Sunday, October 07, 2007

Εκπαιδεύοντας νέους Mac Switchers - 4 απλές ερωτήσεις...και απαντήσεις!

Δέχτηκα ένα email από ένα αναγνώστη, ο οποίος όπως αναφέρει μόλις έκανε τα πρώτα του βήματα στον μαγυετικό κόσμο των Μήλων και μου παραθέτει τις εξής ερωτήσεις! Είπα να μοιραστώ τις απαντήσεις αλλά και τα σχόλια μήπως και κάποιος άλλος έχει παρόμοιες απορίες!Πάμε!

1) Πως κάνω unistall ένα πρόγραμμα στο MacOSX;


Αρκετοί έχουν αυτή την απορία και πραγματικά η απάντηση είναι τόσο απλή που πολλοί δεν την πιστεύουν! Λοιπόν το μόνο που έχεις να κάνεις τις πιο πολλές φορές για να απεγκαταστήσεις μια εφαρμογή είναι να την επιλέξεις και να το σύρεις στο καλάθι των αχρήστων (Trash).Ναι είναι τόσο απλό! Σημείωσε ότι δεν πρέπει να τρέχει η εφαρμογή εκείνη την στιγμή γιατί θα σε ενημερώσει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που θες. Άρα απο τον φακελο Applications οπου συνήθως βάζουμε τις εφαρμογές μας, διαλεγουμε αυτή που δεν θέλουμε και την σέρνουμε μέσα στο Trash! Αυτό ηταν όλο. Αν θες αδειάζεις και το Trash και τελείωσες! 

Για αρχή ο παραπάνω τρόπος είναι αρκετός!Βέβαια υπάρχουν μερικές περιπτώσεις όπου κάποιες εφαρμογές εκτός από το εκτελέσιμο αρχείο τους μέσα στον φάκελο Applications θα δημιουργήσουν και κάποια άλλα αρχεία συνήθως property files.Για να αφανίσουμε κάθε ιχνος της εφαρμογής υπάρχουν δωρεάν εργαλεία τα οποία όχι μόνο θα σβήσουν το βασικό αρχείο αλλά και τυχόν property file.Μια από αυτές είναι το AppDelete. Η χρήση του είναι ίδια με πάνω. Δηλαδή την εγκαθιστά, βάζεις το εικονίδιο στο Dock σου διπλα και στο Trash αν θες και όταν θες να κάνεις απεγκατάσταση κάποιας εφαρμογής τότε σέρνεις την εφαρμογή πάνω στον ξύλινο κουβά!Τόσο απλό!

2) Γιατί με το XFolders βλέπω κάποιους φακέλους και με τον Finder όχι;


Το ΧFolders σου δείχνει και κάποιους φακέλους συστήματος, κάτι το οποίο ο Finder δεν το κάνει by default.

3) Ένα αρχείο που δεν μπορώ να κάνω delete πως μπορώ επιτέλους να το διαγράψω; Δεν είναι του συστήματος αλλά εγώ το έβαλα
σε ένα folder και μετά απλά δεν διαγράφεται!


Πράγματι μερικές φορές συμβαίνει και ίσως είναι σπαστικό για κάποιον αρχάριο! Καταρχήν αυτό που θα πρέπει να προσπαθήσεις είναι να βάλεις το ίδιο το MacOSX να δει αν όλα τα file Permisions είναι σωστά στο σύστημα! Μπορεί κάτι να έχει αλλοιώσει τα δικαιώματα σου πάνω στο αρχείο οπότε όταν πας να το σβήσεις το σύστημα να κάνει ελέγχους και να βγάζει το συμπέρασμα ότι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τέτοια κίνηση!Άρα λοιπόν καταρχήν κάνεις ένα Repair Disk Permisions θα το κάνεις με το Disk Utility (Applications -> Utilities -> Disk Utility).Η συγκεκριμένη διαδικασία βασικά είναι καλό να γίνεται μια στο τόσο, μιας και διορθώνει αρκετά μικροπροβλήματα κατά καιρούς!
Αφου τελείωσεις με το repair προσπάθησε να διαγράψεις το αρχείο! Αν και πάλι δεν δουλέψει τότε μπορείς να δοκιμάσεις να το κάνεις 
με το DeleteIt (είναι Shareware) θα το βρεις εδώ.Αν και πάλι δεν μπορέσεις ίσως αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις το Terminal και την εντολή rm, δες ένα παράδειγμα εδώ!

