Monday, January 01, 2007

Πρώτη επαφή και tips and tricks με το iTunes (Μέρος Β) - Συνεργάσου με το iPod

Φτάσαμε στο ζουμί, σε έναν απο τους πιο σημαντικούς λόγους που χρησιμοποιούν οι πιο πολλοί το iTunes, την συνεργασία του με το iPod.

Ας πούμε βέβαια πρώτα μερικά γενικά πράγματα. Κατα την ταπεινή μου γνώμη το iPod είναι το ανώτερο σε όλα τα επίπεδα mp3 player της αγοράς, μπορεί πια να έχει γίνει μόδα και να θεωρείτε trendy παρόλα αυτά δεν είναι άδικα το νούμερο ένα σε πωλήσεις. Η ποιότητα ήχου, το στυλ του, το μέγεθως του καθώς και η ποιότητα κατασκευής είναι πραγματικά πολύ καλές και δύσκολα θα βρείς αντίπαλη συσκευή που να συνδιάζει όλα τα παραπάνω!

Για πολλούς το ipod (όπως εγώ) δεν ήταν η πρώτη mp3 player συσκευή! Συνήθως απο τα χέρια μας έχει περάσει κάτι πιο φτηνό μικρότερο σε ικανότητες αλλά ιδιαίτερα χρήσιμο για την εποχή του. Πολλοί απο εμάς λοιπόν είχαμε βρεθεί με συσκευές οι οποίες ουσιαστικά ήταν usb stick με δυνατότητα να αναπαράγουν mp3 τα οποία έβαζες μέσα τους. Που θέλω να καταλήξω! Όλες αυτές οι συσκευές είχαν ένα προνόμιο την απλότητα οσο αναφορά την διαδικασία με την οποία θα βάλεις μέσα τα mp3 σου, συνδέεις σε USB θύρα ένα απλό copy paste και τέλος. Αποσύνδεση (ασφαλής ;) ) και play! Τα πιο εξελίγμένα mp3 player και ιδιαίτερα το ipod , είναι αυτό που λέμε ..another kind of beast. Το iPod μπορείς να μεταμορφωθεί ως ενα απλό usb stick του οποίου απλά θα κάνεις copu paste αρχεία, θα μεταφέρεσαι απο υπολογιστή σε υπολογιστή και θα τα κοπιάρεις..αλλά...δύσκολα θα καταφέρεις να αναπαράγεις ως μουσική τα αρχεία αυτά! Με άλλα λόγια αν προσπαθήσεις απλα να ρίξεις στην μνήμη του iPod σου αρχεία το σύνηθες ειναι οτι θα καταλήξεις με μια γεμάτη μνήμη αλλά μέσα απο το menu του player δεν θα μπορείς να ακουσεις ή να δεις τίποτα!

Γιατί αυτή η παραξενιά;
Το iPod λοιπόν, όπως και σε κάποιο βαθμό το iTunes αρέσκεται να δέχεται τα mp3 που του προσθέτεις με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή με συνοδεία λογισμικού, και μόλις γίνει η μεταφορά, αυτό αυτόματα αναλαμβάνει να τακτοποιήσει τα mp3 σου με τον δικό του τρόπο. Δεν διατηρεί την ονοματολογία των mp3 σου μέσα στην μνήμη του, τα μετονομάζει με κωδικούς δικους του. Αυτό βεβαια δεν έχει να κάνει με σένα που απο τα menu της συσκευής θα μπορέσεις να ακούσεις ότι του έριξες, αλλά το iPod σου λέει το εξης
' Άκου να δεις εγώ γουστάρω να mp3 να τα ρίχνεις με συγκεκριμένο τρόπο σε μένα, γιατί μετα τα διαχερίζομαι μόνος μου, ΜΗΝ τολμήσεις και βάλεις χέρι στην μνήμη μου καρφωτά γιατί τότε θα τα πάρω στο κρανίο και θα σου δείχνω τρελλά πράγματα στο μενου μου'. Αυτα τα λόγια του iPod είναι ο πρώτος και καλύτερος κανόνας για τον κάθε ένα που αποκτάει iPod. Το iPod ειναι ιδιαίτερο οσο αναφορά την διαχείρηση των αρχειών και απαιτεί λίγο προσοχή απο τον χρήστη του.

