Tuesday, April 27, 2010

η κατάντια του τουρισμού...αναπτυξιακή πολιτική των μικρών!

Ευτυχώς υπάρχουν φωνές στο διαδίκτυο και ελπίζω σε άλλα μέσα, όπου παρατηρούν και επισημάνουν την κατάντια της μελλοντικής αναπτυξιακής πολιτικής του Ελληνικού κράτους, εν μεσω κρίσης! Μιλάω για τον τουρισμό.

Λυπάμαι αρκετά γιατί βλέπω ότι πολλές διαφορετικές ομάδες της ελληνικής κοινωνίας έχουν πια πιστέψει ότι ο μεγάλος μοχλός ανάπτυξης για αυτή την χώρα στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι ο τουρισμός! Πολιτικοί (το είπαν κάποιοι πρώην υπουργοί οικονομικών χθες), το λένε άνθρωποι της αγοράς, το ακούω από γνωστούς μου διαφορετικών επιπέδων και γνώσεων.

Εξοργίζομαι και λυπάμαι. Λυπάμαι γιατί ξένα media και αναλυτές προσπαθούν να μας το πιπιλίσουν στο μυαλό, να μας δώσουν ελπίδα με το να επικεντρωθούμε στην βιομηχανία του τουρισμού, θα πρέπει γίνουμε επιστήμονες του τουρισμού. Σερβιτόροι και ξενοδόχοι με πτυχία, η 'υπηρεσία΄ των άλλων.

Αυτό είναι κατάντια αγαπητοί αναγνώστες. Όχι δεν είναι εθνικός παροξυσμός που με καταβάλει, ούτε περηφάνια τόσο μεγάλη, είναι απλή λογική και θα προσπαθήσω να γίνω συγκεκριμένος - χρησιμοποιώντας την λογική και την όποια κατανόηση έχω για τα οικονομικά και την ανάπτυξη!

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι η ανάπτυξη του τουρισμού σαν αγορά και βιομηχανία θα πρέπει να είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας, μιας και έχουμε στην διάθεση μας - asset όπως η ίδια η χώρα, φυσικές ομορφιές και γεωγραφική τοποθεσία. ΑΛΛΑ, ας μην έχουμε αυταπάτες δεν μπορεί να είναι αυτή η αιχμή του δόρατος. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε, να μιλάμε ή να ονειρευόμαστε ότι μόνο έτσι θα πάμε μπροστά!! Δεν είναι λογικό ούτε προς το συμφέρον μας. Ναι στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά μαζί με  άλλα ανοίγματα. Είναι λάθος που τον ανάγουμε σαν ευκαιρία σωτηρίας.

Ο τουρισμός σαν αγορά και σαν ευκαιρία είναι εξαρτημένης μορφής. Καθώς η οικονομία μας έχει μπει σε μεγάλη ύφεση με τα δημοσιονομικά της στοιχεία να εμφανίζονται όλο και πιο άσχημα, καθώς η έλλειψη οικονομικών επιλογών /εργαλείων (βλέπε πληθωριστικό χρήμα, ανεξάρτητο νόμισμα) μας λείπουν - είναι φανερό ότι όλο και πιο πολύ είμαστε εξαρτημένοι πολυεπίπεδα. Θέλουν λοιπόν κάποιοι να σκέφτονται ότι ο τουρισμός σαν βαριά βιομηχανία θα βοηθήσει σημαντικά; Πρόσκαιρα ναι (ίσως), στρατηγικά ουσιαστικά θα βασίσουμε την όποια ανάπτυξη μας σε μια εξάρτηση από άλλα κράτη και μάλιστα - περιοδική.

Με απλά λόγια, θα περιμένεις πότε θα έρθει ο δυτικό Ευρωπαίος μικρο-αστός (μιας και οι τιμές που προσφέρεις πια, δεν μπορούν δυστυχώς εξαιτίας euro να είναι τόσο ανταγωνιστικές όπως παλιότερα)- θα έρθει έτσι ώστε να προσελκύσεις σε μεγάλους αριθμούς πελάτες που θα αφήσουν σημαντικό  συνάλλαγμα.

Τώρα πια έχεις να ανταγωνιστείς όχι μόνο φίλους από τα άλλα PIGS αλλά και emergent markets της Μ.Ανατολής - μην πας μακριά βλέπε Τουρκία, που εκμεταλλευόμενη το ασθενές της νόμισμα (σε σχέση με το euro) μπορεί να παρέχει φτηνές υπηρεσίες.

