Sunday, August 07, 2011

αγορά σπιτιού...συμβουλές και ιδέες Part 5 (αγορές, μερεμέτια και πρώτα βήματα.

In the previous episode
Είμαστε μερικά μέτρα πριν το τέλος. Το σπίτι πια είναι δικό μας, η τράπεζα από στιγμή σε στιγμή θα μας δώσει και το δάνειο και προσπαθούμε είτε μόνοι μας είτε με την εποπτεία του πωλητή να φέρουμε το σπίτι σε κατάσταση έτοιμη για να μετακομίσουμε - κυρίως από πλευρά ελέγχων - προκαταρκτικών.  Υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία θα πρέπει να κάνουμε.  Μπορείς να βρεις τα προηγούμενα κομμάτια στα παρακάτω link. Part1, Part2, Part3, Part4.

Αγορές
Γενικά θα πρέπει να αγοράσεις αρκετά πράγματα πόσο μάλλον όταν είσαι εργένης είτε ζούσες σε μικρότερο σπίτι είτε στο ενοίκιο. Σίγουρα έχεις κάποια πράγματα που θα πάρεις μαζί σου αλλά μερικά άλλα αναγκαστικά θα σου μείνουν. Πχ όταν έχεις πάρει διαμέρισμα με εντοιχισμένη κουζίνα και έχεις από το προηγούμενο σπίτι ηλεκτρικά μη - εντοιχισμένα τότε αναγκαστικά θα πρέπει να μπεις σε έξοδα. Θα παραθέσω λίστα με πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να μπεις στην διαδικασία να αγοράσεις καθώς και με σχόλια απο μαγαζιά που επισκέφθηκα (ή τι προτείνω).
 1. Ηλεκτρικά:
  1. Που; Να προσπαθήσεις να αγοράσεις τα ηλεκτρικά σου από μαγαζί με καλές τιμές (φυσικά φυσικά) και μεγάλη ποικιλία σε μάρκες - να μην σου πασάρουν δηλαδή από τις 2 διαθέσιμες την μία. Ας είναι 4 οι επιλογές σου. Όσο πιο μεγάλος αριθμός επιλογών τόσο καλύτερο εύρος τιμών θα καλύψεις και θα μπορείς να ελιχθείς στο budget σου. Έμεινα ΠΟΛΥ ευχαριστημένος από το service και την διαθεσιμότητα προϊόντων + τιμών του Media Markt (υποκατάστημα Ρέντη- εξαιρετικό service και χίλια μπράβο στους πωλητές - γιατί μέχρι και μίση ώρα πριν κλείσει το κατάστημα πωλητής επαγγελματίας ενδιαφέρθηκε να βοηθήσει και αν εξηγήσει τα υπέρ και τα κατά σε αγορές- χωρίς να βαρεθεί. Κανένα πρόβλημα με παραδόσεις και γενικά ένδειξη after sales support με τηλέφωνο μετά τις αγορές και σύντομο survey για το αν όλα πήγαν καλά).  
  2. Κουζίνα εντοιχισμένη. Πρόσεξε μπορείς να αγοράσεις συσκευές ανάλογα με τα οικονομικά σου - άρα τα λεφτά είναι το μεγάλο κριτήριο. Σε ότι έχει να κάνει με τις κουζίνες αυτή την εποχή να ξέρεις υπάρχουν 2 mode -εντοιχισμένες φούρνος-εστία ουσιαστικά 1 και εντοιχισμένες φούρνος- εστία ανεξάρτητα. Στο πρώτο mode πρέπει αν πάρεις για συγκεκριμένο φούρνο μόνο την συγκεκριμένη compatible εστία ενώ στο δεύτερο mode μπορείς να πάρεις έναν φούρνο Neff ή Pitsos και μια εστία της Bosch! Φυσικά η δεύτερη επιλογή είναι και πιο ακριβή - αλλά σου δίνει για το μέλλον ευελιξία ακόμα και στο σενάριο να αλλάξεις την μορφή της κουζίνας σου - και να βάλεις τον φούρνο πάνω και την εστία κάπου αλλού! Η κουζίνα είναι ένα ηλεκτρικό που μένει και IMHO αξίζει να επενδύσεις σε κάτι καλό! Δυστυχώς ή ευτυχώς οι Γερμανοί δίνουν την καλύτερη ποιότητα σε αυτά. Καλό είναι βέβαια να δεις αρκετές μάρκες