Sunday, August 19, 2007

Χίος 2007 - papo διακοπές!


View Larger MapΌταν έχεις να κάνεις πάνω απο 2 χρόνια proper διακοπές όπως αυτές που αρκετοί blogger με μεγάλη προσμονή έγραφαν - πριν 1 - 2 μήνες τότε μπορείς να δικαιολογήσεις ότι ξεκινώντας το ταξίδι σου μπορεί να μην έχεις και τις πιο άριστες διαθέσεις! Δύσκολο καλοκαίρι, ζεστό, αρκετή δουλειά και άγχος και η διάθεση σε νορμαλ επίπεδα χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Κρατούσα χαμηλούς τόνους - απλά γιατί είχα ξεχάσει τι πάει να πει διακοπές και τι πάει να πει να περνάς καλά!

Ξεκίνησα αεροπορικώς για την Χίο και το μισάωρο ταξίδι φάνηκε απλά πολύ μικρό! καλεσμένος του καλού μου φίλου Ηλία , κατευθύνθηκα προς το Πυργί ένα από τα πιο γνωστά μαστιχο χώρια του νησιού και γνωστό για τα ξυστά που κοσμούν μεγάλο ποσοστό των σπιτιών! Το Πυργί είναι ένα κάστρο χώρι - χτισμένο γύρω από έναν πύργο παρατηρητήριο - οι κάτοικοι έχτιζαν τα σπίτια τους δίπλα δίπλα - σε στενούς δρόμους που πολλές φορές δεν χωράει αμάξι. Κοιτάς ψηλά και νομίζεις ότι τα μισά απο αυτά έχουν ακόμα ενεργές πολεμίστρες - οι ταράτσες επικοινωνούν οπότε αν ο εισβολέας μπορέσει και μπει - η διαφυγή από τους γείτονες να είναι δυνατή!

Η Χίος σύμφωνα και με τα λεγόμενα των ντόπιων είναι ένα εσωστρεφές νησί. Με άλλα λόγια not exposed στον extreme τουρισμό.Οι λόγοι διάφοροι ένας από τους σημαντικούς οι ίδιοι οι κάτοικοι. Με μία χονδροειδής στατιστική μέσα από τον κόσμο της ναυτιλίας (είμαι παιδί ναυτικού οπότε κάτι ξέρω) σε αυτό το νησί συγκεντρώνεται ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό της παγκόσμιας δύναμης της ναυτιλίας. Ναι καλά άκουσες. Ο λόγος φυσικά οι αρκετοί μεγάλο-εφοπλιστές - όχι της πλάκας - οι οποίοι κρατούν μαζί με άλλους Έλληνες εφοπλιστές τα ηνία του παγκόσμιου ναυτικού χωριού εδώ και χρόνια! Η δύναμη αυτή στρέφει συνειδητά ή μη το πανέμορφο ειλικρινά αυτό νησί στην λίγο κλειστή πολιτική οσο αναφορά τον τουρισμό! Μετά η οικονομική αυτάρκεια των κατοίκων οι οποίοι φαίνεται σύμφωνα με τελευταία στοιχεία να παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις στο κατακεφαλήν εισόδημα - φαίνεται να μην δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες να ανακαλύψουν το τι μπορεί να φέρει ο τουρισμός γι' αυτούς!

Να μην ξεχνάμε την μαστίχα - αυτή η ουσία που βγαίνει από έναν θάμνο - μικρό δένδρο - τέτοια εποχή, η οποία έχει αρκετές αρκετές χρήσεις στην φαρμακοβιομηχανία - στην μαγειρική κτλ κτλ! Guess what όπου και αν έχουν προσπαθήσει να φυτέψουν αυτο τον θάμνο ακόμα και σε περιοχές εκτός της περιοχής του νομού Μαστιχο-χωρίων - οι θάμνοι δεν δάκρυσαν ποτέ μαστίχα!Οι δράσεις της ευεργετικές ακόμα και σαν τσίχλα αν την χρησιμοποιείς - πχ στην χώνεψη αλλά και στην καρδιά!

