Wednesday, March 28, 2012

Μια γλυκιά ανάμνηση..Tandy Color Computer 3 (CoCo)

My first computer
Ήμουν τρίτη δημοτικού, το τηλέφωνο χτυπάει και η μητέρα μου φωνάζει να γίνει οικογενειακό gathering - τηλέφωνο από τον μπαμπά στο καράβι. Ο καθένας είχε την σειρά του, εγώ δεύτερος μετά την μητέρα μου και στην συνέχεια η μικρή μου αδερφή. Κλασικές εικόνες για οικογένεια ναυτικού. 

Εκείνο το βράδυ όμως εκτός από τα κλασικά νέα άκουσα και κάτι που αργότερα θα σημάδευε την ζωή μου ή τουλάχιστον τα επαγγελματικά μου όνειρα. Είχα γράψει πριν κανένα μήνα ένα γράμμα και έλεγα ότι ήθελα υπολογιστή, όπως εκείνο τον μοναδικό που είχαν φέρει στο σχολείο (ένα μόνο μηχάνημα Amstrad που το φύλαγαν στο γραφείο των δασκάλων). 'Πάρι, αγόρασα υπολογιστή - είναι πολύ ωραίος έχει πολύχρωμη οθόνη και μπορείς να γράφεις μικρά προγράμματα για να παίζεις'. Οι λέξεις ήχησαν σαν ποίημα και ούρλιαξα από χαρά. 'Ναι υπολογιστή φώναξα' κάτι που η μητέρα μου όμως δεν είχε ακούσει. Το θυμάμαι ακόμα και γελάω, παίρνει το τηλέφωνο και 'τι άκουσα ότι είπες; αγόρασες υπολογιστή; καλά και την κουζίνα πότε θα την φτιάξουμε - τα ντουλάπια πέφτουν'. Είχε δίκιο η γυναίκα γιατί τότε έφυγαν αρκετές χιλιάδες δραχμές για να αγοραστεί ο αγαπημένος μου Tandy Color Computer 3 (γνωστοί και ως Coco) από ένα κατάστημα της RadioShack στην Αμερική...κι έκανε μερικά χρόνια μέχρι και αυτή να κάνει την πολυπόθητη αναβάθμιση της χε χε χε.


Έκανα κάποιους μήνες να τον έχω κοντά μου, ουσιαστικά ήρθε όταν επέστρεψε ο πατέρας μου. Τι χαρά. Δεν ήξερα τίποτα τότε, θυμάμαι τον πατέρα μου να μου δίνει ένα βιβλίο της RadioShack εκμάθησης Basic 1.1 (μιας και ο υπολογιστής ήταν ουσιαστικά ένα shell basic). Μου λέει  'θα ξεκινήσεις να διαβάζεις αυτό για να φτιάξεις τα δικά σου παιχνίδια, γραφικά και άλλα'. Είχε κάτσει και είχε κάνει μια αρχή μόνος του μήνες στο καράβι οπότε μου έμαθε τα πρώτο for loop, πρόσθεση, CLS, LIST και άλλα.

Έτσι ξεκίνησα να προγραμματίζω, στην αρχή μηχανικά δηλαδή ότι διάβαζα από το βιβλίο και άλλαζα τις τιμές για να δω αλλαγές. Μετά απο καιρό ανακάλυψα ότι μαζί με τον υπολογιστή μπορείς να συνδέσεις απο εκείνα τα παλιά κασετοφωνάκια και μπορούσες να παίξεις παιχνίδια απο κασέτα, έχει και υποδοχές για Joystick αλλά και σύνδεση με την τηλεόραση. Επίσης έχει και catridge για τις δικές του 'δισκέτες'. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποιος (ο πατέρας μου) είχε φροντίσει να μην προμηθευτεί τίποτα απ'ολα αυτά. Εξάλλου μου είχε φέρει λιγο πιο πριν ATARI με PacMan και Donkey Kong. Το Tandy μου βέβαια ήταν πολύ πιο εξελιγμένο αλλά ποτέ δεν κατάφερα να το δω σαν παιχνιδομηχανή. 