και να τις περιεργαστείς. Επίσης να προσέξεις τα αυτόματα συστήματα καθαρισμού. Το σύστημα της πυρόλυσης που κάποτε ήταν της μόδας θεωρείται πια ξεπερασμένο και όχι τόσο αποδοτικό. Νέοι τρόποι έχουν δημιουργηθεί που δεν καταπονούν τόσο τα μέταλλα της συσκευής. Συγκεκριμένα σύστημα καθαρισμού με ατμό (γεμίζει η κάτω γάστρα με λίγο νερό) και με τη θερμοκρασία η κουζίνα - καθαρίζει σε σημεία που δεν μπορείς να βάλεις σφουγγάρι. Ρώτα, δες και φυσικά δες το πορτοφόλι σου πόσο μακριά πάει. Προσωπική επιλογή Neff για μένα (αν σε βοηθάει).
  3. Ψυγείο: Δεν έχω να πω πολλά , κοιτάς α) ποιότητα κατασκευής β)ενεργειακό level πχ A ή A+ γ)επίπεδα θορύβου, δ) διαστάσεις για να σε παίρνει σωστά στο σπίτι ε) χώροι μέσα στο ψυγείο να είναι πρακτικό. Επέλεξα ένα Sharp (αν αυτό βοηθάει)
  4. Πλυντήριο πιάτων: κοιτάς α) ποιότητα κατασκευής β)ενεργειακό level πχ A ή A+ γ) πόσα προγράμματα έχει. H αλήθεια είναι ότι το αγόρασα σε δεύτερο χρόνο αφού έχασα 3 εβδομάδες να παρακαλάω τον κάθε τυχάρπαστο 'κουζίνα' να μου κλείσει ένα ντουλάπι..epic fail.
  5. Πλυντήριο (το εργένικο μου τα είχε παίξει) οπότε αγόρασα κανονικό.  κοιτάς α) ποιότητα κατασκευής β)ενεργειακό level πχ A ή A+ γ) πόσα προγράμματα έχει.δ) ΧΩΡΑ κατασκευής.
 2. Έπιπλα: Όπως έγραψα και πιο πριν σίγουρα κάτι θα έχεις να φέρεις από το προηγούμενο σπίτι σου. Τα έπιπλα είναι ένα μεγάλο θέμα και έχει να κάνει με το γούστο και τα θέλω του καθένα. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις εκτός από τα κλασικά - ποιότητα, τιμή και χώροι. Αν έχεις κάποιον φίλο ή φίλη σχετικό με το θέμα (σχεδιαστές εσωτερικών χώρων) τότε σίγουρα να ζητήσεις την συμβουλή του. Αν είσαι μόνος/η  (όπως εγώ) ή νέο ζευγάρι με παιδί τότε καλό θα ήταν να σκεφτείς μια μέση λύση με όχι πανάκριβα έπιπλα. Έτσι μπορείς να βγάλεις τον πρώτο καιρό με πράγματα όμορφα και καινούργια αλλά η τιμή τους να σου δίνει την ευελιξία όταν α) παντρευτείς ή β) μεγαλώσουν τα παιδιά σου να πας σε κάτι πιο καλό. Επέλεξα να την Sato για όσα πράγματα δεν είχα και ήταν μια από τις πιο value for money αγορές που έκανα. Ωραία είναι(σίγουρα όχι σαν την ποιότητα άλλων) αλλά και να τα αλλάξω σε 2-3 χρόνια δεν θα πειράξει ούτε θα πω ότι πέταξα τα λεφτά μου. Οι καλοκαιρινοί μήνες με τις αντίστοιχες προσφορές μου έδωσαν ακόμα μια βοήθεια μιας και για τα ίδια έπιπλα έσωσα τουλάχιστον 1000-1500 euro
 3. Κουρτίνες (και τα ρέστα): Ουφ αυτό είναι ένα δύσκολο task και μάλιστα όπως θα ανακαλύψεις έχει και μεγάλο κόστος. Πρέπει να το κάνεις oursource στην α) γυναίκα σου (αν έχεις) β) μητέρα σου ή γενικά μια γυναίκα στο γνωστό σου κύκλο έτσι ώστε ανάλογα με το budget που έχεις να σου διαλέξει τα σωστά κουρτινόξυλα (αν και ολα είναι μεταλλικά πια), τα σωστά υφάσματα και φυσικά να πάρει τις σωστές διαστάσεις. Πρόσεξε όταν παίρνεις τα μέτρα για κουρτίνες - τοίχους και γωνίες που θα βάλεις aircondition να το προϋπολογίσεις να το κάνεις είτε πιο μικρό είτε πιο μεγάλο.