Απο αυτά που πρόλαβα να δω - και σύμφωνα με τον ξεναγό μου ήταν σχεδόν το 1/4 του νησιού (μόνο) πρέπει να ομολογήσω ότι το νησί έχει αρκετή ιστορία - αρκετές φυσικές ομορφιές - ιδιαίτερα οι παραλίες. Να τολμήσω να πω ότι η παραλία Μαύρα Βόλια (Γυαλός) - Φώκι πρέπει να είναι μεσα στις 5 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας - με το μαύρο ηφαιστειογενές βότσαλο και τα καταγάλανα νερά. Η χαρά του ανθρώπου που θέλει παραλία χωρίς άμμο με καθαρά νερά ηρεμία και άνεση. Να μιλήσω για λίγο πιο πέρα την παραλία της Ελίντας - που ήταν σαν μια πριβε πισίνα - και γενικότερα δεκάδες άλλους κολπίσκος κατά μήκος των δυτικών παραλίων (αυτά που βλέπουν προς Ελλάδα).

Έφτασα μέχρι την βολισσό φέτος - περιπλανήθηκα στο Λιθί όπου δοκιμάσαμε ψαρικά - κάναμε βόλτα στο εντυπωσιακό χωριό του Ανάβατου (όπου έπεσε στους Τούρκους μόνο μετά από προδοσία - και οι γερμανοί αναγκάστηκα να το πυρπολήσουν για να το κατακτήσουν οδηγώντας τους κατοίκους τους σαν ένα σύγχρονο ζαλογκο στον γκρεμό.Περπάτησα στα γραφικά Μεστά τα οποία διατηρούν ανέπαφο το μεσαιωνικό τους χαρακτήρα από το χωριό. Όμορφες εικόνες , τις οποίες παραθέτω ΟΛΕΣ μαζί παρακάτω στο slide show μαζί με άλλα highlights!

Οι Χιώτες έχουν παράδοση στα γλέντια και πανηγύρια - ως κάτοικος του Πυργίου για 7 μέρες έζησα την εμπειρία των κλασικών ελληνικών πανηγυριών αλλά όχι 1 ...2 στην σειρά από τις 11 μέχρι τις 8 το πρωί.Έμαθα να χορεύω στα βασικά βήματα συρτό, ζήτησα και εγώ όπως όλοι παρτενέρ κάποια όμορφη συντροφιά και πιασμένοι χέρι το κάθε ζευγάρι θύμιζε βάρκες στην θάλασσα που τις χτυπάει το κύμα και πάνε δεξιά και αριστερά. Οι γνώστες φυσικά στριφογύριζαν τις παρτενέρ τους με κυκλωτικές κινήσεις κάτι για το οποίο αφήνω στην δασκάλα μου ως εργασία για του χρόνου να μου μάθει - όπως και τον αρκετά πιο δύσκολο για να μάθεις σε ένα απόγευμα Πυργούσικο χορό!

Μιας και μιλάμε για παρτενερ πρέπει να το γράψω δεν μπορώ.Αυτό το νησί μάγκες έχει όμορφες γυναίκες - δεν ξέρω αν έπεσα στην περίπτωση αν η οι παρέες στο Πυργί και στα πέριξ είχαν κάτι το ιδιαίτερο αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι έμεινα εντυπωσιασμένος. Χαμόγελο, λάγνο βλέμμα, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε μάτια και χείλη...δεν ξέρω απλά πρέπει να πω ένα μεγάλο respect! Φυσικά από το άγρυπνο μάτι της κάθε γιαγιάς η οποία είχε στρατηγική θέση πάνω σε γυναικωνίτη κατα την διάρκεια των πανηγυριών δεν μπορούσε να ξεφύγει ακόμα! Ακούγεται λίγο εικόνα από άλλη εποχή, αλλά ακόμα και αυτο που λέμε πανηγύρι και χορός μπορεί μερικές φορές ανάμεσα σε οικογένειες να έχει σημασία! Ο παππούς Μιχάλης μου απάντησα όταν ένα μεσημέρι του είπα χαριτολογώντας - παππού μια χιωτισα νύφη μπορώ να βρω;
' Ναι φυσικά και μπορείς και μάλιστα θα σου δώσουμε μόνο Πυργούσενα να έχει και μαστιχο δένδρα'
Γελάγαμε με τον παππού όταν μου είπε ότι τώρα οι εποχές έχουν αλλάξει παλιότερα οι συντηρητικά δομημένες και αρκετά συμπαγείς κοινωνίες τους δεν άφηναν περιθώρια για κάποιον ξένο - ακόμα και από άλλο χωριό - να πάρει γυναίκα. Τώρα λέει αλλάξανε τα πράγματα. Παρόλα αυτά παρατήρησα ότι στα δρομάκια - στα πανηγύρια αλλά και στον ίδιο τον κόσμο πολλές από αυτές τις συνήθειες μπορεί να μην είναι ντιρεκτίβες πια αλλά σε κάποιο μέρος του μυαλού τους υπάρχουν. Μου έκανε εντύπωση πάντως η κοινωνική του συνοχή - είναι αυτό που λέμε εμείς οι Χιώτες πάνε πάνε δύο δυο. Αν και η συγκεκριμένη φράση έχει τις ρίζες τις στην Τούρκο κρατία - εγώ πια θα την μετέφρασα ότι ακόμα και στο 2000 οι κάτοικοι της Χίου έστω και διασκορπισμένοι σε Αθήνα η σε άλλες χώρες διατηρούν μια τρομερή συνοχή ως κοινωνία και ως μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων - διατηρούν σχετικά καλές σχέσεις και αρκετά καλή επικοινωνία.

