Saturday, July 04, 2015

Reality check , εθνική περηφάνεια και κλοουν.

Αν και έχω 1 μήνα που δεν είμαι πια κάτοικος Ελλάδας, θεωρώ ότι έχω το δικαίωμα να γράψω μερικές γραμμές, εξάλλου μάλλον έφυγα στο παρά πέντε . Η αλήθεια είναι ότι πολλά που αυτά συμβαίνουν αυτή την στιγμη στην Ελλάδα δεν μου κάνουν τόσο εντύπωση, ποτέ δεν με έκαναν να γελάσω, με νευρίαζαν με άγχωναν αλλά πότε δεν τα δέχτηκα. Μέρος του θυμού έβγαινε και εδώ  με τελικό αποτέλεσμα να αποφασίσω να φύγω.

Οι νεο Έλληνες πιστεύω έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα, έχουμε απολέσει την 'σύνδεση μας' με την πραγματικότητα , την σχέση μας με την λογική και με το μέτρο.

Αυτό δεν έγινε τώρα, με αυτό τον θίασο των αριστερών(μου χα χα)  κλόουν που κυβερνάνε τώρα την χώρα. Τους κλόουν αυτούς θα πρέπει να τους κρίνει η ιστορία και η δικαιοσύνη (ελπιζω)  μόνο για την σημερινή κατάσταση και ότι ακολουθήσει μετά. Αλλά όχι για όλα.

Το παιχνίδι το χάσαμε εδώ και κάποιες δεκαετίες. Με τους κάθε πλευράς εθνοσωτήρες (δεξιούς, αριστερούς ή σοσιαληστες χα χα χα χα) που είναι πλευρά του εαυτού μας,  οι πολιτικοί μας είναι ο καθρέφτης μας, και η εικόνα των πολιτικών μας δείχνει και το επίπεδο μας σαν λαός. 

Μαγκιά, ψευτιά, βόλεμα, καθωσπρεπισμός, μια τάση να ανάγουμε τα πάντα σε κάτι μεγαλύτερο (στον  θεό, στην δημοκρατία, στους θεσμούς) ενώ δεν έχουμε την στοιχειώδη παιδεία να πετάξουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο, και να μην παρκάρουμε το αυτοκίνητο μας πάνω στο πεζοδρόμιο. Πόσο γελοίο δεν είναι, αλήθεια δεν το βρίσκεις γελοίο;

Αλήθεια, πότε θα το πάρουμε απόφαση ότι το παιχνίδι τελείωσε. Αλήθεια είναι σκληρό αλλά the party is over. H Ελλάδα τυπικά χρεοκόπησε οικονομικά yet another time πριν 5 χρόνια, ηθικά πολιτικά και στρατηγικά έχει χρεοκοπήσει πριν 30 χρόνια, όταν έβγαινε με μπλε ή πράσινες σημαίες για να γλύψει  το εγώ της και μια θεσούλα στο δημόσιο, η μια ακόμα συμφωνία για την κρατικοδίαιτη 'ιδιωτική' εταιρία. 

Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι την Δευτέρα όλα θα είναι όπως ήταν; Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ανεξάρτητα με το τι θα ψηφίσει ο κόσμος ΝΑΙ ή  ΌΧΙ σε ένα δημοψήφισμα παρωδία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, και δεν βλέπω να αλλάζουν για κάποια χρόνια από τώρα (για να μην πω δεκαετίες). 

Το ίδιο το δημοψήφισμα είναι βιασμός της λογικής και ένα πραγματικά πολιτικό παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης από μια ομάδα κλόουν, τίποτα παραπάνω και  τίποτα λιγότερο.
Αν ο θίασος αυτός ήθελε να φέρει την αλλαγή και πραγματικά να θέσει το πραγματικό ερώτημα πίσω από όλο αυτό το θέατρο, το ερώτημα θα έπρεπε να ήταν ξεκάθαρο, 'Θελετε να μείνουμε στην Ε.Ένωση ή όχι΄. Ένα τίμιο καθαρό και σοβαρό ερώτημα που θα μπορούσε να το είχε θέσει ένας άλλος κλόουν πριν 5 χρόνια, πριν κάνει  την πρώτη συμφωνία και όχι μετά όπως, τώρα περιφέρεται και δηλώνει δικαιωμένος.

 Και πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ερώτημα, με καθαρότητα θα έπρεπε ο κάθε ένας από εμάς να σκεφτεί και να αποφασίσει. Να σκεφτεί
 • την δυναμική του κοσμου και τα potential της χώρας μέσα σε μια ένωση
 • την δυναμική του κόσμου και τα potential εκτός μιας ένωσης
 • τα 'οπλα' αλλά και τις εφεδρείες ανθρώπων που θα χρειαστούν να για να στηρίξουν είτε μια δύσκολη προσαρμογή μέσα σε μια ένωση ή ένα reboot εκτός ένωσης.
Παρόλα αυτά ο Έλληνας σήμερα, αύριο θα πάει να ψηφίσει για ένα ερώτημα που δεν υπάρχει ενώ γελάει ήδη ο κάθε πικραμένος όταν η ίδια η κυβέρνηση που το θέτει ομολογεί ότι έχει συμφωνία στο τραπέζι. Ηθικά για μένα αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που οι κλόουν αυτοί θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη (αν υπάρχει σε αυτό το κράτος, που μάλλον δεν υπάρχει και το ξέρουμε καλά).

