Saturday, August 10, 2013

αγαπάς την Ελλάδα απόδειξη..(ξανα γελάμε).

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την σταυροφορία κυβερνητικών υπαλλήλων, δημοσίων υπηρεσιών αλλά και των media, για να πατάξουν την φοροδιαφυγή σε μια αγαπημένη προς όλους ομάδα επαγγελματιών, τους ιδιοκτήτες καφέ, εστιατορίων και νυχτερινών club. 

Θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον αφελής, για να πιστέψεις έστω και την καλή πρόθεση για το ηθικό και νόμιμο, της όλης προσπάθειας. Δεν υπονοώ ότι δεν κάνουν έλεγχο ή είναι άδικοι, όχι νομίζω ότι τώρα κάτι ψιλο προσπαθούν να κάνουν. Αλλά κάθομαι και σκέφτομαι ή μάλλον θυμάμαι από τις απλές  δικές μου αναμνήσεις, τις δεκαετίες που έχουν περάσει και τον κάθε παράνομο επιχειρηματία που έχει όχι μόνο κλέψει, έχει ανοίξει έχει κλείσει και ξανά- ανοίξει 10 διαφορετικές επιχειρήσεις με αυτή την τακτική χρόνια τώρα.

Όλο αυτό το χαμένο πλούτο και τις υπεραξίες που έχω δώσει κι εγώ σαν πελάτης από το πιο 'σένιο' εστιατόριο που μπορεί να τα έσκασα σαν μαλάκας μέχρι και τον καφέ της γειτονιάς. Μετά θυμάμαι μια ας πούμε τοπική μου ανάμνηση από ελέγχους 10 ή 15 χρόνια πριν που ερχόταν οι τοπικοί έφορες και υπάλληλοι τους ΙΚΑ, και τους βάζανε τραπεζάκι στην καφετέρια, με ποτάκι και φυσικά δωράκι ένα μάτσο χιλιαρικάκια. Μετά θυμάμαι τους χρόνια τώρα φίλους και γνωστούς που δουλεύουν υπό καθεστώς μαύρης εργασίας. Όχι δεν κλαίω και τόσο γιατί ακόμα και στις καλές μέρες, τότε που είχαν όλοι και δεν είχαμε κρίση, το μαύρο μεροκαματάκι ήταν δέλεαρ για όλους. Τώρα πια εχουν μειωθεί οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας οπότε μέσα στα άλλα, αναδεικνύουμε και τα ψιλά (πχ μάυρη εργασία, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών).

Με παράδειγμα αυτή την συγκεκριμένη συντεχνία, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό κράτος και η κάθε ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την θέληση να θεσπίσει πραγματικά μέτρα εναντίον της φοροδιαφυγής. Ο εκάστοτε επιχειρηματίας λειτουργεί όπως και όλοι υπό το καθεστώς - τσιφλικά, κάνω ότι θέλω, κλέβω όσο θέλω. Ο εκάστοτε εργαζόμενος σε αυτές τις επιχειρήσεις ο οποίος είναι συνάμα και φορολογούμενος, βολεύεται με το μαύρο μεροκαματάκι, εξάλλου  σιγά μην πληρώνει την άδικη πια εφορία και τα άχρηστα σε μεγάλο βαθμό λεφτά κρατήσεων του χρεοκοπημένου ΙΚΑ.

Ένας άψογος φαύλος κύκλος οποίος καλύπτει τους πάντες, το κράτους, τους επιχειρηματίες το κεφάλαιο, αρκεί το κράτος να μπορεί να βρίσκει χρήματα για να ζήσει από αλλού. Κάπως έτσι ήταν δεκαετίες τώρα, δεν μίλαγε κανείς, φυσικά και όχι. 

Γι' αυτό πραγματικά γελάω λοιπόν με τις πρόσφατες κυβερνητικές σταυροφορίες, γελάω και με την μαγκιά του κάθε επιχειρηματία, γελάω επίσης και με τη αφέλεια του κάθε εργαζόμενου (τα πιο παλιά χρόνια γιατί τώρα εν μέσω κρίσης μπορείς να πεις ότι δεν έχει άλλη επιλογή και το δέχομαι).


Όταν πραγματικά το κράτος θελήσει να πατάξει την φοροδιαφυγή, και να κάνει έλεγχο στους πάντες ξυπνήστε με. Μέχρι τότε γελάμε με την γυφτιά του καθένα, λες και δεν ξέραμε ότι δεν κόβουν αποδείξεις, ή μας κοροϊδεύουν.

No comments:

Post a Comment