Η τωρινή κατάσταση της Ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια μίξη παλιομοδίτικων υπερτιμημένων υπηρεσιών, οι οποίες έχουν την ατυχία να βρίσκονται σε μία χώρα που δεν έχει καταφέρει να χτίσει τις βασικές υποδομές (έστω και στο παρελθόν) σε τομείς όπως η μετακινήσεις, δίκτυα μεταφοράς )(δρόμοι, λιμάνια. αεροδρόμια), υπηρεσίες μετακίνησης (καμποτάζ, οδηγοί taxi, ΟΣΕ), υπερτιμημένες και χαμηλής πραγματικής ποιότητας ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά για να αλλάξουν θέλουν διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και δημόσιες επενδύσεις έτσι ώστε να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια για παραπάνω εξέλιξη! Αμφιβάλλω αν η επένδυση των δημόσιων κεφαλαίων αυτή την στιγμή είναι α) ρεαλιστική και β) αν το τελικό αποτέλεσμα expected returns  θα είναι τέτοιο που μπορεί να τις δικαιολογήσει.

Καθώς πνιγόμαστε λοιπόν (γιατί αυτό γίνεται) τώρα αντί να κάτσουμε και να σκεφτούμε και άλλες δραστηριότητες αλλά και αγορές που μπορούμε να αναπτύξουμε προσπάθειες που θα βοηθήσει έτσι ώστε να δημιουργήσουμε αγορές και υπηρεσίες με μικρότερο βαθμό εξάρτησης, βασισμένες στα δυνατά μας σημεία, ονειρευόμαστε το πως θα γίνουμε με επιστημονικό τρόπο τα γκαρσόνια της Ευρώπης! 

Εγώ ντρέπομαι για αυτή την την Ελλάδα. Ντρέπομαι που έστω και θεωρητικά δεν βγαίνει κάποιος να πει ναι εντάξει και ο τουρισμός αλλά είναι καιρός μέσα από την αλλαγή να δούμε και άλλα emergent markets. Δες χαρακτηριστικό post εδώ.Είμαστε ένας παράδεισος εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και εν έτη 2010 ακόμα νομοθετεί το ανάλογο υπουργείο τρόπους για να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία του πολίτη. Που είστε κύριοι, απελευθερώστε την αγορά της ενέργειας ΤΩΡΑ!!!!!Όχι σε ένα μήνα ΤΩΡΑ! Ο αέρας, ο ήλιος δεν έχουν σχέση εξάρτησης με τις  διαθέσεις του Γερμανού εργάτη που θα έρθει για διακοπές εδώ ή στην Τουρκία. Είναι δικά μας. Γιατί ακόμα δεν κάνουμε κάτι!

Είμαστε ένα λαός με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε πολλές πολυεθνικές έχουν πρόβλημα - ή δυσκολίες να εντάξουν δυναμικά στις τάξεις του ανθρώπους από διπλανές χώρες, η γνώση αγγλικών το επίπεδο μόρφωσης. Δυστυχώς ποτέ δεν καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε το πλούσιο σε προσόντα εργατικό δυναμικό στον τομέα της πληροφορικής (το αναφέρω γιατί ανήκω σε αυτό). Αντίθετα το κράτος (οι πολιτικές παρατάξεις) σε συνεργασία με τις κλίκες τον πανεπιστημιακών κατάφεραν να απαξιώσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατάφεραν να κάνουν χιλιάδες νέους να ονειρεύονται ότι μετά από χρόνια σπουδών θα πρέπει αν μπουν στο δημόσιο, κατάφεραν να φάνε λεφτά μέσα από ερευνητικές επιδοτήσεις (ΤΡΩΤΕ ΑΚΟΜΑ ΡΕ), κατάφεραν να μην δημιουργήσουν ποτέ την σχέση πανεπιστημίου και αγοράς (αριστερές μαλακισμένες φοβίες και κρατισμός). Που είναι τα τεχνολογικά πάρκα, που είναι η πραγματική έρευνα ρε αλήτες.

Και τώρα αγαπητοί αναγνώστες όλοι οι φωστήρες αλλά και οι ξένοι που θέλουν να μας σώσουν θέλουν να μας πείσουν ότι το μέλλον μας είναι να γίνουμε γκαρσόνια (κάτοχοι μεταπτυχιακών). Οι ξένοι βασικά την δουλειά τους κάνουν - το πρόβλημα είναι με τους δικούς μας ηγέτες. Που είναι αυτή η στρατηγική στο Ελληνικό κράτος. Την ψάχνω! 

Εν κατακλείδι, ναι ο τουρισμός ας είναι ένας από τους τομείς δουλειάς και ανάπτυξης αλλά δεν είναι ο βασικός στόχος. Βασικός στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε αγορές μη εξαρτημένης μορφής. Διαβάστε το άρθρο απο ελευθεροτυπία στην δεύτερη παράγραφο! Οι Πορτογάλοι έχουν χαμηλή ανάπτυξη γιατί; Γιατί ρίξανε όλες τους ελπίδες στον τουρισμό. Δεν παράγουν κάτι σημαντικό (αν και εμείς είναι φανερά χειρότεροι).Τώρα τους περιμένει σε κάποιο βαθμό ή ίδια μοίρα με εμάς (υποπτεύομαι).