Πιστεύει κανείς ότι θα όλα θα  πάνε τόσο καλά; Δεν νομίζω. Οι Έλληνες πολίτες αύριο θα εξαπατηθούν, θα δώσουν πάτημα σε μια κυβέρνηση να μην πάρει την παραμικρή ευθύνη για μια συμφωνία που έχουν more or less ήδη σχεδιάσει.  Είτε ΝΑΙ είτε ΌΧΙ λοιπόν οι κλόουν αυτοί το ίδιο πράγμα θα κάνουν.

 Εντάξει  θα μου πεις αλλά πρέπει να ψηφίσω, και ας λες εσυ ότι θες περί αστείου και στημένου δημοψηφίσματος. Πρακτικά λοιπόν θα απαντήσω.

Θα ψήφιζα ΝΑΙ, μόνο και μόνο για τονίσω με έναν τρόπο την σημαντικότητα που έχει για μένα (προσωπικά) το γεγονός ότι χωρα αυτή πρέπει να προσπαθήσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τονίζω προσπαθήσει γιατί ο δρόμος δεν είναι ευκολος, (reality check) η χώρα θα πρέπει να κάνει και άλλες θυσίες, πιο μεγάλες . Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θέλει και ο λαός να τις κάνει, αν θέλει να προσπαθήσει.

Ευκολος δρόμος δεν υπάρχει. Ακόμα και αν πιστέψω μια ομάδα αρχικλόουν που θέλουν συνειδητά την χώρα εκτός  Ευρωπαϊκής ένωσης, έχουν όνειρα για εθνικο νόμισμα, πραγματικά πιστεύεις ότι αυτοί οι άνθρωποι (ο τσίπρας, ο βαρουφάκης ή και πιο πριν ο Σαμαράς ή Ο ΓΑΠ) είναι οι μεγάλοι ηγέτες αγαπητέ Έλληνα που θα κάνουν reboot σε μερικές δεκαετίες την Ελλάδα με εργαλείο το νέο εθνικό νόμισμα. 

Εμείς οι Έλληνες πρακτικά θα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο δηλητήριο θα πορευτούμε. Το δηλητήριο της προσαρμογης αλλά με πραγματικές προσπάθειες (δηλαδή ανασυγκρότηση του κράτους 100%) και όχι φορολογικά μέτρα.

Ή το δηλητήριο της ολικής ρήξης, το οποίο θα απομονώσει την χώρα αλλά υποτίθεται θα την ελαφρώσει από το χρέος. Προσωπικά θεωρώ ότι ούτε οι ηγέτες υπάρχουν αυτή την στιγμή ούτε ο πολιτισμός και η παιδεία στον λαό μας για να υποστηριχθεί μια τέτοια κίνηση.Μια κίνηση που θα πρέπει να μεταμορφώσει μια μικρή παρακμιακή οικονομία υπηρεσιών σε οικονομία εξαγωγών και ανάπτυξης. Αν υπήρχε μια ελπίδα δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να αποδεχτώ τα επιχειρήματα και να το στηρίξω και ο ίδιος.

Καλό κουράγιο μας λέγανε...είχαν δίκιο, ότι και να γίνει.6 comments:

 1. Το επιπεδο του ελληνικου λαου, τις τελευταιες δεκαετιες, διαπιστωνω οτι δεν ειναι και ιδιαιτερα υψηλο.
  Ωστοσο, ετσι ειναι η δημοκρατια, το 61% θελει κατι αλλο περα απο τα 'αναπτυξιακα μνημονια' που 'ητανε στραβο το κλιμα της ελλαδας, το φαγε κι ο γάιδαρος'.
  Σεβομαι τις αποψεις σου, το θαρρος της γνωμης.
  Πρωτα εμεις οι ελληνες τα καναμε @@@τα.
  Αλλα, αμα αυτο που βλεπεις εσυ ειναι 'Ευρωπη των λαων', και 'ευρωπαικη αλληλεγγυη' , εγω βλεπω στυγνους τοκογλυφους!
  Οχι. Δεν ξεκινησε ετσι η ΕΕ. Δεν θα μπαιναμε σε σφηκοφωλια, αν αυτο ηταν παντα το πραγματικο προσωπο της ευρωπης.
  Δεχομαι οτι: η Ελλαδα εχει μεινει δεκαετιες πισω σε πολλα θεματα. Αλληλοκοροίδευομασταν. Ο κοσμος ψηφιζε τα λαμογια, τα λαμογια μονο μεταρρυθμισεις δεν εκαναν, ετρωγαν και το καταπετασμα, κι ετσι φτασαμε εδω που φτασαμε. Δεν ειναι να απορει κανεις.
  Ομως, και οι ευρωπαίοι δεν το πηγαν καλα.
  Δεν ξεπλενονται οι αμαρτιες μας σιγουρα. Χρειαζομαστε νεα αρχη; Με ποιους ομως αραγε;
  Με αυτους που μας εφτασαν ως εδω, με νδ-πασοκ; Μα αυτοι δεν κυβερνουσαν 40 χρονια;
  Ο κοσμος δεν ειναι οτι ψηφιζει τους 'κλοουν' οπως λες, επειδη πιστευει οτι ειναι οντως 'σωτηρες'. Ομως δεν εχει αλλη επιλογη. Οχι, δεν μπορει να ειναι επιλογη η νδ-πασοκ. Χρειαζεται κι αλλη αναλυση αυτο;
  6 μηνες που κυβερνουν, εκαναν λαθη. Πολλα, σοβαρα. Αυτοι ομως φταινε για το χαλι που φτασαμε ως εδω; 40 ετων κοπρια που μας επνιξε, αυτοι την εκαναν;
  Μην ακουω λοιπον για 'φιλελευθερη ελπιδα που πεθανε'.
  Γιατι, η αληθεια ειναι συνθετη, και δεν ειναι ασπρο-μαυρο.
  Για να μην πω οτι οι ευρωπαίοι, ηξεραν που δανειζαν.
  Φταιει μονο ο δανειζομενος; Ο δανειστης, δεν ξερει που τα δανειζει; Ηξερε κι οτι θα ειναι εν πολλοις αγυριστα. Αλλα, συνεχιζαν να δανειζουν για τους δικους τους λογους (πχ το χρημα επεστρεφε γερμανια με αγορα προϊοντων, κλπ).
  Ο δρομος της ελλαδα ειναι δυσκολος, ετσι κι αλλιως.
  Σοβαρα τωρα, και με γαμωμνημονιο και συμφωνια να ειχαμε πριν λιγο καιρο, πιστευει κανεις οτι το 2017 που θα εληγε, θα ήμασταν οκ;
  Πλεον μιλαμε στην ελλαδα για αδυναμια επιβιωσης και ανθρωπιστικη κριση.
  Ο κοσμος ψηφισε οχι στα επαχθη μετρα, οχι γιατι ειναι 'ελαφρος', αλλα να μην ζητουν κι οι δανειστες κι αλλα υφεσιακα μετρα, σε μια οικονομια που εχει πεθανει.
  Η δραχμη ισως, αν παρθουν τα σωστα μετρα (επειδη ειμαι αντικειμενικος ομως, ουτε αυτο πιστευω θα γινει), ισως στο μελλον, να οδηγησει σε ενα ξεφωτο.
  Με σκληρο ευρω, λιτοτητα, μνημονιο, μονο 'πληρωμενος' ή 'βολεμενος' πρεπει να εισαι για να δεις οτι δεν βγαινει.
  Αυτα τα λιγα, προς σκεψη...

  ReplyDelete
 2. Επιτέλους ας σοβαρευτούμε! Παρη μην λαμβάνεις καν υπόψη καφρους σαν αυτόν που γραφει τα παραπάνω. Με τέτοιες λογικες η Ελλάδα καταστρέφεται. Επειδή τυχαίνει και σε έχω γνωρίσει από κοντά, νιώθω τις αγωνίες κ το ενδιαφέρον για την πατρίδα. Το ότι αξιόλογοι και μορφωμενοι άνθρωποι αναγκαζονται να φύγουν από την Ελλάδα δεν φταίνε οι ξένοι κ οι δανειστές. Εμείς φταίμε με το διεφθαρμενο κ πελατειακό κράτος που δημιουργήσαμε τόσα χρόνια. Σου εύχομαι Πάρη να επιστρέψεις κάποτε σε μια καλύτερη Ελλάδα...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Γειά σου Πάρη!! Όλα καλά φίλε; Να εδώ τα λες με τον εαυτό σου,ε; χαχαααχαχααχ

   Delete
  2. οχι με έναν anonymo, σπάω πλάκα,

   Delete
 3. Παρη, μεταξυ του φιλελευθερισμου και του...κομμουνισμου, υπαρχει διαβαθμιση. Εχω φιλους μου που ειναι της 'ακρατης' ιδιωτικοποιησης και της 'ελευθερης λειτουργιας των αγορων'. Το θεωρω τοσο λαθος, οσο και την 'σοβιετοποιηση', για την οποια ομως δεν εχει να φοβαται κανεις τον Συριζα. Δες, στο ταιπεδ κακως κατ'εμε, συνεχιζουν οι ιδιωτικοποιησεις κλπ
  Μην πιανουμε τα ακρα.
  Και ας μπει ενα τελος με το 'κακο ελληνικο δημοσιο' και τον 'καλο ιδιωτικο τομεα', γιατι στην ελλαδα τα ιδια σκ@@@α ειναι ολα.
  Θελουν ολα γκρεμισμα και χτισιμο απο την αρχη.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ναι υπάρχει κανένας δεν λέει το αντίθετο. Ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα δεν έγιναν ποτέ ή έγιναν αλλά με στρεβλό τρόπο.

   Delete