Παρόλο που ήμουν ξένος συνάντησα ανθρώπους οι οποίοι με φιλοξένησαν με τον καλύτερο τρόπο - και με έκαναν να νιώσω πολύ άνετα. Βγήκα με παρέες που από την πρώτη μέρα μου έδειξαν σεβασμό και προσπάθησαν να με βάλουν στο κλίμα - να νιώσω μέλος της παρέας - το εκτίμησα πάρα πολύ και χάρηκα ιδιαίτερα!

Μιας και λέμε για παρέες - πρέπει να πω ότι αυτές οι διακοπές ήταν κραιπάλη. Aπό τις 7 μέρες που έκατσα τουλάχιστον τις 5 πρέπει να ήμουν τύφλα! Ο οργανισμός μου για την ώρα έχει αρκετά υψηλά ποσοστά σε τεκίλα (ΝΑΙ ΕΚΑΝΑ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ στην κατανάλωση χοσε κουέρβο) αλλά και σε ουίσκι! Εγώ δεν πίνω συστηματικά - αυτό είναι αλήθεια - παρόλα αυτά όταν λέω ότι θα πιω - τότε το κάνω χα χα χα!

Πριν κλείσω θα ήθελα να γράψω ευχαριστώ - γιατί ξέρω ότι δεν θέλει υπερβολικές δηλώσεις σε έναν πραγματικό φίλο οποίος με την φιλοξενία του μου θύμισε ξανά πως είναι να κάνεις διακοπές αλλά και το τι είναι ουσιαστική φιλία! Ηλία σε ευχαριστώ είσαι my TC friend!Ελπίζω κάποια στιγμή να ανταποδώσω ακριβώς με την ίδιο τρόπο και να μπορέσω να γίνω καλός οικοδεσπότης όπως εσύ!
PS-
1.προσοχή στις φόλες (μπου χα χα χα χα) - ακόμα αναρωτιέμαι πως την πάτησα ρε πο@στη!
2. Η Sony DSC-G1 μου τα πήγε περίφημα
3.papo is back... fuck yeaaaaaaaah!

9 comments:

 1. Fuck yeeah... Καλώς τον πίσω.

  ReplyDelete
 2. if you like the video buy a Mac with imovie
  xaxaxa ti gamatos
  Μας έλειψες μάστορα
  ξέρεις πως να κάνεις τον άλλον να ζηλεύει !
  P.s:ωραίος κόσμος στο νησι.. :)
  welcome back

  ReplyDelete
 3. βρε πάπο βρε πάπο!!!!!

  αεροπορικ ώ ς! μας πήρες τα σώβρακα! :P

  ReplyDelete
 4. Welcome Back! (PS. Ωραίες οι φωτογραφίες στο slideshow και η μουσικούλα απλά μου φαίνεται 'κάπως' με το που φορτώνει ένα site τα ηχεία να πιάνουν δουλειά... θυμίζει άλλες άκυρες εποχές νομίζω)

  ReplyDelete
 5. @antwnhs
  έχεις απόλυτο δίκιο το σκεφτόμουν και εγώ πριν από λίγο! την αφαίρεσα ήταν πραγματικά εκνευριστικό!

  ReplyDelete
 6. Aγαπητέ!!! καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού!!

  ReplyDelete
 7. wb φίλε μου, άντε και καλό χειμώνα , ωραίες foto :P

  ReplyDelete