Friday, September 23, 2011

πόσοι υπάλληλοι είναι αρκετοί για την έκδοση (εκτύπωση) πιστoποιητικού γέννησης - σωτήριο έτος 2011 ;

Όχι δεν είναι ανέκδοτο, αλλά είναι ακόμα μια στιγμή που η λογική μου διαλύεται - θέλω να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο.

Σωτήριο έτος 2011 στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο των δυτικών προαστίων χρειάστηκα ένα πιστοποιητικό γέννησης για την έκδοση ταυτότητας. Δεν θα σχολιάσω τους υπαλλήλους ή το περιβάλλον καμία τέτοια κακία. Δουλεύω χρόνια πια στην πληροφορική, έχω δει ελληνικό δημόσιο, έχω δει ευρωπαϊκό δημόσιο, έχω δει οργανισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης, έχω δει ελληνικές ιδιωτικές εταιρίες, έχω δει ιδιωτικές εταιρίες στο εξωτερικό. Θέλω να πιστεύω ότι έχω μια καλή άποψη. Τα τελευταία 4 χρόνια της καριέρας μου τα πέρασα σχεδιάζοντας και μελετώντας ροές και διαδικασίες - (business processes)- ομολογώ ότι είναι κάτι που το αγάπησα βρίσκω απόλυτη λογική στην τάξη και στην μοντελοποίηση διαδικασιών (ίσως γιατί ταιριάζει με τον τρόπο που σκέφτομαι). Όπως και να έχει, μελέτησε τα παρακάτω δεδομένα και πες μου αν δεν το βρίσκεις παράλογο

1. Ζητάω το πιστοποιητικό γέννησης - σε υπάλληλο που είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο πράγμα και έχει μπροστά της υπολογιστή, αλληλεπιδρά με πληροφοριακό σύστημα (εξαιρετικά) και σε 2 λεπτά μου εκτυπώνει 2 φορές το χαρτί. (κράτα το 2). Με βάζει να υπογράψω επίσης ότι το παρέλαβα από την συγκεκριμένη.

2. Με στέλνει 3 γραφεία πιο πίσω σε έναν κυριο με ταμπελάκι υπεύθυνος  ο οποίος δεν έχει υπολογιστή μπροστά μου (άρα δεν υπάρχει ηλεκτρονικό check - verify) το μόνο που δεσπόζει είναι ο καφές. Ο υπεύθυνος τα υπογράφει - απλά - χωρίς κανένα έλεγχο. Τι να ελέγχει - το εκτυπωτικό από το πληροφορικό σύστημα; (Είμαι μόνος που νομίζω ότι απλά δεν πρέπει να υπάρχει στην διαδικασία;).

3. Με στέλνει στο γραφείο του ληξιαρχείου. Εκεί ακόμα ένας υπεύθυνος και αυτός χωρίς καμία αλληλεπίδραση με πληροφοριακό σύστημα - χωρίς να κοιτάξει υπογράφει - έτσι μηχανικά!

4. Με στέλνει στο γραφείo του πρωτοκόλου - οπου ο υπάλληλος κρατάει το ένα χαρτί και μου δίνει το άλλο. Και εκεί για την ώρα δεν είδα κάποια αλληλεπίδραση με πληροφοριακό σύστημα - ίσως γιατί το σύστημα είχε ήδη εισάγει τον αριθμό οπότε υποψιάζομαι ότι απλά θα πάει να βάλει τα χαρτιά σε κάποιο συρτάρι!! (είμαι σχεδόν σίγουρος).

Παρατηρήσεις - απορίες.
1. Στα σημεία που αναφέρω περί αλληλεπίδρασης με πληροφοριακό σύστημα - το κάνω επίτηδες θέλοντας να τονίσω όχι ότι έπρεπει να υπάρχει αλλά τουλάχιστον ένα check ή ένας έλεγχος δεδομένων σε ένα χαρτί που προήλθε απο την εκτύπωση προγράμματος - θα εξηγούσε σε ένα μικρό βαθμό την χρησιμότητα του - ΥΠΟΓΡΑΦΗ από υπεύθυνο!

2. Γιατί πρέπει να δικαιολογούν θέση 3 παραπάνω άνθρωποι για να υπογράφουν σαν ρομποτ - χωρίς καν να ελέγχουν - πόσο μάλλον όταν στο πρώτο βήμα η ίδια η υπάλληλος με έβαλε να ελέγχω την σωστότατη των στοιχείων (WTF)

3. H συγκεκριμένη υπηρεσία όπως και πολλές άλλες είναι φανερό ότι έχει μια στρεβλωμένη άποψη για τα πληροφοριακά συστήματα σε συνδυασμό με τις διαδικασίες της. Το πληροφοριακό σύστημα βρίσκεται εκεί - για να μειώσει τα πολλαπλά βήματα ελέγχου και να μειώσει τους χρόνους εξυπηρέτησης αλλά και φόρτο μηχανογράφησης.

