Wednesday, February 25, 2009

σε Safari

Ας κάνω ένα σύντομο διάλειμμα να καταθέσω την γνώμη μου για το μεγάλο software- ικο νέο της ημέρας, την έλευση του Safari 4 beta.

Συνήθως πάει κάπως έτσι, βγαίνει μια νέα έκδοση του Safari ή κάποιο άλλο side project, τον κατεβάζω τον δοκιμάζω 10 λεπτά και μετά επιστρέφω στον αγαπημένο Firefox!

Σήμερα όμως για κάποιο λόγο δεν επέστρεψα στον Firefox.Μήπως βρήκα όλα τα καλά plugin που υπάρχουν στην αγαπημένη μου αλεπού; Όχι. Μήπως ο Safari μοιάζει τόσο με τον firefox; Όχι δεν θα έλεγα.

Βασικά αυτό που με έχει κουράσει με τον Firefox είναι ότι συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα με τις πολλές ώρες συνεχόμενης χρήσης, crash-αρει μεγαλοπρεπώς, ενώ υπάρχουν στιγμές με ένα greader και .mac ανοιχτό να καταναλώνει μνήμη σαν τρελός. Σε κάθε νέα του έκδοση βελτιώνεται όλο και πιο πολύ, αλλά ομολογώ ότι κουράζομαι σιγά σιγά. Τελευταία μου ενέργεια σε κάποια απο τα παραπάνω προβλήματα (μαζί με άλλα) ήταν να πάω στην έκδοση 3.1 beta. Άλλες φορές απλά σβήνω το user profile μου και ξεκινώ απο την άρχη!

Όπως και να έχει με τον Safari σήμερα τα πήγαμε μια χαρά. Σβέλτος στην JScript του, αν και νομίζω ότι και ο Firefox 3.1 ειναι το ίδιο γρήγορος σε αυτο το κομμάτι. Παρατήρησα μικρότερη και πιο συντηριτική χρήση μνήμης μετά απο ώρες χρήσης, καλό αυτό. Δεν μου crash-αρε καμία φορά, ακόμα πιο καλό!

Σε αντίθεση με πολλούς μου ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, αυτό το νέο styl που το tab βγαίνει πάνω από την Address bar, μου φαίνεται πολυ πιο φυσικό!

Τώρα για τα top sites και λοιπές ποζεριές, ωραία είναι αλλά το απενεργοποίησα, μετά απο λίγο μπορεί να γίνει κουραστικό!

Από τα πολύ θετικά είναι:

α) το foxmarks plugin δουλεύει άψογα - yaay synced local bookmarks.
β) με τον γνωστό τρόπο, CocoAspell συνεχίζω να έχω ορθογραφικό έλεγχο στις web φόρμες μου.

Θα ήθελα το url bar να μπορεί να λειτουργεί και ως search box όπως στον firefox.Πχ γράφω μια βλακεία..google docs και να με πετάει αμέσως σε google search του google docs.Με αυτό τον τρόπο εχω σταματήσει να χρησιμοποιώ το Search Bar στον Firefox.

Για την ώρα αυτά, μου αρέσει που έχω τουλάχιστον 2 καλές επιλογές για surf-άρισμα + περιμένουμε και τον Chrome για mac.

Κάτι το οποίο θα με απασχολήσει σε μελλοντικό post είναι αυτό το τρελό JScript engine war που έχει ανάψει μεταξύ Mozilla, Apple, Google και τα ρέστα.10 comments:

 1. Opera:

  - Tabs πάνω από την address bar εδώ και καιρό.

  - Address bar με πολλές λειτουργίες, αναζήτηση σε google, yahoo, amazon, wikipedia, μέχρι και tweet μπορείς να κάνεις!

  - Tο αντίστοιχο top sites, speed dial: ανοίγεις νέα tab και έχει 9 εικόνες με sites που έχεις ορίσει εσύ. Μηλαράκι + αριθμός (από 1 μέχρι 9), σε στέλνει στο αντίστοιχο site. Μάλιστα, με λίγο πείραγμα μπορείς να αυξήσεις τον αριθμό.

  ReplyDelete
 2. τυπικά σωστός...αλλά υπάρχει κάτι..

  ειναι Opera..