Περιμένω σχόλια ή παρατηρήσεις. Βασικά αναρωτιέμαι υπάρχει κόσμος εκεί έξω που να το έχει συνειδητοποιήσει ή το μέλλον μας ως γκαρσόνια εστιάτορες και ξενοδόχοι πρέπει να είναι σίγουρο!

Ευχαριστώ που με διάβασες by the way!

25 comments:

 1. Έτσι. Αν δεν φτιάξουμε βιομηχανία (ενέργειας, πληροφορικής, αγροτικής παραγωγής, οτιδήποτε) με εξαγώγιμο προϊόν, δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε στους ξένοι τα λεφτά και δεν θα μπουν ποτέ λεφτά στην χώρα.

  Καλός ο τουρισμός, αλλά η Τουρκία παίζει στις μισές τιμές πλέον...

  ReplyDelete
 2. Εύστοχη η ανάλυσή σου.
  Αλλά από την άλλη είναι λίγο αργά για όλα αυτά. Κυβερνήτες κ κυβερνώμενοι είμστε ΓΤΠ (κ ΓΑΠ χαχαχα)

  Έτσι που έχει πήξει το χωράφι μας στο αγριόχορτα, ας κάνουμε λίγο υπομονή να καούν όλα γύρω μας.
  Η στάχτη είναι το καλύτερο λίπασμα.

  ReplyDelete
 3. Αδυνατώ να καταλάβω τον συνδετικό ειρμό του τουριστική βιομηχανία = «γκαρσόνια». Πιθανολογώ πως το μοντέλο που έχεις στο μυαλό είναι το υφιστάμενο τουριστικό μοντέλο. Με αυτό πράγματι δεν θα διαφωνούσα. Η τουριστική βιομηχανία όμως δεν έχει σχέση με το δικό μας μοντέλο. Η ευκαιρία που και εγώ (σχώρα με ) διαβλέπω είναι δομημένη πάνω σε μια βιομηχανία ( τουριστική )που εκμεταλλεύεται νέες πηγές ενέργειας για να ρίξει το κόστος της, εκμεταλλεύεται οικολογικές αγροτικές παραγωγές για να αυξήσει την ποιότητα, εκμεταλλεύεται το διαδίκτυο για να μειώσει τους τουριστικούς μεσάζοντες, επενδύει σε μορφές τουρισμού που ο υψηλής μόρφωσης πληθυσμός της, τα πανεπιστήμια μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει...

  ReplyDelete
 4. @sykofantis

  ναι μιλάω για την τωρινή κατάσταση. Η οποία δεν αλλάζει εύκολα + θέλει λεφτά!
  Εύστοχη η παρατήρηση σου αλλά μου ακούγεται κατι σαν meta market- δηλαδή το ευεργετικό side effect των καλών πολλών πρωτοβουλιών.

  Νομίζω ότι πρέπει να θέσουμε θεμέλια γερά σε άλλους τομείς. Η ενέργεια η τεχνολογία η παραγωγή βρίσκονται και αυτές στην ίδια νηπιακή κατάσταση όπως και ο κακός και ακριβός τουρισμός μας.

  Η λέξη γκαρσόνι χρησιμοποιείται επίτηδες με τον ίδιο δόλο που κάποιοι προσπαθούν να μας αποπροσανατολήσουν από τους πραγματικούς στρατηγικούς στόχους.

  ReplyDelete
 5. Πάρι δυστυχώς με τη νοοτροπία που κουβαλάμε ο τουρισμός είναι η μόνη μας ελπίδα. Για να γίνουνε αυτά που λες πρέπει πρώτα να αλλάξουμε νοοτροπία, πράγμα το οποίο δε διαβλέπω να γίνεται. Αυτοί είμαστε αυτό μας αξίζει να κάνουμε, ας το πάρουμε απόφαση. Καλό είναι να ορύεσαι αλλά ας δούμε και την πραγματικότητα. Ας το παραδεχτούμε, μόνο για σερβιτόροι των Ευρωπαίων κάνουμε.

  ReplyDelete
 6. Και εγώ θα συμφωνήσω με τον SykoFanti.

  Πρώτα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε μία μικρή αγορά όπως η Ελληνική, αν θέλουμε να κάνουμε το "κάτι παραπάνω" θα πουλάμε στο εξωτερικό. Άρα, είτε παράγεις αυτοκίνητα είτε ωραίες διακοπές, αν ο Γάλλος, ο Γερμανός ή ο Αμερικάνος δεν έχει χρήματα, θα έχεις και εσύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

  Επίσης είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι όποιο τομέα και να επιλέξεις, μπορείς να το "κάνεις καλά" -ή σκατά.

