Friday, November 25, 2011

Συνταγή: Μάθε να χρησιμοποιείς το Dropbox ή σχετική υπηρεσία για να μην χάνεις λέξη από τις εργασίες/ πτυχιακές σου - πες αντίο στην απώλεια δεδομένων.

Υπηρεσίες σαν το Dropbox (ή και άλλες βλέπε SugarSync) μπορούν να γίνουν ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε φοιτητή ο οποίος προετοιμάζει κάποια εργασία ή πτυχιακή. Τουλάχιστον μια φορά στην φοιτητική σου καριέρα ι τύχει είτε να χαλάσει ο υπολογιστής ή ο εξωτερικό δίσκος που έσωζες το πνευματικό σου πόνημα ή να crash-άρει το word και να χάσεις τις 1000 τελευταίες λέξεις ή να διαλυθεί όλη η δομη του αρχείου και να μην μπορείς να το επιδιορθώσεις. Παλιότερα όταν τα σχετικά εργαλεία ήταν ακόμα πιο ανώριμα υπήρχε σχετικά μεγάλη ανασφάλεια. Θυμάμαι την απογοήτευση που ένιωσα στην πρώτη μου πτυχιακή (βασικό πτυχίο) όταν το τότε word το 2003 μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό σελίδων απλά τα έχανε και δεν μπορούσα καν να επιδιορθώσω το αρχείο. 

Αυτό που πρέπει να καταλάβεις είναι ότι είτε χρησιμοποιηείς backup- είτε εχεις windows, linux  ή mac είτε πιστεύεις ότι το Word,Οpen Office,Libre Office δεν θα κάνει κάτι χαζό στο πολύτιμο κείμενο σου - ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Τα μηχανήματα και οι δίσκοι χαλάνε γιατί ειναι φυσιολογικό και τα office-σχετικά προγράμματα ακόμα μας ταλαιπωρούν με τα προβληματάκια τους - ειδικά όταν το αρχείο μεγαλώνει σε μέγεθος.

Εδώ και κάποια χρόνια, ιδιαίτερα στο τελευταίο μεταταπτυχιακό - ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το dropbox ή σχετική υπηρεσία, σαν βάση για να σώζω τις εργασίες μου. Αυτό που κάνω είναι ότι κάθε φορά που ξεκινάω μια νέα εργασία ή την πτυχιακή μου που ευελπιστώ να ολοκληρώσω σε μερικές μέρες - το νέο αρχείο το σώζω πάντα μέσα στον φάκελο που παρακολουθεί για updates το dropbox. Έτσι κάθε μου edit κάθε αλλαγή εκτός απο το τοπικό αρχείο γίνεται sync (ανεβαίνει) και με το αρχείο στους server του dropbox- χωρίς εγώ να κάνω κάτι ιδιαίτερο.  Παράλληλα παίρνω δωρεάν και την υπηρεσία του το versioning - δηλαδή το dropboχ κρατά ένα ιστορικό απο τις περασμένες εκδόσεις του αρχείου και έτσι μπορώ πχ να επιστρέψω στην χθεσινή ή προχθεσινή μορφή του.

Ακόμα και αν οι υπολογιστές μου χαλάσουν αύριο, ο εξωτερικός δίσκος μου πέσει από το γραφείο και 'χτυπήσει' θα έχω το κεφάλι ήσυχο ότι η πτυχιακή μου βρίσκεται διαθέσιμη στους server του dropbox και μπορώ να συνεχίσω να δουλεύω μαζί της από οποιοδήποτε μηχάνημα,πχ ακόμα και από ένα internet cafe.

Ένα ακόμα μικρό πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που δουλεύω ένα κείμενα από διαφορετικούς υπολογιστές πχ είμαι σπίτι και γράφω την πτυχιακή και την επόμενη μέρα φεύγω με το laptop σε ταξίδι. Δεν χρειάζεται να έχω σκοτούρες για το αν αντέγραψα την τελευταία έκδοση του ή αν έχω μαζί μου τον backup δίσκο μου. Το μόνο που πρέπει να κάνω είναι συνδεθώ στο internet και είτε το laptop μου θα κατεβάσει αυτόματα τις ενημερώσεις (αν του έχω εγκαταστήσει αντίστοιχα το πρόγραμμα του dropbox) ή απλά μπορώ να μπω στην σελίδα του dropbx να κατεβάσω το αρχείο να δουλέψω μαζί του και μετά να το ανεβάσω έτσι ώστε να έχω την τελευταία έκδοση πάντα διαθέσιμη.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να 1) γραφτείς δωρεάν σε μια υπηρεσία της επιλογής σου 2) να κατεβάσεις το κατάλληλο πρόγραμμα συγχρονισμού για το λειτουργικό σου 3) και τέλος όταν σε ρωτήσει ποιους φακέλους θέλεις να συγχρονίζεις με την υπηρεσίες φρόντισε να βάλεις η να φτιάξεις και έναν που θα σώζεις όλες σου τις εργασίες. Αν δεν έχει καταλάβει ακόμα πως δουλεύει το dropbox δες το tutorial εδώ -είναι πραγματικά πολυ εύκολο - δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα παρά μόνο να το εγκαταστήσεις και να κάνεις λογαριασμό - μετά δουλεύει σιωπηλά για σένα.

Το ίδιο κολπάκι ή συνταγή μπορείς να το εφαρμόσεις και για άλλα πράγματα όχι μόνο πτυχιακές - πχ αρχεία που θες να έχεις συνέχεια διαθέσιμα ανεξάρτητα αν θα έχεις δικό σου υπολογιστή ή όχι και θα πρέπει να έχουν πάντα την τελευταία έκδοση τους διαθέσιμη χωρίς να τα κουβαλάς σε USB ή δίσκους!

Αυτά, καλό γράψιμο σε όλους και φυσικά λέμε όχι σε χαμένες εργασίες και πτυχιακές, σε δάκρυα και νεύρα από ατυχήματα και απώλεια δεδομένων! 

11 comments:

 1. Εκτός από αυτά πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία των shared folders όταν έχεις να κάνεις μια ομαδική εργασία. Με γλίτωσε από πολλά ανούσια email.

  ReplyDelete
 2. @KouThan ναι πολύ σωστή παρατήρηση :)

  ReplyDelete
 3. Δεν με βολεύει 100% σε κάποια θέματα - ειδικά γραφήματα ή styling αλλά it's getting there.

  ReplyDelete
 4. δες το tutorial εδώ - (missing link ? )
  erase me after reading :D

  ReplyDelete
 5. έτσι είναι όπως τα λες με το dropbox (και με το Google Docs). μπορείς να το προχωρήσεις λίγο ακόμα με OpenDocument + source control + online repository http://twitter.com/#!/SakisK/status/99934029188571136

  ReplyDelete
 6. Ακριβώς το ίδιο κάνω και γώ με το dropbox αλλα με ένα ενδιάμεσο στάδιο encryption στα αρχεία που είναι shared. Υπάρχουν αρκετά προγραμματα, αυτό που χρησιμοποιώ είναι το boxcryptor με 2GB free φάκελο.

  ReplyDelete
 7. Επισης υπαρχει και αυτο που υποσχεται και 512gb για backup.Not yet tested αλλα φαινεται ενδιαφερον.
  www.beecloud.eu

  ReplyDelete
 8. Για documents εγώ έχω αρχήσει να χρησιμοποιώ το google docs και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

  ReplyDelete
 9. Real men write their theses in TeX + github

  ReplyDelete
 10. GDocs (You can chat there whith the co-editors) or Latex + BitBucket (It supports unlimited repos with the use of Git or Mercurial)

  ReplyDelete