Sunday, January 15, 2012

Taskrabbit..και σχετικές ιδέες στην Ελλάδα

Είμαι στην φάση που προσπαθώ να διαβάσω όσα τεύχη του Wired είχα αφήσει για μήνες στο συρτάρι. Στο τεύχος Αυγούστου διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο απο την Alexia Tsotsis, την οποία και είδα στο LeWeb 11, για το TaskRabbit. Λογικά, αρκετοί απ εσάς θα ξέρετε πια για την υπηρεσία ή μπορείτε να διαβάσετε το πολύ καλό άρθρο. Πρόκειται για μια πολύ έξυπνη ιδέα. Λίστα αγγελιών, για να κάνεις ουσιαστικά Outsourcing μικρές καθημερινές δουλειές που δεν μπορείς ή δεν προλαβαίνεις. Πχ Θέλω κάποιον να με βοηθήσει να πλύνω τα χαλιά, κάποιο να πάει στο supermarket το πρωί, κάποιον να πάει το αμάξι στο συνεργείο και να το παραλάβει και άλλα! 

Πόσες φορές δεν έχεις βρεθεί σε αυτή την θέση. Πρέπει να πας κάπου, να πάρεις ή να δώσεις κάτι αλλά δεν μπορείς να μην πας στην δουλειά. Αν είσαι τυχερός και ο εργοδότης σου έχει μια κάποια κατανόηση κάτι πάει κι έρχεται, αν όχι;  Όπως και να έχει πραγματικά πολύ καλή ιδέα. Βάζεις την αγγελία σου, θέτεις και μια τιμή και αφήνεις τους άλλους χρήστες να κάνουν την προσφορά τους. Το site κρατάει ένα ποσοστό της αμοιβής 10-15%. Ανακάλυψα επίσης και μερικά άλλα site τα οποία θέλουν ή προσπαθούν να κλέψουν την δόξα του TaskRabbit, όπως το Zaarly.

Στα δικά μας τώρα, πιστεύω ότι μια τέτοια υπηρεσία θα είχε απήχηση και στην Ελλάδα. Εγώ θα την χρησιμοποιούσα σίγουρα και πιστεύω αρκετοί άλλοι. Αλλά αυτό που σκέφτηκα γρήγορα είναι ότι δεν είναι τι δύσκολο να την υλοποιήσεις ή να την ξεκινήσεις αλλά το νομικό πλαίσιο στην χώρα μας για την εργασία, την ασφάλιση και ή την μερική απασχόληση. Δουλειές σαν τις αγγελίες του TaskRabbit δεν ξέρω αν μπορούν να θεωρηθούν μερική απασχόληση, σίγουρα αρκετοί χρήστες μπορούν να βγάζουν ένα πραγματικά καλό χαρτζιλίκι ή μικρο- εισόδημα. Από εκεί και πέρα στην Ελλάδα θα είχαμε να σκεφτούμε πράγματα όπως την ασφάλιση, την εφορία και άλλα! Σε μια ερώτηση μου πριν από λίγο στο twitter οι πρώτες απαντήσεις και εντυπώσεις για την ιδέα ήταν ' καλή ιδέα αλλά δεν θέλω να σκεφτώ ότι πρέπει να αντιμετωπίσω το ελληνικό κράτος  και την νομοθεσία του'. Δεκτό. 

Παρόλα αυτά για να είμαστε ειλικρινής, στην Ελλάδα έχουμε ένα παλιό - πλαίσιο εργασίας - εισφορών και γενικά καθόλου ευέλικτο ΚΑΙ παράλληλα έχουμε και την ολική προσπέραση του. Η ανασφάλιστη εργασία χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς φόρους και ασφάλιση μπορεί να είναι κάτι το οποίο στα δελτία ειδήσεων αλλά και σε πολιτικές προγραμματικές δηλώσεις δεν υπάρχει ή θα καταπολεμηθεί αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι είναι ΠΑΝΤΟΥ. Στο παιδί που σου φέρνει τον καφέ στην καφετέρια ή στο μπαρ, στον ελεύθερο επαγγελματία και σε πολλές μικρές ή μικρο μεσαίες επιχειρήσεις. 

Δεν θέλω να επεκταθώ πιο πολύ για την γενικότερη αναθεώρηση που πρέπει να υπάρξει στις εργασιακές σχέσεις. Το παιδί στο μπαρ που παίρνει 40 euro μεροκάματο - αντί να τα παίζει όλα μαύρα ας βρουν μια λύση να μπορεί να δώσει μέρος για κάποιες εισφορές. Από το να έιναι ΟΛΑ μαύρα (ίσως τελικά συμφέρει τους πάντες εκτός από το κράτος) και μια πολύ δύστροπη νομοθεσία, ας περάσουμε σε κάτι λιγότερο δύστροπο και με κάποιες ωφέλειες για τα ταμεία του κράτους. Θα τολμούσα να πω ότι και σαν ασφαλισμένος χρόνια στο ΙΚΑ θεωρώ απαράδεκτα τα ποσά που παρακρατούν από εμένα ΑΛΛΑ αλλά και τον εργοδότη μου.  Πλάτιασα..

Ωραία ιδέα το Taskrabbit μακάρι να μπορούσε να παίξει και στην Ελλάδα, σίγουρα θα συμμετείχα σε μια τέτοια προσπάθεια. 

4 comments:

 1. Λίγο off topic, αλλά επειδή θέλω να αγοράσω συνδρομή στο wired, να πάρω αγγλική ή αμερικάνικη;

  ReplyDelete
 2. Kατά διαβολική σύμπτωση, τον Αυγουστο του 2011 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σύστημα του εργοσήμου, το οποίο ως ένα βαθμό καλύπτει την ανάγκη των περιστασιακά απασχολούμενων να πληρώνονται νομότυπα και να αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: ο εργοδότης προκαταβάλλει το αντίτιμο της εργασίας σε μία τράπεζα ή ΕΛΤΑ και παίρνει ένα κουπόνι που το δίνει στον εργαζόμενο αντί μετρητών. Ο εργαζόμενος με το κουπόνι εισπράττει την αμοιβή, οι δε ασφαλιστικές εισφορές εισπράττονται αυτόματα. Το σύστημα δεν έχει διαφημιστεί αρκετά και η αλήθεια είναι ότι εισάγει ένα κουραστικό στρώμα γραφειοκρατίας σε μια συναλλαγή που θα έπρεπε να είναι αρκετά απλούστερη. Αλλά τουλάχιστον υπάρχει πλέον ένας θεσμοθετημένος τρόπος για να απασχολεί κανείς νομότυπα περιστασιακό προσωπικό. Βάλτε στο Google "εργόσημο" για να ενημερωθείτε.

  Το νομικό πλαίσιο λοιπόν, κουτσά-στραβά, νομίζω πως υπάρχει. Ένας ελληνικός κλώνος του TaskRabbit θα μπορούσε μάλιστα να αποκτήσει εξαιρετική χρησιμότητα αν επιχειρούσε να διασυνδεθεί με την εφορία ώστε να εκδίδει ηλεκτρονικά εργόσημα, όπως κάνουν αυτή τη στιγμή κάποιες τράπεζες μέσω του web banking τους (σίγουρα η Πειραιώς, και δεν γνωρίζω αν το κάνουν κι άλλες).

  ReplyDelete
 3. paizei kati paromoio "offline".
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63599726

  ReplyDelete