Saturday, September 27, 2008

Διαχωρισμός προσωπικού / επαγγελματικού blog!

Μου έχει γίνει η ερώτηση αρκετές φορές, γιατί επιλέγω να καταγράφω επαγγελματικές αλλά και προσωπικές σκέψεις στον ίδιο χώρο (βλέπε blog).

- Είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας, ζω απ' αυτή, την αγαπώ, μέρος του είναι μου είναι ηλεκτρονικό (και το απολαμβάνω). Η δουλειά μου και μέρος των hobby μου μπορούν να θεωρηθούν ένα. Πληρώνομαι για να γράφω κώδικα (και άλλες πολλές δραστηριότητες) αλλά το ίδιο μπορώ να κάνω για δικό μου ενδιαφέρον στον ελεύθερο χρόνο. Το επάγγελμα μου είναι και hobby μου, τα hobby μου είμαι εγώ! Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω.

- Μισώ, αντιδρώ, μου ανεβαίνει η πίεση με τον καθωσπρεπισμό που μαστίζει την κοινωνία μας. Ο κόσμος φοβάται να πει την αλήθεια, φοβάται να μιλήσει για τα προβλήματα του, επιλέγει να διαλέγει προσωπεία σε κάθε δραστηριότητα του. Το internet είναι ένας κόσμος ο οποίος ακόμα προσφέρει αυτή την χαμένη αίσθηση ελευθερίας. Ελευθερία του λόγου και έκφρασης. Το blog μου είναι ένα όπλο για να εκφράζομαι ελεύθερα. Για να νιώσω ελεύθερος δεν μπορώ να είμαι σε μία σελίδα σοβαρός και απρόσιτος και στην άλλη κάτι άλλο, είτε χαζοχαρούμενος είτε θλιμμένος ή οτιδήποτε. Είμαι αυτό που είμαι...και το καταγράφω ως φανατικός blogger , συχνά και με πάθος.

- Αν θέλει ο οποιοδήποτε μελλοντικός εργοδότης μου να με check-άρει για το ποιος είμαι, ποια είναι τα άσχημα μου και τα καλά μου (είναι φανερό ότι από αυτό το blog επικοινωνώ και τις αδυναμίες μου ως άνθρωπος) ας το κάνει. Αν νομίζει ότι δεν του ταιριάζω τότε είναι πιθανό ότι και να με δει απο κοντά πάλι δεν θα του κάνω - γιατί συνεχίζω να είμαι αυτός που είμαι. What you see is what you get!

-Μου αρέσει το blogging είναι για μένα εκτός των άλλων και ψυχοθεραπεία, προσωπική, επαγγελματική το απολαμβάνω αλλά δεν έχω τον άπειρο χρόνο να συντηρώ διαφορετικά blog.Είναι αρκετά βολικό να είναι ολα σε ένα, και με την βοήθεια tag/ categories δίνω hints στους αναγνώστες για να φιλτράρουν αυτά που γράφω!

- Η ερώτηση περί διαχωρισμού γίνεται πάντα για τον ίδιο λόγο, προφανέστατα τις αναφορές σε μη επαγγελματικές σκέψεις. Δεν προτρέπω κόσμο (ούτε συμβουλεύω) να καταγράφει και την παραμικρή λεπτομέρεια της προσωπικής του ζωής! Είναι καθαρά επιλογή του καθένα και την σέβομαι. Διαβάζω φανατικά blog τα οποία είναι αυστηρά επαγγελματικά αλλά και άλλα τα οποία είναι μόνο προσωπικές ιδιαίτερες σκέψεις. Εμένα (πάντα με μέτρο ιδιαίτερα στο δεύτερο κομμάτι) μου αρέσει να τα κάνω και τα δυο.

- Αυτή η μίξη μου επιλέγω έχω την αίσθηση ότι με φέρνει (και τον οποιοδήποτε blogger) πιο κοντά στους λιγοστούς ανθρώπους που με διαβάζουν. Δεν είμαι ένα τυποποιημένο επαγγελματικό ρομποτάκι πίσω από τη οθόνη εταιρικού γραφείου να αραδιάζω μόνο τεχνικές απόψεις. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πολλά ενδιαφέροντα (έτσι θέλω να πιστεύω) και αναζητά αυτή την έμμεση επικοινωνία με αυτούς που τον διαβάζουν. Έχω καλές και κακές στιγμές, οι οποίες αποτυπώνονται εδώ, αυτός είναι ο στόχος μου. Με άλλα λόγια το blog μου είμαι εγώ - η για να είμαι δίκαιος προσπαθώ να είμαι εγώ και όχι κάποια άλλη εκδοχή του εαυτού μου. Έχω την χαρά να γνωρίζω μία στο τόσο, ανθρώπους απο κοντά και να μου λένε ξέρεις τελικά είσαι αρκετά κοντά σε αυτό που γράφεις στο blog (χαίρομαι ιδιαίτερα όταν το ακούω).