 4. Φωτιστικά : Εδώ μπορείς να βάλεις του γούστο σου να σε οδηγήσει. Τιμές και ποιότητες υπάρχουν σε διάφορα μαγαζιά. Καλό είναι να κάνεις μια γύρα και να επιλέξεις από μαγαζί με μεγάλη ποικιλία. Αν είναι να δώσεις λεφτά μην διστάσεις να βάλεις σε όλα τα φωτιστικά λάμπες ή spot χαμηλή κατανάλωσης. (+50 ή 70 euro)
 5. Συναγερμός: Εδώ μιλάμε ότι ο καθένας μπορεί να σου πει ότι θέλει σε θέμα τιμής. Η ουσία είναι ότι λίγο πολύ όλοι βάζουν τα ίδια πράγματα και απλά σε χρεώνουν διαφορετικά. Έμεινα πολύ ευχαριστημένος από τον επαγγελματία που ήρθε σε μένα + μου έκανε την ίδια υλικοτεχνική πρόταση 200 euro πιο χαμηλά από τον τεχνίτη που είχε δουλέψει στην πολυκατοικία για άλλα διαμερίσματα. Να ξέρεις ότι συνήθως όταν σου λένε ότι σου βάζουν κέντρο 8άρι..(είναι οι ζώνες που θα καλύπτει) το κέντρο είναι 4άρι και με ειδικό upgrade το ανεβάζουν. Πολλοί είναι λίγο απατεώνες και στο χρεώνουν πιο πάνω - άλλοι είναι ειλικρινής. Ρώτησε το πάντως και αν μπορείς ψάρεψε απαντήσεις!
 6. Air Condition: Δεν τα μπορώ, τα σιχαίνομαι αλλά πρέπει να βάλεις κάποια σώματα. Εγκατέστησα ότι πιο λίγο μπορούσα αν σκεφτείς ότι έφερα και ένα άλλο που είχα στο προηγούμενο σπίτι. Προτίμησε μοντέλο με τεχνολογία Inverter (ιδιαίτερα αν τα χρησιμοποιείς αρκετά) - έχουν εξαιρετική απόδοση και πολύ μικρότερη κατανάλωση σε σχέση με τα συμβατικά. Επίσης δώσε λίγο προσοχή στον μάστορα που θα στα εγκαταστήσεις - να τρυπήσει το διαμέρισμα σε σωστό μέρος, μην σου τρυπήσει τοίχο με δοκάρι, να μην αφήσει μερεμέτι στην μέση - σπασμένες γωνίες, να μονώσει καλά την εγκατάσταση και φυσικά να στοκ-άρει τις τρύπες που θα αφήσει πίσω. Να προσπαθήσεις να βάλεις τα A/C ιδιαίτερα αν είναι μεγάλα - κοντά σε πρίζες - υψηλού φορτίου. Σε όλα τα νέα σπίτια υπάρχουν κάποιες πρίζες που είναι για να πάρουν πάνω A/C, κουζίνα και ψυγείο. Σε πολλά σπίτια είναι λίγο πιο ψηλά από τις άλλες.
 7. Τέντες: Άλλο μεγάλο έξοδο. Θα πρέπει να προσέξεις αν είσαι σε διαμέρισμα να βάλεις τα ίδια χρώματα με τους υπόλοιπους. Τώρα πια ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν όλοι είναι με βραχίονες και όχι το σύστημα με τα ροδάκια που μπορεί να είχες παλιά στο πατρικό σου. Οι βραχίονες να είναι εσωτερικοί και όχι εξωτερικοί. Επίσης προτίμησα να μην βάλω ηλεκτρικό σύστημα (το βρήκα ανώφελο) δεν πειράζει δεν θα σου πέσει.ο ποπός γυρίζεις λίγο το μηχανισμό - άσε που δεν χαλάνε και τόσο εύκολο σε αντίθεση με τους ηλεκτρικούς. Να θυμάσαι ότι οι βραχίονες ειδικά τον χειμώνα θέλουν προσοχή - δεν θα πρέπει να τούς αφήνεις τσιτωμένους γιατί με αρκετό αέρα ( σε υπερβολική φάση) μπορεί να χαλάσουν ή σπάσουν).
Σε γενικές γραμμές αυτά - όχι ότι είναι όλα αλλά είναι κάποια πράγματα που θα πρέπει σκεφτείς να αγοράσεις ή να τα αντικαταστήσεις. Υπάρχει και μια λίστα με πιο μικρά που ξεκινάνε απο πιατικά μέχρι μικρά πράγματα δεξιά και αριστέρα - αλλά αυτά είναι σχετικά με τον καθένα.

