Thursday, February 05, 2009

τσιγαρίλα...

Όσο περνάνε τα χρόνια απεχθάνομαι όλο και πιο πολύ την την οσμή και την μυρωδιά του τσιγάρου. Αποκρουστικό είναι και η οσμή που βγαίνει από τον κάθε καπνιστή καθώς περνάει δίπλα σου στον δρόμο, στέκεται στο μετρό η μπαίνει σε έναν χώρο. Είναι πολυ παράξενη κατάσταση αλλά μάλλον δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πόσο αποκρουστική είναι αυτή η μυρωδιά για τους άλλους - μιας και δεν την αισθάνονται! Μυρίζει η αναπνοή τους, τα ρούχα τους, τα χέρια τους. Λίγοι είναι αυτοί που φροντίζουν έτσι ωστε το φαινόμενο να ειναι reduced.

Απο την άλλη σκέφτομαι ότι ο μέσος συμπολίτης μου δεν ξέρει ακόμα την χρήση αποσμητικών - για κάθε μέρα. Κάποτε θυμάμαι λέγανε μερικοί συμφοιτητές μου στην Αγγλία πόσο βρώμικοι ειναι οι Άγγλοι ή οι Γάλλοι ή ο x, y και μπορεί να έιναι δηλαδή αλλά και εμείς δεν πάμε πίσω. Μετακινούμαι συνέχεια με Μ.Μ.Μ τσιγαρίλα, ιδρώτας ...αναπνοή του θανάτου.

Απο την άλλη κάθομαι και αναρωτιέμαι γιατί κάνει εντύπωση σε πολλούς το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να θέλει να μυρίζει ευχάριστα. Είναι πολλές φορές που φεύγω απο το γραφείο και νιώθω ότι δεν θα ήθελα να μπω έτσι στο ΜΕΤΡΟ. Ενα αποσμητικό πάντα στο γραφείο είναι μια καλή λύση. Συνεχίζει να κάνει εντύπωση σε πολλους...απο την άλλοι πολλοί συνεχίζουν να μυρίζουν απαίσια!

Περιμένω απο το καλοκαίρι τα νέα μέτρα για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, δεν ελπίζω σε πολλά τον κλασικό τον μαλάκα τον έλληνα τον ξέρουμε, τουλάχιστον ελπίζω μερικά μαγαζιά να ορίσουν περιοχές για καπνιστές και μη καπνιστές. Όχι ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα αλλά παρατηρώώ τον εαυτό μου τον τελευταίο καιρό όταν πάμε σε ένα μαγαζί και ψάχνω τραπέζι, ασυνείδητα κοιτάω τις δίπλα παρέες και προσπαθώ να εντοπίσω μη καπνιστές.


29 comments:

 1. Έχεις απόλυτο δίκιο.
  Απλώς δεν το συνειδητοποιούν οι καπνιστές. Και μακάρι να γίνουν όπως λες τα πράγματα, γιατί ο κλασικός ο μαλάκας ο Έλληνας θα συνεχίσει έτσι όπως τον βολεύει.
  Ξέρω όμως ότι ο νόμος έχει κάποια παραθυράκια και δε μου κάνει καμία εντύπωση, ειδικά από τον συγκεκριμένο άνθρωπο που καρπώθηκε την όλη κίνηση.

  PS. Είμαι καπνιστής

  ReplyDelete
 2. Δυστυχώς είναι τόσοι μα τόσοι πολλοί οι καπνιστές στη χώρα μας που ακόμα και να χωριστούν τα μαγαζιά (κάτι που υποτίθετε ότι έχει εφαρμοστεί) σε χωρους καπνιστών και μη καπνιστών, πάντα κάποιοι ταλαίπωροι μη καπνιστές θα αναγκάζονται να κάτσουν λογω παρέας σε χώρους καπνιστών.

  Επίσης, συμβαίνει το απίστευτο μερικοί καπνιστές να παρεξηγούνται όταν τους λες να πάρουν το τσιγάρο τους παραπέρα γιατι σε ενοχλεί!!!

  Ενώ, πολλοί από αυτούς βρίσκουν ρατσιστικό το νόμο επειδή τους περιορίζει την ελευθερία στο κάπνισμα!!!

  Ήμαρτον πια!!

  ReplyDelete
 3. Καλά, τις άλλες παρέες με καπνιστές να τις αποφύγεις. Τι κάνεις όμως όταν στην δική σου παρέα υπάρχουν καπνιστές? Σε τι τραπέζι θα κάτσεις? Καπνιστών ή μη?

