Monday, January 01, 2007

Πρώτη επαφή και tips and tricks με το iTunes (Μέρος Α)

Λοιπόν αυτό το κειμενάκι είναι επίσης εκπαιδευτικού χαρακτήρα, και έχει να κάνει με την χρήση του iTunes του γνωστού media player - manager της Apple το οποίο είναι διαθέσιμο φυσικά για MacOSX και για Windows. Πρέπει να ομολογήσω ότι το iTunes σίγουρα δεν είναι η απόλυτη λύση στο πρόβλημα του media manager - player, απο την άλλη τόσα χρόνια ως χρήστης Windows και περιστασιακά linux ποτέ δεν μπόρεσα να βρω το εργαλείο που θα έκανε όλα όσα ήθελα εγώ, για να διαχειριστώ την μουσική μου βιβλιοθήκη. Η έλευση των 2 ipod στην καθημερινή μου ζωή ήταν ένας ακόμα λόγος να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ συστηματικά πια το itunes! Μπορεί να μην είναι το τέλειο πρόγραμμα και να έχει και αυτό τις παραξενιές του αλλά σίγουρα το integration (δέσιμο) με τα χαρακτηριστικά του ipod είναι μοναδικά (δεν θα περίμενες και κάτι διαφορετικό , τα φτιάχνει η ίδια εταιρία). Ένας λόγος που γράφω αυτό το κείμενο είναι ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι χρήστες ipod οι οποίοι στην αρχή ξενερώνουν με ολη την σημασία της λέξεως επειδή δεν έχουν χρησιμοποιήσει το itunes, ή μάλλον δεν τους έδειξε ποτέ κανείς πως να το χρησιμοποιούν σωστά για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες του ipod τους. Αν το σκεφτείς είναι απόλυτα λογικό αν είσαι Windows user δεν θα έχεις σκεφτεί κάν να το χρησιμοποιήσεις οπότε όταν έχεις το υπέροχο ipod στα χέρια σου και δεν μπορείς να του βρεις software ταίρι αρχίζεις και γκρινιάζει, ενώ δεν θα έπρεπε...για να δούμε λοιπόν!

1. Από που να το κατεβάσω ;
Έβαλα και ένα link πάνω στην λέξη Windows, όπως και να έχει θα το βρείς εδώ .

2. Ωραία το κατέβασα, το εγκατέστησα τώρα τι κάνω;
Το iTunes εκτός από media player είναι και media library δηλαδή σου προσφέρει δυνατότητες για να διαχειριστής, να ψάξεις και να κατηγοριοποιήσεις την μουσική σου ανάλογα με τα γούστα σου αλλά και την πληροφορία που είναι διαθέσιμη! Όταν ξεκινά λοιπόν σε ρωτάει αν θες να ψάξει αυτόματα τον υπολογιστή σου για τυχόν αρχεία ήχου και να τα συμπεριλάβει στην λίστα του. Μπορείς να πατήσεις Ναι αν και εγώ προσωπικά επιλέγω να κάνω πρώτα κάποιες ρυθμίσεις προτού το ενημερώσω για το που είναι τα μουσικά μου αρχεία. Για να δούμε λοιπόν!

Η λογική του iTunes.
Είπαμε τίποτα δεν είναι τέλειο έτσι και το iTunes δεν είναι τέλειο έχει και αυτό τα παράξενα του. Καταρχήν είναι πρόγραμμα το οποίο θέλει να του πεις που βρίσκονται τα αρχεία σου (mp3 σου) και επίσης θέλει να του λες αν εσυ με το χέρι σου τα μεταφέρεις από την μία μεριά στην άλλη μιας και αυτό δεν μπορεί να τα παρακολουθεί αυτόματα. Το iTunes λοιπόν προσφέρει 2 mode. είτε το αφήνεις να οργανώσει με τον δικό του τρόπο τα mp3 σου και να τα κοπιάρει σε ένα δικό του φάκελο είτε να του λες εσύ που είναι τα mp3 σου και να μην κοπιάρει τίποτα , απλά κάθε αλλαγή στον φάκελο που έχεις τα mp3 σου θα πρέπει να συνοδεύεται και απο μια κίνηση δική σου η οποία θα λέει - ξέρεις μέσα στον φάκελο mp3 διέγραψα τον υποφάκελο Madona οπότε παρακαλώ σβήσε τις καταχωρήσεις στο media library γιατί ποια δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά αρχεία έχουν φύγει.Το ίδιο οταν βάζεις κάτι. Πχ.... μόλις έβαλες έναν υποφάκελο AC/DC στον φάκελο Μp3 πρέπει να του πείς..σε παρακαλώ πρόσθεσε τις απαραίτητες καταχωρήσεις για τα κομμάτια των ΑC/DC στο media library.