4.Πως μπορώ να κάνω αναζήτηση φακέλων και όχι μόνο αρχείων!


Το Spotlight (πάνω δεξιά τέρμα ο μεγεθυντικός φακός) κάνει αναζήτηση και με το όνομα των φακέλων!Γράψε το όνομα του και αυτός μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα έχει και κατηγορία Folders οπου θα σου βγάλει τον φάκελο που ψάχνεις!

5 comments:

 1. My dear friend, είμαι mac switcher εδώ και μήνες (and loving it εννοείται), έχω όμως το εξής πρόβλημα με το deletion ενός αρχείου (μην με ρωτάς πώς έγινε, ήταν τις πρώτες μέρες)...

  Είναι ένα αρχείο με κατάληξη html (δεν λέω ένα html αρχείο γιατί το πιθανότερο είναι να μην είναι html), το οποίο έχει κάτι κουφά γράμματα σαν filename (μοιάζει με βιετναμέζικα :) και δεν πετιέται με τίποτα. Αν και το έχω στο trash, όταν πάω να κάνω empty trash σβήνει οτιδήποτε άλλο αρχείο εκτός από αυτό. Για να είμαι πιο ακριβής, βρίσκεται μέσα σε ένα folder. Αν προσπαθήσω να σβήσω το folder, δεν κάνει τίποτα. Αν προσπαθήσω να ανοίξω το αρχείο, μου λέει ότι δεν υπάρχει κάποιο αρχείο για να ανοίξει.

  Έκανα όλα αυτά που προτείνεις εσύ, καθώς και το Terminal way, αλλά δεν. Είναι κάτι ασήμαντο, αλλά μου έχει σπάσει τα νεύρα. Any ideas?

  ReplyDelete
 2. Με εξέπληξε πολύ που η απάντηση ήρθε με πόστ! Ήδη μου έλυσες τις απορίες μου και σε ευχαριστώ πολύ!

  Δύο ακόμα προκλήσεις...

  1.Υπάρχει κάτι σαν ctrl+shift των win για να αλλάζω γλώσσες (χρησιμοποιώ τρεις και δε βολεύει να αλλάζω με το ποντίκι)?

  2.Τι προτείνεις για να μετατρέπω έγγραφα σε pdf?

  thanx in andvance ακόμα μια φορά και χαιρετίσματα απο την Σουηδία!

  ReplyDelete
 3. Αν και νέος (σχετικά) mac user, αυτά που ρωτάς τα γνωρίζω :)

  1. Ο συνδυασμός Command + Space (το Command είναι το πλήκτρο με το μηλαράκι, ή στα νέα πληκτρολόγια που δεν υπάρχει το μηλαράκι το πλήκτρο με το περίεργο σχήμα ⌘). Αυτή είναι μια default ρύθμιση, την οποία αν δεν σε βολεύει μπορείς να την αλλάξεις, αν πας στο System Preferences -> International, και από το tab Input Menu πατήσεις το Keyboard Shortcuts.

  2. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να δημιουργήσεις pdf αρχεία. Είτε από photoshop Save As -> pdf, είτε από εφαρμογή Office όπως το free NeoOffice (το οποίο επειδή λες "έγγραφα" φαντάζομαι ότι είναι αυτό που θες) είτε ακόμα και από το Preview.app (κάνοντας Save As, επιλέγεις PDF σαν format).
  Το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις pdf αρχείο στα mac παρά στα windows ;)

  Χαιρετίσματα στην Σουηδία!

  ReplyDelete
 4. ...thanx για τις info, άρχισα επιτέλους να χαίρομαι το ¨μηχάνημα¨!

  ReplyDelete
 5. σωστός o spdd και εγώ τις ίδιες λύσεις θα έδινα - respect λοιπόν!

  αγαπητέ nikos εμείς οι apple bitches είμαστε αρκετά - concrete ως bitches!

  χεχεχ

  ReplyDelete