Saturday, September 29, 2012

Μα φυσικά ηλίθιε..όταν σταματήσεις....


Η δημοσίευση και εφαρμογή σε λίγο καιρό, ενός ακόμα πακέτου οικονομικών μέτρων και περικοπών στην χώρα μας, ξεσήκωσε ακόμα μια φορά τον κόσμο. Πολλά έχουν λεχθεί, πάρα πολλά έχουν γραφθεί και θα συνεχίσουν αντίστοιχα. Σε κάθε πακέτο μέτρων, σιγά σιγά κάθε μια διαφορετική συντεχνία, ομάδα ή μικρό φέουδο του ελληνικού οικονομικού ψηφιδωτού, έρχεται να να προστεθεί σαν θύμα, σαν άδικο-σφαγμένη κάστα που θα θυσιαστεί άδικα.

Παραδείγματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί (μισθωτοί) υπάλληλοι, μετά συγκεκριμένες κάστες 'κλειστών' επαγγελμάτων, μετά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πάει λέγοντας.  Θα έχουμε και άλλα 'θύματα στα επόμενα χρόνια που θα έρθουν'.

Είμαι σίγουρος, ότι μέχρι τώρα που διαβάζεις έχεις ήδη σκεφτεί ότι θα υποστηρίξω την άποψη ότι όλα είναι δίκαια και όλα έπρεπε να γίνουν. Όχι θα σε εντυπωσιάσω, όχι δεν είναι λογικά σχεδόν τα μισά ή παραπάνω από τα μέτρα. Όχι δεν είναι λογική η φορολόγηση 35%  και 45% . Όχι δεν είναι λογικό να απολύεις απλά (αν και πρέπει να το κάνεις) χωρίς να έχεις πρώτα τους μηχανισμούς να ξεσκαρτάρεις το καλό με το κακό υλικό. Όχι λοιπόν αναγνώστη πολλά δεν είναι λογικά, και σίγουρα ένα από τα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό είναι η αγανάκτηση και η αντίδραση.

Αλλά εκεί είναι που λίγο χάνω την αίσθηση με την πραγματικότητα ή μάλλον την πραγματικότητα που φαίνεται να μοιράζεται μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Το βλεπω στο πως γράφει ο καθένας, το πόσο δυναμικά αναθεματίζει τα παράλογα μέτρα, τις αναλύσεις περί αναλύσεων γιατί η Χ συγκεκριμένη κάστα είναι ο νέος Ιησούς που ξανασταυρώνεται. Πίσω από τις λέξεις, είναι φανερό ότι κρύβουμε όλοι μας, μια και μόνο ευχή,  δεν θέλω να αλλάξω τίποτα, δεν βρίσκω τίποτα παράλογο στο παρελθόν παρα μόνο το παρόν είναι ζοφερό και άδικο.

Ε λοιπόν βαρέθηκα αυτή την άποψη και έχω αρχίσει να βαριέμαι και να εκνευρίζομαι με όσους είτε απλά ή ευγενικά είτε δυναμικά την προωθούν. 

Τι νομίζουμε λοιπόν, οι άνθρωποι που νομοθετούν στην χώρα μας είναι διαφορετικοί από εμάς. Όχι είμαστε εμείς οι ίδιοι. Εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις μεγάλο ποσοστό αυτών τους στέλνουμε στην εξουσία κάθε λίγο και λιγάκι. Ναι..ηλίθιε εγώ κι εσύ. Εγώ κι εσύ στέλνουμε στην εξουσία τον Άκη, τους 31 της λίστας, τους νομοθέτες της κάθε φορο-αρπαγής, τους ανθρώπους που τώρα θες να καούν ζωντανοί γιατι στα παίρνουν όλα.  Η μόνο διαφορά μας είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που πέρασαν από την θέση εξουσίας και εμάς των ιδίων είναι ότι αυτοί θεωρούσαν όλους τους άλλους (δηλαδή εμάς) λίγο παραπάνω ηλίθιους και πίστευαν πάντα ότι μπορούν να το κάνουν- να μας κοροιδεύουν.

Θεωρείς ότι η φορολόγια σου είναι παράλογη; Θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά πάω στοίχημα ότι θα σκεφτόσουν το ίδιο πράγμα αν στο ζήτηγαν να κάνεις κι εσύ το ίδιο. Πως το ξέρω;

Το ξέρω, γιατί εγώ κι εσυ και όλοι μας, έχουμε ευθύνη και ακόμα και τώρα δεν έχει κανείς το θάρρος να το παραδεχτεί. Χάλια δημόσιος τομέας..ρώτα έναν από τους πολλούς άδικα προσληφθέντες της 30ετιες δημοσίους να σου πουν, ότι φταίνε οι πολιτικοί, άσχετα αν εχει 15 χρόνια να σε εξυπηρετήσει. Έμποροι, ελ. επαγγελματίες ή λοιποί μισθωτοί, ναι όλοι, ποιος έχει το θάρρος να παραδεχτεί ότι για χρόνια φοροδιαφεύγει; κανένας, αλλά τώρα φταίνε οι πολιτικοί, φταίει το άδικο σύστημα το οποίο τους κλέβει και αυτοί οι καημένοι, όλοι μας  δηλαδή, επειδή είμαστε και ψευτο-επαναστάτες - δικαιολογούμε την κάθε παράνομη πράξη. 