Ο καιρός πέρασε, είχα μάθει καλά πια BASIC αλλά πάντα είχα ένα μεγάλο θέμα, όσο και να έκανα πολύπλοκα προγραμματάκια, με το που έσβηνες το μηχάνημα όλα χάνονταν και φτου απο την αρχή. Προσπαθούσα, προσπαθούσα αλλά πάντα το τέλος ήταν μοιραίο - ολική επαναφορά αρχικής μνήμης σε καθαρή κατάσταση. Ο CoCo3 εκτός απο μεγάλη χαρά και αρκετή πληκτρολόγηση μου έδωσε και την ώθηση στα πρώτα βήματα της μυωπίας! Η οθόνη του για τα σημερινά μας δεδομένα είναι δολοφονική,

Πέρασαν τα χρόνια ήρθαν στα χέρια μου πιο νέα μηχανήματα, βασικά προχώρησα με μεγάλο κενό στην εποχή των PC με 386SX (πάλι απέξω). Κάποια στιγμή τον έδωσα σε έναν μικρό μου ξάδερφο και μετά απο λίγο τον έβαλε κι αυτός στην αποθήκη μιας και απέκτησε PC μήνες αργότερα. Πρέπει να ήταν τουλάχιστον 10 χρόνια στην αποθήκη,

Στο σήμερα. Ένα μεγάλο μου όνειρο ήταν ότι όταν πάρω δικό μου σπίτι στο γραφείο μου θα του αφιερώσω την δική του γωνία  και ήλπιζα να δουλευει. Πριν απο 1 εβδομάδα τον έφερα πίσω απο εκείνη την αποθήκη και έλαβε την θεση που του αξίζει στο γραφείο. Το μεγάλο μου όνειρο ειναι να τον συντηρήσω και ίσως μια μέρα να δείξω στο δικό μου παιδί πως ξεκίνησα το επάγγελμα μου. Δυστυχώς για λόγους που ακόμα δεν ξέρω - ο υπολογιστής ανοίγει, η οθόνη δουλεύει αλλά δεν έχω πια BASIC Shell. Φαντάσου να μην έχεις command promp, απλά μια μάυρη οθόνη στο PC σου. Υποθέτω ότι ίσως λόγω υγρασίας ή παλαιότητας να είμαι σε μια απο τις 3 περιπτώσεις που γράφει κάποιος χομπίστας εδώ. Θα προσπαθήσω να αναζητήσω βοήθεια από ανάλογα άτομα στην Ελλάδα μήπως κάποιος με τις σχετικές γνώσεις μπορεί να με βοηθήσει να βγάλω τον Tandy μου από το κώμα. Αν έχεις κάποια σχετική πληροφορία άφησε ένα μύνημα. Το μηχάνημα είναι απίστευτης συναισθηματικής αξίας για μένα, φταίω αντίστοιχα (πάντα έτσι ήμουν γαμώτο σαν παιδάκι) που δεν το πρόσεξα πιο πολύ + να είχα προνοήσει να τον αποθηκέυσω κατάλληλα.

Όπως και να έχει μια γλυκιά ανάμνηση τουλάχιστον είναι πάλι κοντά μου να μου θυμίζει κάθε μέρα πως ξεκίνησα. :)

Αν έχεις κι εσύ κάτι αντίστοιχα παλιό - με αφορμή το post αυτό ψάξε την αποθήκη και τις ντουλάπες, δες σε τι κατάσταση είναι και φρόντισε το. Θα έρθει μια στιγμή που θα στεναχωρηθείς όπως εγώ και είναι κρίμα. Είναι μέρος της geek κουλτούρα μας.


5 comments:

 1. κρίμα που δε λειτουργεί κανονικά, λυπάμαι

  ReplyDelete
 2. https://twitter.com/#!/GZafolias/media/slideshow?url=pic.twitter.com%2FE6kLK63K

  ReplyDelete
 3. Και κάπως έτσι ο javapapo έχει κάνει σκουπιδαριό το σπίτι του :-Ρ

  ReplyDelete
 4. Πάρη, επικοινώνησε με τα μέλη των φόρουμ Retromaniax ή Silogomania. Αυτοί σίγουρα θα σε βοηθήσουν.

  ReplyDelete
 5. Eπιτελους ενας Ελληνας χρηστης coco3!Eαν θες βοηθεια επικοινωνησε μαζι μου...

  ReplyDelete