Monday, July 23, 2007

Έγινα και εγώ FON-έρο - viva wifi!

Λοιπόν καταρχήν τα credits στον vrypan είχε μιλήσει για το FON εδώ και μήνες - δεν είχα δώσει σημασία αλλά τώρα μου την βάρεσε οπότε από σήμερα εδώ και μερικές ώρες είμαι FONERO κανονικά!

Τι ειναι η FON. Μια ισπανική εταιρία η οποία προωθεί έξυπνα το public community wifi μέσα από ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα! Η ιδέα πάει ως εξης! Κάνεις account στο site της FON username και password. Ειτε με πρόσκληση ή μόνος σου αγοράζεις αρκετά φτηνά - εξαιτίας της πρόσκλησης του vrypan μου κόστισε 20 euro έναν wifi router! Στο στέλνουν! Τον κοτσάρεις στο router σου! Αυτός ουσιαστικα ειναι ένα access point public ο οποίος διαφημίζει τον εαυτό του! Εχει 2 entry points ένα Public network και ένα πιο secure WPA. Αν πάει κάποιος να μπει στο public entry point τότε το access point του πετάει μια σελίδα και του λέει! Αν είσαι και εσύ member της FON τοτε βάλε το username και το password σου και μέσω της Internet access fonero papo μπορείς να surfareis στο δικτυο for free. Αντίστοιχα αν ο papo περάσει απο την περιοχή σου, και δει το access point σου μπορεί να εχει και αυτός σύνδεση μέσω απο την συνδεση σου γιατι ειναι και αυτός member της FON! Γενικά δεν είναι άσχημη ιδέα!Το ιδιο γίνεται και αλλου!Πχ προσπαθώ να βρω FONEROS στις βρυξελλες, στην Αμβέρσα ή στο Παρίσι το οποίο σκοπεύω να επισκεφθώ!

Εσυ που ελέγχεις το accesspoint μπορείς να ορίσεις το bandwidth που θελεις να παίζει το FON access point σου! Επίσης έχεις και μία άλλη μαγκιά. Έστω ότι εσυ δεν είσαι μέλος της FON αλλά ανακαλπτεις την σελίδα και τελικά θες να μπεις στο internet. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πιστωτική σου να αγοράσεις μερικές ωρες internet access απο την FON και να έχεις πρόσβαση μεσω του access point μου στο Internet. Φυσικά μέρος απο την πληρωμή παίρνεις και εσυ που ειχαι το entry point δεν τα παίρνει μόνο h FON! Ειδικά αν εισαι σε κεντρική περιοχή και έχεις αρκετούς που θα ήθελαν σύνδεση here it is! Για την ώρα έχω επιλέξει να μην ενεργοποιήσω την επιλογή BILL και να παίρνω ποσοστά για όποιον κάνει αγορά FON internet access time στην γειτονιά - άσε που νομίζω για την ευρύτερη περιοχή νομίζω έιμαι ο μοναδικός FON-έρο! Αλλά εψαξα και υπάρχουν μερικοί και στην Αθήνα!


Ερώτηση
:Στην ερώτηση μερικών καλά και η FON πως ξέρει ότι εσύ μοιράζεις σύνδεση και είσαι τίμιος και τσίμπησε απλά το access point και μας κοροιδευεις;

Απάντηση: Βασικά το accesspoint αυτό στέλνει κάθε λίγο και λιγάκι statistics για το αν έχει πρόσβαση στο δίκτυο! Από την στιγμή που θα το ενεργοποιήσεις αυτο εχει έναν μικρο ρουφιάνο οποίος απλά ελέγχει αν μπορεί να έχει πρόσβαση στο net. Αν έχει τότε πράγματι είσαι τίμιος FONERO kαι το fon router σου ειναι ανοιχτό και connected!

Ερώτηση: Με το Security τι παίζει - χακιές
Απάντηση: τα πάντα είναι hackable - θέλω λίγο χρόνο να δω τι παίζει στο internet και τι πουστιές υπάρχουν - γενικότερα δεν φαίνεται χύμα η φάση οπότε υπάρχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο.More σε λίγο καιρό! Όπως και να έχει φρόντισα να το προφυλάξω οσο αναφορα τον κανονικό wifi router μου - και τα access rights που έχει!

