Saturday, January 20, 2007

Είσαι σίγουρη/ος ότι ξέρεις τι είναι το To, Cc, Bcc;

Λοιπόν, αν ξέρεις τι είναι τα παραπάνω μην διαβάζεις, αν και θα προσπαθήσω να δώσω και μία χιουμοριστική εικόνα.Με τον καιρό, συναντώ αρκετό κόσμο ο οποίος είτε αγνοεί την χρήση των To, Cc, Bcc στο email, είτε νομίζει ότι ξέρει, είτε ξέρει αλλά δεν τα χρησιμοποιεί σωστά  (misuse).

Γραμματείς, φοιτητές, προγραμματιστές κάποιοι που θα περίμενες ότι θα είχαν γνώση, τους βλέπεις να κάνουν τα ίδια  λάθη και να προσβάλουν λίγο ή αρκετά αυτό που λέμε Netiquette. Ας τα πάρουμε από την αρχή τα πράγματα και ας πούμε απλοϊκά τι είναι το καθένα, θα συνεχίσω με παραδείγματα βγαλμένα από την ζωή (ή σχεδόν από την ζωή).

Φυσικά και εγώ δεν γεννήθηκα με την γνώση στο κεφάλι, την πρώτη αναφορά για το netiquette και το πρώτο μάθημα το είχα ως φοιτητής από τον φίλο Διονύση (respect)

To :


Σε αυτό το πεδίο βάζουμε το όνομα ή ονόματα αυτών που θα στείλουμε το email , γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι το email αυτό απευθύνεται στον κάθε ένα ξεχωριστά ή και μαζί, με ίδιο βαθμό επισημότητας - σημαντικότητας


Π.χ

Ο Πάνος, ο Κώστας και ο Ηλίας μου χρωστάνε λεφτά. Από 100 euro ο καθένας. Εγώ είμαι μαύρη ζώνη - Judoka. Θέλω τα λεφτά μου πίσω απ' όλους. Μπορώ λοιπόν να στείλω το παρακάτω email

To: Panos, Kostas, Elias
Message: Θέλω να μου δώσεις τα λεφτά μου πίσω αλλιώς θα σε σπάσω στο ξύλο.Σας χαιρετώ ο καλός σας φίλος Πάρις.

Το μήνυμα αυτό έχει σημασία και για τους 3 παράλληλα..τα ονόματα τους είναι στο To field. Με ένα μήνυμα απευθύνομαι..λες και θα έστελνα σε κάθε έναν ξεχωριστά το ίδιο email, γιατί να το κάνω, αφού μπορώ να το κάνω με μία κίνηση και με το να βάλω τα ονόματα τους στο To να δηλώσω ότι είναι σημαντικό και για τους 3. Εδώ θα ήθελα να τονίσω κάτι - την λέξη σημαντικότητα ή έμφαση. Το To: δείχνει έμφαση ότι απευθύνομαι direct σε κάποιον.(μάλλον για κάτι σημαντικό - εδώ ζητάω λεφτά και κάνω απειλές).

Cc: (Carbon Copy)

Στο πεδίο Cc βάζουμε το όνομα ή τα ονόματα που θα θέλαμε να λάβουν το email μας, αλλά δηλώνουμε ότι θα θέλαμε να το διαβάσουν - κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι υψίστης σημασίας, δεν θα χρειαστεί να πράξουν κάτι. Απλά εμείς θα ενημερώσουμε κάποιον για κάτι (αυτόν που θα βάλουμε στο To) και θα θέλαμε να το μάθουν και αυτός/αυτοί που θα μπουν στο πεδίο Cc. Πολλές φορές βάζουμε κάποιον στο Cc και ας ξέρουμε ότι δεν θα το διαβάσει , αλλά για να δείξουμε σε αυτόν που απευθυνόμαστε (To)- κοίτα κοίτα σε ποιον άλλο κοινοποιώ αυτά που σου λέω. Ας δούμε μερικά παραδείγματα

Π.χ

Πάλι σύμφωνα με το σενάριο οι 3 φίλοι μου χρωστάνε από 100 euro ο καθένας. Ο Πάνος βέβαια είναι αυτός που μου δεν τα έχει δώσει εδώ και μήνες ενώ οι άλλοι ... μπορώ να περιμένω λίγο ακόμα. Αποφασίζω να γράψω το γνωστό email τραμπουκισμού.

