Saturday, December 07, 2013

Western Digital TV live, media center λύση για πολλά προβλήματα.


Είναι Δευτέρα βράδυ, έχει μόλις ξεκινήσει μια νέα και δύσκολη εβδομάδα. Μετά την δουλειά και τις όποιες αθλητικές δραστηριότητες έρχεται η στιγμή που θες να απολαύσεις ένα καλό πιάτο φαγητό (η μια καλή σαλάτα αν κάνεις δίαιτα χαχα), χαλαρότητα και φυσικά να δεις (τε) τις αγαπημένες σας σειρές. Walking dead, hostages, blacklist, almost human αυτή την εποχή και φυσικά Game of thrones, house of cards, the following, falling skies σε λίγο. 

Αν έχεις τηλεόραση 5ετίας+, είσαι αναγκασμένος να έχεις και μια δεύτερη συσκευή αποκωδικοποίησης, που όμως δεν την χρησιμοποιείς για να δεις τα ανύπαρκτα πια δημόσια ή ιδιωτικά κανάλια. Πολλές από αυτές τις ψευτο συσκευές εδώ και χρόνια έχουν την δυνατότητα μέσω USB να αναπαράγουν video,  και να υποστηρίζουν διάφορα format (mpeg, avi) καθώς και υπότιτλους. Πας μέσα στο γραφείο, αντιγράφεις τα επεισόδια που θες σε ένα usb stick το μεταφέρεις στον αποκωδικοποιητή και εύχεσαι να μην έχεις προβλήματα με τον ήχο, την εικόνα και άλλα. Για κάποιο καιρό είχα βολευτεί με ένα μοντέλο από το Πλαίσιο HD2000, τα ψιλό έπαιζε όλα, είχε και υποστήριξη για ελληνικούς υπότιτλους (αν και η γραμματοσειρά ήταν μικρή και κάτω στην οθόνη), είχε υποστήριξη και για αρκετά format ήχου. Μερικές φορές όταν οι σκηνές είχαν αρκετή δράση, το έβλεπες να δυσκολεύεται αλλά το είχα συνηθίσει. Ήταν λίγο σπαστικό αυτό το πήγαινε έλα με το USB, αλλά οκ 30 euro είχα δώσει δεν είχα παράπονο. Μια μέρα αυτό το μαύρο κουτάκι πέθανε. 

Δεν έκατσα να ασχοληθώ αρκετά, 30 euro το είχα αγοράσει, θεώρησα ότι θα δώσω άλλα 30 να πάρω ένα άλλο. Εξάλλου η αγορά 'έξυπνης' τηλεόρασης έχει μετατεθεί για κάποιος λόγους, οπότε ήθελα σίγουρα ένα νέο. Πάμε λοιπόν αγοράζουμε ένα  (F&U), με την ελπίδα ότι θα κουτσο-παίζει πιο καλά από το προηγούμενο τα διάφορα format  των αγαπημένων μου σειρών. Φτάνει ακόμα μια κουραστική Δευτέρα, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τις σειρές μας και ...... δεν παίζει ο ήχος, μετά σε κάποιο άλλο να μην παίζει το video και άλλα! Βασικά ένιωσα κάπως έτσι...
Ήταν φανερό ότι δεν μπορούσα άλλο να περιμένω από το Χ,Υ φτηνό συσκευή να μου καλύπτει τις 'τηλεοπτικές' ανάγκες,  πιο πολύ βλέπουμε  τηλεοπτικές σειρές παρά ελληνικά κανάλια, έπρεπε το σαλόνι να γίνει λίγο πιο έξυπνο, με σχετικά λίγα χρήματα.
Το ίδιο βράδυ έκανα ένα μικρό γκάλοπ στον κύκλο των 'φίλων' σε facebook και twitter, μετά από 10-20 λεπτά είχα την απάντηση. Οι πιο πολλοί έδειξαν το Western Digital TV Live το οποίο και αγόρασα την αμέσως επόμενη μέρα.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα medial player, το οποίο δεν έχει δικό του εσωτερικό storage (παρά μόνο για το λειτουργικό που τρέχει), το οποίο σου παρέχει ένα media center περιβάλλον με αρκετές υπηρεσίες και την δυνατότητα μέσα από τις 2 USB θύρες αλλά και το wifi(+ethernet) connectivity να βλέπεις τα video της αρεσκείας σου από το 'σπιτικό σου δίκτυο' ή δικούς σου δίσκους.  Σε γενικές γραμμές είμαι παραπάνω από ευχαριστημένος και νομίζω ότι είναι μια αρκετά τίμια και φτηνή λύση για όσους δεν έχουν πρόσφατα αγοράσει τηλεόραση και είναι με συσκευές 5ετιας, παράλληλα θέλουν προσθέσουν εύκολα στο σαλόνι τους ένα medial player με δυνατότητα σύνδεσης στο internet και συνεργασία με πολλές  online υπηρεσίες.

Οι hardcore geek φίλοι του blog θα κράξουν και με το δίκιο τους ότι θα μπορούσα με λύσεις όπως το (raspberry-pi) ή κάποιο παλιό pc να είχα καταφέρει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα, εν μέρη έχουν δίκιο παρόλα αυτά δεν είχα τον χρόνο ούτε και τη διάθεση να ασχοληθώ για να στήνω media center software ειδικά αυτή την εποχή.  Επίσης δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα του full blown μηχανήματος (media center pc  που ήταν της μόδας πριν χρόνια) αλλά και το να βλέπω το σήμα των Windows..στην τηλεόραση, με πιάνει μια αναγούλα.

