτησω αν τα ετη σπουδών του προπτυχιακού είναι αρκετά λόγω παράλληλης εργασίας με τις σπουδες τότε ποσο αρνητικά θα μετρηθεί?

   ReplyDelete
   Replies
   1. Σιγουρα δεν βοηθάει στο μάτι αλλά αν είσαι ειλικρινής και εξηγήσεις την κατάσταση - νομίζω θα είσαι μια χαρά.

    Delete
  21. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω τις σπουδές που βρίσκονται σε εξέλιξη τις αναφέρουμε στο βιογραφικό σημειώμα?

   ReplyDelete
   Replies
   1. Προσωπικη άποψη. Αν τελειώνουν σύντομα όχι, αλλά αν εχεις 1-2 χρονια πχ ακόμα ναι.

    Delete
   2. Εννοω,ότι αν παιρνεις πτυχίο σε 1 μηνα τοτε απλά τις βάζεις στην κατηγορία σπουδές...αλλά εχεις 2 χρονια ακομα για το πτυχιο τοτε το σημειώνεις ότι ακόμα σπουδάζει

    Delete
   3. Ευχαριστώ πολύ

    Delete