Γενικά μου αρέσει η ιδέα, σας προτρέπω να το σκεφτείτε και εσείς - όπως μου είπε και ο vrypan εξαιρετικά σωστά - αν δεν υπάρξει πρώτος δεν θα υπάρξει δεύτερος! Νομίζω έχω το δικαίωμα να καλέσω για έκπτωση 20 euro κάποιον που θα ήθελε να πάρει και αυτός router! Let me know! Φυσικα παραθέτω και φωτογραφίες! Κατσ καλά!
26 comments:

 1. Πολύ ωραία όλα αυτά - θα μπορούσε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουν και οι ελληνικές εταιρίες αυτό το μοντέλο και να αυξήσουν την ποιότητά τους.

  Ερώτηξις: επειδή είχα ασχοληθεί παλιότερα με τα ασύρματα μητροπολιτικά δίκτυα... υπήρχε το πρόβλημα ότι το μοίρασμα internet κατ'αυτόν τον τρόπο ήταν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα "γκρίζο" νομικό ζήτημα. Η Otenet δεν έχει κάποια αντίρρηση στην όλη υπόθεση;

  ReplyDelete
 2. Θα ήθελα μια "έκπτωση" αν σου βρίσκεται.

  Θα το πάρω έτσι κι αλλιώς, η τιμή είναι αρκετά λογική και ως ιδέα την βρίσκω θαυμάσια!

  Βλέπω από τον χάρτη ότι στην περιοχή μου, στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει ήδη ένας foneros!

  ReplyDelete
 3. Nice. Είχα γραφτεί στο site τους εδώ και καιρό αλλά δεν είχα αγοράσει το router γιατί τότε έδιναν μόνο το "απλό" μοντέλο, το "La Fonera".

  Καλά που το ανέφερες όμως γιατί μπήκα και το ξανατσέκαρα και τώρα βλέπω πως έχουν κι ένα νέο router, το "La Fonera+" που δίνει μια επιπλέον θύρα ethernet για να μπορείς να συνδέεις και ενσύρματες συσκευές στο δίκτυο.

  Θα το "χτυπήσω" κι εγώ λοιπόν και βλέπω πως έχουν σε προσφορά με 2 επιπλέον ευρώ την εξωτερική κεραία "La Fontenna" (αντί για 17 που έχει κανονικά).

  Δεν ξέρω πως λειτουργεί το σύστημα με τις προσκλήσεις, αλλά αν δεν υπάρχει πρόβλημα θα με ενδιέφερε κι εμένα μια. :)

  ReplyDelete
 4. @dtsomp
  1. νομιζω το μοντέλο αυτο το χρησιμοποιουν ήδη providers στο εξωτερικό΄αν δεν κάνω λάθος στην Γαλλια!

  2. Τώρα οσο αναφορά το μοίρασμα.Ναι όπως λές ειναι λίγο γκρίζαα η φάση! Παρόλα αυτά , πρέπει να τονίσουμε τα εξης! Ένας fonero όπως εγω δεν εκμεταλλευται άμεσα εμπορικά την γραμμή του, ουτε κάνει broadcast σε δημόσιο χώρο. Ο κάθενας με ένα αφύλαχτο router χωρις προστασία μπορεί να παρέχει δωρεάν internet στους γείτονες χωρίς να το ξέρει- φυσικά ουτε και ο provider να το ξέρει. Απο την άλλη αν ποτε η Otenet έχει δικό της ανταγωνιστικό πακέτα για κάλυψη ολης της Αθήνας με Wifi spots τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει conflict.
  Για να μην το πάρουμε και τυπικά...κατά πόσο όλοι αυτοί οι providers είναι σωστοί απέναντι μας!
  Τυπικά δεν νομίζω ότι εχω prob- δεν πουλάω την σύνδεση μου την μοιράζομαι και μάλιστα με όρους. Είναι σαν να έρθεις σπίτι μου και να σου πω..αα..φίλε δεν μπορείς να έρθεις στο wifi μου να βρεις hot spot του provider σου!

  ReplyDelete
 5. @michaelidesc
  invitation sent!

  @georgeadams
  invitation sent

  έχω ακόμα μία!

  ReplyDelete
 6. Παρι αν σου έμεινε καμιά στείλε μου!
  Ευχαριστώ!
  acoutsol@gmail.com

  ReplyDelete
 7. Ρε συ Πάρι για όλα τα χάϊ τεκ ρώτα Αθήναιο που το έχει παίξει το φον-βιολάκι εδώ και μήνες γιατί είναι και ίνφο μάνιακ και κοιμάται και μ'όλους τους χάϊ τεκ γκόμενους. :-)))

  Λοιπόν, δεν το συνιστώ ούτε για αστείο σε κοινούς χρήστες όπως εγώ. Αυτά είναι χρονοβόρα πράγματα που αφορούν λίγους και όχι εξαιρετικά κορεσμένους με το πραγματικό χάϊ τεκ.