Το: Panos
Cc: Kostas, Elias
Message: Πάνο μου χρωστάς εδώ και 3 μήνες 100 euro, αν δεν μου τα δώσεις θα έρθω με την παρέα μου και θα σε σπάσουμε στο ξύλο.

Χαιρετισμούς ο φίλος σου Πάρις.

Ας δούμε εδώ πως χρησιμοποίησα το To και το Cc . Η απειλή (έμφαση, σημαντικότητα πες το όπως θες) είναι ΜΟΝΟ για έναν άνθρωπο άμεση τον Πάνο, παρόλα αυτά κοινοποιώ αυτά που λέω και στους άλλους δύο. Γιατί ναι μεν θα θα πάω με την παρέα μου να τους σπάσω στο ξύλο αλλά θέλω να ξέρουν τι γίνεται, ίσως στο μέλλον γίνει το ίδιο με αυτούς.

Π.χ 2

Ας δούμε ένα ακόμα είμαι στην δουλειά και ζητάω από τον υπεύθυνο της ομάδας μου, τον άμεσα υπεύθυνο μου να πάρω άδεια την δευτέρα για να πάω σε κάτι δουλειές. Θα ήθελα όμως το αίτημα μου αυτό να το δει και ο Manager του τμήματος,κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ασχοληθεί αλλά μπορεί και να θέλει να το καταγράψει. Άρα λοιπόν...

To: Υπεύθυνο
Cc: Manager
Message : Θα ήθελα αύριο να μην έρθω στην δουλειά γιατί έχω ραντεβού με μία κοπέλα που μου αρέσει πολύ.Ελπίζω να μην είναι πρόβλημα έτσι; Ε αγαπημένε μου υπεύθυνε; Με σεβασμό ο συνεργάτης σου.

Αυτός που θα αποφασίσει είναι ο Υπεύθυνος, αλλά επειδή θέλω να σεβαστώ την ιεραρχία ή κάποιο εταιρικό καταστατικό το κοινοποιώ και στον Manager. Μια αρκετά συνήθης τακτική είναι όταν θέλουμε να ζητήσουμε κάτι στην δουλειά αλλά δεν θέλουμε να το στείλουμε direct στον Manager αλλά να του το πούμε έμμεσα.

Π.χ 3

To: Υπεύθυνος
Cc: Manager
Message: Ρε συ άσε έχω πρόβλημα το μηχάνημα μου είναι της πλάκας.δεν μπορώ να κάνω δουλειά , το γραφείο μου είναι στενό και δεν αισθάνομαι καλά, δεν αποδίδω σε παρακαλώ κάνε κάτι να βελτιώσεις τις συνθήκες εργασίας μου γιατί...σκέφτομαι να παραιτηθώ. Άντε τα λέμε. Με σεβασμό Πάρις.


Πρόσεξε. Εδώ ο παραλήπτης ουσιαστικά δεν είναι ο υπεύθυνος της ομάδας ή του Group αλλά ο manager, το αφεντικό. Εμείς επιλέγουμε να τον εμπλέξουμε έμμεσα και όχι άμεσα.Τα λέμε στο Υπεύθυνο για να τα ακούσει αυτός.Επίσημα.Πρόσεξε η κοινοποίηση είναι επίσημη.


Βcc: (Blind Carbon Copy)
Όποιο όνομα/τα βάλεις σε αυτό το πεδίο τότε ο ή οι παραλήπτες δεν θα το δουν. Είναι τυφλή αποστολή θα φανεί ότι στάλθηκε σε κάποιον ή κάποιους αλλά οι παραλήπτες δεν μπορούν να δουν σε ποιον/ποιους.

Παραδείγματα (πολλά)

Π.χ1

Το:Πανος
Βcc: Μπράβος1, Μπραβος2, Μπραβος3
Message: Σου στέλνω ξανά το email για να σου υπενθυμίσω ότι θα γίνει μεγάλη φασαρία αν δεν μου δώσει τα λεφτά. Σε χαιρετώ με εκτίμηση Πάρις.

