Tuesday, October 07, 2008

openCoffeeXV- οι εντυπώσεις μου

Έχω κάνει συνειδητό flame και έχω γκρινιάξει αρκετά για το open coffee (και την ιδέα γύρω απ'αυτό) στο παρελθόν! Το παραδέχομαι και οι vrypan και nikan είχαν ένα δίκιο στα πειράγματα τους. Αφού παρευρέθηκα όμως στο τελευταίο ήρθε η ώρα να φανώ δίκαιος και να αναιρέσω κάποιες απόψεις αλλά και να προσθέσω μερικές νέες (χαχα τι περίμενες)!

Θεωρώ πως αν μετά το πέρας κάποιου event - συνεδρίου - μάζωξης - meet up , έχεις προβληματιστεί , σου έχουν έρθει κάποιες ιδέες και γενικότερα το σκέφτεσαι για κάποια ώρα μετά τότε πάει να πει ότι άξιζε τον χρόνο σου. Άρα overall δεν το μετάνιωσα.

Είναι καλύτερο να απλώσω τις σκέψεις μου με την σειρά που έγιναν όλα και σε κάθε σημείο να πώ πιο συγκεκριμένα πράγματα.

Περπάτησα το απόγευμα μετά την δουλειά στο Bios όπου βρήκα ένα μαγαζί σχεδόν γεμάτο με κόσμο. Ευχάριστη έκπληξη να συναντάς γνωστούς σου επαγγελματίες, που συνήθως κάνεις μήνες να τους δεις, γρήγορη ανταλλαγή νέων αλλά και τα κλασικά πειράγματα για τις εξελίξεις της αγοράς +micro gossip! Μαζί με πρώην συναδέλφους γνώρισα για πρώτη φορά και γνωστούς blogger που διαβάζω ή ακούω τακτικά (nikan, jimbo,gtzirali, Φ.Περλικό.).

(-) Δεν μπορώ να πω ότι με ευχαρίστησε η καπνίλα απο τα τσιγάρα. Πολύ βρώμα μάγκες και όσο περνάει ο καιρός γενικότερα δεν αντέχω χώρους που δεν έχουν προβλέψει για σωστό εξαερισμό!
(+) Προς μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα αρκετές (για το δεδομένα) γυναίκες, και μάλιστα ιδιαίτερες χαχα!Κορίτσια δεν γνωριστήκαμε, αλλά την επόμενη φορά θα φέρω τις κάρτες μου- το υπόσχομαι.
(-) eventually δεν μπορούσε να αποφύγεις και την παρουσία..UFO - γάμησε τα.

Με κάποια καθυστέρηση οδηγηθήκαμε στον χώρο των παρουσιάσεων - μια άδεια αποθήκη του Bios με καρέκλες και τον απαραίτητο(;) εξοπλισμό.

(-) Το openCoffee μάλλον μεγαλώνει αρκετά και το γεγονός ότι οι μισοί είχαν καρέκλες και οι άλλοι όρθιοι ήταν κακό. Ήρθε η δύσκολη στιγμή για να αλλάξει χώρο. (πιο πολλά σε αυτα λίγο πιο κάτω).
(-) Δεν υπήρχε μικρόφωνο για το κοινό όταν έκανε τις ερωτήσεις.

Ξεκινάμε πρώτη παρουσίαση από έναν γνωστό μου, τον Ηλία Πολιτάκη όπου είχα την τύχη να δουλέψω μαζί του ένα χρόνο back in the days of Singular. Είμαι χαρούμενος που βλέπω κάποιον ο οποίος ξέρω ότι το προσπάθησε και το ρίσκαρε ως start-up-er να στέκεται στα πόδια του. Η παρουσίαση του ενδιαφέρουσα και νομίζω στο context του OpenCoffee, μια start-up που προσπαθεί να επεκταθεί. Να τονίσω εδώ κάτι άσχετο αλλά οφείλω να το αναφέρω ο Ηλίας είναι απο τους πιο χαρισματικούς developer που έχω δουλέψει ποτέ ,και τον θεωρώ ιδιαίτερα στις MS τεχνολογίες VB, Visual C++, COM, DCOM , OLE , WinAPI πολύ expert. Δέχθηκε και μία ερώτηση μου αλλά όπως προφανώς φαντάστηκα την πλάσαρε ωραία χε χε!respect!

