Sunday, August 30, 2015

Μεταναστεύοντας στο Λουξεμβούργο mini guide - part 1- δουλειά

Index Είναι 3 μήνες που έχουμε έρθει στο Λουξεμβούργο, έχω δεχτεί κάποια email σχετικά με την χώρα, τις διαδικασίες μετανάστευσης, το κόστος και άλλα.  Σκέφτηκα ότι θα ήταν χρήσιμο να γράψω σχετικά post με ότι πληροφορίες και tip  έχουμε να δώσουμε για όσους θέλουν ή έχουν σκεφτεί να έρθουν εδώ.

Θα ξεκινήσω με το θέμα δουλειάς γιατί το θεωρώ το πιο σημαντικό. Το Λουξεμβούργο αλλά και κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα της κεντρικής ή βόρειας ευρωπης, είναι ένα μέρος που δεν έρχεσαι αν δεν
 • έχεις τουλάχιστον 2-3 συνεντευξεις και πιθανές προσφορές για δουλειά
 • ηδη συμβολαιο για δουλειά.
 Το κόστος ζωής είναι αρκετά μεγάλο και ο μόνος τρόπος να το αντέξεις ειναι να ενταχθείς στην αγορά εργασίας. Όσο πιο ελιτ και ακριβές οι χώρες τόσο πιο σημαντικό να βρεθείς εκεί τουλάχιστον με καλές πιθανότητες για εργασία.

Τι δουλειές υπάρχουν; (πληροφορική)

Σε ότι έχει να κάνει με τον τομέα της πληροφορικής οι 2 μεγαλύτερες (για την ώρα) αγορές είναι οι παρακάτω :
 • ευρωπαϊκά όργανα (commision, ευρωπαική τράπεζα επενδύσεων) 
 • οι τράπεζες.
Στη πρώτη κατηγορία θα δεις 'δικές' μας εταιρίες, να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο recruiting, δηλαδή Intrasoft International, European Dynamics κτλ κτλ, ARHS development. Οι οργανισμοί ζητάνε κόσμο, και οι παραπάνω εταιρίες πουλάνε profile. Sub contractors με τις πιο πολλές ομάδες onsite στους οργανισμούς.

Στην δεύτερη κατηγορία, οι όποιες τράπεζες έχουν μείνει και έχουν πραγματικά  ΙΤ operation εδώ πάλι μέσω ενδιάμεσων, αγοράζουν profile και φτιάχνουν ομάδες consultants.

Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία, ο ιδιωτικός τομέας που δεν έχει σχέση με κάποιον ευρωπαϊκό οργανισμό ή τράπεζα. Αυτή η αγορά για την ώρα είναι μικρή, αν και τα τελευταία 1-2 χρόνια το κράτος του Λουξεμβούργου επενδύει αρκετά στην πληροφορική σαν μια απάντηση στην ίσως φθίνουσα (λίγο) αγορά των τραπεζών, ευελπιστώντας να φέρει πραγματικές δουλειές στον χώρο, πόσο μάλλον από γίγαντες της πληροφορικής που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν το μέρος απλά σαν λογιστικό ή financial center . 

Αν και είμαι τυχερός και έχω δουλειά σε εταιρία της τρίτης κατηγορίας, μπορώ να πω ότι η πρώτη μου άποψη για το πόσο ενδιαφέρουσες είναι δουλειές στις άλλες 2 κατηγορίες,  είναι όχι και τόσο θετική.

Τα πιο πολλά project σε ευρωπαϊκές επιτροπές είναι ολίγον  τεχνολογικά outdated (τεχνολογικά) ενώ τα όσα IT operations  σε τράπεζες που λειτουργούν εδώ είναι βασισμένα και αυτά σε λίγο ή αρκετά παλιές τεχνολογίες. Άρα αν αναζητάς  bleeding edge δουλειές σίγουρα για την ώρα  το μεγαλύτερο ποσοστό από ευκαιρίες δεν είναι κατάλληλες. Να σημειώσω εδώ ότι πολλές φορές είναι και θέμα τύχης, αρκετοί οργανισμοί ή και τράπεζες μπορεί να αποφασίσουν να αποσύρουν ή να φτιάξουν από την αρχή κάποιο σύστημα, τότε σίγουρα αν ανήκεις στην ομάδα που θα το υλοποιήσει, θα έχει την ευκαιρία να κάνεις κάτι σχετικά μοντέρνο.

Τέλος δεν ξέρω πόσο θα μείνουμε εδώ, αλλά είμαι γενικά περίεργος για το πως η αγορά πληροφορικής στην χώρα θα αλλάξει, και να δω τις προσπάθειες να φέρουν και νέες εταιρίες ή να μεγαλώσουν startup. Αν το όλο εγχείρημα πιάσει τότε σίγουρα η αγορά αλλά και οι δουλειές θα ανέβουν επίπεδο και τότε θα μπορείς να μιλάς για μια ενδιαφέρουσα αγορά.