  ReplyDelete
 4. Όπως είπε ήδη ο HaPagan ο νόμος για χωριστές περιοχές καπνιστών και μη στα μαγαζιά υπάρχει εδώ και χρόνια. Εφαρμόστηκε για λίγους μήνες και ύστερα χαλάρωσε σε σημείο εξαφάνισης. Σε αυτό όμως φταίμε πάρα πολύ κι εμείς. Φίλος μου μπαίνει σε μαγαζί ρωτάει αν έχουν χώρο μη καπνιστών και όταν του λένε όχι σηκώνεται και φεύγει. Ποιος άλλος το κάνει αυτό;

  ReplyDelete
 5. Φαντάσου να ήσουν και έγκυος :)
  Dimitra

  ReplyDelete
 6. Νεοέλληνας και αντικαπνισμός ακούγονται αστεία στην ίδια πρόταση. Πάρι το μέτρο δε θα εφαρμοστεί ποτέ, όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσεις τόσο λιγότερο θα τσαντιστείς.

  ReplyDelete
 7. @Panos: Όχι ηττοπάθεια. Ο καθένας όπου μπορεί πρέπει να απαιτεί την εφαρμογή του νόμου. Εν ανάγκη μην ξαναπάς σε κάποιο μέρος ή ακόμα αν θες μην ξαναβγείς με κάποιους ανθρώπους (θέλει και θυσίες). Οι νόμοι παραλύουν γιατί τους αφήνουμε να παραλύσουν.

  ReplyDelete
 8. @chstath

  οι νόμοι παραλύουνε διότι ο νεοέλληνας δεν έχει Παιδεία. Και η τήρηση των νόμων απαιτεί Παιδεία. Και δυστυχώς ο νεοέλληνας δε θα αποκτήσει ποτέ Παιδεία. Εσύ το ονομάζεις ηττοπάθεια, εγώ συνειδητοποίηση. Το ίδιο πράγμα είναι, με διαφορετικές λέξεις.

  ReplyDelete
 9. @Panos: Έχεις δίκιο, είναι θέμα παιδείας και αλλαγής νοοτροπίας. Για μένα αυτός που θα ανάψει τσιγάρο σε χώρο που απαγορεύεται γιατί έτσι γουστάρει είναι μ@@κας έλληνας αλλά εξίσου μ@@κας έλληνας είναι και ο μη καπνιστής δίπλα του που θα κάνει την πάπια για να μην τον πουν γραφικό ή οτιδήποτε.

  ReplyDelete
 10. Δεν κάνεις την πάπια λόγω γραφικότητας, την κάνεις διότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα σου να το λες και δεν έχεις δει βελτίωση. Άλλως τε είπαμε, οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι, why bother?

  ReplyDelete
 11. @Panos: ναι οκ, όλα παίζουν. Σίγουρα κάποια στιγμή δεν έχει νόημα να επιμένεις με τους ηλίθιους. Πάντως υπάρχει και το σενάριο που ανέφερα: πολλοί σε θεωρούν γραφικό ή "περίεργο" όταν διεκδικείς κάτι που (θα έπρεπε να) είναι τόσο αυτονόητο όσο η τήρηση του νόμου. Π.χ. ζητάς απόδειξη στην ταβέρνα και σε στραβοκοιτάνε μέσα από την ίδια σου την παρέα, αλλά αυτό είναι άλλο τεράστιο θέμα.

  ReplyDelete
 12. Κοίταξε, ξεκινώ από την παραδοχή ότι μόνο ένας ηλίθιος δε θα εφαρμόσει συνειδητώς το νόμο που ο ίδιος (εμμέσως) έχει ψηφίσει, οπότε δεν ασχολούμαι καν. Με τα λόγια δεν αλλάζεις νοοτροπίες, μόνο με παθήματα. Αν πραγματικώς θέλουμε να τιμωρήσουμε αυτούς που παρανομούνε πρέπει να καταθέσουμε μηνύσεις. Προτάσεις τύπου "με συγχωρείται κύριε, απαγορεύεται το κάπνισμα" δεν κάνουμε τίποτα.

