Friday, August 27, 2010

το δικό μου κράτος δικαίου.. η πατρίδα και οι Ίκαροι

Δεν θα ασχοληθώ ούτε με αυτούς που πουλάνε εθνικοφροσύνη αλλά ούτε και με αυτούς που νομίζουν ότι η αγάπη για την πατρίδα -που σαν ιδέα είναι κάτι μεγαλύτερο και από το κράτος, τους πολιτικούς, την εφορία, το μαλάκα τον γείτονα σου και λοιπά - είναι ντροπή. Η πατρίδα είναι αυτό που σε κάνε να συνεχίζεις να ζεις εδώ και να μην φεύγεις, είναι εικόνες είναι μια αίσθηση βαθιά ριζωμένη μέσα σου.

Διαβάζω από το πρωί - τις μαλακίες - αν μου επιτρέπεται του καθένα που θέλει να ωφεληθεί από το γεγονός. Άλλοι μιλάνε για λάθη, άλλοι μιλάνε για σπατάλη, άλλοι εξορκίζουν τους εξοπλισμούς και άλλα. Με όλους αυτούς εγώ θα συμφωνήσου - λογικά - σε πολλά σημεία και θα ενώσω την φωνή μου μαζί τους για έναν εξορθολογισμό σε πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό τον κρατικό μηχανισμό. 

Ένα όμως δεν μπορώ να συζητήσω. Οι άνθρωποι αυτοί που πεθαίνουν στον αέρα - νιώθω ότι με προστατεύουν πιο πολύ (χωρίς να μειώσω κάποιους - γιατί καλοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού) από τον 'μπατσο΄της γειτονίας σου. Οι άνθρωποι αυτοί εκπαιδεύονται σε πραγματικές συνθήκες και κάθε μέρα ξέρουν ότι μπορεί να είναι η τελευταία τους. Αυτό το βάρος δεν είναι εύκολο να το σηκώσεις και φυσικά δεν μιλάω για οικονομικές απολαβές ούτε τέτοια θέματα. Ακόμα και αν πιστεύεις ότι στο σύγχρονο πολιτικό και παγκόσμιο σκηνικό όλα είναι στημένα - εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωπο αν ποτέ χρειαστεί θα με προστατεύσουν - και ελπίζω προδότες πολιτικοί να μην τους κάνουν το έργο πιο δύσκολο.

Λύπη λοιπόν για ακόμα έναν νεκρό πιλότο ...σε μια λίστα που μεγαλώνει και το ξέρουν ότι μπορεί αν συνεχίσει να μεγαλώνει. Εγώ πάντως χωρίς να είμαι ο μεγαλύτερος πατριώτης της χώρας θα φροντίσω να μάθω στα παιδιά μου εκτός απο τους σύγχρονους προδότες της νέα ελληνικής ιστορίας...και κάποιους αφανείς ήρωες όπως ο κύριος Κ.Ηλιάκης, ο κύριος Ν.Σιαλμάς. o κύριος Μπατσάρας και άλλοι.

Θέλω λοιπόν το κοινωνικό κράτος και το κράτος δικαίου και ελπίζω να το κάνει - να πάρει απο τις 500-100 συντάξεις που κάποια λαμόγια στα 110 και 120 παίρνουν και να τις δώσεις στις γυναίκες και στα παιδιά των ανθρώπων αυτών σαν ένα μικρό φόρο τιμής - μια μικρή αναγνώριση - για την τεράστια θυσία της οικογένειας.

Πλαστικές και ψεύτικες δηλώσεις λύπης και κατανόησης δεν χρειάζεται κανείς - ιδιαίτερα τώρα - το μοναδικό χρέος μας είναι η αναγνώριση του έργου και της θυσίας τους. Όλα τα άλλα ειμαι για τα...παράθυρα.