 

Τι δουλειές υπάρχουν; (οικονομικά)

Αν έχεις τελειώσει οικονομικά, τότε η χώρα αυτή είναι μια αρκετά καλή επιλογή, σε ότι έχει να κάνει με ευκαιρίες. Οι δουλειές και οι ευκαιρίες είναι πολλαπλάσιες από την πληροφορική και γενικά απ' αυτά που καταλαβαίνω τα περιθώρια εξέλιξης είναι  πιο μεγάλα. Θεωρώ ότι άνθρωποι με σχετικές γνώσεις έχουν πιο ΄σίγουρο' μέλλον σε σχέση με εμάς της πληροφορικής. Εκτός από τις τράπεζες η χώρα είναι σπίτι αρκετών ελεγκτικών οργανισμών αλλά και hedge fund, τα οποία διακινούν ή ελέγχουν κεφάλαια παγκόσμια. 

 

Τι δουλειές υπάρχουν; (άλλα)

Η χώρα όπως έγραψα και παραπάνω φιλοξενεί αρκετές υπηρεσίες και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε αρκετά profile, δικηγόροι, ερευνητές, κτλ κτλ βρίσκουν δουλειά σε αυτές τις υπηρεσίες. Οι διαδικασίες όπως και το πως μπορείς να μπεις ειναι κάτι το οποίο μου είναι άγνωστο και δεν με απασχόλησε ποτέ. 

Επίσης το τοπικό πανεπιστήμιο το οποίο είναι αρκετά νέο, προσπαθεί μέσα από μετεγγραφές και προγράμματα να αναβαθμίσει το status του με το να κάνει μεταγγίσεις ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού απ όλο τον κόσμο.  Σε γενικές γραμμές λοιπόν θα έλεγα ότι τα οικονομικά και η πληροφορική είναι οι 2 αγορές που μπορείς να πεις ότι έχεις μια καλή ευκαιρία να για μια δουλειά. Από εκεί και πέρα οι διάφορες δουλειές για τους ευρωπαικούς οργανισμούς είναι μια κατηγορία από μόνοι τους και δεν έχω σαφή εικόνα ή δεν υπάρχει pattern.

 

 

Θα γίνω πλούσιος, παίζουν φοβερά λεφτά;

Λυπάμαι που θα σε απογοητεύσω, αλλά όχι...όχι τόσο. Εκνευρίζομαι αρκετές φορές ιδιαίτερα με εμάς τους Έλληνες που μας πιάνει αρκετά γρήγορα μια τάση να μεγαλοποιούμε πράγματα και καταστάσεις, ίσως μια εσωτερική μας ανάγκη να αποδείξουμε κάτι. Πράγματι οι μισθοί σε σχέση με την Ελλάδα είναι διπλάσιοι ή και τριπλάσιοι - αλλά το κόστος ζωής είναι ανάλογα μεγάλο. Επίσης αν δεν ανήκεις σε κάποια ειδική και special κατηγορία , όπως πχ οι μόνιμοι ευρώ υπάλληλοι, η normal δουλειά στον ιδιωτικό τομέα δεν θα σε κάνει αυτόματα πλούσιο. Θα έλεγα ότι έχεις μια ευκαιρία ανάλογα με το profile ζωής που θες να κάνεις αν θες να αποταμιεύσεις χρήματα ή όχι, αλλά σε γενικές γραμμές οι landing salaries δεν είναι στα εξωπραγματικά επίπεδα που ακούω πολλές φορές από διάφορους. Άρα ναι σίγουρα καλύτερα λεφτά από Ελλάδα, αλλά με μεγαλύτερο κόστος ζωής και αρκετή προσωπική προσπάθεια να βρεις τα όρια σου. 

Θα σημειώσω ότι σε γενικές γραμμές οι μισθοί είναι πιο μικροί σε σχέση με χώρες όπως η Ελβετία αλλά σίγουρα καλύτεροι από χώρες όπως η Γαλλία ή Γερμανία. Από την άλλη όπως έγραψα και παραπάνω σε κάποιες από αυτές τις χώρες μπορείς να βρεις αρκετά πιο ενδιαφέρουσες δουλειές (ιδιαίτερα στην πληροφορική).

