Saturday, January 14, 2012

Εντυπώσεις: Boomerang, the meltdown tour by Michael LewisΠριν απο μερικές μέρες ολοκλήρωσα την ανάγνωση του τελευταίου βιβλίου από τον γνωστό  μας (πια), Michael Lewis. Το Βoomerang (ταξίδια στον Nέο Τρίτο Κόσμο) είναι σε μεγάλο μέρος η συλλογή άρθων και κειμένων του Lewis τα τελευταία χρόνια μετά την συγγραφή του the Big Short

Εδώ στην Ελλάδα, όπως και σιγά σιγά στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ξεκινήσει να συνηθίζουμε τις έννοιες και τις ιδέες των μοντέρνων χρηματο-οικονομικών και της σχετικής επιστήμης. Η κρίση, η πλήρης άγνοια για το γενικότερο σύστημα το οποίο ζούμε και τέλος η πολιτικο- κοινωνική μας αποχαύνωση ίσως στον μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες - μας οδήγησαν τώρα να έχουμε λίγο η πολύ άποψη για την οικονομία, τα spread, τα δάνεια και τα δομημένα ομόλογα. Δεν είναι κακό, δεν είναι καθόλου κακό - ήταν η μεγάλη ευκαιρία μας να μάθουμε κάτι ή να συνειδητοποιήσουμε μέρος της αλήθειας.

Υπάρχει ένα γενικότερο ρεύμα εκλαΐκευσης και απλοποίησης της γνώσης αυτής και γενικότερα κατανόησης χρηματο - οικονομικών μοντέλων αλλά και στρατηγικών.  Πολλές φορές - μπορούν να το πιστοποιήσουν και άνθρωποι που ακαδημαικά έχουν αφιερώσει χρόνια στην μελέτη τους - πολλά απο αυτά τα πράγματα είναι - απίστευτα πολύπλοκα λες και κάποιος επείτηδες έχει τυλίξει μια σχετικά απλή εννοια ή μια απάτη με επιστημονικούς όρους. Γνώση για τους λίγους θα πουν μερικοί - θα συμφωνήσω.

Ο Lewis είναι ένας συγγραφέας που έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με όλα αυτά τα οικονομικά φαινόμενα, γράφει ανάλαφρα, απλά έτσι ώστε να μην θες πτυχίο οικονομικών για να πιάσεις τις βασικές έννοιες και τέλος - γράφει χιουμοριστικά - μερικές φορές ιδιαίτερα καυστικός (κάτι που δεν θα μας αρέσει σαν έθνος στο τελευταίο του βιβλίο).

Αρκετοί Έλληνες των γνώρισαν από εδώ. Κοιτάξτε την φωτό, ο γνωστό μας Αρσένιος χεχε. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε 5 μεγάλες ενότητες για κάθε μια χώρα που ασχολήθηκε. Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισλανδία, Γερμανία και Αμερική. Θα διαβάσετε σε στυλ διήγησης αλλά και συνεντεύξεων λεπτομέρειες για τις καταστροφές και πολιτικές σε κάθε μια από αυτές τις χώρες. Μου άρεσε αρκετά η ενότητα της Ισλανδίας. Το ίδιο και της Γερμανίας. Σαν 'Ελληνας δεν ένιωσα και αρκετά περήφανος με το καυστικό του χιούμορ αλλά τι σύμπτωση και πόσο δίκιο είχε να γράφει έτσι. Ακόμα και μήνες μετά το βιβλίο, τις ημέρες που τον διάβαζα οι πρωταγωνιστές στο κεφάλαιο του για την Ελλάδα Εφραίμ, Αρσένιος έβλεπαν της φυλακής τα σίδερα.

Διαφωνώ λίγο με την τάση του να παίζει με εθνικά στερεότυπα από την άλλη σε πολλά πράγματα δεν έχει άδικο. Μπορεί να μην είμαστε η ρίζα του κακού σε αυτό το πολιτικό και οικονομικό βατερλό (ας υποδεχτούμε στο άγχος τους Γάλλους και Αυστριακούς - δεν θα αργήσουν και άλλοι) αλλά ακόμα μετά από 2-3 χρόνια ακόμα σαν λαός δεν έχουμε δείξει ότι θέλουμε να αλλάξουμε.

Διαβάστε το boomerang, θα σας κάνει καλό, είναι και εύκολο. Περήφανος πολίτης του Νέου Τρίτου Κόσμου ;). Τι διαφωνείτε; Υπάρχουν αρκετοί Εφραιμ, Αρσένιοι , Κίμωνες και Άκηδες εκεί έξω..μην τους ξεχνάτε! 

1 comment:

  1. Τελικά Πάρι, αν δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να αλλάξουμε, τότε δεν μπορούμε να "παίξουμε" με τα άλλα "παιδιά" και φυσικά ούτε και αυτά θα θέλουν αν μας "παίζουν". Οπότε? ή αλλάζουμε (προς το καλύτερο φυσικά) ή μένουμε στην γωνίτσα μας απομονωμένοι και γινόμαστε κάτι σαν την "Αλβανία" παλιότερα?

    Βέβαια μια άλλη παράμετρος είναι και το κατά πόσο το "παιχνίδι" είναι δίκαιο και όχι στημένο...

    Όσο για τους Άκηδες και τους Κίμωνες η μόνη λύση είναι "Εξοστρακισμός" :-)

    ReplyDelete