Αρκετά καλή και ζεστή αρχή και πάμε για το πρώτο ξενέρωμα!O new media manager klein mein του ακόμα πιο klein mein αδιάφορου MTV.gr (dude this not cool) μπροστά. Σίγουρα δεν είναι και το πιο έξυπνο να ξεκινάς μια μικρή ομιλία με το εξης ' Mtv is here..wow'. Μου ήρθε να σηκωθώ και να πω...' wow στα @@ μας MTV was back in the 90's ΜΤV με Π.Ζήνα και ΧατζηOTEΓιάννη is crap' . Εδώ πρώτο προσωπικό φάουλ, εκτός από potential κονέ με κάποιους άλλους επαγγελματίες η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν άνευ ουσίας, άνευ λόγου και δίνει τροφή σε γκρινιάρηδες σαν και μένα να κράζουν περί market-oids. Δεν έχω να πω πιο πολλά - υποψιάζομαι ότι τέτοιες παρουσιάσεις θα επαναληφθούν αλλά όπως όλοι ξέρουμε ειναι καθαρά για δημόσιες σχέσεις και τίποτα άλλο.

Μετά το ξενέρωμα, μια από τις 2 παρουσιάσεις που περίμενα. Κυριάκος Μητσοτάκης (aka Κούλης). Λοιπόν παραδέχομαι ότι με το που ανέβηκε στο βάθρο νόμιζα ότι θα σκάσει από την πόρτα ο Αποστόλης της ελληνοφρένειας - τσολιάς και θα αρχίζει να ζητιανεύει για την Siemens.Αλλά δεν έγινε. Λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης είναι μορφωμένος - ΠΟΛΥ και καλά μορφωμένος. Έχει την εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, έχει δουλέψει έξω δεν ξέρω κατά πόσο ήταν πετυχημένος ή όχι, το θέμα είναι ότι έχει άποψη περί επιχειρηματικότητας και γενικότερα των μηχανισμών. Άνθρωποι σαν και αυτόν, ομολογώ ότι πολλές φορές είναι παρεξηγημένοι επειδή απλά είναι γιοί ισχυρών ανδρών και μέλη δυνατών οικογενειών. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του, με κάποιον κακεντρεχή να μπορεί να πει ότι με τέτοια δύναμη και παρελθόν σίγουρα δικαιολογούνται οι απίστευτες σπουδές αλλά και θέσεις. Δεν ήθελα όμως να το πάρω εντελώς αρνητικά οπότε κάθισα και άκουσα προσεκτικά αυτά που είπε!

Ω τι θαύμα, τα λεπτά περνούσαν και ο λόγος του ήταν μεστός, με συνέχεια με λογική και σε έκανε να λες..ΡΕ ΣΥ αυτός όχι μόνο τα λέει καλά - τα λέει πολύ καλά! Γιατί το κράτος δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα, γιατί το κράτος σε πνίγει με την γραφειοκρατία του, γιατί σε γδέρνει με την φορολογία, γιατί σε τιμωρεί αν αποτύχει η επιχειρηματική σου προσπάθεια εξαιρετικά σκληρά. Φαινόταν να αντιλαμβάνεται όλα αυτά που κάνουν τους νέους επιχειρηματίες να φοβούνται. Παραδέχτηκε ότι έχουμε γίνει μια κοινωνία όπου το όνειρο κάθε νέου είναι το δημόσιο και όχι η αναζήτηση στον ιδιωτικό τομέα. Όλα τα καλά έχουν ένα τέλος και δυστυχώς εδώ ξεκινάει το άσχημο κομμάτι. Αφού ανέλυσε εν συντομία όλα τα προβλήματα μας άφησε όλους άναυδους όταν παραδέχτηκε ότι ακόμα και η τωρινή κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τα πιο πολλά και μας άφησε ακόμα πιο άναυδους όταν μας είπε ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί τελικά να εξηγήσει. Μάλλον προσπάθησε να το εξηγήσει αλλά όλοι μείναμε με την απορία- ' Αφού τελικά το ξέρεις το πρόβλημα, έχεις τις γνώσεις και το μυαλό να βρεις την λύση - ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ότι δεν έγινε τίποτα - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ ΤΙΠΟΤΑ!' .