  ReplyDelete
 13. Συμφωνούμε. Φέρε αστυνομία. Με το νέο νόμο άλλωστε θα μπορείς να φέρεις αστυνομία να ρίξει πρόστιμο και στο μαγαζί και στον ηλίθιο που θα ανάψει τσιγάρο. Πόσοι θα το κάνουν όμως;

  ReplyDelete
 14. Δυστυχώς δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ το μέτρο. Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, δε βλέπω πως πρόκειται να εφαρμοστεί.

  Ήδη έχει ακουστεί ότι θα συμφέρει τους μαγαζάτορες να φάνε το πρόστιμο (επειδή κάποιος θαμώνας καπνίζει) παρά να απαγορεύσουν την είσοδο σε όσους θέλουν να καπνίσουν. Και αυτή η τακτική θα είναι η σύνηθης αν αναλογιστούμε τους ελεγκτικους μηχανισμούς του κράτους μας...

  ReplyDelete
 15. Το θετικό είναι, αν ο νόμος είναι αντίστοιχος με αυτόν στο UK, ότι υπεύθυνος θα είναι ο μαγαζάτορας για την τήρηση του μέτρου, κι αυτός είναι που θα υποστεί τις συνέπειες σε τυχόν καταγγελία.

  Είμαι πολύ περίεργος πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αλλά επίσης και αισιόδοξος.

  ReplyDelete
 16. Παντος παιδια εγω που είμαι και έφηβος και είμαι και ο μόνος από την παρέα που δεν καπνίζω,όταν τους λέω να κάνουν λίγο πιο κει ή να φυσάνε τον καπνό από την αντίθετη το μόνο που κάνουν είναι να γυρνανε όλοι οι γύρς μου και να με φυσάνε :P

  Οπότε πιο το νόημα, έτσι είναι και η υπόλοιπη κοινωνία και έτσι θα μείνει

  Ωστόσο τη χρήση αποσμητικών την θεωρώ μη αναγκάια, καλύτερα να γυρίσεις σπίτι σου να βάλεις τα ρούχα στο πλυντήριο και να κάνεις ένα ωραίο ζεστο μπάνιο, τουλαχιστον είναι αυτό που κάνω κάθε φορά που βγαίνω!

  Αν και το αποσμητικό ίσως να με βοηθούσε με την υστερία της μάνας μου ότι το τσιγαρο θα με σκοτώσει και ότι κάπνιζεις και το ξέρω quotes

  ReplyDelete
 17. Sorry George αλλά τέτοιους φίλους να τους χαίρεσαι. Εγώ θα τους είχα σουτάρει αλλά καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο. Ρίξε και καμιά φάπα πάντως.

  ReplyDelete
 18. Δεν είναι θέμα να τους σουτάρω σε πληροφορώ ότι επειδή είμαι σε 2 παρέες (επειδή έφυγα σχολείο) αυτή που σου λέω είναι πολύ καλύτερα παιδιά από τους άλλους (η οποίη δεν κάπνίζουν αλλά τραμπουκίζουν χωρίς λόγο ασε που δεν ξέρω πως να τους σουτάρω αυτούς...)

  Το θέμα τσιγάρο το έχω συζητήση με όλους και είναι λεπτό θέμα για αυτούς ...

  ReplyDelete
 19. @chstath

  >Με το νέο νόμο άλλωστε θα μπορείς
  >να φέρεις αστυνομία να ρίξει
  >πρόστιμο και στο μαγαζί και στον
  >ηλίθιο που θα ανάψει τσιγάρο. Πόσοι
  >θα το κάνουν όμως;

  Όσοι το κάνουνε. Αν δεν το κάνουνε τότε ας μην παραπονιούνται.

  ReplyDelete
 20. Δεν είναι πάντα έτσι... Τι θα πει φέρε την αστυνομία; Και στην δουλειά θα φέρεις την αστυνομία, που σιγά σιγά ο απέναντι γραφείο καταργεί την απαγόρευση; Και στο σπίτι που ο αδερφός / γκόμενα / πατέρας συνεχίζει να καπνίζει μέσα; Οι καπνιστές δυστυχώς είναι εθισμένοι όσο και οι ναρκομανείς και η γαϊδουριά τους δεν είναι πάντα γαϊδουριά αλλά κυρίως εθισμός. Ας παίρνει το κράτος τους φόρους από τα τσιγάρα και όλα καλά... σιγά μην αλλάξει ποτέ η κατάσταση. Παγκοσμίως, πόσο μάλλον στο Ελλάντα.

  Dellάς.

  ReplyDelete
 21. Γι' αυτό δεν αλλάζει η κατάσταση στο Ελλάντα.