6 comments:

 1. Κοιτα και αυτό

  «Μία σύγκρουση που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί» είναι ο τίτλος της σημερινής τραγωδίας στην Κρήτη: Αν τα δύο μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block 52+ της 340 Μοίρας ήταν εξοπλισμένα με Σύστημα Απεικόνισης Μάχης AACMI (Αutonomus Air Combat Maneuvering Instrumentation), ο διαγωνισμός για την προμήθεια του οποίου έχει ακυρωθεί τέσσερις (!) φορές από το 2001 είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είχε συμβεί ποτέ το δυστύχημα που έχει βυθίσει στο πένθος την Π.Α..
  Το κόστος του AACMI στον ΕΜΠΑΕ 2011-2015 δεν ξεπερνά το ένα έκτο του κόστους ενός F-16, μόλις 10 εκατ. ευρώ. Δηλαδή όσο ζημιώνει το δημόσιο ο ΟΣΕ επί τρεις ημέρες! Η δαπάνη αυτή είναι ότι έχει απομείνει μετά από μία δεκαετία περικοπών ενός προγράμματος που θα εξασφάλιζε όσο το δυνατόν πιο ασφαλή και με μειωμένους κινδύνους, εκπαίδευση στις αερομαχίες.

  Το αρχικό πρόγραμμα ήταν 35 εκατ. ευρώ (όσο κοστίζει το μισό F-16) για το σύνολο των Πτερύγων της Π.Α. Τα συστήματα αυτά διαθέτουν coalition avoidance (προειδοποιητή σύγκρουσης) και συλλέγουν σε νανοδευτερόλεπτα τα δεδομένα της αερομαχίας και εκπέμπουν στον χειριστή προειδοποιητικό σήμα επερχόμενης σύγκρουσης βάσει του φακέλου πτήσης των δύο αεροσκαφών. Επίσης μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Ελέγχου της Πτέρυγας ακριβή εικόνα της άσκησης.

  Ειδικά έτσι όπως έγινε η σύγκρουση το AACMI θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο: Το μονοθέσιο F-16C με πιλότο τον άτυχο σμηναγό Αναστάσιο Μπαλατσούκα 33 ετών, πήγε και «κάρφωσε» από κάτω προς τα πάνω, περίπου στη μέση το F-16D στο οποίο βρίσκονταν ο Σμηναγός Ιωσήφ Αναστασάκης 35 ετών και ο ανθυποσμηναγός Παύλος Μποτζάκης, 25 ετών.

  Αν είχε σύστημα ΑACMI ο προειδοποιητής είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχε αποτρέψει το θύμα από την ολοκλήρωση του ελιγμού. Και όμως: Τόσα δισεκατομμύρια πετάγονται στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, αλλά δεν υπάρχουν 10 ή 35 εκατ. ευρώ για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ασφάλεια στις ασκήσεις των πιλότων της Π.Α.
  ....

  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13914&Itemid=139

  ReplyDelete
 2. Διάβασε και αυτό. Εγώ όταν είδα τα συγκριτικά και την ευκολία που θα προσέφερε έπαθα λίγο σοκ.
  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=13914&Itemid=139

  ReplyDelete
 3. ναι τα έχω διαβάσει - είναι μέρος της κριτικής περί εξορθολογισμού. :/

  ReplyDelete
 4. Αντίδοτο για τις πατριωτικές ανατριχίλες... :)

  http://www.youtube.com/watch?v=fsxAp_aoBNE

  ReplyDelete
 5. αν περιμένω απο τον ορισμό του φλωρου Δεληβοριά να μου πει για τον Στρατό γάμησετα.

  όπως είπα ο καθένας εχει την δική του άποψη..εξάλλου δεν μίλησα για Στρατο :)

  ReplyDelete
 6. Papo, μαζί σου all the way. Όποιος έχει στοιχειωδώς τη πατρίδα στη καρδιά του, δακρύζει μπροστά στις θυσίες αυτών των ανθρώπων.


  Μια μικρή φιλική διόρθωση - στους νεκρούς δεν αναφερόμαστε ποτέ ως κυρίους.

  Σταύρος (overgr)

  ReplyDelete