Wednesday, December 07, 2011

at LeWeb - First blood..πρώτη μέρα

Ξεκινάμε λοιπόν. Χθες το βράδυ είχα αποφασίσει να γράψω στα Αγγλικά αλλά άλλαξα γνώμη. Σκέφτηκα ότι είμαι εδώ γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι μπορώ να μεταφέρω με τον δικό μου ιδιαίτερο τρόπο και αποψη - τα όσα συμβαίνουν στο συνέδριο, πίσω στο ελληνικό κοινο. Το συνέδριο είναι σε ένα εμπορικό τετράγωνο γεμάτο γραφεία, πρώην αποθηκες και εμπορικά κέντρα. Έχει 3 βασικά κτήρια με μεγάλες αίθουσες και εκθεισιακούς χώρους. Γενικά φαίνεται καλά στημενο. Το πρωί δεν είδα μεγάλες ουρές, καφές, γλυκά φαγητο υπάρχουν άφθονα απλά πρέπει να περιμένεις ή να τοποθετηθείς σε κάποια στρατηγικά καλή γωνια του μπουφέ με ένα μικρό πιατάκι ή ποτήρι για να σε σερβίρουν. Η ποιότητα βεβαια είναι εξαιρετική.

Είμαι λιγο προβληματισμένος, νιώθω αρκετά παράξενα σε ένα τέτοιο event. Ανήκω σε μια μερίδα ανθρώπων αρκετά τεχνική και βλέπω ότι το γενικότερο mentality είναι marketing, promotion και startup explosion. Είναι μια αρκετά νέα εμπειρία αλλά έχει πλάκα. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν χάσεις μια ομιλία μιας και οι πιο πολλές είναι σαν press release αλλα λιγο πιο interactive.  Έτσι έχω - έχουμε την ελευθερία να γυρνάμε και στα 3 κτήρια είτε στον ειδικά διαμορφωμενο χώρο για blogger.

Είχα την χαρά να γνωρίσω από κοντά και τον Αποστόλη - δημιουργό του 4sqrwifi και είχα την ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες ιδέες και παρατηρήσεις για την εφαρμογή.

Keynotes/Παρουσιάσεις/Startup:

Karl Lagerfeld: Όπως θα έλεγαν οι Άγγλοι 'what a character' . Όπως σωστά παρατήρησε και ο Νίκος, παρόλη την ιδιαίτερη εικόνα, δεν είναι τυχαια παρουσία. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο επαγγελματία, με αρκετό humour (σε κάποιο σημείο της ομιλίας λέει σε ελεύθερη μετάφραση 'έχω και πιστεύω ότι είμαι κάτι αρκετά διαφορετικό σε αντίθεση με την εικόνα και άποψη που έχει ο κόσμος για μένα - μια καρικατούρα ή brand'. Τον βρήκα αρκετά φιλελεύθερο στις απόψεις του περί οικονομίας, ιδιαίτερα techie (20 ipad για να ξεχωρίζει δημιουργικά στο καθένα τις διαφορετικές συλλογές/ σκίτσα και 4 iphone). Όπως δήλωσε έχει πολύ βασική μόρφωση και δεν πήγε ποτέ πανεπιστήμιο. Γενικότερα περίμενα κάτι πιο αδιάφορο και στημένο αλλά ο τύπος πραγματικά είναι χαρακτήρας και έχει άποψη. Μια αρκετά καλή εισαγωγή για το συνέδριο. Δεν είχα ιδέα ότι έχει αγοράσει άλλους οίκους όπως η Channel. Τέλος σημείωσε ότι θέλει να είναι well informed για το τι γίνεται στον κόσμο, δεν πιστεύει στις συμβουλές για νέους επιχειρηματίες, όταν δεν έχει πληροφόρηση για το περιβάλλον και την κατάσταση (ρεαλιστής αρκετά) δεν μπορεί να δώσει συμβουλή, και ότι συνεχίζει να σκιτσάρει και να ζωγραφίζει μιας και οι ιδέες πρέπει να ανακαλυφθούν και η τεχνολογία είναι εκεί για να σε βοηθήσει όχι να τις παράγει.