  Τουριστική βιομηχανία είναι και τα on-line συστήματα κρατήσεων, είναι και οι εξελιγμένη ακτοπλοϊα, είναι και οι κρουαζιέρες, είναι και τα μουσεία, είναι και τα επώνυμα αγροτικά προϊόντα, τα αεροδρόμια-hubs, οι δρόμοι, η ιστιοπλοϊα, κ.λ. Δεν είναι μόνο το γκαρσόνι -αν και είναι μία από τις δουλειές που έχω ευχαριστηθεί περισσότερο και δεν βλέπω γιατί είναι κακή.

  ReplyDelete
 7. @sykofanti @ vrypan νομίζω ότι τόνισα ξεκάθαρα! ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ. Δηλαδή φυσικά να συνεχίσει να υπάρχει στρατηγικό πλάνο. αλλά ας σταματήσουμε να πιστεύουμε τόσο σε αυτό! Τα σχόλια σας δίχνουν μια δυσκαμψία ...στην κατανόηση ότι ο τομέας αυτός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

  ReplyDelete
 8. η για να το θέσω πιο σωστά..δεν μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος!!!

  ReplyDelete
 9. Ο τουρισμός είναι μια υπηρεσία και ως γνωστόν στη χώρα μας παράγουμε μόνο υπηρεσίες. Το καλό είναι οτι στη συγκεκριμένη μορφή υπηρεσίας έχουμε πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που ομως δεν εκμεταλευόμαστε σωστά. Δε συμφωνώ με το τουρισμός == γκαρσόνια, αλλά ακόμα και έτσι να είναι δε με νοιάζει γιατί η δουλιά δεν είναι ντροπή.

  Όσο για το μορφωτικό επίπεδο μας, νομίζω οτι έχουμε γεμίσει πτυχιούχους αμόρφωτους!

  ReplyDelete
 10. @Dimitris το νόημα ειναι ότι θες να έχεις ελπίδες να επιβιώσεις σαν κράτος πρεπει να ξεκινήσεις να σκέφτεσαι πως θα φύγεις απο τον φαύλο κυκλο της οικονομίας που βασίζεται μόνο στις υπηρεσίες; Πόσο μάλλον αυτες πουν δεν έχουν added value.

  Να ξαναπώ...η υπηρεσία σου αυτή την στιγμή εξαιτίας euro είναι ήδη - below average σε προτίμηση!

  ReplyDelete
 11. Γεια σου Πάρη,

  Στην Ελλάδα έχουμε γενικότερα μια αντιπάθεια για τα στοιχεία των μετρήσεων. Σου παραθέτω μερικά που αφορούν τον τουρισμό και έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένες απόψεις και στερεότυπα:

  - Η κατά κεφαλή δαπάνη στην Ελλάδα είναι υψηλότερη (700 ευρώ) από ότι σε άλλες χώρες (μ.ο. 550 ευρώ) (Κουρεμένος)
  -Στη SWOT ανάλυση για τον ελληνικό τουρισμό τα 2 μεγαλύτερα weaknesses είναι το μάρκετινγκ και το μάνατζμεντ από το 2001 (buhalis)
  -Έρευνα της Thomas Cook αναφέρει ότι η κατά κεφαλή δαπάνη σε ηλικίες 18-30 -που εμείς δε θέλουμε- είναι διπλάσια από τη μέση (περ. 1200 ευρώ), εξου και το πρακτορείο 18-30
  -ο τουρισμός είναι ο πιο σύνθετος κλάδος γιατί αποτελείται και από προιόντα και από υπηρεσίες. Απαιτεί ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση του λοιπόν με υπηρεσία. (Gummesson)
  - Ο ελληνικός τουρισμός είναι ήδη ώριμο προιόν (product life cycle), αφού δουλεύει από το 1970, με κίνδυνο αν δεν πάμε να το επαναδημιουργήσουμε για να κάνει νέα καμπύλη να πέσει σε παρακμή.
  - Από τη δική μας μέτρηση στην Ολυμπία το 2009, βρήκαμε ότι οι τουρίστες με υψηλό εισόδημα επισκέπτονται την ΟΛυμπία, οι κύριες αγορές στόχοι είναι η Γαλλία και η Γερμανία ΑΚΟΜΑ, αλλά δεν έχουν τι να κάνουν, κάτι που επιβεβαιώνει ΟΛΑ τα παραπάνω. Άρα δε φταίει κανείς άλλος, ούτε ο τουρισμός, μάλλον εμείς φταίμε. Για το προιόν ευτυχώς δούλεψαν στο στάδιο της δημιουργίας ο Ηρακλής, ο Περικλής και ο Αριστοτέλης.

  Αλήθεια, επειδή αναφέρεις την Πορτογαλία, ποιο είναι το προιόν της; :)

  Τις αναφορές τις έβαλα απλά για να μπορείς να τα βρεις και μόνος σου. Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  ReplyDelete
 12. Γεια σου Themi ευχαριστώ για το σχόλιο και τις αναφορές. Προσωπικά δεν θεωρώ τις αναφορές σου - σημαντικές στην ουσία του θέματος που θίγω! Ότι ο τουρισμός δεν θα πρέπει να αναδειχθεί σαν emergent opportunity ΞΑΝΑ!Το δοκίμασαν το 70 και τώρα τέλος.