3. Λοιπόν άντε πως ξεκινάμε ...πως το γεμίζω με mp3;

Πρώτα κάνε το εξής
 • Αν είσαι WIndows πήγαινε File -> Preferences
 • Αν εισαι MacOSX (απο το menu πάνω) iTunes -> Preferences
Επέλεξε την κατηγορία Advanced πάνω στο παράθυρο που εμφανίζεται και φρόντησε να ΜΗΝ επιλεγμένη (τσεκαρισμενη) η επιλογή
Copy files to iTunes Music Folder when Adding to libary.


Λοιπόν γιατί είναι σημαντικό αυτό κατα την γνώμη μου . Πολλοί νέεοι χρήστες , ή και γενικότερα διάφοροι χρήστες έχουν ηδη συγκεκριμένα folder (φακέλους) για να έχουν την μουσική τους. Ας πουμε λοιπόν ότι μέσα στον φάκελο D:/Mp3/U2 έχουμε κομμάτια των u2 και θέλουμε να τα προσθέσουμε στην λίστα του iTunes, αν η επιλογή αυτή είναι τσεκαρισμένη τότε το itunes θα πάει και θα διπλό - αντιγράψει τα mp3 , στο εσωτερικό δικό του φάκελο. Στο τέλος θα έχουμε καταλήξει να εχουμε 2 αντίγραφα από τα ιδια κομμάτια! Είτε λοιπόν του λέμε 'κοίτα μην αντιγράφεις τίποτα απλά θα σου λέω που είναι τα mp3 μου' είτε ΑΝ θες..ναι αντέγραψε τα στο δικό σου φάκελο αλλά μετά θα φροντίσουμε να τα διαγράψουμε από το δικό μας. Ανάλογα πως θέλει ο καθένας. Εγώ προτιμώ να κρατώ και λίγο από τον ελέγχο στην όλη διαδικασία!

Λοιπόν αφού βεβαιωθήκαμε γι' αυτή την μικρή λεπτομέρεια τώρα είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε κομμάτια στο iTunes!

4. Πως προσθέτουμε κομμάτια;
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι έχω μερικα mp3 στο
 • D:\Mp3
 • C\MyMp3
 • C:\OtherMp3
Κάθε ένας από αυτούς τους φακέλους μπορεί να έχουν από ένα ως πολλούς υποφακέλους που εσύ θα τους έχεις οργανώσει ανάλογα με το είδος της μουσικής η τον καλλιτέχνη! Εμάς μας ενδιαφέρει το πάνω πάνω φάκελος αυτός που έχει τα πάντα μέσα του γιατί ουσιαστικά το iTunes θα λειτουργήσει ως βιβλιοθήκη για όλες τις καταχωρήσεις και θα αγνοήσει αν εμείς έχουμε μια δομή από φακέλους και υπο φακέλους.

Πάμε λοιπόν....

Επιλέγουμε απο το menu πάνω
File -> Add to library και του λέμε απλά πιο φάκελο να προσθέσει!

