Sunday, October 15, 2017

Θυμάμαι...

Χάζευα κάτι στο twitter, σχετικό με agile, scrum και λοιπές μεθοδολογίες και θεωρίες. Θυμήθηκα πριν πολλά χρόνια, στην Ελλάδα σε μια εταιρία που δούλευα, ειχα βρεθεί κάτι σαν lead μιας μικρή ομάδας για ένα project, τότε ήταν οι εποχές του agile manifesto, και του scrum all the things.

Τα διάβαζα τότε στο internet και έλεγα , κοίτα ρε φίλε φοβερά πράγματα. Μιας και είχα αυτή την ελευθερία, λέω παιδιά απο αύριο να πειραματιστούμε να κάνουμε μερικά από όσα έλεγε το scrum guide ή το agile manifesto, να πειραματιστούμε ρε παίδι μου, να κάνουμε και daily scrum ή stand-up έτσι informal.

Και το κάναμε 1-2 φορές και μετά σταματήσαμε. Θα μου πεις φυσικά ρε φίλε αφού δεν είχατε την κατάλληλη εκπαιδευση, διαβάσατε εκεί σαν βλαχαδερά 5 άρθρα και νομίζατε ότι θα το κάνετε. Για κάποιο καιρό το είχα πιστέψει, και έλεγα να πάω να κάνω official training δεν μπορεί να είμαστε έτσι πρόχεροι. Να γίνουμε scrum master. Γιατί πάντα έχω αυτό το ενοχικό μέσα μου, μήπως δεν το έκανα σωστά...

Μετα τα χρόνια πέρασαν και τώρα γελάω. Γελάω και με αυτά που πίστευα, γιατί μετά από εμάς ήρθα οι 'expert' να μας διδάξουν ή να εφαρμόσουν agile, και απέτυχαν. Φυσικά γιατί δεν υπάρχει κανένα λόγος να έχεις μεθολογία όταν έχεις προ-συμφωνήσει με τον πελάτη functionality με το κιλό - με την ώρα και με έναν στρατό από micro-managers δίπλα σου (ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΛΑΣΙΚΕ ΕΛΛΗΝΑ ΜΑΝΑΤΖΕΡ).

Για να μην αναθεματίζω βέβαια την μικρή και ανώριμη ελληνική αγορά εξάλλου τόσα χρόνια εκεί έβγαζα το ψωμί μου, και τώρα σε πιο οργανωμένες εταιρίες έξω, γελάω ακόμα με όλες αυτές τις μεθοδολογίες που τελικά στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρεθείς να δουλεύεις με έξυπνους ανθρώπους που έχουν πιάσει το νόημα και θα σου πουν `κοιτα μεγάλε τα μισά είναι απλά να έχουμε να λέμε, θα οργανωθούμε έτσι απλά και πρακτικά θα εφαρμόσουμε όσα πραγματικά εχουν να προσφέρουν και να λύσουν προβλήματα και τα άλλα θα τα ξεχάσουμε`. Στην χερότερη ή μάλλον συνήθως θα βρεθείς να δουλεύεις με παπαγάλους ή πλασιέ του συστήματος που δεν εχουν την παραμικρή ιδεά για το πως θα φτάσουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Θα σέρνουν εσένα και την ομάδα σου σε μια ατέρμονη γραφειοκρατία που διαλύει την παραγωγικότητα και δεν βοηθάει σε τίποτα.

Το μόνο που μετράει τελικά και ίσως μεγάλωσα για να το καταλάβω είναι πως φτάσεις από το σημείο Α στο Β και συνήθως αυτό το λένε 'get shit done' όλα τα άλλα είναι .... απλά θεωρίες. 2 comments:

  1. Όταν το παρελθόν σε κάνει να γελάς, σημαίνει ότι έχεις βελτιωθεί.

    ReplyDelete
  2. Η ταπεινή μου άποψη από την προσωπική μου εμπειρία είναι ότι το σημαντικότερο συστατικό για την καλή λειτουργία μιας ομάδας τόσο από την πλευρά του παραγόμενου προιόντος όσο και από την από την πλευρά των ανθρώπινων σχέσεων μεταξύ των μελών της ομάδας είναι η αγάπη για το αντικείμενο, η αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων και η κατανόηση σε όλα τα επίπεδα... Οι μεθοδολογίες είναι καλές για να σου δίνουν ιδέες αλλά αν τις πάρεις για ευαγγέλιο αμφιβάλλω αν θα καταλήξεις κάπου...

    Εν ολίγοις, συμφωνώ απόλυτα... :)

    ReplyDelete