Προϋπολογισμός: Μπορώ να σου πω πολύ χονδρικά ότι από την στιγμή που θα αγοράσεις το σπίτι και θα μπεις στην διαδικασία να πάρεις τα παραπάνω (η και ακόμα πιο πολλά) θα πρέπει να προϋπολογίσεις στο budget σου ένα  5-7% extra του ολικού ποσού που έδωσες για να εξοπλίζεις το σπίτι. Φυσικά αυτό μπορεί να πέσει λίγο ή να ανέβει μέχρι και το 10% ανάλογα με τις επιλογές σου αλλά το 5 είναι ένα ρεαλιστικό ποσό. Αν το σπίτι σου κόστισε 200.000 euro τότε σίγουρα θες άλλα 10.000 για να το εξοπλίσεις με μέρος των παραπάνω - για αρχή.


Συμβουλές πριν το τέλος :)
 • Οι δουλειές και τα έξοδα του νέου σπιτιού είναι πολλές και δεν τελειώνουν σε ένα μήνα θέλει υπομονή για 2-3 μήνες μέχρι όλα να πάρουν μια πρώτη σταθερή μορφή. Υπομονή και όχι άγχος.
 • Απο την άλλη αν αφήνεις πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν για μετά να ξέρεις ότι μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ οπότε μην πεις δεν βαριέσαι κυνήγα κόσμο, ζήτα βοήθεια και πολέμησε το. ¨Εχεις πάρει ένα μεγάλο βάρος πάνω σου και πολέμησε για το καλύτερο αποτέλεσμα
 • Κάτι άσχετο αλλά σημαντικό, το οποίο το είδα και σε άλλες περιπτώσεις. Να θυμάσαι ότι το σπίτι αν είσαι μόνος σου το αγοράζεις εσύ (με την βοήθεια των δικών σου ίσως) αλλά είσαι εσύ και κανείς άλλος. Το αγοράζεις γιατί είναι δικό σου όνειρο όχι άλλων και γιατί το θες πραγματικά. Αν δεν είσαι σίγουρος/σίγουρη μην κάνεις την κίνηση γιατί οι ευθύνες και τα έξοδα είναι μεγάλα και τα βλέπεις καθώς το πορτοφόλι σου αρχίζει και ξεμένει από χρήμα. Τέλος σε αυτή την διαδικασία μην θεωρείς ότι θα έχεις πάντα πλάι σου τον/την εκάστοτε σύντροφο σου. Όχι με την κακή την έννοια, απλά αναφέρω ότι το να αγοράσεις ένα σπίτι είναι ένα όνειρο ιδιαίτερο και σοβαρό και δεν πρέπει να έχεις την απαίτηση να βλέπει και η άλλη/άλλος που είναι δίπλα σου στο ίδιο όνειρο. Το σπίτι το αγοράζεις εσύ με τις δικές σου δυνάμεις και αν αργότερα η κατάσταση σου φέρει ένα σύμμαχο καλώς να έρθει. Μην φορτώσεις expectations ούτε όνειρα πάνω στο σπίτι αν η κατάσταση δεν είναι ώριμη. Είναι διαφορετικό να αγοράζει σπίτι ένα νέο ζευγάρι και άλλο κάποιος/κάποια χωρίς δέσμευση. Το σωστό είναι τις μεγάλες αποφάσεις εφόσον είμαστε μόνοι μας τις παίρνουμε μόνοι μας και αν κατά την διάρκεια βρούμε κάποιον με τα ίδια όνειρα ή τύχη τελικά και το άλλο μας μισό έχει το ίδιο όνειρο - βάλε τα στο τραπέζι και μοίρασε ευθύνες. Ξεκίνα όμως πάντα με με χαμηλά expectation και βασίσου στης δυνάμεις σου. Το ίδιο και για όλους όσους είναι δίπλα σου. Μην υπολογίζεις την βοήθεια ή το χαμόγελων όλων (είτε είναι φίλοι είτε συγγενείς) είσαι καταρχήν μόνος σου και η οικογένεια σου και έτσι θα μάθεις να δουλεύεις. Οποιαδήποτε βοήθεια ή ενδιαφέρον ας έρθει μόνο του αλλιώς δεν πρέπει να έχεις ανάγκη κανένα - μόνο την υγεία σου και δύναμη να μην αγχώνεσαι και θα τα καταφέρεις. Είναι μια πολύ δημιουργική και παράξενη διαδικασία όπου μέσα από την πίεση και το άγχος μπορεί να δεις όνειρα να γκρεμίζονται, ανθρώπους πιο μικρούς των περιστάσεων αλλά και αδυναμίες δικές σου που με την πίεση θα σε αλλάξουν.