Uber : Τί είναι το Uber. Φαντάσου κάτι σαν το taxibeat αλλά με ιδιωτικές εταιρίες μεταφορών. To black car / limo service στην Αμερική είναι ιδίαιτερα γνωστό και έχει ζήτηση. Δεν ξέρω κατα πόσο το ίδιο μοντέλο μπορεί να παίξει στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα χρόνια της ύφεσης που περνάμε. Αρκετά λίγες φορές έχω χρησιμοποιήσει private car και νομίζω οι μόνες ήταν με μισθωμένα οχήματα από εταιρίες. Από εκεί και πέρα οι  άνθρωποι του Uber βάζουν το αμάξι, την εφαρμογή και την υπόσχεση να παρέχουν ένα ποιοτικό service με το ανάλογο βέβαια κόστος (+ 30% σε σχέση με τα ταξί). Λοιπόν γενικά η εποχή δεν είναι για τέτοια, από την άλλη χτυπάνε την αγορά σε ένα συγκεκριμένο σημείο και πελατολόγιο. Αν θα πετύχουν; επειδή κάθε μεγαλούπολη είναι και ξεχωριστή ιστορία δεν ξέρω - βέβαια σίγουρα δεν θα μου έκανε εντύπωση στην Αθήνα να δω κάποια στιγμή κάτι ανάλογο. Δεν ξέρω αν με διαβάζουν οι εταιρίες που μισθώνουν οχήματα - αλλά ο ανταγωνισμός έρχεται!

Soundtracking: Είχα διαβάσει πριν μέρες για την εφαρμογή αλλά δεν την εγκατέστησα στο iphone. Μετά και τα λίγα που άκουσα από τους δημιουργούς του - λέω να ασχοληθώ λίγο. Ουσιαστικά μέσα από την εφαρμογή και με βάση την μουσική που ακούς χτίζεις την ιστορία - το μουσικό σου πέρασμα στην καθημερινότητα - ρίξε και στο μιξερ λίγο geo-location + social networking και είσαι μέσα. Γενικά βγαίνουν πια τόσες πολλές υπηρεσίες που κάνουν μια μίξη ιδεών ή πιάνουν κάποια θέση σε σημείο της αγοράς που δεν έχει γίνει  exploited που χάνεις την μπάλα. Το κακό δεν είναι η επιλογή, είναι ότι σαν χρήστης δεν έχω πια χρόνο να εισάγω τις πληροφορίες που μου ζητάει η κάθε μια για να κάνω παραπλήσια πράγματα. Αν με ρωτήσεις τι είναι αυτό που θα με κάνει να δώσω χρόνο; θα είμαι ειλικρινής user adoption.Αν το χρησιμοποιούν αρκετοί θα το κάνω, αν όχι τότε θα πρέπει να έχω αγαπήσει αρκετά την ιδέα σου για να γίνω ο 'ευαγγελιστής΄της. 

Flipboard: To μισό internet μιλάει γι'αυτό σήμερα . Το γνωστό και αγαπημένο σε πολλούς ipad user flipboard έρχεται και στο iphone. Να πω την αλήθεια η γενικότερη εμπειρία το ipad δεν μου άρεσε, αλλά θα το δοκιμάσω στο iphone μήπως απλά έχω κόλλημα ότι δεν ένιωσα σωστά με την συσκευή και όχι με την εφαρμογή. Αυτά.