Πολλοί είναι εκείνοι (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) που όταν συνειδητοποίησαν αυτή την παραξενιά του iPod, τα πείραν στο κρανίο. Αφού πειραματίστηκαν με πολλές αλχημείες παραβαίνοντας τον κανόνα να πειράζουν καρφωτά την μνήμη του iPod τελικά είπαν..'Εντάξει τα έχω δοκιμάσει ολα (εκτός απο Ultrex) ας δοκιμάσω αν ο προτινόμενος τρόπος της χρήσης του ιΤunes ως μέσο να διαχερίζομαι το iPod είναι τελικά καλός'. Μπορεί να νομίζετε ότι είμαι αρκετά φανατικός με τα προιόντα της Apple (καλά νομίζετε χο χο χο ) παρόλα αυτά αρκούμαι να σας πω ότι και εγω ήμουν αρκετά φοβισμένος οτι η χρήση του iTunes δεν θα μου άρεσαι και θα δυσανασχετούσα. Η εμπείρια μου τελικά, απέδειξε το αντίθετο και παρακάτω θα σας γράψω απλές συνταγες για να παίξετε όμορφα και εύκολα με το ipod σας.Trust me it works!

Εγκατάσταση iTunes + iPod
Υποθετω ότι έχεις δει το πρώτο μέρος, ή έχει ηδη εγκαταστήσει το iTunes στον υπολογιστή σου. Συνδέεις λοπόντο iPod σου κα όταν το κάνεις για πρώτη φορά το iTunes θα σου ζητήσει να του δώσεις ένα όνομα (be creative here) και θα σου πει αν θελεις το ipod σου και το iTunes στον συγκεκριμένο υπολογιστή να γίνουν 'φιλαράκια' - association .Ναι θα πείς εσυ, εξάλλου φιλία είναι αρκετά σημαντικό πράγμα στην εποχή μας. Οπότε μετά τις πρώτες ερωτήσεις και φιλοφρονήσεις καταλήγουμε στην κατάσταση της εικόνας παρακάτω. Το nano μου ακούει στο όνομα javanezepod ..δηλαδή αν περπατάς στον δρόμο και φωνάξεις javanezepod τότε θα πεταχτεί απο την τσέπη μου και θα σου πε..''Ελα ψηλέέεεε εδώ είμαι' :PΑριστερά έχει δημιουργηθεί καταχώρηση για το ipod (την βλέπεις μαρκαρισμένη) και δεξιά δεσπόζει το κεντρικό πάνελ διαχείρισης.Μπορείς να διακρίνεις κάτω την μπάρα οποία μας δίχνει ποσό διαθέσιμο χώρο έχουμε στο ipod μας. Ας τα δούμε όμως λίγο καλύτερα.

5 βασικές κατηγορίες

 • Summary : Η πρώτη κατηγορία που βλέπεις είναι ήδη επιλεγμένη, εδω έχεις πληροφορίες για την κατάσταση του ipod σου, την έκδοση του firmware, μπορείς πιο κάτω με το κουμπακι restore , να του ρίξεις ένα restore (ουσιαστικά σβήνονται τα πάντα και έρχεται σε κατάσταση αρχική όπως όταν βγήκε απο το εργοστάσιο), τέλος μπορείς να τσεκάρεις (το κάνει το iTunes για σενα) αν υπάρχει διαθέσιμη νέα έκδοση firmware για την συσκευή σου.
 • Music : Θα μας απασχολήσει αυτη η κατηγορία και αργότερα στο κείμενο έχει να κάνει με τη εισαγωγή mp3 στην συσκευή μας.
 • Podcasts : Όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να μεταφέροντε αυτόματα τα podcast που έχουμε ήδη κατεβάσει με το iTunes στο iPod μας
 • Photos : Όλα τα ipod εκτός των shuffle έχουν οθόνη και μπορουν να φορτώσουν φωτογραφίες απο τον υπολογιστής σς (τις κάνει resize αυτοματα)έτσι ώστε να μπορείτε να δέιχνετε σε φίλους και φίλες. Η συγκεκριμένη δυνατότητα έχει χρηστική αξία με τα ipod (τα μεγάλα - video κτλ κτλ ) και όχι τα nano mini μιας και το μέγεθως της οθόνης δεν είναι και τόσο μεγάλο για να απολαυσεις φωτογραφίες.
 • Contacts : Ιδιαίτερα αν εχεις mac έχει αρκετή χρηστική αξία, μπορεί να φορτώσει ολα τα contact cards και έτσι να έχεις μια ατζέντα ετοιμοπόλεμη με ολα τα 'κονέ' σου στο τσεπάκι σου!