Ελπίζω να μην σε κούρασα. Ελπίζω κάπου εκεί έξω να βρίσκεται κάποιος /κάποια  ή ένα νέο ζευγάρι -  που να έχει το ίδιο όνειρο και αυτά τα κείμενα να του το μορφοποιήσουν ή να του δώσουν έναν πρόχειρο μπούσουλα. Φυσικά το μόνο που θέλει είναι σωστές συνθήκες και αποφασιστικότητα. Ο μόνος μου σύμμαχος σε αυτή την διαδικασία ήταν η οικογένεια μου και ελπίζω το σπίτι αυτό να γίνει σπίτι κάποια στιγμή μιας άλλης οικογένειας ..δικής μου όπου θα μπορέσω να σταθώ άξιος στα παιδιά μου και να κάνω το ίδιο. Τα πράγματα από ένα σημείο και μετά γίνονται καθαρά..ή τουλάχιστον έτσι νομίζω!

Καλή τύχη αγαπητέ αναγνώστη..μην διστάσεις...δεν θα το μετανιώσεις είναι ωραία να έχεις το δικό σου σπίτι.

ps) το guιde είναι αφιερωμένο στον φίλο μου Στέλιο (είναι ντροπαλός δεν δίνω link), ο οποίος πριν 4 χρόνια έκανε την ίδια κίνηση και τότε με τις πολλές μας συζητήσεις και εμπειρίες του ξεκίνησα να πλάθω και εγώ στο μυαλό μου και ζυμώνω την ίδια ιδέα. Hoi mate!

  12 comments:

  1. Σχετικά με συναγερμούς έχω βρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν κάποιες μάρκες (paradox, sigma): αυτόματο bypass.

   Δουλεύει ως εξής: έστω ότι ενεργοποιείς το συναγερμό αλλά έχεις ανοικτή κάποια μπαλκονόπορτα. Ο συναγερμός μπαίνει κανονικά αλλά αγνοεί την ανοικτή μπαλκονόπορτα. Αν κάποια στιγμή την κλείσεις, εντάσσεται κι αυτή στο συναγερμό.

   Πολύ βολικό αν πχ έχεις παράθυρο μπάνιου που δε σε νοιάζει να μένει ανοιχτό ή αν ξέρεις ότι θα μείνεις λίγο ακόμα στο μπαλκόνι και πριν κοιμηθείς θα κλείσεις.

   ReplyDelete
   Replies
   1. Σωστή η παρατήρησή σου. Έχω και εγώ τέτοιο συναγερμό και όντως είναι πολύ εξυπηρετικός

    Delete
  2. Καλορίζικο! Σου ευχομαι να ζήσεις τις καλύτερες εμπειρίες ever εκεί. Μπράβο!