Γιατί είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα πάμε να βρίσουμε τον κρατικό μηχανισμό που δεν δουλεύει, που είναι μεγάλος αλλά την ίδια μέρα θα προσευχηθούμε η γυναίκα μας ή η αδερφή μας να πάρει αυτή την θεσούλα στην Βουλή, σε κάποιο σώμα ασφαλείας να κάθεται σε γραφείο. Γιατί είμαστε εμείς που θα γελάσουμε με τον φίλο μας για την μεγάλη δουλειά που έκανε και δεν θα του πούμε τίποτα γιατί τα έκανε όλα παράνομα, γιατί κλέβει το κράτος, κλέβει εμάς. Γιατί είναι φίλος μας...είμαι μάγκας, είναι δικό μας παιδί ρε γαμώτο.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την παράλογη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο μόνος τρόπος για να σωθούμε είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αποκτήσουμε ευθιξία, να αλλάξουμε νοοτροπία.

Όταν σταματήσεις να πετάς τα σκουπίδια από το αυτοκίνητο σου, όταν σταματήσεις να κάνεις το παιδί σου κακομαθημένο και να σε βλέπει να κάνει το ίδιο, όταν σταματήσεις να παρκάρεις στην γωνία του πεζοδρομίου που μπορεί να περάσει ένας ανάπηρος, όταν σταματήσεις να καταστρέφεις την τουαλέτα του σχολείου και το κάθε δημόσιο κτήριο, όταν σταματήσεις να καις την γή του δίπλα για να την εκμεταλλευτείς, όταν σταματήσεις να λες ψέματα, όταν σταματήσεις να χρησιμοποιείς το αμάξι σου για να πας στο περίπτερο, όταν σταματήσεις να μπερδεύεις το ένδοξο(θεωρητικό σου παρελθόν) με την πραγματική σημερινή σου κατάντια, όταν σταματήσεις να είσαι παρτάκιας, όταν καταλάβεις τι σημαίνει συλλογικό καλό, όταν σταματήσεις να μεγαλώνεις το παιδί σου με την ιδέα - να μπει στο δημόσιο για να έχει σίγουρα λεφτάκια, μια ζωούλα μια ρουτινούλα, όταν σταματήσεις να ψηφίζεις με βάση το συμφέρον σου πολιτικούς και όχι το κοινό καλό, όταν σταματήσεις να μεταφέρεις το βάρος των λάθος επιλογών σου σε κάποιον τρίτο- φταίνε οι αλήτες πολιτικοί-φταίνε οι άλλοι όχι εγώ - γιατί εγώ είμαι μια μικρή αδύναμη μονάδα, όταν σταματήσεις να ζεις με τα λεφτά του μπαμπά και να το παίζεις επαναστάτης, όταν σταματήσεις να περιμένεις οι άλλοι να αλλάξουν για σένα, όταν σταματήσεις να θεωρείς ότι στην ζωή όλα είναι εύκολα και η ζωή σου είναι κάπου γραμμένο ότι θα περνάει χωρίς προσπάθεια, όταν θα σταματήσεις να μαλακίζεσαι στο πανεπιστήμιο με κόμματα και οργανώσεις και απλά να διαβάσεις, όταν σταματήσεις....όταν σταματήσεις.

Μέχρι τότε, εγώ κι εσύ και όλοι μας, κάθε φορά που θα μας πηδάει κάποιος με ένα νέο παράλογο μέτρο,ας κοιτάμε στον καθρέφτη το πρόσωπο μας και θα βρίσκουμε τον ένοχο. Και όχι ηλίθιε δεν φταίει για όλα ο καπιταλισμός, ούτε το κεφαλάιο, για την γυφτιά και την έλλειψη επιπέδου στην καθημερινότητα σου δεν φταίνε αυτά, φταις εσύ..εγώ..όλοι μας. Ξεκίνα από τα απλά αν μπορείς...αλλά ναι ξέρω..μπορώ να δω τα σχόλια από κάτω. Δικαιολογίες.


4 comments:

 1. Μπράβο σου! Μετέφερες όλες ανεξαιρέτως τις σκέψεις που κάνω και γω (και δεν νιώθω μόνος)... που δεν πρέπει όμως να βαρεθουμε να λέμε γύρω μας!

  ReplyDelete
 2. Το θέμα είναι στις επόμενες εκλογές θα σταματήσουμε να ψηφίζουμε όλους αυτούς που ψηφίζαμε ως τώρα; Αν ειχαμε σταματησει να κανουμε όσα αναφέρεις θα το είχαμε κάνει κι αυτό.