  ReplyDelete
 8. Αθηναιε διαφωνω- η εγκατάσταση του ειναι πανευκολη - δεν έκανα και τιποτα να σου πω την αλήθεια.απλα το συνδεσα μετα τα έκανε μονο του! Απο εκει και περα δεν χρειάζεταια να κάνεις και τιποτα το ιδιαιτερο απλά να ειναι συνδενδεμένο! Εγω το συνιστώ - και προσφέρομαι για βοήθεια οποιος εχει πρόβλημα!

  Α ναι ειδα και ενα rooster FON στο κέντρο - yeyyyyyyyyyy!

  ReplyDelete
 9. Μια χαρά σε βρίσκω. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε και εδώ http://www.fon.com/en/ . Απ' ότι έψαξα λίγο το router είναι από την Linksys; Φαίνεται κάτι;

  ReplyDelete
 10. Λάθος sorry για το link εννούσα το blog τους http://blog.fon.com/en/

  ReplyDelete
 11. @arammos
  χθες το βράδυ μολις το ενεργοποίησα οποτε τις επόμενες μέρες θα δω και potential hacks κτλ κτλ!

  ReplyDelete
 12. thanks Paris!!!! I order it!!

  ReplyDelete
 13. no prob mac!Άντε με το καλό! σε καμία εβδομάδα θα σου έρθει!

  ReplyDelete
 14. Σ’ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση, παράλειψη μου που δεν συστήθηκα, με λένε Κώστα, όχι Μιχάλη! :P

  ReplyDelete
 15. Φυσικά και την εκμεταλλεύεσαι εμπορικά από τη στιγμή που τη διαθέτεις και κάποιος βγάζει χρήματα (είτε εσύ είτε η Fon) μέσω του προγράμματος bill (το λίνους ομολογουμένως είναι κάπως πιο ξεκάθαρο εφ'όσον δεν ανταλλάσουν χέρια χρήματα). Όπως γράφει ο dtsomp το ζήτημα είναι σαφώς γκρίζο και η μεγάλη πλειοψηφία των ISPs δεν έχουν πάρει θέση· απ'όσο γνωρίζω ουδείς ελληνικός ISP δεν έχει πάρει θέση.

  Παρ'ότι είναι αρκετά έξυπνη η νομική σύσταση της εταιρίας ως μη-κερδοσκοπική υπάρχει πλήθος νομικών ζητημάτων που ξεφεύγουν από το θέμα του δικαιώματος της διάθεσης και αφορούν στις νομικές ευθύνες χρήσης του δικτύου. Επι παραδείγματι, σκέψου τη πιθανότητα κάποιος να σκάσει κάτω από το σπίτι σου και μέσω του δικού σου access point να μπει σε κάποιο δίκτυο παράνομα ή να μεταφέρει παράνομο υλικό (π.χ. πορνογραφία ανηλίκων). Σε κάποιες πρόσφατες δίκες όπου ο 'κατηγορούμενος' ισχυρίσθηκε πως είχε ανοιχτή πρόσβαση wifi στο δίκτυο του και κατα συνέπεια ο καθένας θα μπορούσε να έχει μεταφέρει αυτό το υλικό, το δικαστήριο δε το δέχθηκε ως επιχείρημα.

  Σχετικά με το Fon έχω γράψει στο cosmix.org από τις αρχές του 2006. Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένα από τα σημεία που θίγω δεν έχει απαντηθεί ικανοποιητικά.

  ReplyDelete
 16. Ενδιαφερόμουν και εγώ για FON αλλά μετά από προσεχτική ερεύνα διαπίστωσα τα εξής:

  1)Είσαι υποχρεωμένος να μείνεις στην υπηρεσία για ένα χρόνο και εισαι υποχρεωμένος να το τρέχεις 24/7 συνδεδεμένο στο ιντερνετ (με ελάχιστο downtime).

  2)Dεν έχεις δικαίωμα να αλλάξεις το firmware ε και δεν έχεις ουσιαστικό έλεγχο στο router (telnet/ssh). Η εταιρία μπαίνει ανά πάσα στιγμή και αλλάζει όλο to configuration. Ουσιαστικά τρέχεις το hotspot της.

  3) η συμβάση που εχεις υπογράψει με τον ISP σου λέει οτι δεν σου επιτρέπει να το μοιράζεις σε τριτους και ειδικά ασύρματα απαγορεύεται από τον νόμο τηλεπικοινωνιών.

