Sunday, May 11, 2014

Εβδομάδα αφιερωμένη στην Java

Στην ζωή μου έχω αφιερώσει αρκετές μέρες και εβδομάδες στην Java, ελπίζω να υπάρξουν ακόμα πιο πολλές.

Την Τετάρτη βρέθηκα κι εγώ μαζί με παλιούς γνωστούς από την αγορά εργασίας αλλά και πολλά νέα παιδιά στο Java Day της Oracle Hellas, σε ένα πολύ όμορφο χώρο δίπλα στην Γεννάδιο σχολή.  Αρκετός κόσμος, δεν περίμενα τόσο, ιδιαίτερα παιδιά απ' τα πανεπιστήμια. Είναι το μεγάλο μας μαράζι στο JHUG ότι δεν καταφέραμε ποτέ να έχουμε μεγάλο αριθμό ενεργών φοιτητών, στην κοινότητα μας. Είχαμε προσπαθήσει τα πρώτα χρόνια αρκετά δυναμικά αλλά φάγαμε κάποιες πόρτες όταν μας έστελνα στον Χ, Υ κομματικό σύμβουλο ή γραμματέα κάποιας φοιτητικής οργάνωσης για να πάμε δωρεάν και απ' τον ελεύθερο μας χρόνο να μιλήσουμε για τεχνολογίες. Αφήσαμε το ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα με την ιδέα, ότι ήταν γενικά 10 χρόνια πίσω σε ότι έχει να κάνει την σχέση των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας σε όλα τα επίπεδα, μαθησιακό αλλά και θέμα mentality.
Ίσως η κρίση να έχει ξεβολέψει αρκετούς, ίσως και τα παιδιά πια να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να έχουν μια σχέση με την πραγματική ελληνική ή παγκόσμια αγορά αν θέλουν να βρουν δουλειά και να μην είναι 'κοιμισμένοι' στο πανεπιστημιακό 'buble'  το οποίο δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους. 

Η παγκόσμια αγορά πληροφορικής αναζητα developers, όχι μόνο Java, το θέμα είναι αν στην Ελλάδα θα υπάρχει μια τέτοια σχετική κίνηση απο την ακαδημία. 2 στους 3 φοιτητές πριν 10 χρόνια που ρώταγα αν θα ασχοληθούν με τον προγραμματισμό, μου έλεγαν 'όχι θα κάνω δίκτυα'. Μου θύμιζαν γνωστούς σε σχολές εμποροπλοιάρχων που ως παιδί ναυτικού τους ρώταγα, παιδιά σίγουρα σας αρέσει είναι σκληρό επάγγελμα, και μου απαντούσαν, 'οχι ρε χαζός είσαι 1 χρόνο και μετά θα βολευτώ στο Λιμενικό'.

Όπως και να έχει ελπίζω να υπάρχει μια στροφή και στο μυαλό των νέων, πιστεύω ότι έχουμε  λαμπρά μυαλά που μπορούν να γίνουν άριστοι επαγγελματίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Θλίβομαι να βλέπω κομματικές οργανώσεις, φανατισμό και ωχαδερφισμό μέσα σε ιδρύματα που  πρέπει να προετοιμάζουν νέους για την αγορά εργασίας αλλά και την έρευνα (όχι μόνο το ένα ή το άλλο, για να είμαστε δίκαιοι).

 Χάρηκα ιδιαίτερα την Τετάρτη μιας και συναντήθηκα με παλιούς μου συναδέλφους τους, με τους οποίους έχουμε περάσει αρκετά ενδιαφέρουσες επαγγελματικές στιγμές. Μερικούς από αυτούς δεν έχω καταφέρει να τους βρώ σε άλλες δουλειές και χώρους, ίσως τελικά στην καριέρα σου θα είναι λίγες οι στιγμές και οι ευκαιρίες που θα βρεθείς σε έναν χώρο με πολύ αξιόλογους επαγγελματίες, όπου θα μάθεις αλλά και θα μοιραστείς γνώσεις.

Ελπίζω η παρουσίαση μου να ήταν τουλάχιστον ενδιαφέρουσα. Μπορείτε να την βρείτε εδώ

Χθες, Σάββατο, μαζί με τον Πάνο, πήγαμε στα ΙΕΚ Δέλτα, προσκεκλημένοι σε μια μικρή ημερίδα για την τεχνολογία. Βοήθησα τον Πάνο (μιας και έχει και την μεγαλύτερη γνώση στο θέμα), σε μια εισαγωγή στο Android, και προσπαθήσαμε μέσα σε 1- 1.30 να κάνουμε τους σπουδαστές εκεί να ασχοληθούν με το Android ή τουλάχιστον να δοκιμάσουν. Η παρουσίαση μας είναι εδώ, είναι ουσιαστικά σαν σημειώσεις παράλληλα με το coding session του Πάνου.

Το επόμενο Σάββατο στο JHUG, θα βρεθούμε να ακούσουμε για Groovy, τα λέμε εκεί.

Μέχρι τότε καλά  να Java-ρετε.

No comments:

Post a Comment