Κάνω διαδοχικά την διαδικασία αυτή 3 φορές , κάθε μία για τους διαφορετικούς φακέλους που έχω τα mp3 μου! Το iTunes θα ξεκινήσει να δουλεύει και θα προσθέτει καταχωρήσεις στο Media library του. Οι καταχωρήσεις αυτές ΠΡΟΣΟΧΗ δεν είναι τα πραγματικά αρχεία, με την έννοια ότι αν πας πάνω σε μία από αυτές και τους πεις 'διέγραψε' το απο την λίστα, δεν θα σβήσει και το πραγματικό αρχείο (εκτός αν του πεις συγκεκριμένα να το κάνει) απλά θα διαγράψει την καταχώρηση απο την λίστα του. Με άλλα λόγια το mp3 θα υπάρχει στον δίσκο σου αλλά επειδή θα του έχεις πει να μην το έχει στην λίστα του to iTunes δεν θα γνωρίζει κάτι γι' αυτό!

Με το καιρό μπορεί να έχεις και άλλα mp3, το κακό λοιπόν είναι ότι μόλις έχει κάτι καινούργιο..πχ έκανες rip το CD που σου έκανε δώρο ο φίλος / φίλη σου τότε θα πρέπει να πάς στο itunes και να του πείς...'Μεγάλε πρόσθεσε στην λίστα σου σε παρακαλώ και αυτό το φακελάκι'.

Ουσιαστικά λοιπόν το iTunes δεν ενδιαφέρεται για το που ειναι τα mp3 σου σε πόσους φακέλους ή δίσκους αρκεί να του πεις που είναι ή να του πεις που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ για να έχει μια ενημερωμένη λίστα ουσιαστικά με Δείκτες προς τα πραγματικά σου αρχεία! Αν ένα βράδυ σου την βαρέσει και μέσα από τον φάκελο C:\Mp3 σβήσεις τον υποφάκελο \Gonidis γιατί δεν είσαι σκυλας anymore τότε θα πρέπει αναγκαστικά να πεις και του itunes ' κοιτα μεγάλε θέλω να διαγράψω τις καταχωρήσεις σου για τον φάκελο 'C:\Mp3\Gonidis' γιατί απλά δεν υπάρχουν πια! Αν δεν το κάνεις τότε οι καταχωρήσεις αυτές θα μένουν στην λίστα του και κάθε φορά που θα ψάχνεις Gonidis θα εμφανίζονται αλλά με ένα θαυμαστικό δίπλα - Θα σε ενημερώνει ότι..'Ψιτ...έχω κάποιες καταχωρήσεις για τον τραγουδιάρη που ψάχνεις αλλά πρέπει να έχεις κάνει καμία μ@λακια και τα αρχεία δεν είναι εκεί'.

Αυτό ουσιαστικά είναι και ένα από τα μικρά σπαστικά του iTunes αλλά είπαμε κανείς δεν είναι τέλειος.

Υπόθεση Playlists

Λοιπόν ένα από τα βασικά χρηστικά κομμάτια στο iTunes είναι φυσικά τα playlists! Τα οποια δεν είναι τιποτα άλλο απο δικές μας συλλογές απο τα κομμάτια της συνολικής βιβλιοθήκης mp3 που διαχειρίζεται το iTunes.

Εδώ λοιπόν πατώντας κάτω αριστερά το + δημιούργησα μια καινούργια playlist την οποία ονόμασα 'Σκυλάδικα' και εδώ θα σύρω απο τα σκυλάδικα mp3 μου που βρίσκοντε διάσπαρτα μέσα στο Library-> Music (το πρώτο πάνω στην εικόνα). Απλά τα επιλέγω απο το Librau και τα σέρνω στην λίστα Σκυλάδικα..η ακόμα πιο εύκολα..μπορώ να επιλέξω ή πιο πολλά mp3 του Library , δεξί κλικ και να επιλέξω
Add to Playlist -> Σκυλάδικα!