  4)Αμα κάποιος συνδεθεί και κάνει καμία μαλ**** με την σύνδεση σου τρέχα γύρευε... :-P

  ReplyDelete
 17. @cosmix @togusa

  ναι ειναι γκρίζο οπως ξαναλέω ειναι γκρίζο και το θέμα του ιδιου του ISP!
  με την ιδια λογικη θα μπορουσα λοιπον να σας πω οτι ειστε και εσεις παράνομοι οταν δινετε access στον φιλο σας με το laptop στο σπιτι!Άρα γενικότερα δεν ξέρω αλλά δεν μου κάθεται πολυ καλά αυτο το τυπικό!

  Οσο αναφορα τον ελεγχο του hotspot να πω οτι τυπικα δεν μπορεις να κανεις πολλά με το firmware - ουσιαστικα λιγο googling και μπορείς να βρεις ότι θες

  Φυσικα και πρεπει να εχεις το access point ανοιχτό! Ειναι λογικο αν παω πχ στο παρισι και ξερω οτι μια περιοχη εχει hotspot να μπορώ να μπω!Αμα ηταν έτσι ποιος ο λογος..για μαλάκες ψάχνουμε; Να παρουμε το router και να μην κανουμε share;

  Αν παιξεις λιγο με τον router σου,τον δικο σου μπορείς να κόψεις πολλα απο οσα δεν θα ηθελες να κανεις ...ο οποιος δηποτε client του laFONERA!Άρα τεχνικά και εκεί μπορείς να κόψεις διάφορα+ συν το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις monitor!
  Όποιος LaFOnera μπει στο accesspoint σου ειναι άμεσα logged και μάλιστα με το username του, αρα μπορεις να τον βρείς και να καταθέσεις τα στοιχεία του!

  η συγκεκριμένη τακτική ακολουθείτε απο μια γαλλικη εταιρία την Orange αν δεν κάνω λάθος η οποία κάνει το ίδιο πράγμα!

  Αν το σκεφτείτε αυτη την στιγμή LaFONERA εχει οποιος εχει συνδεση ..και μπορει να συνδεθεί οποιος ειναι ηδη μέλος! Με άλλα λόγια ο ISP δεν χάνει κάποιον πελάτη- αφου ολοι για μπουν στο access point του άλλου πρέπει να κάνουν το ίδιο!

  Αν provider μου εχει πρόβλημα νομίζω ότι θα βρω εξαιρετικά έυκολα για να αλλάξω την σύνδεση..πελάτης όπως εγώ γενικά δεν είμαι κακή περίπτωση!

  Το FON είναι ένα πείραμα - το όραμα για μένα - είναι να φτάσουμε σε μια wifi enabled Αθήνα! Πιστεύω ότι το πείραμα θα το ακολουθήσουν και άλλοι!Στην γερμανία ηδη μια εταιρία συνεργάστηκε με την FON!

  Το router μου είναι έτσι και αλλιώς 24/7 ανοιχτό!και νομίζω ότι θα ήθελα να λάβω μέρος σε αυτο το πείραμα - μιας και πιστεύω αρκετά σε αυτό το wifi όραμα!

  έχει ενδιαφέρον!

  ReplyDelete
 18. Πάρι,

  Μάλλον δε κατάλαβες. Από τη δική μου πλευρά υπάρχουν δυο ενστάσεις:

  Πρώτον, το θέμα του μοιράσματος. Εκεί κάνεις απλά λάθος. Αυτό που δεν είναι καθόλου 'γκρίζο' είναι πως *απαγορεύεται η εμπορική διάθεση* Wifi δίχως άδεια από την ΕΕΤΤ. Δηλαδή πάπαλα οι Bill. Δεύτερον το θέμα με τους ISP δεν είναι καθόλου σαφές --- μιλάμε πάντα για διάθεση στο κοινό. Εφ'όσον δεν υπάρχουν χρήματα στη μέση (π.χ. λίνους) το ζήτημα είναι γκρίζο και εξαρτάται από τη πολιτική του εκάστοτε ISP. Δυστυχώς οι ελληνικοί ISPs δεν έχουν πάρει θέση. Όπως και να έχει τίποτα από αυτά δεν έχουν *καμία απολύτως* σχέση με το να διαθέσεις σε κάποιον φίλο που θα σε επισκεφθεί σου τη σύνδεση σου. Μη τρελαινόμαστε :)

  Δεύτερον, θα σου προτείνω να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο μου -- μάλλον δε το διάβασες προσεκτικά. Συγκεκριμένα, δεν φαίνεται να έχεις καταλάβει το --- πολύ σοβαρότερο --- θέμα της νομικής ευθύνης χρήσης του δικτύου. Έγραψα:

  Σε κάποιες πρόσφατες δίκες όπου ο 'κατηγορούμενος' ισχυρίσθηκε πως είχε ανοιχτή πρόσβαση wifi στο δίκτυο του και κατα συνέπεια ο καθένας θα μπορούσε να έχει μεταφέρει αυτό το υλικό, το δικαστήριο δε το δέχθηκε ως επιχείρημα.

