Wednesday, October 11, 2006

αύριο έχει επιμόρφωση...τι είπα; επιμόρφωση στο ελληνικο IT;

Αύριο θα είμαστε On the road..συγκεκριμένα Jboss On the Road και χαίρομαι ιδιαίτερα που απο την εταιρία, μου την δώσανε την ημέρα για επιμόρφωση (ήταν και βολικές οι συνθήκες). Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατι μια ημέρα θα έχω εγώ και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι την ευκαιρία να ενημερωθούμε για έναν απο τους καλύτερους J2EE application server της αγοράς και ολό το stack ή ecosystem (στα ελληνικά χεχεχ) απο τον καλύτερο, τον Δ.Ανδρεάδη core jboss developer και έναν απο τους καλύτερους technical topic presenter που έχω δει ποτέ! Δεν είναι και εύκολο να μιλάς για τον πυρηνα του Jboss με μια απλότητα και ευκολία τόσο φυσικη!

Χαίρομαι ξανά γιατι και ΕΜΕΙΣ βάλαμε το χεράκι μας για να ξεκινάνε προσπάθειες όπως το συγκεκριμένο σεμινάριο. Ο κόσμος μετα απο τα πρώτα event του JHUG είδε ότι αν υπάρχει η θέληση ο κόσμος θα ενδιαφερθεί. Αν θέλεις όλα τα μπορείς και εμείς το θέλαμε αρκετά και απο τα καφεδάκια των 2-3-4-5 (το ρεκόρ μας ηταν 5) στο Θησείο και συζητήσης για Java φτάσαμε εδώ και εδώ. Φυσικά δεν σταματάμε ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση της τρίτης ημερίδας, και όπως λέει το φιλαράκι μου ο Πανος και έταιρος jhug admin. ' Πάρι θα πεσουν τα μπετά!'.


Είναι αλήθεια οτι το θέμα την επιμόρφωσης και εκπαίδευσης στον χώρο μας (των προγραμματιστών και του ΙΤ) στην χώρα μας την ελλάδα, πονάει αρκετά! Οι εταιρίες γενικά δεν ειναι αρκετά θετικές στο να επιμορφώσουν το δυναμικό τους, δεν μπορουν να κατανοήσουν (αρκετές) το πόσο σημαντικό ειναι το specialization σε τεχνολογίες που στηρίζει λύσεις και πακέτα αρκετών χιλιάδων euro. Αρκετοί νομίζουν οτι επειδή υπάρχει το Internet μπορείς να εισαι σε θέση να tune-αρεις ενα beast οπως ο Jboss (ή καθε Jboss) στον απόλυτο βαθμό ή να εξαντλήσεις τις δυνατότητες του Χ. Υ framework με το καλημέρα. Στο εξωτερικό τα πράγματα ειναι πιο καλά, εκεί οι εταιρίες διαθέτουν κάποια χρήματα και εκπαιδεύουν μέρος του δυναμικού τους, έτσι ώστε να μπορούν να παρουν γρήγορα και εύκολα την δύναμη του Χ , Υ εργαλείου και να το χρησιμοποιήσει, αντι του να το χρησιμοποιήσει στα γρήγορα by the book και φυσικά να καταλήξει σε λύσεις κακές σε πολλά fields!

Στο εξωτερικό υπάρχει και ενα είδος επαγγελματία που εδώ στην ελλάδα κάνει σιγά σιγά την εμφάνιση του. O technology expert ή technology consultant! Είσαι μια εταιρία στη X τεχνολογία, οι λύσεις σου και γενικότερα η δυναμικη των τεχνικών σου είναι προβληματική κάτι πάει λάθος αλλά δεν μπορείς να τους απολύσεις όλους δεν θα φέρει αυτό την άνοιξη! Πληρώνεις (κάτι που δεν αρέσεις στην ελλαδα) ναι πληρώνεις τον expert (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΔΗΘΕΝ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΚΟ ΠΟΥ ΜΟΣΤΡΑΡΕΙ ΣΑΝ expert) και τον βάζεις να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα στην θέση τους! Νομίζεις δεν υπάρχουν τέτοια άτομα ...υπάρχουν.

Ο παραπάνω προβληματισμός ήταν ένας απο τους λόγους που με οδήγησε μέσα απο το JHUG στο να βοηθήσω να σπρώξουμε τα πράγματα λίγο παραπέρα. Αν δεν θέλουν να μας επιμορφώσουν ας το κάνουμε μόνοι μας έτσι όπως μπορούμε. Με ότι μπορουμε. Στον χώρο της πληροφορικής αν μέινεις στάσιμος τότε καλύτερα να αλλάξεις επάγγελμα. Αύριο θα βρεθεί κάποιος νεότερος φτηνότερος και πιο διαβασμένος απο σενα για να σου πάρει την θέση. Θέλει μια συνεχόμενη προσπάθεια του να είσαι μέσα στα πράγματα όσο μπορείς όσο αντέχεις.Δεν ειναι εύκολο πράγμα, ιδιαίτερα για επαγγελματίες που δουλεύουν με ωράρια τρέλλας και σε καταστάσεις πίεσης. Μερικές φορές σκέφτομαι αιτήματα των δασκάλων και γενικότερα κάτι μίζερες καταστάσεις δημοσιο υπαλληλικου βίου και γελάω, πραγματικά γελάω.

Η συμβουλή μου λοιπόν είναι μην μένεις στάσιμος. Είναι κουραστικό πράγματι και δεν έχεις πάντα χρόνο αλλά πρέπει να εισαι competitive ...αυτή είναι η ρεαλιστική άποψη..take it or leave it!

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο φιλαράκι μου τον Κώστα γιατι μου δάνεισε το laptop του για να πάω στο σεμινάριο! Δεν μπορώ να το πιστέψω ΑΚΟΜΑ δεν ΕΧΩ laptop...δηλαδή που πας ρε καραμήτρο..και όπως παει η υπόθεση με τον Steve τα MacBook Pro Με Core2Duo θα τα δουμε σε 1-2 μηνες! Αντε ρε stevoooooooooooooooooooooooo!


GOD BLESS JAVA!

2 comments:

  1. Η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού είναι πραγματικά το Α και το Ω πλέον στον τεχνολογικό τομέα. Ειδικά, αν σκεφτούμε το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ο τομέας αυτός.Σαν χώρα είμαστε ακόμα πίσω αλλά τουλάχιστον γίνονται κάμια βήματα σιγά σιγά.

    Papo εδώ και καιρό θέλω να σου δώσω τα συγχαρητήριά μου για την εξαίρετη δουλειά που κάνετε με τον Girioni στο jhug.gr!! Πραγματικά μπράβο!

    ReplyDelete
  2. Επιμόρφωση; Competitive; Τι είναι αυτά; Εδώ ρε φίλε κάνουμε τόσους αγώνες για να πάρουμε τα 1400αρια και να μην μας αξιολογεί κανείς και έρχεσαι εσύ και χαλάς την πιάτσα; Αίσχος! Προδοσία! Αλητεία!

    ReplyDelete