Ωραία αρκετά μιλήσαμε..show me money ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Μάλιστα είσαι ανυπόμονος αναγνώστης και καλά κάνεις, έχεις στα χέρια σου το καλύτρο mp3 player της αγοράς και θές να βάλεις mp3 για να ακουσεις! Πάμε λοιπόν!
Λοιπόν πρέπει να θυμηθέις τα εξής
 • Στο iTunes αρέσουν τα playlists ( το ιδιο και στο ipod)
 • Του ipod δεν του αρέσει να πειράζεις μόνος σου το filesystem του θέλει το iTunes να το κάνει η άλλο συμβατό πρόγραμμα!
 • Το iPod αρέσκεται σε μια λέξη..και αυτή είναι το sync (συγχρόνισμός)
Η λογική είναι απλή. Για να φορτώσουμε mp3 απο το iTunes στο ipod δημιουργούμε μια playlist στο itunes (όπως δημιουργήσαμε και στο πρώτο μέρος) και ουσιαστικά λέμε στο iPod να συγχρονίζει τα δεδομένα του με αυτά που θα έχει η συγκεκριμένη λιστα (ή πολλές λίστες). Όταν κάτι λείπει απο την λίστα τότε θα πρέπει να λέιπει και απο το ιpod (αυτός ειναι και ο τρόπος που αφαιρούμε κομμάτια). Ας το δούμε στην πράξη.

Ας δημιουργήσω μία νέα λίστα στο itunes την οποία θα την ονομάσω 'another ipod list' και θα προσθέσω απο τον κουβά του mp3 library 1 κομμάτι (mp3). Ορίστε.

Όπως βλέπεις δεν έχω μόνο αυτη την λίστα διαθέσιμη , έχω και άλλες όπως την φοβερή 'Σκυλάδικα' που δημιούργησα στο A μέρος και άλλες. Εξαιρετικά. Θέλω λοιπόν ότι ρίχνω σε αυτη την λίστα, καθώς και ότι ρίχω στην λίστα Σκυλάδικα να μπαίνει μέσα στο ipod μου! Θέλω επίσης όταν κάτι αφαιρώ απο τις playlist αυτες να φεύγει απο το ipod μου και να μου αδειάζει την γωνιά.. πως το κάνω;

Πολύ απλό, πατάω πάλι αριστερά πάνω στο εικονίδιο με το ipod μου για να βγάλει στην κεντρική σελίδα με τις κατηγορίες που αναλύσαμε παραπάνω και επιλέγω την κατηγορία Music.

Ορίστε τι πιο απλό! Η κατηγορία αυτή απλά μας έχει το σύνολο απο τα διαθέσιμα playlist στο iTunes και μας ζητάει να επιλέξουμε ποια απο αυτά θέλουμε να συγχρονίζονται με το ipod. Νομίζω έχεις καταλάβει τον συγχρονισμό! Ότι υπάρχει στην playlist και δεν υπάρχει στο ipod το αντιγράφει, ότι δεν υπάρχει στην playlist (γιατι το αφαιρέσαμε εμεις) και υπάρχει στο ipod ..διαγράφεται! Λοιπόν εγώ επιλέγω να συγχρονίζω το ipod nano μου με τις εξης 3 λιστες, ipod, another ipod list και Σκυλάδικα (για τις δύσκολες ώρες). Φροντίζω φυσικά όπως και στην φωτογραφία να είναι επιλεγμένη η επιλογή sync music αλλά και selected playlists.

Και είμαστε έτοιμοι;Όχι αφου πατήσει Apply κάτω δεξία πάει να πει ότι έχεις σετάρει τις ρυθμίσεις, αλλά για ξεκινήσει η διαδικασία του συγχρονισμού θα πρέπει να πάς πανω στο εικονίδιο του ipod σου δεξί κλικ-> Sync

Να θυμάσαι πάντα οτι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αφαιρέσεις κάτι απο το iPod ειναι να τι διαγράψεις απο το playlist και στην συνέχεια να συγχρονιστείς (Sync) έτσι δεν θα χάσεις ποτέ την μπάλα ουτε θα εκνευρίζεσαι! Πίστεψε!

Ωραία και με τα podcast τι κάνω μεγάλε;

Πολύ πολύ απλά πήγαινε απο το κεντρικό menu στην κατηγορία podcasts και επέλεξε απο αυτά που έχεις στην λίστα του iTunes να πάνε αυτόματα και στο ιPod καθως αυτό θα συγχρονίζεται! Κάθε φορά που εσυ συνδέεις το iPod με το iTunes αυτό κάνει ένα αυτόματο Sync για δική σου ευκολία! Άρα αν υπάρχει νέο επεισόδιο και δεν υπάρχει και στο ipod σου θα το αντιγράψει αυτόματα! Αρκετά απλό έτσι;Ορίστε οι επιλογές μου.

