Sunday, May 07, 2006

iMacStories- #1

 • I am a mac , και γουστάρω πολύ. Ας δούμε μεχρι τώρα πως πάμε
  • Firefox υπάρχει σε Universal Binary τα bookmarks ηρθαν πανευκολα απο τα windows στο MacOSX μια χαρά! Υπάρχει και ο Safari και η Opera και ο Netscape no problemo. Και την eurobank web banking βλέπω ΜΙΑ ΧΑΡΑ
  • Thunderbird, δεν υπάρχει ακόμα σε U.B παρόλα αυτά και με την τωρινή έκδοση και την Rosetta παίζει. Είπα να δώσω και μια ευκαιρία στο Mail.App του MacOSX μια χαρά! Τα 1000 περίπου mail τα οποιά διατηρώ σε offline repository εγιναν import εύκολα απο τα windows folder του thunderbird. Αντίστοιχα τo address book που είχα στον thunderbird με τις διάφορες λίστες φίλων γνωστώ και συνεργαστών αναγνωρίστηκαν αμέσως απο το Default Application Address Book του MacOSX και το Integration με το Mail απροβλημάτιστο!
  • Αναγκάστικα να γυρίσω στην χρήση του iTunes το οποιο το χρησιμοποιουσα σχεδον και στα windows οποτε δεν υπάρχει πρόβλημα! Κατεβάζει και κάνει update επιλεκτικά τα podcast για μένα. έκανε import ολα μου τα mp3 και τα κατηγοριοποίησε. Το μόνο γνωστό πρόβλημα είναι οτι δεν του αρέσουν τα ελληνικά filename. Εντάξει δεν γαμείς...
  • Ηταν καλοκαίρι του 2001 οταν τότε νέος στο τμήμα NMS της Intracom βρέθηκα στην πρώτη μου δουλειά. Μου δώσανε ενα workstation με (P)Solaris :P και μια τεράστια οθόνη! Ποτέ δεν ήμουν Unix παιδάκι..πω πω μεγάλε μας γάμησες! Γράψε 4GL (μια C-Like γλώσσα ) στο περιβάλλον του CA Open Road και SQL script ΣΤΟΝ VI! Υπήρχαν κάτι συνάδελφοι εκεί μιλάμε τα δάχτυλα τους έπιανα φωτιά στο πληκτρολόγιο και μπορουσες να δεις οτι σε λίγο θα τα χτυπύσαν με τους τρελλούς συνδιασμους πληκτρων για να σώσουν να κανουν update. Οι εραστές της κονσόλας....απο την C που έγραφα στον C++ Builder 4.5 επρεπε να καταπιαστώ με τον vi . Έμαθα τα βασικά του αλλά τελικά δεν έκατσα και πολυ στον θείο Σωκράτη (παλι καλά..ένα απο τα καλύτερα πράγματα που έκανα). Τωρα το Mac μου ειναι ενα κτήνος του Unix (The Beast χοχοχ). Ο vi εμφανίστηκε μπροστά μου ξανα γιατι τον χρειάστηκα ξέρεις που ....δες παρακάτω
   • Υπάρχει μια μαλακισμένη βλακεία..μου σπάει τα νευρα σε πολλές εφαρμογές τα key Bindings που εχουμε συνηθίσει όλοι Στα Windows δεν λειτουργουν. Πχ ..το κουμπί που ξέρεις οτι παίζει σαν Home ή το end σε πολλές εφαρμογές δεν παίζουν έτσι. Πω πω σπάσιμο τα νευρα μου. Ωραία google.... να τα μας ..οι πρωτες modes στο MacOSX
    • Βγες σε κονσολα πηγαινε στο ~/Library/KeyBindings/ φιάξε ενα αρχείο DefaultKeyBindings.dict και ρίξε μέσα συμβολα και χαρακτήες για να καταλαβαει η εφαρμογή τι πατάς
    • Το κόλπο έπιασε αλλά μερικές εφαρμογές που εχουν γραφτει βάση συγκεκριμένης βιβλιοθήκης συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν το Home / End πχ ο Firefox.
    • Για όσους θέλουν πληροφορίες ας δείτε εδώ.
  • Το PC το είδα πανευκολα και τα share και τα πάντα. να είναι καλα ο Samba που τρέχει στα σωθηκά του MacOSX! Επίσης πανεύκολα κατεβασα και τον Windows Remote Client for MacOSX και μπορώ remotly να έχω εικόνα του PC desktop μου. Αν και όταν έχω ώρα καλό είναι να βάλω VnC ειναι πιο ευέλικτο
  • Μου αρέσει αρκετά το γεγονός ότι κάνω απλα ενα drag and drop για να εγκαταστήσω εφαρμογές..μιλάμε γουστάρω...αντίστοιχα έυκολα οταν θέλω να τις πετάξω..απλα τις σέρνω στα άχρηστα..στον κάλαθο...Die now Die..bad application!
  • MSN / Gtalk / Yahoo / ICQ όλα παίζουν εξαιρετικά με το adium
  • Όσο αναφορά ταινίες Divx, χωρίς να μπώ στην διαδικασία να κατεβάσω DivX Codec / AC3 codec. Ο συνδιασμός VLC και Mplayer παίζει εξαιρετικά δεν έχω πέσει σε κάτι που να μην έχει δουλέψει είτε στον έναν ή στον άλλον.