  Νομίζω πως είναι απολύτως σαφές. Σε πολλές χώρες/περιοχές δεν έχει σημασία εαν έχεις logs με usernames ή όχι, αν το δίκτυο το χρησιμοποίησε η θεία από το χωριό ή ο γείτονας. Από τη στιγμή που ΕΣΥ έχεις συμβόλαιο με κάποιο ISP, εσύ (και αποκλειστικά εσύ) έχεις και τη νομική ευθύνη.

  Όπως και να έχει, ουδέποτε ισχυρίσθηκα πως ως ιδεά δεν είναι καλή. Αντιθέτως, είναι αρκετά καλή και ιδεολογικά με βρίσκει σύμφωνω. Παράλληλα όμως δεν είναι επαρκώς υλοποιημένη ώστε να παρέχει επαρκείς απαντήσεις και κάλυψη στα σοβαρότατα παραπάνω ερωτήματα. Και αυτό είναι ίσως ο βασικός λόγος που δεν έχει γίνει 'κοινός τόπος' μέχρι σήμερα και ο βασικότερος λόγος που δεν έχω κι εγώ έναμιση χρόνο τώρα προχωρήσει στη παραγγελία του router.

  ReplyDelete
 19. @cosmix
  συνεχίζω να σε βρίσκω υπερβολικο! Γιατι το μοίρασμα με τον φίλο δεν θα μπορούσε να είναι η υπερβολική ανταπάντηση! Και αν κάνω ένα lan party;

  οσο αναφορά το security σίγουρα κατανοώ τα νομικά θέματα - αλλα ας το παραδεχτουμε, αν καποιος ικανος αρκετά εχει βάλει στο μάτι του το wifi σου απο το απεναντι μπλαλκόνι υπάρχει περίπτωση να σου ανοίξει το security οσο και μένα να κάνει mis-use το FON!
  Επίσης αν έχω rule ο οποίος filtrarei περίεργες χρήσεις πχ..ssh, telnet ...και του αφήνω να παίζει με HTTP ε οκ μιλάμε για οργανωμένη κατάσταση αν τα καταφέρει!


  θεωρώ υπερβολική την άποψη σου, αν και υπάρχουν σημεία όπως αναφέρεις -δεν μπορώ να μην τα αναγνωρίσω αλλα σε ένα σημείο υπερβολικά!

  ReplyDelete
 20. Έριξα μια ματιά στους όρους σύμβασης της Otenet. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΙΚΟΣ, αυτό που κατάλαβα είναι ότι η Otenet δεν επιτρέπει την εμπορική εκμετάλλευση της σύνδεσης, δηλαδή οι Linus είναι καλυμμένοι.

  Συγγνώμη, αλλά το να παίρνεις τον router, να μην τον έχεις συνδεμένο και μετά να απαιτείς να μπαίνεις στον router του κάθε μαλάκα που τον έχει ανοιχτό 24/7 είναι γυφτιά.

  ReplyDelete
 21. Γεια σου Πάρη. Είμαι ένας απο τους παλιους geek ακροατές σου αλλά ποτέ δεν επικοινώνησα ως τώρα. Στο τελευταίο podcast ωστόσο άκουσα για τη FON και το εξαιρετικά ευφυές πλάνο εξάπλωσης του wi-fi. Αν μπορέσεις να μου στείλεις μια έκπτωση θα το εκτιμούσα. Χαιρετισμούς στον αγωνιστή Κώστα, αν και από το αποτέλεσμα αν κρίνω το podcast δεν γονάτισε από την απουσία του. Συνέχισε την καλή δουλειά γιατι το γουστάρεις και μαζί σου και όλοι εμείς!! zisalex@gmail.com

  ReplyDelete
 22. Γεια σου Αλέξανδρε σε ευχαριστω για τα καλά σου λόγια1 Εμένα τα invites μου τελείωσαν αλλα ζήτησα απο έναν φίλο που μόλις έγινε FON-ero να σου στείλει! Οπότε check your email!

  ReplyDelete
 23. paidia parte to afoba. ego edo stin germania to exo 4 xronia kai episeis para poloi dikoi mou. den trexei tipota poniro kai oi ISP den prokite na asxoli8oun mazi sas!

  ReplyDelete