Tuesday, October 14, 2008

οικονομική κρίση, ΙΤ και banking στο city!

Φαντάζομαι ότι όλοι σας διαβάζετε καθημερινά αρκετή πληροφορία γύρω απ' το τραπεζικό κραχ στις Η.Π.Α αλλά και ως domino effect στον υπόλοιπο (κυρίως Ευρώπη) κόσμο. Ο καθένας μας προσπαθεί να σκεφτεί ή να φανταστεί πως αυτή η κρίση θα επηρεάσει με την πάροδο του χρόνου την εργασία του, την καριέρα του και γενικότερα τον κλάδο στον οποίο κινείται (εξαίρεση οι δημόσιοι υπάλληλοι - που όλοι τόσο αγαπάμε ε παιδιά;)

Δεν θα πάω μακρυά, η αγαπημένη πολλών Αγγλία και το μεγάλο της τραπεζικό σύστημα το οποίο επιτέλους δείχνει ότι ήταν ένας γίγαντας με πήλινα πόδια! Πριν 8-9 χρόνια όταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Λονδίνο και αντίκρισα όλα εκείνα τα τεράστια τραπεζικά κτήρια και το ευρύτερο lobby εντυπωσιάστηκα. Μια φωνή δίπλα μου, καθώς μου έδειχνε τα μέρη, μου είπε κάτι το οποίο θυμήθηκα αυτές τις μέρες - ' τα βλέπεις όλα αυτά; πλούτος ,δεν είναι δικός τους, αν σηκώσουν τα λεφτά τους οι ξένοι απ'εδώ δεν θα μείνει τίποτα΄. Eventually μετά από 8 χρόνια η παρατήρηση αυτή ήχησε ξανά στα αυτιά μου - τα λεφτά έκαναν φτερά ή μάλλον δεν υπήρξαν ποτέ - και μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί δήλωσαν το ταμείο είναι μείον.

Όπως και να έχει σκεφτόμουν τι κάνουν φίλοι και γνωστοί στο αγαπημένο μας νησί και ιδιαίτερα στον χώρο του ΙΤ. Μεγάλα project και αρκετή δουλειά υπάρχει στον banking τομέα όπου αν κατάφερνες (μέχρι τώρα) να μπεις σε μια τέτοια εταιρία και μάθαινες αρκετά καλά το business , θα είχε καλές πιθανότητες για μια πετυχημένη καριέρα στο κέντρο του City- με καλό μισθό! Τα τραπεζικά συστήματα έχουν πολλές ιδιομορφίες και πολλές φορές δεν στηρίζονται σε off the self λύσεις (αν και τώρα σιγά σιγα ξεκινάει μια αλλαγή σε αυτό), μιλάμε για custom λύσεις, πολύπλοκα broking και messaging συστήματα και πάει λέγοντας!

Δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να σκεφτείς ότι τώρα θα υπάρχει κρίση και ότι η περίοδος των lay offs έχει ξεκινήσει! Ένα email σε καλό φίλο το επιβεβαιώνει, αρκετά λογικό θα μου πεις. Πράγματι θα απαντήσω, αλλά και λυπηρό συνάμα! Όπως τονίζει ο καλός φίλος η γενικότερη ζήτηση στο IT για την ώρα στην Αγγλία συνεχίζει να είναι σε καλά επίπεδα (η μάλλον ανεκτά για να μην μείνεις εντελώς από δουλειά).

Θέλω να ελπίζω ότι η κατάσταση θα φτιάξει για τους συναδέλφους στον συγκεκριμένο τομέα. Η κρίση αυτή πονάει αρκετά σε χώρες και συστήματα τα οποία το είχαν παρακάνει και δυστυχώς στην Αγγλία κάποια πράγματα ήταν υπερβολικά (βλέπε και σπίτια που τώρα μαθαινουμε ότι οι τιμές καταρρέουν)!

Να τολμήσω να κάνω και μία πρόβλεψη! Μόλις περάσει η κρίση στο ΙΤ Banking της Αγγλίας και διαμορφωθεί ξανά μια νέα τάξη πραγμάτων στις εγχώριες τράπεζες, ο συγκεκριμένος τομέας δεν αποκλείεται να απορροφήσει ξανά αρκετά μεγάλο αριθμό IT ανθρώπων, μιας και δημιουργηθεί μια αγορά για νέα συστήματα, νέες ανάγκες ίσως και παροχή καλύτερων υπηρεσιών απο τις τράπεζες οι οποίες θα θελήσουν να πάρουν πίσω τους πελάτες τους (και φυσικά το ρευστό τους). Απλά μια πρόβλεψη μπορεί να είμαι λάθος!

Anyway...hoi mate.....

2 comments:

 1. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την έλλειψη χρήματος στην Αγγλία

  http://news.bbc.co.uk/1/hi/magazine/7670313.stm

  ReplyDelete
 2. Αυτά συμβαίνουνε σε όλες τις οικονομίες Πάρι, η κρίση θα φτάσει και στην Ελλάδα, απλώς επειδή η Ελλάδα είναι κάποια έτη πίσω από την Ευρώπη, θα φανεί σε κανά δύο χρόνια.

  Πάντως εδώ ακόμα υπάρχουνε δουλειές, όχι βεβαίως ο πανικός που γινότανε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά ικανοποιητικός αριθμός. Και με ένα καλό βιογραφικό δε θα είναι και τόσο δύσκολο να βρεις μία.

  Γενικώς έχω παρατηρήσει ότι εδώ υπάρχει περισσότερη ανασφάλεια, αλλά και πιο πολλές δουλειές. Στην Ελλάδα από την άλλη υπάρχει περισσότερη ασφάλεια, αλλά λιγότερες δουλειές.

  Πάντως αυτό που λες για το πε΄ρας της κρίσης είναι απολύτως σωστό. Σε κανά δύο έτη θα αρχίσει πάλι η αγορά να παίρνει τα πάνω της... Και όσοι έχουνε τα κατάλληλα skills θα ανταμειφθούνε.

  ReplyDelete