Saturday, November 12, 2011

JHUG Meet-up 11/2011 - εντυπώσεις

To Java Hellenic User Group επέστρεψε και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι'αυτό. Οι γνωστές και μη φάτσες μαζευτήκαμε για την φετινή season να μοιραστούμε γνώση και νέα της αγοράς. Πάντα με το πέρας μιας ακόμα συνάντησης φεύγω αισιόδοξος και με την σκέψη ότι υπάρχουν ακόμα ανήσυχοι επαγγελματίες εκεί έξω που δεν θα φοβηθούν να μοιραστούν την γνώση τους για τεχνολογίες, για τα επαγγελματικά και τις γενικότερες εξελίξεις. 'Έφυγα με 1-2 σημειώσεις για πράγματα που θα ήθελα να δω καλύτερα αλλά και  tip που άκουσα στα διαλείμματα!

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Colab Workspace  - για την χορηγία του χώρου ΔΩΡΕΑΝ και την πολύ ανοιχτή διάθεση των ανθρώπων του να στηρίξουν κοινότητες σαν κι εμάς. Σπύρο και Σταύρο σας ευχαριστούμε, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να έχουμε έναν χώρο που να μας φιλοξενεί μια στο τόσο και να μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα για το πάθος μας- χωρίς συμβιβασμούς ή πολιτική χορηγών. Ο νέος χώρος είναι αρκετά πιο  βολικός για τέτοιες συναντήσεις και νομίζω ότι σχεδόν γεμίσαμε την αίθουσα. Ελπίζω τον επόμενο μήνα να μην χωράμε!
Παρουσιάσεις


Εισαγωγή στο AMQP / Σπύρος Τζαβέλλας (twitter) - link slide

Έχω γράψει και παλιότερα ότι θεωρώ τον Σπύρο έναν από τους ανήσυχους και up-todate Έλληνες developer στην ελληνική αγορά. Με τα χρόνια δεν διστάζει να σταθεί μπροστά σαν ομιλητής πολλές φορές και να μιλήσει για τις τεχνολογίες που τον απασχολούν. Αυτή η συνεχής εξάσκηση έχει αυξήσει πολύ και τις ικανότητες του σαν ομιλητής. Σήμερα μας μίλησε για τις εμπειρίες του με την τεχνολογία του AMQP, ένα πρωτόκολλο για την υλοποίηση messaging και broker messaging τεχνολογιών (κάτι σαν απάντηση σε τεχνολογίες όπως το JMS). Πολύ ενδιαφέρουσα προσπάθεια, ιδιαίτερα αν κάποιος εκτιμήσει το γεγονός ότι το AMQP είναι στην ουσία μόνο το specification του πρωτοκόλλου και μπορεί ο καθένας να χτίσει πάνω του την σχετική υλοποίηση ή ακόμα και τον δικό του broker μηνυμάτων. Έγιναν και σχετικές αναφορές στο RabbitMQ μια υλοποίηση βασισμένη στην έκδοση 0.9 του AMQP με τα σχετικά σχόλια περί ευκολίας στην χρήση, σταθερότητας ή και perfomance. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στο JMS και δεν μπορώ να θυμηθώ ένα project τα τελευταία χρόνια που να μην έχω εμπλακεί λίγο η πολύ στην χρήση του. Εναλλακτικές λύσεις σε επίπεδο πρωτοκόλλου ή και broker σαν το AMQP, RabbitMQ πραγματικά μου εξάπτουν την περιέργεια και ελπίζω να μπορέσω σύντομα να το χρησιμοποιήσω σε κάποιο μελλοντικό project ή να παίξω μαζί στον ελεύθερο χρόνο μου.


Εισαγωγή στο Google Guice / Σπύρος Αναστασόπουλος (twitter) - link slide

Η παρουσίαση 'έκπληξη ΄ για μένα. Ο Σπύρος είναι ένα από τα παλιά και ενεργά μέλη του JHUG μάλιστα ήταν αυτός ο οποίος ταρακούνησε και άλλους για να μαζευτούμε και να ενεργοποιηθούμε αυτό τον μήνα - ή όταν συναντιόμασταν στα διαλείμματα στο αίθριο της Βωβούπολης (Μαρούσι) πάντα ρώταγε και αναρωτιόταν πότε θα ξεκινήσει η season. Εκτός άπω αυτό τον ενθουσιασμό είναι και πολύ καλός ομιλητής. Το στυλ του είναι από εκείνα που μου αρέσουν ιδιαίτερα, ομιλητής με άποψη που θα σε κάνει να σκεφτείς λίγο παραπάνω, δεν θα διστάσει να σε κάνεις να πεταχτείς από κάτω να διαφωνήσεις και γενικότερα θα κάνει challenge την άποψη σου (πάντα παραγωγικά). Πραγματικά απόλαυσα τις μικρές διαφωνίες κατά την διάρκεια της παρουσίασης του (Design Patterns or not, Spring vs Giuce, Spring vs J2EE,  κτλ κτλ). Σε ότι έχει να κάνει με την παρουσίαση δυστυχώς ακόμα δεν έχω καταφέρει να συναντήσω project που να χρησιμοποιεί ενεργά το Guice οπότε η εμπλοκή μου και ενασχόληση είναι καθαρά θεωρητική σε home test projects. Μου αρέσει ότι ανήκει στη κατηγορία των τεχνολογιών - κάνω ένα πράγμα και το κάνω καλά.


Λίγο άτυχη αυτή η παρουσίαση γιατί δεν μπορέσαμε να βρούμε adaptor για τον projector και ο  ομιλητής περιορίστηκε στα slide για να δείξει τις δυνατότητες του αγαπημένου του  IDE. Βέβαια ακόμα και τα slide πιστεύω θα είναι χρήσιμα για όποιον σκέφτεται να αλλάξει IDE ή να φύγει από το Eclipse μιας και η παρουσίαση ήταν χωρισμένη σε ενότητες και ερωτήσεις για το πως υπάρχει ένα feature στο Eclipse και τι αντίστοιχο μπορεί  να περιμένει στο Intelli J.

Αυτά και γι'αυτό το ΣΚ. Ραντεβού σε ένα μήνα, σκέφτομαι να παρουσιάσω κι εγώ - θα δούμε!


No comments:

Post a Comment