Echoer : Λοιπόν αυτή είναι μια εφαρμογή που δεν μπορούμε να τεστάρουμε ακόμα. Οι δημιουργοί είχαν stand στον διαγωνισμό των startup και έτσι πιάσαμε κουβέντα. Στην αρχή δεν μου γέμισαν το μάτι, ίσως και το λίγο άγαρμπο design τους αλλά και αυτό που καταλάβαινα από το screenshot. Λοιπόν ουσιαστικά πρόκειται για μια messaging εφαρμογή κάτι σαν το twitter δηλαδή μοιράζεσαι μηνύματα - σκέψεις μαζί με τον κοινωνικό σου κύκλο. Εκεί που η εφαρμογή  θέλει ξεχωρίσει είναι στο hyper locality.  Λοιπόν ναι κι εγώ ψάρωσα με τον όρο, αλλά μετά από συζήτηση ανακάλυψη ότι το hyper locality είναι μια ρεαλιστική νέα ανάγκη που την νιώθουμε και την ανακαλύπτουμε ήδη επειδή έχουμε στα χέρια μας εργαλεία όπως το internet και τα smarthphone. Ουσιαστικά με το hyper local εννοούμε την δυνατότητα να μπορέσουμε να έχουμε μια συγκεκριμένη ροή πληροφορίας η οποία θα προέρχεται απο πηγές αρκετά κοντά ή πολύ κοντά στην θέση μας και όχι πιο μακριά.  Π.χ μπαίνω σε μια από τις μεγάλες αίθουσες του συνεδρίου ή μιας έκθεσης, να μπορώ να δώ τα twits/ μηνύματα ανθρώπων που είναι στον ίδιο χώρο η αρκετά μικρή απόσταση . Ναι το κάνει το twitter κάπως αλλά είναι τέτοια η υφή του stream αλλά και ότι πρέπει να μπεις σε διαδικασία να ψάξεις σε tag ή  topics που δεν είναι τόσο εύκολο. Οι τύποι του  echoer λένε ότι έχουν ακριβώς μια τέτοια λύση+ ότι τα μηνύματα τους θα πηγαίνουν και στο twitter. Για να δούμε. Κρατάω γενικά την ιδέα του hyper local γιατί το είδα και σε άλλες μικρό εφαρμογές και έχει λογική.

Babelverse : Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την Αθήνα (όχι από Έλληνες). Πάω στοίχημα αρκετοί θα το ξέρετε ήδη. Ουσιαστικά το babel θέλει να παρέχει μια υπηρεσία μετάφρασης στο λεπτό. Είσαι σε ένα συνέδριο και ο ομιλητής τα λέει Γαλλικά; ανοίγεις το iphone σου μπαίνεις στο babelverse αναζητάς διαθέσιμους μεταφραστές online και - βάζεις το μικρόφωνο να πιάνει τον ομιλητή και από την άλλη μεριά είτε με τηλέφωνο ή με wifi ο μεταφραστής την ίδια στιγμή ακούει και στα λέει στην μητρική σου ή όποια γλώσσα θες. Καλή φάση, ωραία ιδέα δεν ξέρω αν θα πιάσει τους εύχομαι τα καλύτερα!


Path: Όχι το Path δεν το είδα σε παρουσίαση, απλά μου το έδειξε ο apas (μάλλον μου το θύμισε γιατί είχα τελικά λογαριασμό). Ακόμα μια social networking, status update sharing υπηρεσία που έχει βέβαια απίστευτα όμορφη σχεδίαση και ωραίες ιδέες. Μόνο γι'αυτό αξίζει να το δείτε. Θα με βρείτε σαν javapapo. Μπορείς να έχεις μέχρι 150 φίλους και έχει notification κοιμάμαι / ξύπνησα (χαχα cool)


inZAir: Λοιπόν να μια ακόμα εφαρμογή που παίζει αρκετά με την ιδέα του hyper local. Ουσιαστικά πρόκειται κάτι σαν το Kik ή  το WhatsUpMessenger μόνο που σου επιτρέπει να κάνεις 2 extra πράγματα. 1. Να προγραμματίσεις πότε θα σταλεί το μήνυμα σου 2. Να ορίσεις το μήνυμα σου να φτάσει στον παραλήπτη όταν αυτός είναι σε ένα συγκεκριμένο μέρος.
1 comment:

  1. oh man leweb, ithela na paw fetos ala teleftea stigmi to akyrosame... damn!
    Enjoy it dude :)

    ReplyDelete