Αν μπορούσες να παρομοιάσεις το όλο σκηνικό, φαντάσου να κάνεις sex με μια γυναίκα και περνάς υπέροχα ..και στο τέλος πάνω που είσαι έτοιμος να τελειώσεις - σου λέει μια ανοησία κάτι απίστευτα άσχετο και σε κόβει - σε αφήνει εκεί ΤΕΛΟΣ. Κάπως έτσι ήταν και η παρουσίαση του.

Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όταν θα έρθουν οι εκλογές και δεν θα ψηφίσω ΝΔ , αν με ρωτήσουν γιατί δεν ψήφισες ΝΔ θα του πω, κοιτάξτε πράγματι δεν ψήφισα ΝΔ , το επιβεβαιώνω αλλά τελικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, απλά...' Χα χα! Σκέφτομαι παράλληλα ότι οι νέες εποχές μας έχουν φέρει πολιτικούς τους οποίους ονομάζω hybrid. Είναι αρκετά μορφωμένοι, έξυπνοι με αντίληψη, ξέρουν να μιλάνε με λογική και να παρουσιάζουν τα προβλήματα όπως είναι - ΑΛΛΑ δεν έχουν την δύναμη ή το θέλω να προσπαθήσουν ουσιαστικά να αλλάξουν τα δεδομένα! Η μόνη τους διαφορά τελικά με τους παλαιάς κοπής πολιτικούς είναι ότι οι δεύτεροι ήταν μαθουσάλες, λαϊκιστές, πολλές φορές άξεστοι και addicted στην εξουσία που δεν ήξεραν καν να προσεγγίζουν τον κόσμο ή τουλάχιστο τον σκεπτόμενο κόσμο. Άλλα γνωστά hybrid κατα την ταπεινή μου άποψη είναι ο ΓΑΠ, ο Τσίπρας και πάει λέγοντας.

Μετά την πολιτική πάμε στο αστέρι της βραδιάς Jason Calacanis. Αρκετοί των διαβάζετε, αν δεν το κάνετε σας προτρέπω να ρουφήξετε το rss feed του. Ο ελληνικής καταγωγής entrepreneur εξήγησε για το τι χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει μια startup -αν κατάλαβα καλά 2 πράγματα 1)καλή ιδέα 2) και @@ (ναι απ'αυτά). Σημείωσε για το πόσο έντονη είναι η μη παρουσία της Ελλάδας στον χάρτη με τις διαδικτυακές επιχειρήσεις, προσπάθησε να αφυπνίσει τον κόσμο να δικτυωθούν και να προσπαθήσουν για το όνειρο, έδειξε κάποια κατανόηση μιας και η χώρα μας για την ώρα δεν προσφέρει ούτε τους μηχανισμούς ούτε και την ασφάλεια για να ευδοκιμήσει η επιχειρηματικότητα. Overall, χαρισματικός ομιλητής, πιστευτός είμαι σίγουρος ότι πολλοί έφυγαν με κάποια αποθέματα αισιοδοξίας και ιδέες για το επόμενο βήμα!

Αυτά τα ολίγα...