  • Το FrontRow ΓΑΜΑΕΙ , ο mac μου εντυπωσιάζει σε συνδιασμό με την οθόνη του όταν παίρνω το remote control στα χέρια και ξαφνικά ενώ ο επισκέπτης κάθεται και περιεργάζεται το μηχάνημα η πατάει κουμπάκια η οθονη μαυριζει - γυαλιζει και η τετραδα με το dvd - εικονες - μουσικη εμφανιζεται μπροστά του και κάνει κυκλους. Yes baby ....τι να λεει το μενου των Windows Media Center αντε γεια!
  • Δεν εχω ασχοληθεί ακόμα με το GarageBand
  • Υπάρχει ενα προβλημα με εφαρμογες office. Υπάρχει το Αpple Pages το οποιο κοστίζει to open office ακόμα δεν ειναι universal binary και το ΝεοOffice επισης..παρόλα αυτά ηδη οι πρώτες εκδόσεις έρχοντε οπότε και το Open Office με Χ11 μου κάνει την δουλειά μου!
  • Ελληνικά...το μηχάνημα ήρθε απο την μαμα του με τις ελληνικές γραμματοσειρές. Λοιπόν οσο αναφορά λεξικα και ορθογραφίες νομίζω οτι βρήκα κατι καλό! Ειναι μια βιβλιοθήκεη λέγεται coco Aspell την εγκαθηστάς και υπάρχει υπάρχει ελληνικό Thesaurus και ορθογράφος ο οποίος θα δουλέψει -σχεδόν- αυτόματα με πολλους writer (coco based) (Vista ακους;). Dictionary εδώ
  • Διάβασα οτι το συστημα θελει να τρέχει που και που κανενα script για να κανει καθάρισμα όπως πχ μου είπε η Vista να προσέχω τα δικαιώματα στα αρχεια και να τα τσεκάρω με το script Διάβασα για εργαελεία που αυτοματοποιουν την χρήση πολλών τέτοιων λειτουργιών που προσφέρει το MacOSX οπότε μετά απο ψάξιμο κατέληξα το Xupport (unregistered)
  • Μου λείπουν αρκετές ευκολίες του δεκι κλικ απο τα windows. Παρόλο που έχω δεξί κλικ γιατι το mighty mouse πειρε π..λο το μενου του MacOSX το βρισκω λίγο.Πχ θα ήθελα και Cut και RENAME υποψιάζομαι κάποια ΧΑΚΙΑ θα υπάρχει προς το παρόν βρήκα κατι για να έχω στο δεξί μου κλιν το μενουδάκι new File -> κτλ κτλ . Νufile λεγεται ΜΙΑ ΧΑΡΑ!
  • Δυστηχως με το default εργαλείο του MacOSX δεν εχω καταφέρει να κάνω partition. Ολο ο δισκος ειναι ενα partitioon (και μαλιστα boot) μου λεει οτι δεν μπορεί να τον πειράξει..δεν ξέρω υποψιάζομαι οτι ειτε συνεχίζω να κάνω καποια μαλακία είτε άλλα εργαλειάκια θα το κάνουν!Δεν αισθανομαι ιδιατερα βολικά με 1 partition
  • το imac μου ειναι το καλυτερο μέρος να τρέχεις και να γραφει Java! Το NetBeans 5.0 φυσάει , ο Jboss δουλεψε έτσι απλά οπότε μπορώ να κάνω deploy αμα λάχει τα EJB μου , o tomcat το ιδιο! Yes baby! Java 1.5.0.6 παρακαλω...κατς καλά!
  • Μου αρέσουν τα windgets χρησιμοποιουσα πολλά και στα windows με τον Konfabulator.. το πιο ωραίο ειναι το ScreenShot Plus φοβερά πρακτικό για να παίρνεις screeshot απο το desktop σου. Έχεις κατι καλο να προτείνεις;
  • iPhoto, i PhotBooth πολυ πρακτικά..I like!
  • Για Zip / Rar StuffIt expander! κανενα πρόβλημα!
  • Για να ρουφάω blog feed βρήκα το vienna μια χαρά είναι ..έχει κάτι καλύτερο; πες τo!
  • Δεν μου έχει κολλήσει το σύστημα ακόμα, παρα μόνο μια μαλακία εκανα με τον Mplayer και δεν μπορουσα να σκωτώσω το process του...εδω κλασικές καταστάσεις go go καλό μου terminal
   • Κλασικα ps chaux ή top πάρε το PID και δώσε του να καταλάβει με
   • kill (processId) e.g kill 567
   • Αν εισαι εξαιρετικα βίαιο αγόρι
    • kill -9 567
   • Κλασικά πράγματα...αλλα πρέπει να υπάρχει και κάτι σε γραφικό το ξέρεις;
  • Σκάω στα γέλια οταν ενω δουλεύω σε 10 παράθυρα κάποιο πρόγραμμα θέλει να μου πει κατι και ενω χοροπηδάει το εικονείδιο κάτω ο imac μια ρομποτικη φωνη μου λεει 'Excuse me Mozilla Firefox Needs Your Attention' χαχαχχαχ εντάξει i love this machive
  • Εχει και φωνητικη αναγνώριση η οποία ψιλοδουλεύει...'Open Document' τζουπ..ανοιγει!

