Sunday, December 29, 2013

Δωρεά υπολογιστών σε σχολεία, μια ιδέα - μπορείς να βοηθήσεις; (www.edufriends.gr) #edufriends

www.edufriends.gr
www.edufriends.gr

Λοιπόν, περιτριγυρίζομαι από ανθρώπους που δουλεύουν σε όλες τις βαθμίδες του ελληνικού συστήματος εκπαίδευσης. Πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια κτλ. Αυτές τις μέρες που είχα τον χρόνο και την ευκαιρία να δω και να μιλήσω με αρκετούς φίλους, έτυχε να τεθεί η ίδια συζήτηση πολλές φορές. Άκουσα για τις δυσκολίες στον εξοπλισμό αλλά και την συντήρηση των ελληνικών σχολείων δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια.

 Άκουσα για τους δασκάλους/καθηγητές οι οποίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν την ανικανότητα του ελληνικού συστήματος παιδείας και βάζουν μέχρι λεφτά από την τσέπη τους για να μπορέσουν να στήσουν ένα μικρό εργαστήριο για τα παιδιά, άκουσα και για δασκάλους/καθηγητές που δεν δίνουν την παραμικρή σημασία μερικοί μάλιστα εκμεταλλεύονται το μπάχαλο. 

Άκουσα για χρήματα από τους δήμους τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στα σχολεία, για απλήρωτες καθαρίστριες, για καθηγητές και διευθυντές που βάφουν τα κτήρια με δική τους δουλειά. Λυπηρές ιστορίες που αποκαλύπτουν το μεγαλείο της προχειρότητας της χώρας μας αλλά και την έλλειψη ευαισθησίας από τους τωρινούς γονείς για την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν τα παιδιά τους.  Πλούσιος δεν είμαι, ουτε έχω κάποια εταιρία έτσι ώστε να συνεισφέρω με δωρεές (όπως αρκετές εταιρίες και επιφανείς επιχειρηματίες κάνουν, για να μην τους βάζουμε όλους σε ένα καζάνι) έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα συντήρησης των σχολείων, το πετρέλαιο, το γεγονός ότι δεν έχουν εργαστήρια με υπολογιστές ή άλλο σχετικό υλικό. 

Ακούγοντας όμως τον καλύτερο μου φίλο να μου περιγράφει πως πηγαίνει από χωριό σε χωριό στην επαρχεία όπου 'υπηρετεί' και προσπαθεί μισή ώρα πριν το μάθημα να στήνει και να ξεστήνει 'πρόχειρα' εργαστήρια με καλώδια, μέσα σε κακές αίθουσες και με υλικό δεκαετίας, έτσι ώστε να δώσει μια ευκαιρία στους μικρούς μαθητές να μπουν στο internet και να κάνουν εισαγωγή στην πληροφορική, προβληματίστηκα ότι για ένα κομμάτι του προβλήματος η κοινωνία (πόσο μάλλον η μεγάλη οικογένεια των απανταχού geek/nurd) θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά εύκολα.  Ακούγοντας ερωτήσεις όπως 'έχουμε 500-600 euro πόσα μηχανήματα μπορούμε να αγοράσουμε για το μικρό μας εργαστήριο στο δημοτικό;', και κάποιοι αετο-μάτηδες να απαντούν ένα και αγόρασε από εμένα, προβληματίστηκα αντίστοιχα.

Ως άνθρωπος της πληροφορικής σκέφτηκα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, αυτές τις δύσκολες μέρες/ καιρούς να στηρίξουμε το έργο αυτών των εκπαιδευτικών που προσπαθούν για την εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία.

Πόσα μηχανήματα δεν έχουν περάσει από τα χέρια (και αποθήκες) πολλών από εμάς. Προσωπικά αρκετά, μερικές φορές κομμάτια ξέμεναν στην αποθήκη και τα ανακάλυπτες μετά από χρόνια. Πάντα πίστευα ότι οι υπολογιστές δεν πρέπει να μένουν στις αποθήκες, με την κατάλληλη συντήρηση και φυσικά τις αντίστοιχους συμβιβασμούς για τις επιδόσεις τους μπορούσαν να εξυπηρετήσουν κάποιον φίλο, συγγενή εκεί έξω. Δεν είναι οι λίγες οι φορές που έδωσα κάποιο spare  μηχάνημα μου. Γιατί να μην το κάνουμε και για το σχολείο της περιοχής μας. Έχεις ένα παλιό pc, αφιέρωσε μισή ώρα να δεις ότι δουλεύει, εγκατέστησε ίσως μια φρέσκια έκδοση Linux (οι καθηγητές που ξέρουν, θα το χρησιμοποιήσουν άμεσα) και δώρησε το. Μπορεί να μην έχεις ακόμα παιδιά αλλά ίσως αύριο τα δικά σου βρεθούν στην ίδια τάξη. 

