Wednesday, April 03, 2013

Αποχαιρετισμός στο google reader...hello theoldreader : )Όσοι διαβάζετε, υποθέτω ότι έχετε ήδη μάθει ότι η Google αποφάσισε να σταματήσει την υπηρεσία Google reader. Γράφτηκαν πολλά, κυρίως αρνητικά, ομολογώ ότι κι εμένα μου άφησε μια πικρή γεύση και μου δημιούργησε μεγάλη καχυποψία για την 'not evil' εταιρία. 

Δεν αργεί η στιγμή που θα δούμε και άλλες side εφαρμογές όπως το picassa ή ακόμα και το αγαπημένο μου blogger  ή το feedburner να γίνονται 'terminate'. Ειδικά για το blogger, σκέφτομαι από τώρα να κάνω κάποιες κινήσεις για να είμαι έτοιμος, αλλά αυτό είναι ένα άλλο post.

Είμαι φανατικός της ιδέας των blog, νομίζω φαίνεται και από τα χρόνια παρουσίας του δικού μου, ακόμα πιο φανατικός του RSS. Αυτός ο μοναδικός μηχανισμός οποίος λειτουργεί σαν ένα 'facade' για οπουδήποτε site το οποίο παράγει περιεχόμενο. Μου δίνει την δυνατότητα να καταναλώσω όσο πιο χρηστικά και εύκολα μπορώ, μέσα από μια υπηρεσία, content από διαφορετικές πηγές, χωρίς κλικ, χωρίς επισκέψεις, χωρίς σκρολάρισμα και φυσικά με την δυνατότητα να μην χάνω ούτε ένα νέο/post/καταχώρηση. Glory glory RSS!!!

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δηλαδή την πίστη στο RSS, το google reader είχε γίνει μια από τις βασικές και πιο σημαντικές online υπηρεσίες της καθημερινότητας μου. Αν έχεις blog και είμαι αναγνώστης σου τότε σίγουρα δεν έρχομαι αρκετά στην σελίδα σου, αλλά να ξέρεις σε διαβάζω από το feed σου. 

Μετά την ανακοίνωση, όπως και εκατομμύρια άλλοι χρήστες, ξεκίνησα την αναζήτηση  (μέσω google -τι ειρωνεία χαχα) για την διάδοχη κατάσταση. Τα κριτήρια μου ήταν 2, να μοιάζει αρκετά στο google reader (λιτό και χωρίς πολλά πολλά), να είναι online υπηρεσία. Κάπου στο twitter κάποιος έγραψε για το theoldreader.com ενώ ήδη ειχα ενεργοποιήσει τον λογαριασμό μου στο feedly.  Με το που 'μπήκα' στο theoldreader, με κέρδισε. Δεν με νοιάζει τόσο που είναι ακόμα σε beta και κάπως αργό, εξάλλου είναι ένα νέο project από 3 άτομα, τα οποία το ξεκίνησαν με σκοπό να προσφέρουν την ευχρηστία και τα χαρακτηριστικά του παλιού google reader, προτού η google ξεκινήσει να το αφήνει 'πίσω'.

H απόφαση πάρθηκε λοιπόν μιας και δεν θέλω να κουραστώ με το να δοκιμάζω διαφορετικά πράγματα για μια υπηρεσία που θέλω να παίζει από το επόμενο πρωί. Έκανα import τo opml μου, περίμενα κάποιες μέρες, και τα blog μου εμφανίστηκαν. Μερικές πρώτες εντυπώσεις.