Εδώ ο Πάνος θα πάρει το email θα δει το όνομα του στο To: άρα καταλαβαίνει ότι είναι σημαντικό για τον ίδιο και από κάτω θα δει ότι το email στάλθηκε και σε κάποιους άλλους undisclosed recipients . Δεν μπορεί να δει ποιοι είναι , γιατί εγώ δεν είμαι χαζός δεν θα του αποκαλύψω τα email απο τους μπράβους που θα στείλω για να κάνουν την ζημιά.Ε τι..


Π.χ 2

Το: -κενό-
Bcc: Πανος, Κώστας, Ηλιας
Message : Παιδιά κοιτάξτε τις συνημμένες φωτογραφίες είναι το αμάξι το οποίο θέλω να αγοράσω. Καλό ε; Χαιρετώ Πάρις

Λοιπόν μια αρκετά συνήθης χρήση του Bcc. Όταν θέλουμε να στείλουμε (συνήθως πονηρο - μπορεί και μη πονηρό) κάτι σε πολλούς αλλά δεν θα θέλαμε να δει κανείς σε ποιον στάλθηκε. Είτε γιατί θα φέρναμε τους φίλους μας σε δύσκολη θέση, είτε γιατί έχουν δηλώσει ότι ναι μεν θέλουν να λαμβάνουν τα forward email μας αλλά δεν γουστάρουν να είναι το email τους φόρα παρτίδα στις λίστες.

Ας γίνουμε λίγο συγκεκριμένοι εδώ. Σίγουρα θα έχετε πάρει πολλές φορές χαζοχαρούμενα και μη email με ανεκδοτάκια η φωτογραφίες από σκυλάκια γατάκια και άλλες ανοησίες. Βλέπετε τα εξής 2 σενάρια!

 1. Αυτός που το έστειλε ναι είναι καλό παιδί και φίλος μας, αλλά έχει βάλει ΟΛΟ το addressbook (λίστα με φίλους του) του..γιατί θέλει να το στείλει σε όλους..στο Το:
 2. Ίδιο με το παραπάνω ..αλλά το βάζει στο Cc:
έτσι καταλήγουμε για κάτι σχετικά μη σημαντικό να μας στέλνει όλα τα email του address book και να μπορούμε να δούμε σε ποιον τα έστειλε.Οκ αυτό δεν είναι τόσο κακό αλλα γίνεται κακό ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ πάρουμε το χαζοχαρούμενο email του και πατήσουμε το forward. Αυτόματα, όλο το κείμενο με τα email θα μπει στο forwarded κείμενο..και με την σειρά μας θα βάλουμε φόρα παρτίδα άλλα τόσα μηνύματα. Αυτό θα κάνουν και οι υπόλοιποι.Ξαφνικά θα φτάσει η κατάσταση για 1 ανέκδοτο 10 γραμμές να υπάρχουν 1000 email μέσα σε forwarded κείμενο. Αυτό κάνει πολλούς περίεργους χαρούμενους και φυσικά αυξάνει την πιθανότητα το email σας να καταλήξει σε κάποιον spammer και να σας ενοχλεί συνέχεια με διαφημίσεις.

Λένε μερικοί: 'Ναι εγώ προσέχω και σβήνω τα email - και όλο το άσκοπο forwarded κείμενο όταν είναι να το στείλω'

Ωραία εύγε..σωστά πράττεις. Αλλά μετά ξεχνάνε και αυτοί το netiquette και βγάζουν φόρα παρτίδα τα email του address book τους. Άρα ναι μπορεί να μην έκαναν αυτοί το μισό λάθος αλλά κατά πάσα πιθανότητα μέσα στους 20-30-40 που θα το στείλουν κάποιοι δεν θα γνωρίζουν πως να στείλουν ' σωστά' και θα καταλήξουμε πάλι σε τεράστια email γεμάτα άχρηστη πληροφορία..για 10 γραμμές κείμενο.

Συμπεράσματα

1. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς τα Το, Cc, Bcc για να δίνεις έμφαση σε ποιον απευθύνεσαι πχ θες να το δει δεν θες να το δει..θες να το δει έμμεσα κτλ κτλ.