Τι μου αρέσει στο Western Digital Live
 • Παίζει τα πάντα, δεν εχω ακόμα πέσει σε συνδυασμό encoding ήχου ή εικόνας που να αρνήθηκε να αναπαράξει.
 • Έχει μια χαρά υποστήριξη για υπότιτλους και φυσικά ελληνικούς.
 • Έχει αρκετά εύκολο set-άρισμα και υποστήριξη Wifi, οπότε μου έλυσε και το πρόβλημα ότι στη θέση που έχω την τηλεόραση ενώ έχω ένα κάρο 'μπριζάκια' δεν περνάει  δίκτυο στο σπίτι (ανάθεμα)!.
 • Built in συνεργασία με πολλές internet-ικες υπηρεσίες, spotify, youtube, facebook και πολλά άλλα!
  • Youtube ειδικά, έχω καταχαρεί. Η συσκευή συνεργάζεται με το κινητό (pairing) οπότε μπορώ με το κινητό να ψάχνω στο youtube τι documentary θέλω να δώ και αμέσως να το πασάρω στo digital tv και να το παίξει, με μία κίνηση! Πραγματικά πολύ πολύ βολικό. Τα τελευταία χρόνια πιάνω τον εαυτό μου όλο και πιο συχνά να βλέπω διάφορα documentary που έχουν ανεβάσει χρήστες στο youtube, και να μπορώ να απολαμβάνω και στην τηλεόραση πανεύκολα είναι ευλογία!
 •  Υπάρχει ένα καλό support σε αναβαθμίσεις σε firmware, τουλάχιστον για την ώρα βλέπω ότι η συσκευή είναι hot και θέλω να ελπίζω να βελτιωθεί.
 • Μπορείς να έχεις εύκολη πρόσβαση και σε άλλα media  της προσωπικής σου συλλογής πχ μουσική και εικόνες που είναι σε κάποια shared folder στο NAS/ ή στο μηχάνημα σου. Με ένα κλικ τα φέρνεις στην τηλεόραση σου.
 • Αρκετά καλή ποιότητα εικόνας και ήχου. 
 • Υπάρχει σχετικό iPhone App για remote control της συσκευής (thanks pano για το tip)
Τι δεν μου αρέσει
 • Το μόνο αρνητικό είναι ότι το menu/λειτουργικό δεν είναι αρκετά γρήγορο (lag-άρει)
 • Ένα ακόμα τηλεκοντρόλ εμφανίζεται στο τραπεζάκι σου, ένα για την τηλεόραση, ένα του αποκωδικοποιητή, και ένα του tv live. Προφανέστατα γι' αυτό δεν φταίει το tv live αλλά το γεγονός ότι έχω πιο παλιά τηλεόραση.

Αν λοιπόν έχεις σχετικά παλιά τηλεόραση και θες με σχετικά λίγα λεφτά να την κάνεις πιο έξυπνη, να φέρεις δεδομένα από το προσωπικό σου network στην τηλεόραση με ένα κλικ, να μπορείς να χαζεύεις youtube και άλλες υπηρεσίες από το σαλόνι - χωρίς να αγοράζεις πιο ακριβές συσκευές πχ apple tv ή να φτιάχνεις το παλιό σου pc σαν media center και να το βάζεις στο σαλόνι, to digital tv  είναι για σένα.  Εγώ τουλάχιστον σταμάτησα τα πήγαινε έλα από το γραφείο που έχω το mac στο σαλόνι, κοπιάρω μέσω wifi τα επεισόδια, και με ένα κλικ όταν βαριέμαι μπαίνω στο youtube, και διαλέγω από κινητό ένα documentary της αρεσκείας μου.

Καλές προβολές!

4 comments:

 1. Εδώ και 4-5 χρόνια η σειρά hdtv της western digital έχει φέρει μια αθόρυβη επανάσταση στις συσκευές αναπαραγωγής media στο σαλόνι, με την προσιτή τιμή και το εύρος των εφαρμογών και των υποστηριζόμενων αρχείων. Νομίζω συναγωνίζεται τις συσκευές της apple σε διείσδυση και disruption (με θύμα τις συσκευες bluray) χωρίς καμία τυμπανοκρουσία. Επιτυχημένο προιόν, αν και ορισμένες συσκευες της σειράς τα είχαν τα μικρά bugs τους, τα οποία διορθώνονταν σχεδόν πάντα με συχνές αναβαθμίσεις firmware.

  ReplyDelete
 2. ego pantos poulao to pi kai leo na paro kati pio aplo.

  ReplyDelete
 3. H λύση που επέλεξα εγώ είναι plex media server που τρέχει σε OSX, Linux ή windows και apple tv στην τηλεόραση. Στο apple tv με μια μικρή "χακιά" (χωρίς jailbreak) μπορείς να τρέξεις plex client. To κακό είναι που θέλει λίγο παίδεμα στην αρχή για να την στήσεις την φάση και δεν είναι και πολύ αξιόπιστη, καθώς η apple μπορεί να "διορθώσει" το apple tv και να σταματήσει να παίζει ο client. Όπως έγινε πρόσφατα. Αλλά όταν παίζει είναι τέλειο. :)

  ReplyDelete
 4. Μπραβο για την αγορα Παρη! Σιγουρα θα το χαρεις γιατι ειναι πολυ ευκολο στην χρηση και οπως ειπες παιζει τα παντα...αυτο με το lag το αντιμετωπιζω μια στο τοσο και θελει επανεκινηση απο ρευμα, δεν ξερω αλλα μπορει να σκαλωσει ασχημα καμια φορα(σπανια). Ευχαριστω και εγω τον φιλο σου Πανο για το app που εδωσε γιατι υπαρχει και στο play(android)....

  καλες ταινιες λοιπον ;-)

  ReplyDelete