4. Γιατί πρέπει να υπάρχει πρωτόκολλο γραπτό σε όλα - και όχι μηχανογραφημένο - γιατί πρέπει 1 απλό χαρτί του πολίτη να δημιουργεί την ανάγκη εκτύπωση άλλων 4, που ουσιαστικά φέρουν τις άχρηστες υπογραφές άλλων τόσων και θα φάνε κάποια λεπτά σε κάποιον να τις βάλει σε ένα συρτάρι.

Συμπέρασμα
Είναι ένα απλό παράδειγμα για μια πολύ απλή αλληλεπίδραση -πολίτη με υπηρεσία δήμου ή κράτους. Αυτή η διαδικασία των ελέγχων θα είχε νόημα πριν 40 χρόνια όταν δεν υπήρχε μηχανογράφηση και για να μειωθεί το ποσοστό λαθών έπρεπε πράγματι να γίνεται έλεγχος.

Γιατί πρέπει να υπάρχουν τόσοι πολλοί υπεύθυνοι, ίσως πριν 40 χρόνια όταν το προσωπικό μπορεί να ήταν μικρού ακαδημαϊκού επιπέδου να υπήρχε ανάγκη τώρα - ο υπεύθυνος τι κάνει - απλά υπογράφει;

H υλοποίηση και μηχανογράφηση του ελληνικού κράτους ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ και πρέπει να το παραδεχτούμε!Ποτέ δεν έγινε με σωστό και μελετημένο τρόπο, ποτέ δεν απέδωσε εργαλεία στον δημόσιο υπάλληλο για να κάνει σωστά την δουλειά του. Από την άλλη δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για υπάρχει πληροφοριακό σύστημα το οποίο να αναλαμβάνει να εκτυπώνει τα έγγραφα να δίνει αριθμούς πρωτοκόλλου να τα συντηρεί και παράλληλα να συνεχίζουμε να εμπλέκουμε 4 εργαζομένους για την διαδικασία ( this is madness που έλεγε και στους 300).

Αν θέλουμε να κάνουμε την δική μας ζωή καλύτερη, αν θέλουμε να δούμε μια υπηρεσία να δουλεύει σωστά και με τον λογικό αριθμό ανθρώπων και όχι υπεράριθμους υπεύθυνους με φραπέδες θα πρέπει να επενδύσουμε στην σωστή και όχι (τσαπατσούλικη και έλα είναι δικός μας αυτός δώσε του το υπερκοστοληγομένο έργο) μηχανογράφηση.

Παλιότερα το είχα γράψει ίσως με μια μικρή δόση ειρωνείας κάπου  το ξαναγράφω. Δέχομαι να δουλέψω δωρεάν τα ΣΚ σε μια υπηρεσία - να μελετήσω τις διαδικασίες και να προτείνω αλλαγές.Αλήθεια το λέω. Δεν μπορώ να βλέπω αυτή την κοροϊδία ήθελα να γελάσω!

Ας σοβαρευτούμε λιγάκι - το κράτος είναι άναρχο - ένα μεγάλο μπουρδέλο και κανείς δεν θέλει να σηκώσει τα χέρια να βάλει μια τάξη. Λόγια λόγια λόγια....

όχι πείτε μου εσείς πως σε μια μόνο μέρα μελέτης την παραπάνω διαδικασία δεν θα μπορούσατε να την μειώσετε σε 1 άτομο!!! Ναι, μόνο μια αλληλεπίδραση. Θέλω αυτό το χαρτί, το εκτυπώνω από το πληροφοριακό μου σύστημα το οποίο έφτιαξα και τέσταρα και εμπιστεύομαι και σας το δίνω, ορίστε τέλος. Εξάλλου και οι άλλοι 3 που υπέγραψαν δεν είδαν καν - λες και υπέγραφαν την πιστωτική τους κάρτα!

Είμαι παράλογος ;

11 comments:

 1. Πάντως ρε φίλε πρέπει να είναι Θέμα Δήμου. Εδώ στα τιμημένα ΒΠ, το ίδιο χαρτί το πήρα μέσα σε 2 (ΔΥΟ) λεπτά από 1 (ΜΙΑ) υπάλληλο. Υπόψη οτι ήθελα πιστοποιητικό γέννησης και όχι Ληξιαρχική πράξη γέννησης (μήλα - πορτοκάλια).
  Κατά τα άλλα σωστόστ...
  hack & slash

  ReplyDelete
 2. Εμένα η γυναίκα μου είναι ξένη... ακόμα έχει να μου λέει για τους υπαλλήλους που είναι στο Δημαρχείο, κάθονται σε ένα γραφείο, δεν κάνουν τίποτα απολύτως και απλά σε στέλνουν στον δίπλα. Εγώ δυστυχώς το έχω συνηθίσει και δε μου κάνει εντύπωση πλέον...