2. Όταν στέλνεις ΜΗ_ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ email δηλαδή εκτός δουλειάς πχ ανεκδοτάκια - τσόντες - ζωάκια - παρουσιάσεις . ΜΗΝ τους βάζεις ΟΛΟΥΣ φόρα παρτίδα σε To, Cc. Χρησιμοποίησε το Bcc και βοήθησε και εσύ, στο να σταματήσουμε να έχουμε email με 1000 γραμμές άχρηστου περιεχομένου αλλά και λιγότερο spam.

3. Μην ντραπείς να εξηγήσεις σε κάποιον φίλο σου, που βλέπεις ότι κάνει το ίδιο λάθος, για τον σωστό τρόπο χρήσης. Είπαμε κανείς δεν τα είχε όλα στο κεφάλι του, και εγώ κάποτε έστελνα email με όλους στο To.


Το email είναι για να μας βοηθάει να έχουμε γρήγορη και εύκολη επικοινωνία. Έχει κάποιους απλούς και χρήσιμους μηχανισμούς..και μερικούς άτυπους κανόνες χρήσης.

Spread the word..ευχαριστώ για τον χρόνο σου.Άν έχεις ερωτήσεις άφησε σχόλιο.

(ΥΓ) Όχι δεν είμαι τραμπούκος, ούτε μου χρωστάνε λεφτά φίλοι μου - απλά επιλέγω ένα humour-ιστικό παράδειγμα.

19 comments:

 1. Σωστός ο παίκτης!

  ReplyDelete
 2. Ωραίο κειμενάκι.
  Προσπάθησα να το εξηγήσω σε μερικούς φίλους πάντως (λέγοντας επίσης οτι *δεν* θέλω να βρίσκομαι μεταξύ των παραληπτών), αλλά που...

  Στο επόμενο email, χύμα τα προηγούμενα headers και όλο το address book στο To:

  :/

  ReplyDelete
 3. Πολύ δυνατό ΜακΜαν, πολύ δυνατό:high-five:

  ReplyDelete
 4. Εντάξει το πιάσαμε το υπονοούμενο, δε θα σου ζητήσουμε δανεικά! Χοχοχο...

  Εξαιρετικό...

  ReplyDelete
 5. Να προσθέσω εδώ πως άλλος ένας λόγος που είναι καλή ιδέα να βάζουμε σε BCC τα email όσων στέλνουμε mass messages είναι οι μοντέρνοι ιοί. Αυτό που συνήθως κάνουν οι ιοί που προσβάλουν τα φτωχά λειτουργικά της Microsoft, είναι να μαζεύουν όσο περισσότερες διευθύνσεις email από τον υπολογιστή του θύματος και να στέλνουν τον εαυτό τους σε όλους αυτούς αλλά και να χρησιμοποιούν ως ταυτότητα κάποια από αυτά τα στοιχεία. Ετσι, αν στείλουμε όλο το address book μας σε To ή Cc και αυτό σταλεί ως forward σε άλλους και άλλους, πάρα πολύς κόσμος θα έχει τα email μας! Αυτό πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να βρεθεί το email μας στα δεδομένα κάποιου μολυσμένου υπολογιστή και να πολλαπλασιαστεί το spam και οι ιοί που λαμβάνουμε!

  Μια άλλη περίπτωση κακής χρήσης των To και Cc είναι όταν κάποια από τα άτομα που τα email θα περιέχονται στα παραπάνω fields, δε θέλουν να κοινοποιηθούν τα email τους σε μια ομάδα από τους υπόλοιπους που θα περιέχονται σε αυτά. Σκεφτείτε ζευγάρια που έχουν χωρίσει γιατί αυτή/αυτός κυνηγάει αυτόν/αυτήν και έχουν αλλάξει διευθύνσεις, τηλέφωνα κλπ για να μην υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας!

  Θυμηθείτε λοιπόν! Αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος να φαίνονται ποιοι είναι οι παραλήπτες του email, βάλτε τους στο BCC!

  ReplyDelete
 6. Αν δεν μου στείλεις τα 100€ που μου χρωστάς θα πω σε όλο το άντρες μπούκ μου και στην μέϊλ λιστ από τη δουλειά ότι καθαρίζεις το νέο mac με οδοντόπαστα....χεχεχεχε

  Καταπληκτικός οδηγός τον έδειξα στη γραμματέα και ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβε το κάρμπον και το μπλάιντ κάρμπον .....