Το blog μου είμαι εγώ, και αυτός είναι ο στόχος μου. Όταν δεν έχω χρόνο δεν μπορώ να κάνω τίποτα, το blog μου σιγεί, όταν έχω μια ντουζίνα από τεχνικές ιδέες ή προτάσεις το blog μου ζωντανεύει, όταν είμαι χαρούμενος για διάφορους λόγους το blog μου ακολουθεί, όταν είμαι στεναχωρημένος (γιατί συμβαίνει και αυτό φυσικά) τότε το blog αποκτά μια άλλη όψη.

Προσπαθώ (δεν λέω ότι τα καταφέρνω) να συνδυάσω τα καλύτερα απο 2 κόσμους. Την καθαρότητα και το αυστηρό/ ουσιαστικό στυλ ενός τεχνικού only blog, με την ζωντάνια το ενδιαφέρον και την ίντριγκα του προσωπικού!Δεν φοβάμαι να εκφράζομαι ελεύθερα και προσπαθώ να διατηρώ το ίδιο στυλ και στην πραγματική μου ζωή. What you see is what you get.

Απόψεις δεκτές.

6 comments:

 1. Α ρε π***** για αυτό σε πάω. Δεύτερη φορά που με φτιάχνεις σε μία μέρα :P

  Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι καθαρά βάσει content. Οι μεν θέλουν τα επαγγελματικά, οι δε θέλουν τα προσωπικά.

  Μου την δίνει επίσης όταν ακούω φίλους/συναδέλφους να μου λένε ότι "θα κλέισω το facebook", "έκανα untag γιατί θα με δει ο manager", "μη το γραφεις αυτό γιατί potential εργοδότες ψάχνουν στο fb" και άλλα.

  Πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος εργοδότης θα αναζητήσει τα κριτίρια στο fb για να με προσλάβει?

  Φυσικά και έχω αδυναμίες, μερικές φορές I'm being silly, άλλες πάλι είμαι down, yes that's me drunk, etc.

  Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το αν είμαι καλός στη δουλειά μου? Στην τελική κανονίστε ένα interview και ας μιλήσουμε face to face να δείτε τι άνθρωπος είμαι καθώς σας κοιτάω στα μάτια. Πάρτε τηλέφωνο προηγούμενους εργοδότες μου να μάθετε αν την επομένη μέρα που τα ήπια είχα ανάρμοστη συμπεριφορά στη δουλειά.

  Τhis is my personal life, this is me, take it or leave it.

  ReplyDelete
 2. "Το blog μου είμαι εγώ, και αυτός είναι ο στόχος μου. Όταν δεν έχω χρόνο δεν μπορώ να κάνω τίποτα το blog μου σιγεί, όταν έχω μια ντουζίνα από τεχνικές ιδέες ή προτάσεις το blog μου ζωντανεύει, όταν είμαι χαρούμενος για διάφορους λόγους το blog μου ακολουθεί, όταν είμαι στεναχωρημένος (γιατί συμβαίνει και αυτό φυσικα) τότε το blog αποκτά μια άλλη όψη."

  Αυτό ακριβώς είναι το blog! Αυτός είναι ο γνήσιος blogger. Αυτό θέλουν οι γνήσιοι bloggers να διαβάζουν στα blogs.

  Congats Papo. Εξαιρετική ανάρτηση!

  ReplyDelete
 3. Τα σέβη μου! Δεν μπορώ να προσθέσω κάτι... τα κάλυψες όλα.

  ReplyDelete
 4. what u see is what u get
  (να τέτοια γράφεις και τρομάζεις τον κόσμο..άσε που δίνεις και το κακό παράδειγμα..ακόμα δε κατάλαβες ρε μέντορα πως what u see is what u want είναι το δομικό στοιχείο επιτυχίας στον αδέκαστο (sic λέμε) τούτο κόσμο;)
  ..
  τζάμπα το προσωπείο μου δηλαδή
  πάλι στην αρχή με έστειλες

  ReplyDelete
 5. Εγώ συνεχίζω να είμαι σε μεγάλο δίλημμα επί του θέματος.

  Αρχικά σε θεωρητικό, επίπεδο συμφωνώ 100% μαζί σου.

  Όμως, μήπως δηλώνοντας τις αδυναμίες σου, κάνεις πιο εύκολο το έργο του επαγγελματικού σου αντιπάλου; Μήπως του αποκαλύπτεις τα τρωτά σου σημεία, που αργότερα θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί;

  Ας πάμε τώρα στον πελάτη. Μήπως υπάρχει περίπτωση να χάσεις κάποιον αν δει την φώτο που είσαι drunk στο fb; Ή αν δει ότι κάνεις dolce vita και το project του καθυστερεί;

  Για αυτό δεν είμαι ακόμη σίγουρος για ποιό από τα δυο είναι καλύτερο...

  ReplyDelete
 6. Το κακό είναι ότι πολλές φορές αποδίδουν αυτά που λες στο προσωπικό σου blog στον εργοδότη σου.

  Δηλαδή λες κάτι εσύ και νομίζουν ότι το είπε ο εργοδότης σου ενώ είναι απλά η άποψή σου.

  Εκεί λοιπόν το πράγμα μπερδεύεται... άσε που γιατί να σερβίρω στο επαγγελματικό μου περιβάλλον λεπτομέρειες της προσωπικής μου ζωής;

  ReplyDelete