Sunday, December 16, 2012

Δίσκος SSD, η πιο συμφέρουσα και έξυπνη κίνηση ανάβαθμισης του υπολογιστή σου γι' αυτές τις γιορτές

Σίγουρα οι uber geek αναγνώστες του blog δεν θα περιμένουν από μένα, πόσο μάλλον τώρα να διαβάσουν περί αναβάθμισης των κλασικών μας δίσκων σε αυτούς της οικογένειας  SSD, στα μηχανήματα μας. 

Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα που έχω λίγο παραπάνω χρόνο, (φέτος θα έχω αρκετό η αλήθεια είναι) δίνω συμβουλές σε φίλους και γνωστούς, φτιάχνω μηχανήματα και άλλα πολλά. Ναι, λοιπόν ενώ εγώ ο ίδιος έχω σταματήσει  να ασχολούμαι με αστεία όπως τα format, το να σε κόβει η μέση με το να κατσαβιδώνεις στο πάτωμα το κάθε παλιο-pc, για φίλους και γνωστούς ακόμα το κάνω, μου αρέσει να βοηθάω έτσι και αλλιώς.

Η μεγάλη συμβουλή για την νέα χρόνια ή αυτές τις γιορτές είναι ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ στην αγορά SSD δίσκου. Απλά και κατανοητά. Πάνε σχεδόν 10 μήνες που έκανα την κίνηση να προσθέσω έναν SSD (OCZ Vertex 3) στο σχετικά παλιό MacBookPro (2009) και μπορώ να δηλώσω μετά από αρκετή χρήση (το μηχάνημα το έχω αποκλειστικά στο γραφείο) ότι ήταν τα πιο well spent λεφτά που έχω δώσει για αναβάθμιση. Κάθε euro που έδωσα το παίρνω πίσω κάθε πρωί όταν ανάβω τον υπολογιστή όταν  δουλεύω με πολλά προγράμματα όταν πραγματικά το μηχάνημα είναι σαν καινούργιο.

Θα παραθέσω μερικές προσωπικές συμβουλές για μια σχετική αγορά:
 • Έχει νόημα να αντικαταστήσεις τον συμβατικό σου δίσκο με κάποιον SSD αν το μηχάνημα σου έχει τουλάχιστον SATA 2 controller . Μηχανήματα από το 2009 και μετά θα είναι λογικά με αντίστοιχη τεχνολογία. Αν έχεις mac μπορείς να δείς το System Information αν έχεις PC μπορείς να δεις τα System properties.
 • Το κόστος πραγματικά είναι μικρό, αν σκεφτείς ότι ένα πολυ καλός SATA3 SSD στα 120 GB (όπως ο Vertex3 που είχα αγοράσει για την διπλάσια τιμή πριν 10 μηνες) πάει σχεδόν 100 euro μπορείς να καταλάβεις ότι δεν θα ξεπαραδιαστείς , ειδικά όταν δεις πόσο αξίζουν σε performance αυτά τα 100 euro!
 • Είμαι γενικά της άποψης ότι άν εχεις παλιό και πιο αργό controller στο μηχάνημα σου, μην διστάσεις να πάρεις έναν δίσκο που υποστηρίζει πιο γρήγορο interface. π.χ το laptop μου είναι SATA2 αλλά αγόρασα έναν SATA3 δίσκο. Ο λόγος ήταν ότι ήθελα να πάρω ένα μοντέλο πιο καινούργιο σε θέμα κατασκευής, ωριμότητας του firmware που είναι αρκετά σημαντικό ακόμα και γενικότερα ωριμότητας προιόντος. Ζούμε στα πρώτα χρόνια του μεγάλου αdoption των SSD στα μηχανήματα μας και σε γενικές  γραμμές κάθε νέο μοντέλο έρχεται να προσθέσει σε αξιοπιστία και ταχύτητα - ακόμα και αν είναι μοντέλο από την ίδια εταιρία.
 • Σε ότι έχει να κάνει με τις μάρκες, οι αρκετά geek μπορεί να ξεκινήσουν τεράστιες συζητήσεις για το αν το Α μοντέλο από την Χ εταιρία βγάζει μερικά άλογα παραπάνω σε μια υποτιθέμενη κατάσταση με μεταφορά δεδομένων. Η αλήθεια είναι ότι τον σχετικά λιγότερο απαιτητικό κόσμο αλλά και πολλούς επαγγελματίες δεν θα πρέπει να τους απασχολεί τόσο. Δεν λέω, όσο πιο πολλά ξέρεις τόσο καλύτερη η επιλογή, αλλά είναι οι διαφορές σχετικά μικρές. Δεν είμαι ειδικός ούτε τα παίρνω από κάποια εταιρία, το δικό μου research δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε μάρκες όπως OCZ, Intel, Samsung  χωρις αυτό να σημαίνει ότι όσες δεν έγραψα είναι για τα μπάζα :) (για να προλάβω flame war).
 • Το DVD σε γενικές γραμμές έχει πεθάνει. Εδώ και 10 μήνες το laptop μου δεν έχει DVD αντίθετα επέλεξα στην θέση του συμβατικού δίσκου να βάλω τον SSD και στην θέση του DVD player να βάλω τον συμβατικό δίσκο με μια ειδική θήκη (δες Optibay πχ). Άρα απολαμβάνω τα καλά και των 2 κόσμων. Τρέχω γρήγορα το λειτουργικό και τα hot προγράμματά μου από τον SSD και έχω και τα πιο πολλά giga του συμβατικού δίσκου στην άλλη μεριά για backuop και storage. Μάλιστα έχω αποφασίσει να κάνω ακριβώς το ίδιο στο νεότερο μου mac (imac2011) στο σπίτι, και να βγάλω και από εδώ το DVD. Εδώ και χρόνια έχω ένα εξωτερικό (άσε που δεν κοστίζει και τίποτα) μια στο τόσο που θέλω να γράψω κάτι...δηλαδή κανένα cd για το αμάξι :P.
 Καλές αναβαθμίσεις, το ξαναγράφω για τα λεφτά που θα δώσετε τα αποτελέσματα ειναι πολυ πιο καλά και εμφανή απο το να βάλετε έναν λιγο γρήγορο επεξεργαστή (αλήθεια).