  ReplyDelete
 3. Δε θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα.

  ReplyDelete
 4. Ακόμα ένα ανάθεμα στη νοοτροπία μας δεν διορθώνει τίποτα. Ίσως απλά σε κάνει να νοιώθεις καλύτερα, να βγάζεις από μέσα σου όλο αυτό το άδικο που σε πνίγει, αλλά δεν διορθώνει τίποτα.
  Προσωπικά έχω κάνει την αυτοκριτική μου εδώ και χρόνια (από την αρχή - από τότε που ενώ πλέον σαν επιχείρηση πατούσα στα πόδια μου, εκεί που έπρεπε να προσλαμβάνω και άλλο κόσμο, αρχισα να απολύω, όχι γιατί έπρεπε να διατηρήσω τα κέρδη στα ίδια επίπεδα, αλλά γιατί πλέον έπρεπε ή να ταίσω τους υπαλλήλους ή τα παιδιά μου). Από τη πρώτη στιγμή, δεν έκανα κατάχρηση κανενός επιδόματος, κανενός μέσου. Πάντα πλήρωνα τους φόρους και τις κλήσεις μου και τα πρόστιμά μου. Πάντα μάζευα τα σκουπίδια μέσα στο αυτοκίνητο και τα πετούσα όταν έφτανα σπίτι μου. Στα παιδιά μου ακόμα μαθαίνω πως τίποτα δεν τους χαρίζεται, πρέπει να παλαίψουν για αυτό. Πως κανένας δεν είναι υποδεέστερός τους γιατί είναι άλλο χρώμα ή μιλάνε άλλη γλώσσα, ή πιστεύουν σε άλλο Θεό.
  Τα τελευταία τρία χρόνια (από τότε που ξεκίησε αυτή η Κόλαση) ακούω όλους να λένε "Φταίμε όλοι μας!"
  Λυπάμαι φίλε μου Πάρη, αλλά ΕΓΩ δεν φταίω! Και άντε πες εγώ είμαι εγωιστής. Τα παιδιά μου σίγουρα δεν φταίνε, όπως και τα παιδιά σου ή τα παιδιά του γείτονα. Και όσο και να θες να πιστεύεις πως αυτά που τραβάμε (και θα τραβάμε για κάμποσα ακόμα χρόνια) είναι για καλό, να το πεις αυτό στα παιδιά σου όταν φτάσουν 20 χρονώ, ελλειπώς εκπαιδευμένοι και πιθανότατα άνεργοι οπαδοί είτε μίας φονταμεταλιστικής σέχτας ή μέλη μιας συμμορίας που βασίζει την ύπαρξη και στην ιδεολογία της στο μίσος και στο δόγμα "Είμαι καλύτερος από εσένα, γιατί το λέω εγώ"!
  Πλανάσαι οικτρά και συνεχίζεις να αποδέχεσαι το ρόλο του συνένοχου στο έγκλημα. Κατάφεραν και μας έκαναν συνυπαίτιους στο δικό τους έγκλημα με τη ίδια δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι θρησκείες για κάθε κακό που σου συμβαίνει - δεν είσαι σωστός Χριστιανός/Μουσουλμάνος/κλπ. και ο Θεός σε τιμωρεί!
  Στο μόνο που φταίμε ΟΛΟΙ μας είναι που δείξαμε εμπιστοσύνη που επαναπαυτήκαμε στις υποσχέσεις τους που δεν αντιδράσαμε όταν έπρεπε - όταν άρχισαν να μας ταΐζουν το κουτόχορτο της υποταγής και όταν το Άρτος και Θεάματα είχε πλέον οδηγήσει τους πρώτους μονομάχους να χύσουν το πρώτο αίμα στην αρένα!
  Αλλά μη νομίζεις πως και η δική σου στάση (το "καλά να πάθουμε") είναι αντίδραση. Passive - Aggresive personality disorder είναι!
  Η μόνη σίγουρη ευκαιρία να αλλάξει αυτή η χώρα είναι να φύγουν τα παιδιά μας μακρυά, να γίνουν σκεπτόμενοι άνθρωποι και προσπαθώντας όσο γίνεται να τους κρατήσουμε μία μικρή φλόγα Ελληνισμού στη καρδιά, να ευχόμαστε κάποια στιγμή να θέλουν να επιστρέψουν.

  Υ.Γ. Μία απορία έχω το τελευταίο καιρό, πως γίνεται εντός της Ελλάδας αυτή η νοοτροπία μας είναι υπεύθυνη για όλα μας τα κακά και όταν πάμε στο εξωτερικό (με την ίδια νοοτροπία) να διαπρέπουμε, να προοδεύουμε και προκόβουμε;! Μετάλλαξη λόγω διαφοράς ώρας παθαίνουμε;!

  ReplyDelete