  .Κρατώ την σημείωση σου ότι σαν product - offering είναι αρκετά mature - με πτωτικές τάσεις εδώ και χρόνια. Θέλει re- invention; Ίσως αλλά αφού πρώτα ανοίξουμε ή δημιουργήσουμε άλλες αγορές και ο τουρισμός μπει σε satellite mode..και όχι κεντρικό!

  ReplyDelete
 13. Είναι στην ουσία όμως γιατί...:
  Αναφέρεις ότι πρέπει να κάνεις φόκους σε άλλους κλάδους. Μα αυτοί οι κλάδοι μπορούν να στηθούν γύρω από μία σοβαρή τουριστική υπηρεσία, ώστε να έρχεται ο επισκέπτης και να του παρέχεται ποιοτικη και ολοκληρωμένη τουριστικη υπηρεσία. Αυτό που ήθελα να σου αποδείξω εγώ με όσα έγραψα είναι ότι αρχικά, ο τουρισμός δεν είναι αυτό που νομίζουν όλοι στην Ελλάδα... Αυτό που χρειάζεται είναι συνέργεια, όλοι να συνεργαστούν με όλους, όχι να λέμε όχι στον τουρισμό, ναι στην ενέργεια. Δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο, όλα είναι γκρι.
  Άρα, η είσοδος νέων κλάδων στον τουριστικό θα μπορέσει να φέρει την ανανέωση της καμπύλης ανάπτυξης. Αλλά και εδώ, δεν χρειάζεται μόνο σχεδιασμός, η υλοποίηση μετράει. Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, και πρέπει να κάνουμε κάτι γρήγορα. Για αυτό π.χ. ξεκινήσαμε το Οpentourism.

  ReplyDelete
 14. Συμφωνώ με τις συνεργίες, διαφωνώ με την βαρύτητα που δίνεις. Στρατηγικά συνεχίζω να πιστεύω ότι ειναι μια ρηχή βιομηχανία. Αν διαβάσεις ξανά το κείμενο μου δεν είπα να καταργηθεί αλλά να μειώσουμε λίγο την σημαντικότητα και τα expectations αντί να στηριζόμαστε σε αυτό!

  Η άποψη σου είναι προστατευτική περί του κλάδου σου - κατανοητό :).

  Από την άλλη να εκπαιδεύσουμε νέους στον τουρισμό ..ναι ..με δουλειά κάθε 3 μήνες και μετά..; Η σημαντικότητα του τουρισμού πρέπει να γίνει ανάλογη και της δυναμικής της συγκεκριμένης αγοράς!

  ReplyDelete
 15. Προσωπικά, δεν είναι ζήτημα "προστατευτισμού" κανενός κλάδου, δεν έχω τη Starwood ή τη Herzt για να προστατέψω κάτι :)
  Ο καθένας μας μπορεί να βρει επιχειρήματα και να πιστεύει ό,τι θέλει, από το ότι η γη είναι επίπεδη μέχρι ό,τι άλλο.
  Συμφωνώ ότι τα expectations πρέπει να μειωθούν αλλά η σημαντικότητα- το potential δηλαδή, δε μπορεί να μειωθεί, όσο και να θέλουμε. Η Ελλάδα έχει ήλιο, θάλασσα και ιστορία και αυτό πιθανότερα δε θα αλλάξει ποτε. Όμως τουρισμός δεν είναι οι σερβιτόροι, μόνο... συν οτι το γεγονός ότι είμαστε εποχικοί και ΠΑΛΙ έρχονται 10.000.000 τουρίστες το χρόνο, πάλι το προιόν επιβεβαιώνεται, όχι οι υφιστάμενες υπηρεσίες.

  Επειδή ακριβώς επιμένεις στους σερβιτόρους, θα συμφωνήσεις ότι ο τουρισμός είναι χαμόγελο προς τον επισκέπτη, πρέπει η φιλοξενία ΠΡΩΤΑ να γίνει συνείδηση στον Έλληνα και μετά οι υπηρεσίες και η ποιότητα έπονται. Και επειδή οι τουρίστες έρχονται, με το χαμόγελο θα ξαναέρθουν ;)

  ReplyDelete
 16. Το "Διακοπές = Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος" είναι εντελώς Ελληνική λογική. Για τους ξένους το καλοκαίρι (και δη το Μεσογειακό, με τον ήλιο και τη ζέστη) ξεκινάει από αρχές Μαΐου και τελειώνει τέλη Σεπτεμβρίου. Απλά η Ελληνική άποψη του καλοκαιριού καθρεπτίζεται και στο πως διαφημίζουμε (;) τον Ελληνικό τουρισμό μέχρι τώρα. "Come to Greece για να την βρεις, τσίτα καλοκαίρι και μόνο τότε".