  ReplyDelete
 3. > Γιατί πρέπει να δικαιολογούν θέση 3 παραπάνω άνθρωποι για να υπογράφουν σαν ρομποτ

  Διότι κάποιος πρέπει να συντηρήσει τις στρατιές ψηφοφόρων (λέγε τους και τσιμπούρια) που θα ψηφίσουν το εκάστοτε κόμμα στην εξουσία.

  ReplyDelete
 4. έτσι είναι αυτοί θα πάρουν μι αθέση στο δημόσιο, θα το βουλώσουν και θα ψηφίζουν για πάντα ΠΑΣΟΚ, για να κυκλοφορεί ελεύθερος ο Ψ. κι ο Λ. να χτίζει αυθαίρετα... Και τώρα που πτωχεύσαμε αναρωιούντε ποιος φταίει ρε γμτ... ποιος άραγε;

  ReplyDelete
 5. Μηχανογράφηση με σωστές διαδικασίες θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σε όλες τις υπηρεσίες σε ένα εξάμηνο. Το θέμα είναι ότι πολλοί που δεν το θέλουν... Από ψηλά μέχρι χαμηλά.Τους βολεύει το μπουρδέλο. Αν μεσα από ένα site "κατεβαζες" ότι πιστοποιητικό ήθελες πως θα δικαιολογούνταν τόσα λαμόγια και τεμπελαράδες...

  ReplyDelete
 6. Για το μόνο που έχω μια απάντηση είναι το γιατί πρέπει να υπάρχει γραπο αίτημα στο πρωτόκολλο. Έχει να κάνει με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και το τι θεωρείται Δημόσιο και Ιδιωτικό Έγγραφο (και την αποδεικτική ισχύ που φέρουν αυτά).

  Για τα υπόλοιπα η απάντηση είναι απλή: Τα συστήματα Μηχανογράφησης μπαίνουν αποτυπώνοντας την τρέχουσα διαδικασία. Κανείς δεν σκέφτεται πως με την εγκατάστασή του ίσως είναι χρήσιμη η αλλαγή των διαδικασιών. Έτσι αυτό που περιγράφεις είναι η διαδικασία που ακολουθούταν πριν τη Μηχανογράφηση του συστήματος. Μηχανογραφήθηκε μια θέση εργασίας, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να αλλάξει το σύστημα. Και αυτό συμβαίνει γιατί ελάχιστοι σκέφτονται τα Πληροφοριακά Συστήματα ως Human-Computer Systems. Νομίζουν πως είναι μόνο Computer Systems.

  ReplyDelete
 7. Που 'ναι ένας υπουργος να μας δώσει την αποστοματική απάντηση

  ReplyDelete
 8. Παρη εχε υποψιν σου οτι το ιδιο ακριβως γινεται και στην Ιδιωτικη τραπεζα! για να παρεις μια τραπεζικη επιταγη (δηλαδη να μετατρεψεις τα μετρητα σε χαρτι) υπογραφουν 3(!) ατομα μηχανικα και με σφραγιδα κιολας! Αυτο για μενα εχει δυο λογους να γινεται.
  Ο πρωτος ειναι για ελεγχο του υπαλληλου που ειναι σε καιρια θεση (φαντασου εκει που τυπωνει 3 πιστοποιητικα την μερα να περασουν για υπογραφη 300!, θα κινησει υποψιες για περαιτερο ελεγχο)
  Ο δευτερος λογος εχει τις ριζες του στο παρελθον και συγκεκριμενα στον Καποδιστρια που προκειμενου να εχει δουλεια ο κοσμος , επεβαλε να υπογραφουν2 και 3 φορες ο καθε υπαλληλος για να δικαιολογει την θεση του. Αυτα πληρωνουμε τωρα.

  Φιλικα Δημητρης (περιμενω τα dvd :) )

  ReplyDelete
 9. όσοι πόντιοι για να βιδώσουν μια λάμπα... :p

  ReplyDelete
 10. Ρε φίλε, παίρνεις τηλέφωνο στα ΚΕΠ, πληρώνεις 2 ευρο το παραγγέλνεις και πας και το παίρνεις απο τα τοπικά ή στο φέρνουν με ταχυδρομείο..

  ReplyDelete
 11. Σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με την "διάδραση" με το δημόσιο, πεποίθησή μου είναι ότι θα έπρεπε ο πολίτης με τον ΑΦΜ και την ταυτότητά του, να μπορεί να κάνει ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

  Το ΑΦΜ είναι μοναδικό για τον καθένα, οπότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση των στοιχείων του αιτούντα και η ταυτότητα σε συνδυασμό με την φυσική ή νομική (εξουσιοδότηση) παρουσία του, για την επιβεβαίωση των στοιχείων.

  Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι περιττά.

  ReplyDelete