Σας κούρασα....μάλλον..αυτά για αρχή !Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

8 comments:

 1. Kαλησπέρα, το hint με το ελληνικό dictionary το διάβασα, δεν το εγκατέστησα όμως ακόμα, σε λίγο...
  απλά ήθελα να σου πω πως γίνεται το partitioning.
  Ειναι ο δίσκος, αυτός στον οποίο έχεις το system? Tότε μάλλον δεν θέλεις να κάνεις partitioning τώρα, αν εγκατέστησες αρκετά προγράμματα, διότι partitioning on the flying δεν γίνεται.
  Αρχίζεις λοιπόν τον υπολογιστή ήτε απο CD ήτε από extrernal firewire disk, όπου έχεις πχ κάνεi copy των αρχείων της system partition του υπολογιστή σου με το system. Σβήνεις στο disk utitliy την partition που ήδη υπάρχει, διαλέγεις τον δισκο και πάς στο partion panel. Εκει διαλέγεις ένα volume scheme, με 1, μέχρι και 16 partitions, αλλάζεις αμα χρειαζεται μεγεθη και file system format και τον αφήνεις να το κάνει.
  Όνομα για τις partitions μπορεις να δώσεις εδώ, ή αργότερα στον Finder. Στον Finder btw δεν χρειάζεσαι rename στο contextual menu, παρα ένα click που έτσι και αλλιώς το κάνεις για να το διαλέξεις το αρχείο ή τον δίσκο, και μετά ένα δεύτερο click λίγο αργότερα πάνω στο όνομά του.
  Οκ, cut δεν υπάρχει αλλά τί να πώ, ήμουν πάντα πολύ προσεκτική με cuts ακόμα και στα παράθυρα γιατί πάντα φοβάμαι ότι κάτι μπορεί να συμβεί και να μην λειτουργήσει το paste, ή να ξεχαστώ και να ξανακάνω copy οπότε ξέχνα το αρχείο από το clipboard.