Στο τέλος είχα την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τα παιδιά της οργανωτικής ομάδας του open coffe και να τους μεταδώσω την όποια εμπειρία έχω σε μία παράλληλη δραστηριότητα εδώ και χρόνια τα jhug events. Είναι η αλήθεια ότι όταν άκουσα τις απορίες τους ή τους προβληματισμούς τους ένιωσα ένα deja-vu , been there όταν τα jhug event μεγάλωσαν και έπρεπε να είσαι έτοιμος να δεχτείς 150 και 200 άτομα ..απ' εκεί που υπολόγιζες μετά βίας 100. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα το open coffee να βρει την διάδοχη κατάσταση στον χώρο ή να φροντίσει να γεμίσει το Bios με καρέκλες. (το δεύτερο είναι πιο εύκολο πιστεύω).

Το line-up των ομιλητών θα πρέπει να έχει την διαφορετικότητα έντονη - έστω και αν πρέπει να υποστεί το κοινό, στερεότυπες και PR ομιλίες. Δεν θα ήθελα να ξαναδώ πολιτικούς γιατι απλά τα λένε ωραία αλλά δεν έχουν να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό! Όσο σωστά και να τα είπε σήμερα ο Κ.Μ τόσο αδιάφορα ειναι για την επόμενη μερα!

Το open coffee θα πρέπει να αποφασίσει ποιος είναι ο στόχος των meet up να κατασταλάξει δηλαδή στο profile και τότε είμαι σίγουρος ότι θα βρει τον δρόμο του. Όπως δήλωσαν τα παιδιά ακόμα το ψάχνουν δηλαδή το βλέπουν να μεγαλώνει και προσπαθούν να του δώσουν την τελική μορφή!

Αν θα ξαναπάω; Καλή ερώτηση - θα απαντήσω ΝΑΙ αν μου αρέσει το line up. Σήμερα ήταν καλά πάντως..προβληματίστηκα και αυτό μου άρεσε!

11 comments:

 1. papo, thanx για τα σχόλια, θα σε ping για support εν καιρώ, cheers

  ReplyDelete
 2. Αγαπητέ Papo,

  δεν σε αναγνωρίζω.

  Ούτε ένα fucken!

  Love,

  Sug.

  ReplyDelete
 3. Μου άρεσε πολύ η παρουσίαση του Ηλία Πολιτάκη. Λόγια μετρημένα και με ουσία.

  Με απογοήτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας οτι τον λυπεί το γεγονός της όλης κατάστασης (που περιγράφεις κ εσύ πολύ καλά), αλλά δεν ήρθε για συμπαράσταση σε μνημόσυνο!!!

  Στην ερώτηση αν θα ξαναπάω? Αμφίβολη η απάντηση.

  ReplyDelete
 4. Ποιο ήταν το εξαιρετικό τηλεσκουπίδι που ανέφερε ένας από πίσω σου στην ερώτηση προς τον mtv-τύπο;;
  Γιατί καθόσουν ακριβώς μπροστά του και μου έχει μείνει απορία.

  Κατα τα άλλα συμφωνώ στα περι opencoffee, ειδικά για τον Κυριάκο.

  ΥΓ: Για καλό και για κακό βάλε σε εμφανή θέση και κανένα σκόρδο.

  ReplyDelete
 5. @sugarenia
  σου υπόσχομαι την επόμενη φορά να πω μερικά - αρκεί να έρθεις να μου κάνεις παρέα στο opencoffee


  respect

  ReplyDelete
 6. @jimbo
  έλα ντε πως το είπε.. Αλι Καλι..tali χαχαχα ..το βούλωσε το market-oid!

  ReplyDelete
 7. Αντικειμενικός κι αναλυτικός. Κρίμα που δεν πήρα είδηση το ποστ όταν έφτιαχνα το minipod-18 για να το λινκάρω

  ReplyDelete
 8. Πάρη, πολύ ωραία παρουσίαση/ανάλυση!

  Εύγε...
  Συμφωνούμε απόλυτα για το opencofee, αν κι εγώ ακόμα κράταω και δεν έχω πάει... ;)

  ReplyDelete
 9. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 10. That makes a date, then.

  So romantic - an OC date...

  *wipes geeky tears*

  ReplyDelete