Sunday, May 06, 2012

another time..

Λυπάμαι που το σχήμα το οποίο φανερά υποστήριξα (Δράση) φαίνεται ότι δεν τα κατάφερε να μπει στην Βουλή. Λυπάμαι πιο πολύ που κανένα σχετικό σχήμα 'φιλελεύθερων ιδεών' δεν θα τα καταφέρει και λυπάμαι ακόμα πιο πολύ πολύ που τα σχήματα της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά δεν κατάφεραν να πορευτούν μαζί. 

 Αν το δεις λίγο πιο γενικά, φαίνεται ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας πυρήνας 3% (ή λίγο παραπάνω) που είναι ιδεολογικά καθαροί από το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας. Ελπίζω στις επόμενες εκλογές (όταν και όποτε γίνουν) να υπάρξει μια και με συνοχή φιλελεύθερη πρόταση. Κακά τα ψέματα ο μέσος Έλληνας δεν γουστάρει φιλελεύθερες ιδέες ούτε οικονομία - είναι εθισμένος στο στρεβλό σύστημα της μεταπολίτευσης. Προσωπικά όπως και πάντα σαν ψηφοφόρος θα δίνω την ψήφο μου σε τέτοιες φωνές όπως το κάνω τόσα χρόνια. Μπορεί το 3% αυτό να μη μεγαλώσει ποτέ ή μπορεί και μεγαλώσει. 

Θα δούμε : )

6 comments:

 1. Κι εγώ φιλελεύθερους ψήφισα, πήρανε 115.000 λένε. Αν κάνανε συνεργασία με τη Δημιουργία Ξανά θα είχανε βγει στη Βουλή. Φαίνεται πως ο κόσμος έχει πάρει τον φιλελευθερισμό στραβά (χωρίς να ξέρει καν τι πρεσβεύει)... Ίσως την επόμενη φορά.

  ReplyDelete
 2. Εσύ ξέρεις τι είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Τον ζούμε δεν το έχεις καταλάβει?

  ReplyDelete
 3. μπα....ζεις τα side-effect του συστήματος που λέγεται ελληνικός καπιταλισμός εις βάρος του κοινού καλού και του κράτους το οποίο...μεγάλωσε και παγιώθηκε επί Ανδρέα.... Οταν λεφτά δανείζονταν ή απλά έκοβε για να δημιουργήσει αυτό που τώρα πέφτει όλοι ήταν χαρούμενοι! Δεν φταίει ο νεο φιλελευθερισμός ..εξάλλου ποτέ δεν ειχε την ευκαιρία του στην χώρα αυτή!

  ReplyDelete
 4. Εγώ δεχομαι αυτά που λες. Και επί μητσοτάκη 1990 (ίσως είσασταν μικροί και δεν θυμάστε) που οι νεοφιλελευθεροι μανος και ανδριανόπουλος ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη και πέρασαν νεοφιλελεύθερες πολιτικές πάλι αυξήθηκε το χρέος. Ποια χώρα είναι το πρότυπο μας δηλαδή? Σε ποια υπάρχει νεοφιλελεύθερο σύστημα και έχει πετύχει? Από ότι ξέρω τα σκανδιναβικά κράτη που τα έχει χτυπήσει λιγότερο η κρίση δεν τα λες νεοφιλελεύθερα. Μια χώρα που ο νεοφιλευθερισμός εφαρμόζεται και οι πολίτες ευημερούν? Αν και όπως λέει ο Βαρουφάκης σε άρθρα του στο protagon.gr στην ελλάδα οι λεγόμενοι νεοφιλευλευθεροι είναι γιαλαντζί νεοφιλευθεροι.

  ReplyDelete
 5. Προσωπικά οι απαντήσεις του Μάνου στις κριτηκές Βαρουφάκη με απογοήτευσαν πλήρως. Η ρητορική της Δράσης και της Δ.Ξ. θυμίζει λίγο από ΚΚΕ, «Θα σας φέρουμε εμείς τον δίκαιο φιλελευθερισμό».

  Το πρόβλημα πως όταν οι παίκτες είναι «μεγάλοι» το σύστημα δεν αυτορυθμίζεται γιατί δημιουργούν εκ των πραγμάτων, στρεβλώσεις. Η χρηματοπιστωτική κρίση είναι τρανταχτό παράδειγμα: Γιατί υπάρχουν ακόμη οι 3 οίκοι αξιολόγησεις και η Goldman Sachs μετά από τόσες αστοχίες και σκάνδαλα; Τους τιμώρησε η «αγορά»; Που βασίστηκαν όταν φούνταρε η Lehman; Στην αγορά; όχι.. στα χρήματα των φορολογουμένων...

  Αν διαβάσεις ανάμεσα στις λέξεις, ειδικότερα στις απαντήσεις που δίνει ο Μάνος στον βαρουφάκη, θα δεις πως θεωρεί καλύτερο να συνεχίσει να αφήνει τον Λάτση να διοικεί την πτωχευμένη Eurobank από το να την «κρατικοποιήσει». Αναρωτιέμαι τι θα γίνει αν κλείσει το περίπτερο της γωνίας, θα τρέξει να στηρίξει ο Μάνος ή εκέινο δεν επηρεάζει την οικονομία, οπότε ισχύουν άλλοι κανόνες; Μάλλον έτσι είναι :-)

  Το μοντέλο στο οποίο έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες δυστυχώς δεν υπάρχει, κι ο φιλελευθερισμός δεν πρεσβεύει την αξιοκρατία που έψαχνα.

  Ίσως όμως και να κάνω λάθος, αν βγουν ποτέ οι φιλελεύθεροι θα δο δούμε. Κάτι ακόμη, η Μπακογιάννη, είναι τρανταχτό παράδειγμα «φιλελεύθερου» - εγώ από τζάκι, εσύ λαουτζίκος|εγώ τρώει, εσύ δουλεύει - και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συνεργαστεί μαζί της ο Μάνος.

  Ακόμη και οι ιδέες του πατέρα της, στον Παπαχελά, ήταν τραγικές: "Γιατί να κόψουμε τα 2 εκ που δίνει το κράτος στο ίδρυμα Μητσοτάκη; Αυτά θα μας σώσουν;". Όχι να κόψουμε συντάξεις, αυτές θα μας σώσουν. Μάλλον δεν αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ο «Γέροντας». Επίσης, θα μπορούσαμε να κάνουμε κι ένα ίδρυμα «Πάρης» ή «Παναγιώτης» αν χρηματοδοτήτε από το δημόσιο... :-)

  ReplyDelete
 6. Great blog post. It’s useful information.

  ReplyDelete