  ReplyDelete
 22. na paraponiestai oso thelete emeis tha sinexisoume na kapnizoume pantou dioti apla eimaste polu perisoteroi apo esas

  kanenas nomos den tha perasei apla tha mas klasete ta @@

  ReplyDelete
 23. pfff bare8ika na sizitao allo gia auto to 8ema autes tis meres, exoun pa8ei oloi parakrousi...

  tha kano ena tsigaro na iremiso

  ReplyDelete
 24. Αν και καπνιστής από τα 16 μου (τώρα είμαι 30) συμφωνώ απόλυτα με την εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα.

  Δυστηχώς ή ευτυχώς επειδή η ζωή στη πόλη είναι πολύ στριμωγμένη (από άποψη χώρου), πρέπει να έχουμε περισσότερες ευαισθησίες από όταν ζεις στο "λιβάδι". Αυτό συμπεριλαμβάνει σεβασμό στον δίπλα είτε πρόκειται για το καπνό από το τσιγάρο, είτε για τη μουσική στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου και ούτο καθεξής.

  Όπως και να έχει πάντα θα υπάρχουν οι προαναφερθείς ... νεοέλληνες? ... τρανό παράδειγμα του κύριου ανώνυμου 2 post πιο πάνω.

  Γιαυτό υπάρχουν οι νόμοι άλλωστε, για να συνετίζουν κάτι τέτοιους που δεν έχουν την συνείδηση και τον σεβασμό στους γύρω τους για να το κάνουν από μόνοι τους.

  Γιώργος από Αθήνα

  ReplyDelete
 25. Πες τα Χρυσόστομε. Πολύ σωστά όλα αυτά που λες. Οι καπνιστές (κάποιοι γιατί πολλοί έχουν καταλάβει το πρόβλημά τους) συνήθως είναι απαράδεκτοι. Θα τους πείραζε αν κάποιος έτρωγε συνεχώς σκορδα και τους μίλαγε στα μούτρα ή βρώμαγε όπου και να πήγαινε αλλά το δικό τους τσιγάρο δεν τους πειράζει να ενοχλεί τους άλλους.

  Και βεβαια αυτά δεν τα λέω θεωρητικά. Το ζω το πρόβλημα όντας μη καπνιστής με καπνίστρια σύζυγο. Τον φίλο τον αποφευγεις ή βγαίνεις πιο σπάνια μαζί του.
  Την γυναίκα σου τι την κάνεις? Την διώχνεις?

  Αγνωστος Ανώνυμος

  ReplyDelete
 26. Βαλτης Καρβελα ;)

  ReplyDelete
 27. Στο Αμέρικα, μερικά χρόνια πριν απαγορεύτηκε το κάπνισμα και ταυτόχρονα στα πλαίσια του political correct εφαρμόστηκε ψυχολογικό πογκρόμ κατά των καπνιστών. Κάθε πολίτης με τσιγάρο στο ένα χέρι και ένα ποτήρι κρασί στο άλλο, θεωρούνταν κάτι σαν μεθύστακας και χασικλής. Η κατάσταση είναι η ίδια και σήμερα. Εξελίχθηκε βέβαια λιγάκι. Όποιος επιπλέον χρησιμοποιεί κινητό (στο τρίτο χέρι) θεωρείται αγράμματος, μεθύστακας και χασικλής. Εδώ θα'μαστε σε 3-4 χρονάκια, θα το δείτε και στα μέρη μας.
  Ο εθισμός είναι πολυεπίπεδος. Και όταν τσουβαλιάσουν όλους τους εθισμένους στο ίδιο σακί, εκεί ποιος θα είναι ο μαλάκας;
  Μέχρι τότε φυσικά, οι καπνιστές θα θεωρούνται - και πολλοί είναι - υπάνθρωποι ενώ οι επικριτές τους θα θεωρούν εαυτούς καταπιεσμένη αλλά ανώτερη ομάδα ανθρώπων που δεν έχουν πάθη και σέβονται σε κάθε επίπεδο τους ομοίους τους.

  ReplyDelete
 28. μαζί σου!

  νομίζω ότι ο κόσμος θα αλλάξει νοοτροπία, ήδη βλέπω πολλούς που προσπαθούν να το κόψουν...

  το θέμα είναι το τσιγάρο να γίνει προσωπική απόλαυση και όχι ανόητη συνήθεια όπως είναι σήμερα.

  ReplyDelete