Ωραία πως ξεκινάω να βρώ δουλειά;

9 στις 10 περιπτώσεις οι δουλειές πάνε μέσω agents. Άρα αφού στείλεις σχετικό βιογραφικό σε ένα απ' τα παρακάτω site ή μεσω  linkedin, είναι πιθανό ότι θα ξεκινήσεις να μιλάς με κάποιον ενδιάμεσο.
Μια παρατήρηση για το βιογραφικό, εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο τυπικά θα έλεγα σε σχέση με την Ελλάδα, ΜΗΝ γράφεις ψέματα και μην φουσκώνεις τα χρόνια προϋπηρεσίας σου. Επίσης τα χρόνια σπουδών δεν πιάνουν σαν προϋπηρεσία. Αρκετοί οργανισμοί ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκά όργανα έχουν κλίμακες με μισθούς βασισμένα στα πραγματικά χρόνια προϋπηρεσίας, άρα είναι σημαντικό μερικές φορές να ελέγχουν αν όλα αυτά που γράφεις στέκουν γιατί θα σου κάνουν και την ανάλογη οικονομική προσφορά.

Αυτά στο επόμενο μέρος (click here), θα γράψω για το θέμα μετακόμισης και το σχετικό  κόστος).

Αν έχεις ιδιαίτερες ερωτήσεις, θα χαρώ να σου απαντήσω και σε κάποιο email :) 

15 comments:

 1. Γεια σου Παρη...
  Ειμαι μαγειρας κ θα ηθελα να ρωτησω τι παιζει εκει με τον κλαδο μου..
  Εχω δουλεψει αρκετα χρονια στο εξωτερικο αλλα ποτε δεν εχω ακουσει για Λουξεμβουργο..
  Ευχαριστω για το χρονο σου

  ReplyDelete
  Replies
  1. Γεια χαρά, δεν ξέρω ακριβως να σου πω. Σε γενικές γραμμές ως πελάτης βλέπω ότι το φαγητό είναι ακριβό εδώ, υπάρχουν δηλαδή αρκετα resto, με υψηλές τιμές και μια τάση προς την γαλλική ..η κοντική κουζίνα. Άρα δουλειές θα έχει και υποθέτω με λογικούς μισθους. Σε λιγο πιο απλά εστιατόρια ή κάποιες αλυσίδες, εχω δει και έχω μιλήσει με ανθρώπους που έχουν περάσει από Ελλάδα και μάλιστα μιλάνε και ελληνικλα (πχ, Ιρακινοί, Αλβανοί, Σύριοι) οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημενοι με τα μεροκάματα και την ποσότητα της δουλειάς. Αν πάντως ένα ισχύει είναι ότι θα έχουν κάποιες απαιτήσεις στον τομεα της γλώσσας με τα Γαλλικά και τα Γερμανικά να είναι οι πρώτες επιλογές. Ελπιζω να βοήθησα

   Delete
 2. Καλημέρα κύριε Αναγνωστόπουλε και χρόνια πολλά. Είμαι καθηγητής Μαθηματικών και θα ήθελα να ρωτήσω -αν τυχόν γνωρίζεις- πώς μπορώ να εργαστώ σε Σχολείο του Λουξεμβούργου! Είτε σε Ελληνικό (αν υπάρχει) είτε στο Λουξεμβουργιανό. Δεν είμαι διορισμένος στην Ελλάδα και σκέφτομαι σοβαρά να μεταναστεύσω στο Λουξεμβούργο σε βάθος διετίας ώστε να μάθω σχετικά επαρκώς τα Γαλλικά. Λοιπόν αν τυχόν γνωρίζεις, θα σου ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσες. Σε ευχαριστώ πολύ, Λάμπρος.

  ReplyDelete
 3. Καλημέρα κύριε Αναγνωστόπουλε και χρόνια πολλά.
  Είμαι Μαθηματικός και με ενδιαφέρει να εργαστώ στο Λουξεμβούργο ως καθηγητής είτε σε Ελληνικό είτε σε Λουξεμβουργιανό Σχολείο καθώς δεν είμαι διορισμένος στην Ελλάδα. Σκέφτομαι να μεταναστεύσω στο Λουξεμβούργο σε βάθος διετίας ώστε να μάθω επαρκώς τα Γαλλικά. Θα ήθελα , αν τυχόν γνωρίζετε , να μου πείτε πώς μπορεί να γίνει. Δηλαδή, στα Σχολεία του Λουξεμβούργου πώς προσλαμβάνονται διδάσκοντες; πρέπει μήπως να έχω πτυχίο του Πανεπιστημίου της Χώρας ή αρκεί το Ελληνικό; Απαιτείται κάποιο πτυχίο ξένης γλώσσας; γνωρίζετε πού μπορώ να απευθυνθώ; τέτοια πράγματα. Αν μου απαντούσατε σχετικώς, θα σας ήμουν ευγνώμων. Ευχαριστώ πολύ. Λάμπρος