  Ok, χαιρετισμούς και καλή δουλειά, καλό παιχνίδι, καλή διασκέδαση με το καινούργιο σου παιχνιδάκι.
  Πάω τώρα να εγκαταστήσω το dict, ciao :-)

  ReplyDelete
 2. cool, τώρα δεν χρειάζομαι το χαζό word για την διόρθωση των ελληνικών και μπορώ να γράφω όπου αλλού θέλω. Σε ευχαριστώ για την πληροφορία :-)

  ReplyDelete
 3. Gia cut mporeis na xrhsimopoieis mhlaraki+X, opws gia copy mhlaraki+c kai paste mhlaraki+v!

  Epishs Vista, otan kaneis cut an den to kaneis paste de svhnetai to arxeio, akoma kai an kaneis kati allo copy sto clipboard!

  Pari, oso to systhma exei mounted to disko de mporei na ginei partition. Mporeis isws na to kaneis apo live h rescue CD, alla den 3erw an exei kati tetoio o mac. Isws na sou kanei to live CD tou gparted, alla de vazw to xeri mou sth fwtia... Dokimase to...

  ReplyDelete
 4. @vista

  Ελα χαίρομαι που δούλεψε η φάση με το coco aspell βεβαια δεν παιζει αρκετα αυτόματα πχ στο text edit δεν κανει αυτοματη διορθωση παρα..πρεπει να το καλεσεις εσυ και μεσα απο το find -check να σου προτείνει.Όπως και να εχει ειναι μια βοήθεια!

  Οσο αναφορά το partition ηθελα on the fly αλλα αγνοουσα την unix φυση του συστηματος που εχει mounted partitions ..βασικα σκεφτομαι οτι το leopard ειναι κοντα και δεν θα ηθελα να χασω data σε μελλοντικη αναβαθμιση!

  @dion
  σωστός ο παίχτης!

  ReplyDelete
 5. @paris ναι το είδα, ότι δεν παίζει αυτόματα όταν έχεις multilingual setting στο spell checker. Eαν όμως έχεις συνέχεια διαλεγμένα τα ελληνικα του Aspell δουλεύει και με ctrl +click και με τον spelling διάλογο.

  Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα για ελληνικο spelling το word, παρόλο που το απεχθάνομαι, διότι το NeoOffice το έβρισκα πολύ αργό. Αλλά στην αλλαγή μερικών λέξεων, το word τα παίζει και μου φέρνει το τελευταίο γράμμα από ένα άλλο περίεργο encoding (νομίζω γιαπωνέζικα). Τέλος πάντων, καλή εναλακτική ιδέα και σε ευχαριστώ.
  @dion Αυτό με το cut δεν το ήξερα, νόμιζα πραγματικά ότι χάνεται το αρχείο αν δεν κάνεις paste. Γειράσκω αεί διδασκόμενη :-)

  ReplyDelete
 6. GUI για top = "Activity Monitor" (Applications/Utilities/Activity Monitor)

  Δοκίμασε το Quicksilver. Από τις εφαρμογές μου αν συνηθίσεις δεν μπορείς χωρίς.

  ReplyDelete
 7. Σχετικα με το binding των home/end keys
  DoubleCommand :D
  http://doublecommand.sourceforge.net/

  ReplyDelete