  Μου έχει στείλει μέϊλ με το όνομα μου στο cc για ενέργεια ...δεν έκανα τίποτε ....

  Περιμένουμε να εκδόσεις τον οδηγό εμπορικής αλληλογραφίας για αρχάριους θα κάνει πάταγο μιλάμε

  ReplyDelete
 7. Απίστευτα εκπαιδευτικό και επεξηγηματικό κείμενο, θα μοιραστεί πάραυτα σε ανευθυνοάσχετους συναδέλφους για ενημέρωση!

  Ωχ!
  Ξέχασα να ζητήσω την άδεια του συντάκτη!
  Το επιτρέπετε, παρακαλώ, ή θα λάβω μηνυμα με Βcc;
  Δεν είμαστε πολλοί, καμιά δεκαριά, και θα τους βάλω να υπογράψουν ότι δεν θα το δημοσιεύσουν πουθενά χωρίς την έγκρισή σας.
  Αντε, γιατί ζούμε σε περίεργες μέρες τώρα τελευταία!

  ReplyDelete
 8. παρακαλω ενημερώστε τον κόσμο ελευθερα. ολα τα κειμενα εδω anyway προσταευοντε με Creative Commons license...;)

  ReplyDelete
 9. Επιτέλους το κατάλαβα!! Χίλια ευχαριστώ!! :-)

  ReplyDelete
 10. Αυτό το κείμενο έπρεπε να είναι υποχρεωτικό για όλους τους χασομέρηδες και internetoχωριάτες που μας spamάρουν 9:00 με 17:00 από τη "δουλειά τους" με άπειρα
  mass To: Forwards (με "funny" pics και pps attachments)...

  ReplyDelete
 11. Στείλε μου αυτό με την Αλεξανδράτου με BBC όμως! lol!

  doctor

  ReplyDelete
 12. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά!

  Εντοπίσαμε το Δημοσίευμα αυτό στο Internet, και θέλοντας να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση και άλλων, αναφέρουμε ένα topic με πληροφορίες για τα Spam-Chain eMails στο: http://my.aegean.gr/web/ftopict-509.html όπου υπάρχουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν και πώς να αποφύγει κανείς να πέφτει θύμα των Chain E-mails/ Hoaxes, ένα φαινόμενο που αγγίζει πλέον και την σφαίρα των λεγόμενων "Social Networking Sites", όπως Facebook, Hi5 κλπ!

  Spread the Word, γιατί, καλύτερα αφυπνισμένοι παρά spamαρισμένοι!


  Υ.Γ: http://my.aegean.gr/web/antisphpam.html

  ReplyDelete
 13. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Δεν μπορούσαν να υπάρξουν καλύτερα π.χ. lol

  ReplyDelete
 14. Το:Πανος
  Bcc:paris

  αυτός ο Πάνος μου χρωστά και εμένα λεφτά! lοl

  ReplyDelete
 15. Wow... Ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα το σε τι χρησίμευαν τα παραπάνω πεδία... Ίσως να φταίει το ότι δεν χρησημοποιώ mail για επικοινωνία, αλλά messengers :P Πάντως τώρα αν ποτέ φτιάξω script αποστολής mail, θα ξέρω μερικά πράγματα παραπάνω ;)

  ReplyDelete
 16. Εξαιρετικό! Η αλήθεια είναι ότι δεν θα εμπαίνα σήμερα στην διαδικασία να τα αναλύσω και επείδη μπορεί όλοι μας, εγώ το παραδέχομαι, να μην γεννηθήκαμε παντογνώστες. Προσωπικά μας ξεφεύγουν πολύ πιο εύκολα βέβαια. Επαγγελματικά όμως είναι ανεπιτρεπτό, τουλάχιστον στον δικό μου τομέα.

  ReplyDelete
 17. Καλησπέρα! Θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.
  Στην περιπτωση που στειλεις εμαιλ με κρυφη κοινποιηση όλα καλα ως εδώ. Αλλα αυτό το εμαιλ σε δευτερη φαση το προωθησεις σε καποιον τριτο. Ο τριτος όταν ανοιξει το attachement θα μπορει να δει ποιοι είναι στο bcc?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  ReplyDelete