  ReplyDelete
  Replies
  1. Γεια σου Λάμπρο. Είναι Αποστολόπουλος, κανένα πρόβλημα. Δεν ειμαι 100% γνώστης αλλά οι θέσεις για το ευρωπαικό σχολείο, είμαι μέσα από διορισμένους καθηγητές δασκάλους/ οι οποίοι μπαίνουν σε λίστα, και ζητάνε την μετάθεση στο υπουργείο παιδείας. Αν δεν εννοείς λοιπόν αυτές τις θέσεις, τότε δεν ξέρω αν τα δημόσια Λουξα σχολεία ή άλλα ιδιωτικά πχ αγγλικά ή γαλλικά παίρνουν μαθηματικούς. Για το Λουξικο δημόσιο το βλέπω δύσκολο αλλά δεν χάνεις να ρωτήσεις. Νομίζω βεβαια όπως παρατηρείς και εσύ η μη γνώση όχι μονο μιας αλλα γενικά σχεδόν 3 γλωσσών σε αυτή την χώρα ιδιαίτερα αν εισαι εκπαιδευτικός ειναι μεγάλο μειονέκτημα. Αυτά τα λίγα ξέρω. Θα μπορουσες να γράψεις ένα email ειτε στο Λουξικο υπουργείο παιδείας ή να βρείς ιδιωτικά σχολεία και να ρωτήσεις.

   Delete
 4. Καλησπέρα σας ,
  Πέρασα σε διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενδέχεται να μου δοθεί πρόταση για Λουξεμβούργο. Μπορείτε να μου πείτε κάποια πράγματα για τη ζωή εκεί? 'Εχω ακούσει ότι παραείναι ήσυχα...Είναι ευχάριστη η καθημερινότητα?
  Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.Θα εκτιμούσα μία απάντηση σας
  Χριστίνα

  ReplyDelete
 5. Κύριε Αποστολόπουλε, ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πράγματι διαφαίνονται μεγάλες δυσκολίες στον ορίζοντα. Σίγουρα (και λυπάμαι πολύ που το λέω) πιο ξεκάθαρες και πιο αντιμετωπίσιμες από τις δυσκολίες της Ελλάδας. Μια προσπάθεια αξίζει. Ευχαριστώ και πάλι, Λάμπρος.

  ReplyDelete
 6. Kalhspera kurie Apostolopoule ono.anomazomai Lysandros 30 etwn kai eimai mageiras exw erthrei se mia perioxh ths Gallias konta sto Louxembourgo kai endiaferomai na doulepsw sto louxembourgo alla den kserw pou na apefthinthw gia kapoia douleia se kapoio estiatorio gia arxh ellhniko giati einai kai to thema ths glwssas..an borousate na me voithisete gia to pws kai pou tha borousa na psaksw..efxaristw polu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Γεια σου Λύσανδρε, δε έκατσα αρκετά στο Λουξεμβουργο, ούτε τίμησα αρκετά τα όποια ελληνικά εστιατόρια, οπότε δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφορία. Ξεκίνα με την παρακάτω λίστ απ΄το trip advisor, και πάρε τηλέφωνο. https://www.tripadvisor.co.uk/Restaurants-g190356-c23-Luxembourg_City.html (είχα πάει μόνο σε ένα από αυτά, μια φορά.)

   Delete
 7. Συγχαρητήρια για αυτήν την τόσο αναλυτική παρουσίαση! Τεράστια εξυπηρέτηση για όσους σκεφτόμαστε μετεγκατάσταση. Μπράβο και πάλι μπράβο.

  ReplyDelete
 8. Καλησπέρα Κε Πάρη ,
  Θα ήθελα να έρθω σε επαφή με λογιστή-φοροτεχνικό Ελληνα εάν υπάρχει κανείς στο Λουξεμβούργο ? ή εάν υπάρχει κάποια βάση με αυτού του είδους επαγγελματίες.
  Φιλικά
  Τζανής
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Καλησπέρα, δηστυχώς δεν ξέρω κάποιον

   Delete
 9. legome mpampis eleytheriadis eimai athina douleuw se ergostasia den exw mia sygkekrimenh texni themw na fygw luxembourgo gia kati paromio se idiotiko tomea yparxei douleia se tetio klimakio ekei na brw ?

  ReplyDelete
 10. Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να ρωτήσω κατα πόσο είναι εφικτό να ζήσει κάποιος στο Λουξεμβούργο γνωρίζοντας μόνο την Αγγλική γλώσσα. Έχω βρει ένα μεταπτυχιακό στα αγγλικά στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου, εννοείται πως θέλω να μάθω γαλλικά και προσφέρει μαθήματα και το πανεπιστήμιο που με ενδιαφέρει, αλλά δε ξέρω αν θα τα καταφέρω μόνο με τα αγγλικά στην αρχή. Ευχαριστώ πολύ.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ναι δεν θα εχεις κανένα πρόβλημα. Δεν είναι ότι κανεις δεν ξέρει αγγλικά. Η γλώσσα παίζει ρολο πιο μετά αν πχ θες να κάνεις καριέρα στον ιδιωτικό τομέα κτλ. Οπότε κανένα πρόβλημα go for it!

   Delete