   ReplyDelete
  3. Για την μεταφορά και την εγκατάσταση των ηλεκτρικών σε χρέωσαν? αν ναι πόσο περίπου? Επίσης το κλιματιστικό inverter σε σπίτι είναι υπερβολή, όντως έχεις μία εξοικονόμηση της τάξης του 30% στην κατανάλωση ρεύματος αλλά κοστίζει τα διπλά και στη οικιακή λειτουργία απλά δεν προλαβαίνει να κάνει απόσβεση. Εκτός αν δουλεύεις σπίτι και το έχεις να λειτουργεί 8ωρο.

   ReplyDelete
  4. μεταφορά ναι κοστίζει 25-30 euro και σε χρεώνουν με την αγορά. Όσο γι την εγκατάσταση μπορείς να ζητήσεις συνεργείο αλλά εγώ έφερα άλλους μάστορες. Ένα ψυγείο αν δεν είναι εντοιχισμένο δεν θέλει και πολλά. Η κουζίνα όμως θέλει και μαραγκό (να κόψει πάγκο) και ηλεκτρολόγο.

   έχεις δίκιο για την τιμή του inverter αλλά δεν πλήρωσα τελικά πολλά παραπάνω. Προτίμησα να πάρω ένα 14αρι inverter απο ένα 18 άρι κανονικό.
   30% είναι σημαντική πάντως εξοικονόμηση!

   ReplyDelete
  5. το 30% είναι ποσοστό και γιαυτό είναι σχετικό. Δηλαδή στα 0.15 λεπτά που κοστίζει μια ώρα λειτουργία συμβατικού κλιματιστικού στα 18000 BTU για να κάνεις απόσβεση πρέπει να το λειτουργείς ένα χρόνο συνεχόμενα επι 8 ώρες καθημερινά. Η λειτουργία σε σπίτι είναι στην καλύτερη ένα τετράωρο. Επίσης αυτό που έκανες δεν έχει μεγάλη διαφορά διότι ουσιαστικά πήρες ένα μικρότερο κλιματιστικό που έχει μεν καλύτερη απόδοση λόγο ινβερτερ και πλησιάζει τα 16000BTU που φαντάζομαι θα έχεις ανάγκη για να πάρεις 14αρι αντι 18αρι, αλλά θα λειτουργεί συνέχεια για να πετύχει την θερμοκρασία οπότε μάλλον μεγαλύτερη κατανάλωση θα έχεις απο το να έπαιρνες το μεγαλύτερο.

   ReplyDelete
  6. βασικά όχι δεν σκοπεύω να το χρησιμοποιώ τόσο - συνεχίζω να θεωρώ ότι είναι καλύτερη αγορά το inverter - διαφωνούμε. :)

   ReplyDelete
  7. Καλορίζικα όλα, άλλη μια φορά.
   Μια-δυο συμπληρωματικές προτάσεις από εμένα. Στο πλυντήριο παίζουν ρόλο και τα κιλά. Τι να το κάνεις το 11κιλο αν μένεις μόνο σου; Επίσης για όσους έχουν περιορισμένο χώρο, κυκλοφορούν και μερικά μοντέλα των 4 κιλών. Μην σας φαίνονται λίγα, δεν είναι! Καλύπτουν ακόμα και ένα ζευγάρι.
   Στις λάμπες εξοικονόμησης (CFL & LED) μην τσιγκουνευτείτε και πάνω από όλα βάλτε όπου μπορείτε. Η διαφορά στον λογαριασμό της ΔΕΗ θα είναι εμφανής και το πιο σημαντικό, αποσβένετε σε δύο, το πολύ τρεις λογαριασμούς.

   ReplyDelete
  8. Ο συναγερμός έχει να κάνει με την αξιοπιστία της εταιρείας απ'όπου γίνεται η αγορά όσο και με τον επαγγελματία που θα σου κάνει την εγκατάσταση, γιατί η τοποθέτηση δεν είναι απλή υπόθεση.

   ReplyDelete
  9. Πάρη καταπληκτικά τα ποστ, εκτός απο τις πληροφορίες προσφέρεις και ανεκτίμητη ψυχολογική υποστήριξη! Ευχαριστούμε!

   ReplyDelete