  Μπορεί να μην έχουμε τα χειμερινά θέρετρα που έχουν στην κεντρική Ευρώπη, αλλά η ορεινή Ελλάδα μπορεί να πουλήσει και τον χειμώνα. Επίσης, ας μην ξεχνάμε και τον θρησκευτικό τουρισμό. Θα μπορούσαμε να ελκύσουμε απίστευτο κόσμο από τα Βαλκάνια με τα Ορθόδοξα μοναστήρια και τις Εκκλησίες που έχουμε. Όλος αυτός ο κόσμος κάπου θα πρέπει να μείνει, κάπως θα πρέπει να μετακινηθεί και ούτω καθεξής. Αυτός ο τουρισμός δεν έχει καμία σχέση με την καλοκαιρινή σεζόν.

  Το ίδιο ισχύει και με τον ιστορικό τουρισμό. Ολυμπία, Ακρόπολη, Δελφοί, Μυκήνες, Σπάρτη κλπ, το Holywood έχει ξεσκιστεί εδώ και χρόνια να βγάζει ταινίες βασισμένες στην Ελληνική μυθολογία και εμείς εδώ κοκορευόμαστε στα κούφια, αντί να πλακώσουμε μία διεθνή διαφημιστική καμπάνια που να προωθούμε αυτό ακριβώς.

  Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να βρούμε και να προσελκύσουμε και άλλων ειδών τουρίστες, ας μην είμαστε κολλημένοι στο τουριστικό μοντέλο των 80s του Στάθη Ψάλτη. Όπως είπαν και άλλοι ας γίνει ο τουρισμός ένας πρώτος βασικός πυλώνας ανάπτυξης. Όχι ο αποκλειστικός, αλλά ένας από τους κεντρικούς.

  ReplyDelete
 17. Πάρη, νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι στον τουρισμό *έχουμε* ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως χώρα και έχουμε ήδη κάνει σημαντικές επενδύσεις (από αεροδρόμια και ξενοδοχεία, μέχρι ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ).

  Για να έχει νόημα η συζήτηση πρέπει να μας εξηγήσεις και να αναλύσεις *γιατί* πρέπει να μειώσουμε το βάρος που δίνουμε σε αυτόν. Με την ίδια λογική που αν έλεγες ότι το Las Vegas πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με τα τυχερά παιχνίδια και το entertainment ή το hollywood να σταματήσει να βασίζεται στην βιομηχανία θεάματος.

  Αυτό που λες, ότι η σεζόν κρατάει 3 μήνες είναι σωστό. Αλλά είναι πιο εύκολο για μία χώρα σαν την Ελλάδα να αναπτύξει και άλλα τουριστικά προϊόντα, που θα πουλιούνται και τους υπόλοιπους μήνες, παρά να αναπτύξει σε μεγάλη κλίμακα βιομηχανία αυτοκινήτων ή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

  ReplyDelete
 18. @vrypan γιατί είναι μια βιομηχανία 100% εξαρτημένης ανάπτυξης. Την στιγμή που το εμπορικό σου ισοζύγιο και το ΑΕΠ δίχνουν καταφανέστατα ότι έχεις γίνει μια χώρα που ΜΟΝΟ εισάγεις και δεν παράγεις τίποτα - το να τοποθετήσεις στρατηγικά την έξοδο σου απο την ύφεση σε λύσεις που δεν χτυπάνε το πρόβλημα στην πληγή αλλά είναι πρόσκαιρο ημίμετρο είναι ακόμα ένα τραγικό λάθος!

  Όπως αναφέρω θέλει πραγματικά γενναία απόφαση και ίσως δυσκολία από πολλούς να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να είναι η αιχμή του δόρατος για την κατεστραμμένη Ελλάδα - ο τουρισμός. Ας είναι ένας ακόμα μοχλός αλλά ΕΪΝΑι επιτακτική ανάγκη να σκεφτούμε από την αρχή τι πρέπει να αλλάξουμε!


  Δεν έχουμε βιομηχανία, δεν έχουμε εξαγωγές, δεν έχουμε γεωργία. Μόνο εισάγουμε. Η νέα Ελλάδα (αν την βγάλει καθαρή) πρέπει να θέσει νέους στόχους όχι τα κλασικά στερεότυπα.

  Δεν αντέχω να ακούω κυβερνήτες να μου λένε για τουρισμό και μαλακίες - όταν πρέπει να γίνουν επαναστάσεις αλλού!!!

  Ο ιδιος ο Jefry ΓΑΠ το έλεγε - πράσινη ανάπτυξη ας το κάνει πράξη, ας δουμε τεχνολογικά πάρκα, ας δουμε έλεγχο στην γεωργική παραγωγή ας επανίδρυση της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης..ανεφερα μικρά παραδείγματα.

