Saturday, May 02, 2015

Ετοιμασίες...νέων expatΦτάσαμε στην τελική ευθεία. Την Πέμπτη χαιρετίσαμε συναδέλφους, έκλεισε ένας κύκλος 2 ετών με αρκετή δουλειά, κώδικα και πολλά παραπάνω κιλά για μένα (ελπίζω σε λίγους μήνες να βρώ τα πατήματα μου). Θα θυμάμαι πάντα το πόσο εγκάρδιοι ήταν πολλοί συνάδελφοι, στον αποχαιρετισμό, ιδιαίτερα οι μικρότερης εμπειρίας και ηλικίας. (Στάθη, Βαγγέλη, Άρη, Ελένη, Λεωνίδα, Χάρη, Χάρη, Λεωνίδα, Χαρά - respect).

Η μέχρι τώρα τριβή με το Ελληνικό κράτος είναι μικρή, ένα διαβατήριο, νέο δίπλωμα οδήγησης (είχα ακόμα το χάρτινο), όπου και σπρώξαμε και λίγο (γκουχου γκουχου) να βγει και πιο γρήγορα, θέλω να ελπίζω θα το πάρω πριν φύγω και τέλος εφορία. Με την εφορία τα πράγματα είναι πολύπλοκα, οπότε γενικά αν είστε και εσείς στην ίδια κατάσταση καταρχήν να βεβαιωθείτε ότι έχετε καλή και ενημερωμένη λογίστρια, τουλάχιστον εγώ αποφάσισα να αφήσω την διαχείριση των αιτήσεων και την όλη διαδικασία εγγραφής στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού σε άλλο άνθρωπο. Έτσι και αλλιώς η διαδικασία θα ολοκληρωθεί κανονικά μετά από μήνες, στην αρχή είναι σημαντικό να κάνει την αρχική αίτηση για να μπεις στο σύστημα, και αργότερα με χαρτιά εφορία για το κράτος που πας θα ξανά έρθεις στην μαμά πατρίδα. Χίλια ευχαριστώ και σε έναν αρκετά γνωστό μας expat , για τους Έλληνες Java devs, τον Δ. Ανδρεάδη που με καθοδήγησε με αρχικές οδηγίες για την χαρτούρα.   

Σημαντικό επίσης, όπως και συνειδητοποίησα σε πρόσφατο ταξίδι είναι να επικοινωνήσεις με την εκάστοτε τράπεζα σου και να δηλώσεις ότι θα είσαι στην τάδε χώρα, μόνιμα, έτσι ώστε να μην σου σταματάνε τις συναλλαγές ως ύποπτες. Το έκανα ήδη για την Πειραιώς, μάλλον θα πάρω και ένα τηλέφωνο και στις άλλες. Σκέφτομαι ότι είναι καιρός να κλείσω και μερικούς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες, τόσα χρόνια γεμίσαμε από ένα σε κάθε μία.

Το μόνο που μένει τώρα είναι η μετακόμιση, των οικοσυσκευών. Ωραίες ιστορίες αυτές να ξέρετε, θα δείτε και θα ακούσετε διάφορα, θα προσπαθήσουν να σας δελεάσουν διάφοροι, θα δείτε προσφορές με ταρίφες, θα δείτε αγνώστους να σας ζητάνε να τους εμπιστευτείτε ότι θα κάνουν την μεταφορά αλλά να μην σας κόβουν ούτε ένα εταιρικό τιμολόγιο. Γενικά ένας χώρος που καλό είναι να προσέξεις.  Για την ώρα καταλάβαμε ότι more or less οι 'γνωστές' εταιρίες, θα μας πάρουν τα ίδια λεφτά. Δοκιμάσαμε και site όπως το click to move και δεχθήκαμε προσφορές από ανθρώπους που σου ζήταγαν να βάλεις λεφτά σε προσωπικό λογαριασμό, ενώ σου έλεγαν ότι εκπροσωπούσαν εταιρία, τους έπαιρνες τηλ (στην εταιρία ) και ψιλομασάγανε τα λόγια τους, σου έλεγα ότι φοβόντουσαν ότι είσαι εφοριακός (το ακούσαμε και αυτό).  Καταλήξαμε σε γνωστή εταιρία που μας έκανε την πιο καλή τιμή. Σε αυτή την διαδικασία όλα τα πληρώνεις, θέλεις πακετάρισμα; θέλεις ταμπελάκια; θες κουτες; θα κατεβάσεις εσύ τις κουτες; θα ανεβάσεις εσύ τις κούτες; Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει τιμή.

Η αλήθεια είναι ότι το relocation κοστίζει, και όταν πάρεις αυτή την απόφαση εκτός αν είσαι ειδική περίπτωση και 100%  mobile minimal τύπος, τότε κάποιες χιλιάδες euro θα χρειαστούν, από εισιτήρια, μεταφορικές, ενοίκια μπροστά κτλ κτλ.

Μια εβδομάδα ακόμα λοιπόν με ετοιμασίες...3 comments:

  1. Άντε και καλή αρχή! Εγώ ήμουν τυχερή με τη μετακόμιση, γενικά πήρα ελάχιστα, είχα βάλει τον άντρα μου να βρει σπίτι πριν πάμε (εναλλακτική λύση είναι ένα airbnb μέχρι να βρεις κάτι μόνιμο) και μια μέρα απλά έφτασα. Έπιπλα και τα λοιπά έμειναν πίσω. Αλλά μη στα λέω, δεν είναι το πρώτο σου ταξίδι. Και να ξέρεις, κάθε φορά, όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει, το ταξίδι αυτό είναι πάντα συναρπαστικό! Και αν έρθετε κάποια στιγμή από Παρίσι, μου λες :) Beta Blank

    ReplyDelete