Η ιδέα

Εδώ θέλω comment και παρατηρήσεις, μιας και μπορεί να υπάρχει ήδη τέτοιος μηχανισμός. Αν είσαι ήδη εκπαιδευτικός το comment σου είναι 2 φορές πιο σημαντικό. Ξέρω ότι μικροί σύλλογοι εκπαιδευτικών αλλά και σύλλογοι γονέων εκεί έξω κάνουν σε μικρή κλίμακα παρόμιες κινήσεις, η ιδέα είναι να γίνει κάτι που να προβληματίσει η να βοηθήσει ακόμα και αυτούς που δεν το έχουν σκεφτεί. 

Φαντάστηκα ένα απλό site, το οποίο θα μπορούσε το κάθε σχολείο να βάλει ένα post ή κάποια στοιχεία, και να περιγράφει σύντομα τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό πληροφορικής. Πχ είμαστε το Χ γυμνάσιο Χαϊδαρίου, έχουμε ένα μικρό εργαστήριο με υπολογιστές, θα θέλαμε κάποια οθόνη ή ένα switch ή 100 μέτρα καλώδιο ή 1-2 παραπάνω υπολογιστές. Το κάθε σχολείο θα έβαζε τα τα επίσημα στοιχεία του και κάποιον υπεύθυνο επικοινωνίας.

Στην συνέχεια όλοι εμείς, με βάση έναν χάρτη ή την περιοχή που ζούμε, θα μπορούσαμε να ανατρέξουμε στα registered σχολεία της περιοχή μας, και όταν έχουμε κάποιο μηχάνημα το οποίο σαπίζει στην αποθήκη μας από καθαρά geek εγωισμό, να έρθουμε σε επαφή με τον εκάστοτε υπεύθυνο και να το δωρίσουμε. Καθαρίζεις τον υπολογιστή σου, εγκαθιστάς νόμιμα ένα σχετικό λειτουργικό το δωρίζεις και τελείωσες. 

Αντίστοιχα επιχειρήσεις κάθε μεγέθους θα μπορούσαν να βλέπουν αυτό το bulletin board και να αποφασίζουν αν θα κάνουν μια δωρεά, στο Χ σχολείο της περιοχής. Πάλι σε επικοινωνία με τον διευθυντή ή υπεύθυνο.

Ο σκοπό τους site / μηχανισμού είναι απλά ενώσει τα σχολεία και τους ανθρώπους μέσα σε αυτά που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναβαθμίσουν με ότι μέσα έχουν την ανεπαρκή υποδομή, και τον απλό πολίτη εσένα εμένα, που είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουμε σε μια αποθήκη μια οθόνη ή έναν παλιό υπολογιστή που θα μπορούσαμε να αποχωριστούμε.

Παρατηρήσεις, ιδέες, βοήθεια για το πως θα μπορούσε να γίνει . Πχ ακόμα και ένα blog όπου θα έφτιαχνα την  λίστα με τα σχολεία που έστελναν στοιχεία, και μπορούσε ο καθένας να δει, μπορώ να το ανεβάσω σήμερα κιόλας (το κόστος είναι αμελητέο) . Κάτι παρόμοιο κάνουμε και στο jhug όπου ανεβάζουμε στο site μας δωρεάν της αγγελίες για δουλειά. Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κάτι φοβερό. Απλά πριν κάνω έστω και αυτή την απλή και γρήγορη κίνηση θα ήθελα την άποψη σου και μπορώ να ξεκινήσω. Όσο για μένα έχω μια οθόνη TFT που θα μπορούσα να δωρίσω, μιας και είναι spare αυτή την εποχή, αύριο ίσως ένα παλιό laptop.

Update: Υπάρχει ήδη η ιδέα μέσα από το http://edufriends.gr/ cool, δεν ξέρω αν είναι τόσο δημοφιλές αλλά υπάρχει ήδη σαν υποδομή και είναι ευκαιρία να το κάνουμε γνωστό! 

Οπότε ελπίζω να βοήθησα λίγο στο awareness, και θα το χρησιμοποιήσω αντίστοιχα!

Αν είσαι σε κάποιο σχολείο, κάνε λογαριασμό και περιέγραψε τις ανάγκες σου!5 comments:

 1. Υπάρχει αυτόhttp://edufriends.gr/howto/..

  ReplyDelete
  Replies
  1. τέλεια υπάρχει τελικά ο μηχανισμός και αρκετα καλά φιαγμένος οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για ακόμα ένα, έκανα ηδη λογαριασμό! Πρέπει να μπουν και άλλα σχολεία!

   Delete
 2. ricardo.ch poulane palia pc 1 euro

  ReplyDelete
 3. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΣΑΣ! ΠΑΛΕΥΩ Μ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ , ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ , ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΑΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ 40 ΝΗΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ.

  ReplyDelete
 4. καλημερα σας πολυ καλη η ιδεα σας!εαν μπορεσετε να βοηθησετε και εμας!το 5 δημοτικο σχολειο ψαχνει για δωρεα υπολογιστες για τα παιδια μας!εαν μποριτε και εμας επικοινωνηστε στο 6980862330 σας ευχαριστωωω μια συντωμη επικοινωνια..σας παρακαλωω

  ReplyDelete