  Το μέλλον του Έλληνα ειναι το tourism management - όχι δεν θέλω τέτοιου είδους ανάπτυξης γιατί Α) με τα σημερινα στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει - βλέπε euro και Β) δεν είναι κίνηση που θα σε ανεξαρτητοποιήσεις έστω και λίγο (δεν υπάρχει 100% απεξάρτηση αλλά έστω και λίγο).

  Νομίζω ότι είναι η ρηχότητα και έλλειψη στρατηγικής των πολιτικών αυτής της χώρας που είτε είναι αδαείς είτε βλάκες είτε άσχετοι και αναμασούν συνέχεια το ίδιο πράγμα. Α ναι έχουμε κρίση..οκ θα χρησιμοποιήσουμε τον τουρισμό ως μεγάλο στόχο!

  Έλεος λοιπόν πια με αυτές τις πολιτικές και στρατηγικές του 70 και 80.

  Αν η δυναμική του τουρισμού ήταν πραγματική και οι Έλληνες άξιοι να την εκμεταλλευτούν θα είχαν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι την ευκαιρία να ζητησουν επανάσταση στον χώρο - απο το ίδιο το κράτος και τους πολιτικούς.

  Επαναλαμβάνω λοιπόν σε όλους.Ναι στην βιομηχανία του τουρισμού αλλά STOP στο πιπίλισμα και την πανάκεια του - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ η πραγματική λύση.

  Δεν ξέρω πως μπορώ να το κάνω πιο κατανοητό!

  ReplyDelete
 19. Ο τουρισμός είναι πραγματικά βαριά βιομηχανία με το 20% του ΑΕΠ και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να την αφήσουμε κατά μέρους ειδικά σε τέτοιες εποχές deep recession.

  Εγώ πάλι θα σταθώ στο άλλο κομμάτι των εναλλακτικών αγορών της εξωστρέφειας και των νέων τεχνολογιών, οι οποίες και συγκριτικά έχουν το πιο εφαρμόσιμο business plan αφού δεν απαιτούν τα δεκάδες εκατομμύρια αρχικής επένδυσης της μικροηλεκτρονικής και του automotive για παράδειγμα.

  Πραγματικά τον τελευταίο καιρό και μετά ΙMF σπάω το κεφάλι να βρω ένα τρόπο που στην Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί δυνατή μια smaller scale επανάσταση καινοτομίας όπως αυτή που συντελείται στην Χάιφα και το Τελ-Αβίβ. Ζω το academia από μέσα, συναναστρέφομαι καθημερινά με φίλους καθηγητές από την δευτεροβάθμια και βλέπω και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στην πρωτοβάθμια να μην έχει project based learning μεθοδολογίες. Για την νοοτροπία του βολέματος δεν θα μιλήσω αφού την έχω ζήσει μέσα από άπειρες συνεντεύξεις τα τελευταία 2 χρόνια μιλώντας με απόφοιτους που ήθελα να κάνουν poject manaτζεριλίκι και να δουλεύουν 8 ώρες. Για την νοοτροπία του ευρωπαικού funding που στόχο έχει το cash flow δεν λέω τίποτα μιας και είνια λίγο πολύ γνωστό.

  Το συμπέρασμα είναι ένα, για να αλλάξουμε χρειαζόμαστε μια κρίσιμη μάζα μιας και μιλάμε για population dynamics, όπως κάθε 101 βιλίο κοινωνιολογίας διδάσκει. Στην Ελλάδα τέτοιο mentality δεν υπάρχει (όλοι σε αυτό το post είναι outliers) και πραγματικά δεν βλέπω φως στην άκρη του τούνελ. Έχουμε ακόμα δρόμο για να πιάσουμε τον πάτο του βαρελιού και να αντιληφθούμε πόσο unsustainable είναι το "current model" και να αναθεωρήσουμε. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι δεν απέχουμε και πολύ από ένα τέτοιο social degeneration.

  Εν πάση περιπτώσει αν υπάρχει κάποια πρόταση για το πως φτιάχνουμε κρίσιμη μάζα με την ιστορική Ελληνική επιχειρηματική νοοτροπία δεκτή. Μια ιδέα που άκουσα χθες είναι να αναδειχθούν τα success stories από Ελληνικά startups ώστε να παίξουν τον ρολο των role models στο ευρύτερο Ελληνικό εν δυνάμει community!

  ReplyDelete
 20. @ioannis
  μια παρατήρηση, οι οικονομολόγοι αναγνώστες (πρέπει αν υπάρχουν μερικοί με σχετικές γνώσεις) μπορούν να το κάνουν validate.

  το πως μεταφράζουμε το ΑΕΠ το οποίο από την φύση του είναι ένα σύνολο πραγμάτων - ειναι μερικές φορές υποκειμενικό!