  μόνο αυτό τέλος

  ReplyDelete
 3. Αυτό με το address bar να λειτουργεί και ως search γινόταν στο Safari με το Sogudi. Δυστυχώς το sogudi δεν δουλεύει με τον Safari 4 (για να είμαστε ακριβείς δεν αφήνει τον Safari να δουλέψει, κρασάρει στο launch). Πάντως είναι πολλά υποσχόμενος σαν browser. Αναμένουμε την τελική έκδοση.

  ReplyDelete
 4. Το ότι δουλεύει ρολόι το foxmarks και το greezemonkey είναι που με κράτησαν και τον δουλεύω μέχρι τώρα, παρόλα τα crash που έφαγε και ότι έχω κάποια προβλήματα στην wordpress.

  ReplyDelete
 5. Μάλλον για Chrome τον κόβω. Το δοκιμάζω σε pc και πέρα απο τις αρχικές εφεδιές δεν έχω δεί ακόμα κάτι ουσιαστικό.

  Ο pestaola(titanas) λέει οτι έχει περάσει με άριστα το acid test πράγμα που είναι καλό, αλλά σε μερικά sites τι να σου κάνει αμα δεν ξέρεις καλή html και βγαίνει ένα footprint κοντά στα 800kb?

  ReplyDelete
 6. Βλέπω ξέσπασε μεγάλο κύμα μετανάστευσης από Firefox σε Safari... Για να δούμε πόσο θα κρατήσει...

  ReplyDelete
 7. true true, εγώ και σήμερα συνεχίζω!

  ReplyDelete
 8. Πάντως εγώ εδώ και ένα μήνα έκανα ακριβώς το αντίθετο. Από Safari πήγα σε Firefox για τους ίδιους αακριβώς λόγους (συνεχόμενα σκασίματα του Safari). Παράλληλα διατηρώ και έναν Opera για όταν σκάνε και οι δύο (Safari & Firefox) :D

  ReplyDelete
 9. Λίγο εκτός θέματος, αλλά μια και έγινε αναφορά στον chrome, σε ποιον φάκελο του σκληρού δίσκου αποθηκεύονται οι σελιδοδείκτες του chrome?

  ReplyDelete
 10. Πρώτα απ'όλα άλλο JScript άλλο Javascript. Η σύγκριση είναι μάταιη, καθ'ότι παρά τη κοινή τους βάση η Javascript αποτελεί το σημείο αναφοράς, τη γλώσσα που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλους τους σύγχρονους φυλλομετρητές (βλ. όλοι εκτός ΙΕ) και --- εν πάσει περιπτώσει --- όλοι οι browsers που αναφέρεις έχουν μηχανές Javascript και όχι JScript, παρά το γεγονός πως είναι σε τεράστιο βαθμό συμβατές (αλλά όχι πανομοιότυπες).

  Χαίρομαι που βλέπω περισσότερο κόσμο να χρησιμοποιεί σαφάρι. Σε σχέση με τον Firefox 3.0 είναι σαφώς γρηγορότερος, τόσο σε HTML rendering όσο και σε Javascript. Άλλωστε ο Ηyatt έχει πολλάκις περιγράψει το πόσο αυστηροί είναι στην ανάπτυξη του Safari/Webkit --- δεν αφήνουν ποτέ commit που να έχει speed regressions. Είναι όμως επίσης γεγονός πως η ταχύτητα της v8 (μηχανή Javascript του Chrome) είναι πολύ μεγαλύτερη απ'οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί σήμερα, αλλά και πως το Webkit ιστορικά ήταν γρηγορότερη μηχανή του Gecko.

  Τέλος νομίζω πως είναι σαφές πως ο Opera είναι αναμφισβήτητα πρωτοπόρος σε πολλά σημεία, όμως ταυτόχρονα τόσο ανορθόδοξος σε τόσα άλλα που τον κάνει απεχθή σε πολύ κόσμο --- άλλωστε αυτό φαίνεται και από το ποσοστό χρήσης του.

  Μέχρις ότου δημουργηθεί (εάν συμβεί αυτό) πλατφόρμα για extensions για browsers πέραν του Firefox, ο τελευταίος μάλλον θα διατηρεί σημαντική θέση στην αγορά, παρά το γεγονός πως τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και από πλευράς καινοτομίας δεν είναι όλα τόσο ρόδινα και η απειλή έλλειψης χρηματοδότησης μάλλον προμηνύει ένα λιγότερο λαμπρό μέλλον για την 'αλεπού'.

  My 2 eurocents. =)

  ReplyDelete