Tip
Επειδή και εγώ όπως και πολλοί έχουν ηδη οργανώσει τα mp3 τους, αρχειοθετήσει με την μορφή δομών υποφακέλων πχ C:\Mp3\Pop\Madonna πολλές φορές κάνω το εξής! Φτιάχνω μια άδεια playlist και όπως είμαι απο τον Windows Explorer ή τον Finder σέρνω μέσα στην playlist τα Mp3. Άρα αν φτιάξω μια playlist με όνομα pop και βάλω μέσα της ΟΛΑ τα mp3 που βρίσκοντε κάτω από τον φάκελο Pop τότε έχω ουσιαστικά ..ένα προς ένα αντιστοίχηση των υποφακέλων - κατηγοριών με μια itunes playlist. Κάθε φορά που προσθέτω σε μια συγκεκριμένη λίστα καρφωτά mp3 και δεν κάνω την διαδικασία που λέμε παραπάνω με το Add to iTunes θα αναλάβει να ενημερώσει της Γενικές λίστες του ..και να τα προσθέσεις στον γενικό κουβά με στοιχεία που διαχειρίζεται! 'Αρα μπορείς εξαρχής να μην κάνεις κανένα γενικό Add και απλά πρώτα να δημιουργήσεις τα playlist που θες τα οποία θα αντιπροσωπεύουν είτε καλλιτέχνες είτε είδος μουσικής και εκεί να προσθέτει κατά βούληση! Αυτό το είδος συμμαζέματος είναι αρκετά χρήσιμο όταν πολλά από τα mp3 σου δεν είναι σωστά tag-αρισμενα (τι σημαίνει αυτό... κάθε mp3 έχει κάποια στοιχεία τα οποία μιλάνε για το ιδιο το αρχείο..τα λεγόμενα id3 tags, αυτά τα στοιχεία έχουν συγκεκριμένο maximum μέγεθος μέσα στην δομή του αρχείου και είναι αρκετά μεγάλος χώρος για να φυλάξουμε εκεί ..πληροφορίες όπως το είδος μουσικής τον καλλιτέχνη μέχρι και τους στοίχους. Πολλά mp3 player με το που φορτώνουν ένα mp3 για αναπαραγωγή το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να ψάξουν μέσα στο αρχείο γι' αυτά τα στοιχεία και με βάση αυτά να κατηγοριοποιήσουν το κομμάτι ,να δείξουν πληροφορίες στον χρήση κτλ κτλ.).

Υπόθεση podcast: Το iTunes έχει δυνατότητες διαχείρισης podcast. Μάλιστα προσφέρει πολύ καλά επίπεδα αυτοματισμού όσο αναφορά τον έλεγχο για νέα επεισόδια του αγαπημένου podcast σας , το πότε και πως θα τα κατεβάσετε , και το τι θέλετε να κάνει με τα παλιά επεισόδια! Για να προσθέσεις 1 podcast στην λίστα podcasts του iTunes έχεις 2 επιλογές!
 1. Είτε στην σελίδα του podcast θα υπάρχει ένα ειδικό κουμπάκι (βλέπε weekendgeeks όπου θα έχει το σηματάκι του itunes και με το που το πατήσεις το iTunes θα ξεκινήσει και θα σου προσφέρει αμέσως την επιλογή να προσθέσεις το feed του podcast στην λίστα του.
 2. Ειτε θα πρέπει να προσθέσεις εσυ μόνος σου το feed του podcast στο iTunes. Πολλά podcast δεν είναι στις λίστες της Apple, για διάφορους λόγους οπότε δεν έχουν και τέτοιο ειδικό κουμπάκι, άρα μόνοι σας πρέπει τους προσθέσετε. Συνήθως όλοι σε αρκετά εμφανές σημείο σου λένε..' Μεγάλε...ΑΥΤΟ ειναι το feed μου' είναι ένα URL πχ http://feedburner.com/weekendgeeks/ . Αυτό πρέπει να το πάρεις και να το προσθέσεις στο iTunes .Πως; Όπως δείχνει η εικόνα! Advanced -> Subscribe to Podcast

Και θα καταλήξεις με μία λίστα από τα αγαπημένα σου podcast όπως η παρακάτω!

Τα μπλε σηματάκια σημαίνουν ότι υπάρχουν επεισόδια που τα έχει κατεβάσει το iTunes και εσύ δεν τα έχεις ακούσει!