Καλά
 • Look & feel σαν του google reader και τρόπος  λειτουργίας αντίστοιχα. It feels like home.
 • Ναι Sharing is back, θυμάσαι που μπορούσαμε να κάνουμε Share τα items του σε όλους τους άλλους χρήστες που μας έκαναν follow; Και μετά η google το έκοψε γιατί προφανέστατα ήθελε να σπρώξει το bloat- google +; Ε ..αυτό. Χαίρομαι γιατί μας βγάζει από τον κόπο να κάνουμε αλχημείες για να έχουμε μια εικόνα για το τι διαλέγουν ή διαβάζουν άνρωποι με κοινά ενδιαφέροντα στο internet. 
 • Έχει ένα πολύ ωραίο feature που δουλεύει σχεδόν καλά - το dead feed. Σου βρίσκει feed τα οποία είτε έχουν πολύ καιρό να ανανεωθούν είτε δεν υπάρχουν πια. Πράγματι 8 στα 10 που μου πρότεινε ήταν σωστά, παρόλα αυτά 2 ήταν απλά inactive αλλά valid. Γενικά ρίχνε μια δεύτερη ματιά, σίγουρα όμως χρήσιμο για να ξεκινήσεις ένα ξεκαθάρισμα. 
 Άσχημα
 • Είναι νέο project, οπότε έχει θέματα performance .
 • Θέλει  κάποιο χρόνο για την ώρα να κάνεις import τα feed σου από opml, (εκτός αν θες να τα βάλεις μόνος σου)
 • Αν και η ξαφνική αύξηση των χρηστών, το γονατίζει για την ώρα μιας και δεν ήταν έτοιμο για τόσο μεγάλη εισροή, είναι μεγάλο το στοίχημα του user base. Όσοι πιο πολλοί το χρησιμοποιήσουν τοσό πιο μεγάλο το νόημα για χρήσεις όπως το 'Share'. Όσοι λιγότεροι τόσο μικρότερο το added value
 • Θα ήθελα μια σχετική υπηρεσία όπως το Add To Google Reader, ή σχετικό κουμπί.
 • Έλλειψη API και να κάνεις export τα feed σου (αν και πιστεύω θα έρθουν και τα 2).
Αυτά, μπορείτε να βρείτε και να με κάνετε follow εδώ! Θα χαρώ να διαβάζω τα Share σας!

5 comments:

 1. Κι εγώ στον Old Reader έχω καταλήξει...

  ReplyDelete
 2. O Old Reader δεν είναι νέα εφαρμογή. Φτιάχτηκε όταν η Google κατήργησε το sharing από το Google Reader και ο βασικός του λόγος ύπαρξης ήταν ακριβώς αυτό: να φέρει πίσω το sharing.

  Δεν το είχα χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα γιατί, εν' όψη της κατάργησης του Google Reader, είχα σκοπό να στραφώ αποκλειστικά στο Fever (που έχω έτσι κι αλλιώς αγοράσει και στήσει εδώ και καιρό) για τα RSS μου.

  Βλέποντας όμως το Old Reader να έχει συγκεντρώσει ήδη αρκετούς από όσους παρακολουθούσα μέσω του Sharing στο Reader, είμαι σε δίλλημα.

  Άντε να δούμε...

  ReplyDelete
 3. Thanks a lot Πάρη... κι έψαχνα νέο reader μια και η Google μαμεί και δέρνει όποτε θέλει :)

  ReplyDelete
 4. Το feedly δίνει κάτι διαφορετικό, αλλά αυτή η προσέγγιση περιοδικού προσωπικά δεν με βολεύει. Ψηφίζω κι εγΩ old reader αλλά περιμένω και mobile app.

  ReplyDelete
 5. Το Feedburner με την εξαφάνιση του Google Reader είναι μάλλον το επόμενο στη λίστα, άρα κάτι πρέπει να γίνει μ΄ αυτό. Με μια (κλασσικά πάντα) αναζήτηση στο Google, βρήκα ένα μεγάλο αριθμό εναλλακτικών λύσεων. (μια λίστα στο goo.gl/MPTGS)

  Το Blogger δεν νομίζω να καταργηθεί αφού τα blogs αποφέρουν έσοδα (δίνοντας χώρο για διαφημίσεις) στη Google. (Βέβαια με την ίδια λογική ούτε το Reader έπρεπε να σταματήσει, αλλά να που έγινε.)

  Όπως και να ΄χει πάντως, το Old Reader είναι τρομερό και (έχω καιρό να χρησιμοποιήσω το Reader, άρα μπορεί να κάνω λάθος) φαίνεται πολύ πιο καθαρό. Επίσης δοκίμασα και τα Feedly και το Digg Reader, τα οποία πιστεύω είναι καλύτερα για smartphones/tablets/phablets, αλλά δεν κάνουν για PC. (Ή έγινα συντηρητικός και δεν μου αρέσει το καινούργιο design.)

  ReplyDelete