Αυτά ελπίζω να ήταν κατανοητά ολα τα παραπάνω. Υπάρχει και ο πιο brutal τρόπος να προσθέτεις mp3 στο ipod σου ...καρφωτά απο το Music library μέσα στο library του iPod παρόλα αυτά μετα απο λίγο καιρό θα σε κουράσει το βάζε βγάζε και ψάξε πιο να βγάλεις. Η προσέγγιση με τα playlist και το sync-ing είναι αρκετά πιο βατή και clean!

Ερωτήσεις απορίες στα comments. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

4 comments:

 1. to problima mu me to itunes einai oti den enimeronetai automata gia ton an vazo neous fakelous i diagrafo apo ton fakelo pu exo orisei kai prepei na to kano xeirokinita. Poli spastiko auto.Kata ta alla voliko.

  (Oti thimamai xeromai ligo palio to post alla ok xexe)

  ReplyDelete
 2. Εχω κι εγω μερικες αποριες για το ipod classic 80 gb που αγορασα εδω κι ενα μηνα περιπου, κυριως για το itunes που δεν το ξερω καλα. Λοιπον, οση μουσικη κι εξωφυλλα δισκων εχω περασει μεσα, καλως. Βεβαια τις περασα χωρις συγχρονισμο αλλα με συρσιμο των mp3. Για να περασω εικονες μεσα και διαφορα video, μου φαινεται δεν γινεται με συρσιμο ε; Στον συγχρονισμο για τα video, σβηνονται ολα τα mp3 που ειναι μεσα στο ipodio???? Και για το σιγχρονισμο για τις εικονες στο μηνυμα που βγαζει οτι θα σβηστουν ολα τα albums, θα σβησtουν ο,τι εχει μεσα το ipod και θα βαλλει οτι εχει ο φακελοσ που συγχρονιζω??????? Γενικα, φοβαμαι να κανω συγχρονισμο για να μη σβηστουν (ξανα), αφου την εχω ξαναπαθει στη αρχν που αγορασα το ipod. Καποιοσ να με βοηθησει γενικα με τον συγχρονισμο???? Τι σβηνει και τι αφηνει μεσα????

  ReplyDelete
 3. ο,τι μουσικη εχω βάλλει μεσα στο ipo την εχω περασει οχι με συγχρονισμο απο τη βιβλιοθηκη αλλα με ΄καρφωμα΄μεσα. Ετσι βεβαια κανενα mp3 που ειναι μεσα στο ipod δεν υπαρχει στο σκληρο μου δισκο και γενικα, μια φορα που εκανα συγχρονισμο με την library, επειδη δεν ειχα τιποτα μεσα εκει και χωρις ειδοποιηση μου εσβησε τα 20gb μουσικη που ειχα περασει μεσα στο λεπτο και εκ τοτε, το φοβαμαι αυτο το sync... αν κανω λοιπον sync για να περασω καποιο video, μου βγαζει μηνυμα πως θα μου συγχρονισει ολη τη μουσικη και τα video, και αρα, συμπερανω, θα μου σβησει ολη τη μουσικη για να βαλω μεσα οτι στο ipod οτι video η mp3 εχω στο φακελο που συγχρονιζω. Χωρις λοιπον sync στο ipod, κια ακολουθωντας πιστα τη μεθοδο του ¨σιρσιματος¨, πως μπορω να βαλλω ή να βγαλω καποια εικονα μεσα??? στο συγχονισμο που κανεισ στισ εικονες, σου συγχρονιζει-σβηνει αν δεν εχεισ μεσα στον φακελο και το ipod τα ιδια αρχεια, και τη μουσικη ή τα video??? Ενας οδηγος για το itunes χωρισ να λαμβανει αυτο πολλεσ δραστηριοτητεσ δεν υπαρχει πουθενα??? Ευχαριστω οποιον αντεξε να διαβασει το μηνυμα αυτο μεχρι τελους και τον χιλιοευχαριστω εαν ξερει να απαντησει...!!!

  ReplyDelete
 4. σ' ευχαριστω πολυ.οι οδηγιεσ σου ηταν παρα παρα παρα παρα πολυ χρησιμεσ.δεν εχεις ιδεα ποση ωρα παιδευόμουνα.να'σαι καλα.

  ReplyDelete