Thursday, December 08, 2011

At LeWeb - Μέρα Δεύτερη....και σκέψεις.

Λοιπόν, έφτασε και η δεύτερη μέρα. Έχω ήδη σχηματίσει άποψη για το συνέδριο και ίσως απογοητεύσω αρκετούς αναγνώστες. Το πρόβλημα δεν είναι το συνέδριο, το οποίο έχει ένα πολύ καθαρό στόχο και product offering αλλά εγώ ο οποίος για την ώρα δεν μπορώ να κάνω attach με το marketing - promoting κοινό. Θα ήθελα και ένα stream για developers - για τεχνολογίες για το internet (δεν ζητάω core enteprise development, πράγματα που με ενδιαφέρουν απόλυτα). Όπως και να έχει - η αλήθεια είναι ότι στις πιο πολλές ομιλίες βρίσκω γενικότερα πράγματα λογικής, πολλές ανακοινώσεις ή αρκετά high concept που σε έναν developer ειναι σχετικά γνωστά. Σε ένα προηγούμενο post είχα γράψω ότι δεν συμπαθώ το marketing - και τελικά το επιβεβαιώνω. 

Αυτή η χρονιά που με αφήνει πίσω - με έκανε να καταλάβω πράγματα, όπως ότι δεν είμαι consultant ή τουλάχιστον στην ελληνική του μορφή και ότι δεν μπορώ να βρω λογική και στενές βάσεις στην χαλαρότητα και επιφανειακή κάλυψη του marketing. Ακούω συνέχεια την λέξη strategy εδώ αλλά κάνω σοβαρή προσπάθεια να συνδυάσω την στρατηγική όπως έμαθα να εκτιμώ πρόσφατα με ένα απλά ρηχό μπουκέτο ιδεών ή 'θέλω'.

 Λοιπόν σήμερα έδωσα χρόνο σε μια εταιρία την οποία εκτιμώ, θεωρώ ότι είχαν και έχουν πρωτοποριακή ιδέα, είναι επάξια στις πρώτες θέσεις και πάντα περιμένω την επόμενη τους κίνηση.Κυρίες και κύριοι... το .LinkedIn!

Ένα από τα πράγματα που κράτησα απ;o την ομιλία της  ΕΜΕΑ Marketing manager είναι ότι το 80% του κοινού του linkedin είναι passive job/opportunity seekers. Δηλαδή δεν τους ενδιαφέρει να βρουν δουλειά αύριο, αλλά θέλουν να ξέρουν την δυναμική της αγοράς, όπως και να μπορούν σχετικά γρήγορα και να αντιδράσουν αντίστοιχα. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του LinkedIn δεν έρχεται από το από τα premium account (αυτά είναι σχεδόν 20%) αλλά από τα στατιστικά και το data mining που κάνει το linkedin και πουλάει σε talent seekers / εταιρίες. 

Είχα την ευκαιρία να κάνω 2 ερωτήσεις. Η πρώτη ήταν για μελλοντικά τους πλάνα και συγκεκριμένα αν θα αποφασίσουν να προσφέρουν μια υπηρεσία job listing και να αντικαταστήσουμε όλα τα site που χρησιμοποιούμε τοπικά ή παγκόσμια (skywalker, kariera, monster). Η απάντηση ήταν αρνητική. Δεν θέλουν να μπούν σε αυτό το κομμάτι της αγοράς και ότι στρατηγικά το analytics κομμάτι της πληροφορίας είναι αυτό που θα επενδύσουν και στους επόμενους μήνες. 

Η δεύτερη ερώτηση είχε να κάνει με το πρόσφατο επεισόδιο με την γνωστή υπηρεσία monster όπου και τους κόψανε την χρήση των public API. Ο λόγος όπως απάντησαν, ήταν ότι το monster καταπατούσε κάποιο service level agreement και συγκεκριμένα καθώς έπαιρνε δεδομένα από το linkedin - έσωζε κάποια απ;o αυτά - κάτι το οποίο δεν το θέλει η υπηρεσία. Σχολίασαν βέβαια ότι προσπαθούν να λύσουν το θέμα γενικότερα και να γίνει μια καλύτερη συνεργασία με τις 2 υπηρεσίες.(fair).

Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα και αρκετές ενδιαφέρουσες συζητήσεις in the middle με τον Παναγιώτη και Νίκο (όπου μπορείτε να διαβάσετε το δικό του post για σήμερα εδώ) είδα την ομιλία της Marissa Mayer, VP Product Manager της Google. Με λίγες λέξεις μπορώ να πω boring :D τίποτα το ιδιαίτερο που να αξίζει να γραφτεί. Ίσως το hint για το google maps indoors μια υπηρεσία χαρτογράφησης εσωτερικών χώρων. 

Συνέχεια συζητήσεων με Νίκο/ Παναγιώτη περί JavaScript, Java αλλά και ελληνικά social media - πραγματικά η καλύτερη μου.  Ενδιαφέρον είχαν τέλος οι παρουσιάσεις του Joseph Tame, Tokyo based Digital Media (χιουμοριστικός) αλλά και της Ariel Garten με το σύστημα ελέγχου μέσω εγκεφαλικών σημάτων (cool).

Αυτά ...λιγότερο ενδιαφέρουσα μέρα - αλλά όπως είπα γενικά είμαι σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να ζήσω το διαφορετικό. Σήμερα το πρόγραμμα έχει επίσημο LeWeb party στον Λούβρο!! Οκ αυτό είναι κάτι που πρέπει να δω!!!

Χαιρετώ από το βροχερό Παρίσι.

No comments:

Post a Comment