7 comments:

 1. Agree. Το ίδιο έκανα και εγώ στο Macbook 2008 που έχω. Απλά πήρα έναν μικρό (60GB) και δεν μου πολυφτάνει.

  Επίσης: Αντί για optibay, πήρα από αυτόν μαζί με εξωτερική θήκη για το dvd (που δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσω ακόμα).

  http://stores.ebay.com/2008greatwall

  ReplyDelete
 2. Αυτή ήταν η επιθυμία μου για το MacBook Air του 2008 που έχω αλλά δεν έχω βρει τρόπο να το κάνω. Συμβουλές δεκτές.

  ReplyDelete
 3. Νίκο, χωρίς διάθεση διαφήμισης το ξέρεις γενικά ότι είμαι...αδιάφορος - έκανα την δική μου αναβάθμιση με τα παιδιά της Systemgraph, μέσα σε 2 ώρες. Το άφησα το πρωί, πριν το φαγητό είχα πάρει πίσω και ήμουν στο γραφείο. :)

  ReplyDelete
 4. Δεν έχω προσωπική άποψη αλλά σύμφωνα με τον "SSD super-fan" Jeff Atwood "Solid state hard drives fail. A lot.".

  Αυτός δεν πτοείται, απλά δέχεται το συγκεκριμένο trade-off: "Solid state hard drives are so freaking amazing performance wise, and the experience you will have with them is so transformative, that I don't even care if they fail every 12 months on average!"

  http://www.codinghorror.com/blog/2011/05/the-hot-crazy-solid-state-drive-scale.html

  Οπότε χωρίς σοβαρό back-up μηχανισμό, οι SSD μπορεί να αποδειχτούν «χαρακίρι».

  ReplyDelete
  Replies
  1. Χωρίς να λέω ότι δεν παίζει το συγκεκριμένο σενάριο, τα τελευταια 2 χρόνια, η τεχνολογία των SSD εχει ωριμάσει αρκετά και σε θέμα κατασκευής αλλά πιο σημαντικό σε controller/ firmware. Νομίζω σιγά σιγά φτάνουν τα επίπεδα failure των συμβατικών σε ότι έχει να κάνει τα failure rate. Άρα not much to worry about. Όπως και να έχει ΠΡΑΓΜΑΤΙ backup πρέπει να έχουμε όλοι - ανεξάρτητα από συμβατικό ή SSD δίσκο! Αυτό είναι κάτι που αρκετοί χρήστες ξεχνάνε γενικά!

   Delete
 5. Πάρη, τί συμβαίνει με την μεταφορά των όσων έχεις στον παλιό δίσκο;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Στην δική μου περίπτωση Ναταλία τα πράγματα ήταν απλά. Ο SSD ήρθε καθαρός και έστησα εκεί το Λειτουργικό. Ο συμβατικός δίσκος που πήγε στο bay του DVD έμεινε ανέπαφος όπως ήταν στημένος. Φαντάσου ακόμα έχω κρατήσει το layout με το λειτουργικό πάνω. Άρα όλα μου τ data τα είχα εκεί και μπόρεσα να επιλέξω τι θέλω να φέρω στον SSD. Κράτησα και double backups.Simple as that.

   Delete