  γιατί να είναι σημαντικό το 20% του ΑΕΠ στον τουρισμό και όχι σημαντικό το πόσο δυσανάλογες ειναι οι εισαγωγές εξαγωγές μας.

  ReplyDelete
 21. ναι man αυτό είναι technicality, you get my point!

  Επίσης όταν έχουμε τις λιγότερες patents ανά κάτοικο στην Ελλάδα, τι να συζητάμε για εναλλακτική ανάπτυξη. Επιπλέον μιας και μιλάς για green να έχεις υπόψιν σου ότι το green economy πια είναι συνώνυμο του κατασκευαστικού τομέα. Οι πανέλες και οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ είναι αναπτυξιακά έργα αλλά μεγάλα εργολαβικά contracts που θα τα πάρουν οι γνωστοί άγνωστοι πάλι.

  ReplyDelete
 22. Τωρα βεβαια για το υψηλο επιπεδο μορφωσης, γενικα μιλωντας, αμφιβαλλω...
  Ποιοι ψηφιζουν εκ περιτροπης τα 2 μεγαλα κομματα που κατεστρεψαν την ελλαδα;
  Πτυχιολατρεια εχουμε στην ελλαδα, απο χαρτια αλλο τιποτε, αλλα μορφωση και παιδεια αληθινη δεν εχουμε...
  γι αυτο και ψηφιζουμε αχρηστους, γιατι δεν βλεπουμε περα απο τη μυτη μας, και τωρα ειμαστε στο χειλος του γκρεμου...

  ReplyDelete
 23. Εγώ έχω εμπιστοσύνη στον ΓΑΠ. Ο τουρισμός θα διαπρέψει. Αλλωστε μέλος του ΔΣ είναι γνωστή φίλη του @vrypan, διάνοια της πληροφορικής και εσχάτως διορισμένη στην Βουλή μαζί με άλλα 232 καλόπαιδα.
  Οπότε ρε συ @papo μην ανησυχείς, κοιμήσου ήσυχος.

  ReplyDelete
 24. ΔΣ του ΕΟΤ εννοούσα πριν.
  Και προσθέτω. Όποιος νομίζει πως αυτή η κυβερνηση έχει κάποια όραμα για την ανάπτυξη θα περιμένει 3 χρόνια που θα φύγει το ΔΝΤ για να το δει. Διότι τα επόμενα 3 χρόνια θα έχουμε μόνο διαχείριση της φτώχειας (κυρίως επικοινωνιακή από το γνωστό πεταλωτή).
  Μετά τα 3 χρόνια θα δούμε αν υπαρχει αναπτυξιακό όραμα. Προσωπική μου άποψη κρατείστε μικρό καλάθι.

  ReplyDelete
 25. Πάρη, συμφωνώ στα περισσότερα. Θα διαφωνήσω ότι έχουμε υψηλό μορφωτικό επίπεδο σαν λαός. Θεωρώ ότι έχουμε από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Σαν έφεδρος αξιωματικός στον ΕΣ, φρίκαρα με τα ποσοστά ανθρώπων που όχι δεν έχουν τελειώσει το λύκειο αλλά ούτε καν το γυμνάσιο.

  Κι εκεί κάθομαι και λέω: Μήπως αυτοί που έχουν πτυχία, τι έχουν; Κριτική σκέψη; Μεγαλώσαμε με την παπαγαλία. Γι'αυτό και όταν χρειάζεται κριτική σκέψη και 'καρύδια' για να πάρουμε αποφάσεις, ανοίγουμε το βιβλίο να δούμε τι λένε και τι κάνουν οι άλλοι ή αρχίζουμε το μπλα-μπλα που μάθαμε. Είναι μορφωτικό επίπεδο αυτό; Μία ξένη γλώσσα θέλαμε να μάθουμε και πληρώναμε φροντιστήρια. Κι εκεί, στο τέλος, όταν ανοίξουμε το στόμα μας να μιλήσουμε, τα αγγλικά μας είναι τραγικά. Απλά αρεσκόμαστε να λέμε 'όλοι μιλάμε καλά αγγλικά'.

  Προσωπικά, αν και είχα περάσει σε ελληνικό ΑΕΙ, αν κι έκανα την εγγραφή, δεν πήγα ποτέ. Απογοητεύτηκα από την πολιτική προβατοποίηση των φοιτητών από το πρώτο λεπτό εισόδου στην σχολή. Πήγα έξω (Αγγλία/Σκωτία) και αν και ζορίστηκα οικονομικά και αναγκάστηκα να δουλεύω ταυτόχρονα με τις σπουδές μου, κατάφερα να τελειώσω και στην συνέχεια να κάνω και ένα MBA αλλά και MSc in ΙΤ. Και τώρα το μετανιώνω, γιατί βλέπω ότι δεν φτουράνε πουθενά σε αυτή τη χώρα.

  Φιλικά

  ReplyDelete