Sunday, June 15, 2008

οι Moo mini cards μου και σχετικές σκέψεις!


Πάνε 2-3 χρόνια που είχα πρωτοδιαβάσει για τα παράξενα και διαφορετικά Moo Cards (θα τα ονόμαζα εναλλακτικά business cards - για εναλλακτικούς επαγγελματίες). Είμαι σίγουρος ότι πολλοί απο εσάς, θα έχετε διαβάσει γι'αυτά και ίσως κάποιοι να έχετε ή να σας έχουν δώσει!

Παρόλο που σαν ιδέα μου άρεσε δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία να πάρω μιας και τόσα χρόνια απο εταιρία σε εταιρία έχω καταντήσει να έχω ένα ολόκληρο συρτάρι με βαρετά business cards τα οποία ελάχιστα τα χρησιμοποίησα! Τα χρόνια περνάνε και οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν- τα ταξίδια πληθαίνουν και ο επαγγελματικός αλλά και ο Web2.0 - social networking μου (αυτό είναι δικός μου όρος) κύκλος μεγαλώνει!

Εκτός απο τα εταιρικά business cards κάποια στιγμή είχα φιάξει και jhug specific - απλά για να δηλώνει την ιδιότητα μου ως jug leader, java champion κτλ κτλ στα διάφορα συνέδρια που παίρνω μέρος αλλά και σε αυτά που διοργανώνουμε στο JHUG. Όλα καλά και ωραία αλλά ακόμα και εκείνα τα business cards τα έβρισκα βαρετά - άσε που ένα βράδυ σε ένα meet and greet community meeting στην Αμβέρσα σε μια απίστευτη μπυραρία πάω να ανταλλάξω κάρτες με έναν Γάλλο συνάδελφο και με το που βγάζουμε τα βαρετά μας.... χαρτάκια (έλα πονηρό μυαλό) έξω , σκάμε και οι 2 στα γέλια! Είχαμε ακριβώς το ίδιο πάμφθηνο - πανάσχημο design και είχαμε γράψει την ιδιότητα μας στην Java κοινότητα ακριβώς με τον ιδιο τρόπο! Αυτό ήταν όπως είχα το πακέτο με τις κάρτες τις έβαλα και αυτές στο συρτάρι. Τις κοίταξα λίγο και μονολόγησα ότι είναι πιο boring απο τις πιο boring που βλέπω καθημερινά από manager - ρεους!

Για κάποια εποχή σταμάτησα την χρήση τους - γενικά ομολογώ ότι ακόμα δεν είμαι πολύ άνετος με την κίνηση ' Ορίστε η κάρτα μου αν με χρειαστείς ή έχεις κάποια κάρτα'. Δεν ξέρω μου βγάζει κάτι στερεότυπο αυτή η ανταλλαγή δεδομένων ίσως κάτι αναλογικό! Ομολογώ ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα ήθελες να πασάρεις το είναι σου τυπωμένο σε ένα χαρτί just in case κάποιος θέλεις ή πρέπει να σε θυμηθεί!

Μια τόσο στερεότυπη κίνηση σκέφτηκα θα πρέπει να έχει κάποιο στοιχείο εντυπωσιασμού καταρχήν και επίσης θα πρέπει να είναι διαφορετική από τους άλλους! Στο μυαλό μου ήρθαν αμέσως τα Μοο όχι όμως για το σχήμα τους ή την ποιότητα του χαρτιού αλλά για το design τους! Ωραία λοιπόν lets...think different!

Λοιπόν έχω δει από διάφορους Moo cards και κατα την γνώμη μου όλοι κάνουν ένα λάθος σύμφωνα με την αισθητική μου, τυπώνουν πάνω στην κάρτα το ίδιο λογότυπο γιατί είτε θέλουν να πλασάρουν ένα site, την δουλειά τους, κάτι το οποίο αντιπροσωπεύουν και γενικότερα να χρησιμοποιήσουν την κάρτα σαν μέσο διαφήμισης! Αν σκεφτείς συμβατικά αυτός είναι και ο κλασικός σκοπός της κάρτας - αλλά δεν είναι κιόλας ένας λόγος που έχουν καταντήσει ολες να μοιάζουν ίδιες και βαρετές;

Αντί λοιπόν να κάτσω και να πάρω ένα emoticon μου ή κάτι το οποίο με αντιπροσωπεύει - πχ το blog μου το podcast μου κτλ κτλ ή κάτι σχετικό είπα να αφήσω κάποιον καλλιτέχνη να δώσει μια πιο design-άτη άποψη για τις κάρτες που μπορεί να δώσω στον καθένα και μάλιστα κάθε μια απο αυτές να είναι διαφορετική (μπορείς να εκπλήσσεις σε αυτό τον τομέα τους πάντες ακόμα και σε ένα συνέδριο) μιας και η κάρτα σου δεν είναι ΠΟΤΕ η ίδια. Ok this is super cool - συγνώμη αλλά είναι!

Για αρχή λοιπόν επέλεξα 100 σχέδια απο τον FormatBrain. νομίζω ότι έχουν αρκετή πλάκα! Tώρα όσον αφορά τα στοιχεία πάνω στην κάρτα επέλεξα μια μινιμαλιστή προσέγγιση! Όνομα, επαγγελματικό ιδιότητα σύντομη , email και blog! Ναι ναι καλά παρατήρησες δεν υπάρχει τηλέφωνο! Επίτηδες, δεν το θεωρώ σημαντικό! Το έχω πει 1000 φορές και θα το λέω συνέχεια υπάρχουν πιο πολλές πιθανότητες να σου απαντήσω σε ένα email και να σε εξυπηρετήσω παρά σε ένα τηλέφωνο! Η διαδικτυακή μου persona είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντική! Φυσικά δεν θα άφηνα ολες αυτές τις πληροφορίες χωρίς να βάλω και ένα σχεδιάκι δίπλα το οποίο είναι λίγο παράξενο αλλά έχει και αυτό πλάκα!

Αυτά.. moooooooooooooooooooo.


ps: κόστισαν 18-19 euro μαζί με αποστολή!

2 comments:

  1. Εχω φτιάξει εταιρικά moo cards και τα χρησιμοποιώ αντί των κοινών. Πρόσφατα πήγα σε μια δημόσια υπηρεσία για δουλειά κι έδωσα μια τέτοια κάρτα κι ο τύπος με ρώτησε: "άλλη πιο μεγάλη δεν έχεις;" !!!

    ReplyDelete
  2. Κι εγώ έχω εδώ και καμιά 10ριά μήνες moocards και ήδη σκέπτομαι πως θα είναι το επόμενο πακέτο σε λίγο που θα τελειώσουν :)

    ReplyDelete