Ωραία τα προσθέσαμε στην λίστα μας πως μπορούμε να ελέγχουμε τους αυτοματισμούς, πχ το πότε θα τα κατεβάζουμε, τι θα κάνουμε με αυτά που έχουν ηδη κατέβει και τα ακούσαμε ή έχει περάσει αρκετός καιρός και είναι ήδη παλιά;

 • Αν είσαι WIndows πήγαινε File -> Preferences
 • Αν εισαι MacOSX (απο το menu πάνω) iTunes -> Preferences
Εκεί διάλεξε την κατηγορία Podcasts

Το αρκετά απλό αυτό παράθυρο υπόσχεται να μας κάνει την ζωή μας, ευκολότερ η και πράγματι την κάνει.
 • Check for new episodes : ΟΤΑΝ ειναι ανοιχτό το iTunes κάθε πότε θες αυτόματα να πηγαίνει και να ελέγχει τα podcast feed για αλλαγές; Ουσιαστικά να κοιτάει αν υπάρχει κάποιο νέο επεισόδιο! ΠΡΟΣΟΧΗ μονο όταν ειναι το iTunes ανοιχτό, αν το έχεις κλειστό μην περιμένεις πχ κάθε ώρα να ανανεώνεται αυτόματα.
 • When new episodes are available : Αν βρει νέα επεισόδια τι θες να κάνει; Θες να τα κατεβάζει αυτόματα; Θες απλά να σου λέει στην λίστα - status ότι για το συγκεκριμένο podcast υπάρχουν 2 νέα επεισόδια και εσυ ΑΝ θες να πατάς το κουμπακι να τα κατεβάσει, κατα βούληση κτλ κτλ.
 • Keep: Κράτα, Μέχρι πόσα επεισόδια θέλεις να κρατάει στην λίστα του to iTunes.Πχ ένα podcast μπορεί να έχει 10 διαθέσιμα επεισόδια διαθέσιμα να τα έχεις κατεβάσει (η και οχι) και τα 10. Θες να κρατάς και τα 10 αρχεία στην δίσκο σου ή θες να διαγράψει τα 7 παλιά που έχεις ακούσει και να κρατάει πάντα ετοιμοπόλεμα τα 3 τελευταια.
Μπορείς να παίξεις με τις παραπάνω επιλογές και να δημιουργήσεις το δικό σου profile οσο αναφορά την διαχείρηση των podcast απο το itunes .

Εδώ είναι το τέλος του πρώτου μέρους, θα συνεχίσουμε με το πιο ενδιαφέρον που ειναι η συνεργασία του ipod με το iTunes και το πως κάνει τελικά την όλη εμπειρία του ipod καλύτερη. Επειδή το συγκεκριμένο κείμενο ήδη βγήκε μεγάλο θα το σπάσω σε 2 κομμάτια και ελπίζω σύντομα να επανέλθω με το δέυτερο μέρος!Ευχαριστώ για τον χρόνο σου, αν εχεις απορίες άφησε comment!

5 comments:

 1. Πολύ καλή δουλειά!

  ReplyDelete
 2. Ωχ, έχει και το Νυστέρι στο screenshot με τα podcasts...γαμώ!:DDDD

  Πραγματικά πολύ καλό, είχες έμπνευση:)

  Καλή χρονιά, χρόνια πολλά με υγεία - τα άλλα αν θέλει θα δώσει:respekt:

  ReplyDelete
 3. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά γράψε και καναδυό λόγια για τις Smart Playlists που είναι εξ΄ ίσου χρήσιμες (αρκεί βέβαια να έχεις φροντίσει να οργανώσεις τα ID3 Tags των τραγουδιών σου) :)

  ReplyDelete
 4. Parh agori mou to'xeis tentwsei blepw to zhthma!! Meta ton PJ ton kwloOllando eides ki epa8es k to'ri3es sta ipod-ia kai sta iphon-ia??
  Na sou pw, phra iphone 3G. Pws 8a balw Videakia mesa re?

  Hraklhs apo Xaidari, eixame paei mazi k Ollandia, s'eixa parei k kanna duo fores me to taxi..

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete