Saturday, May 07, 2011

Εντυπώσεις ενός mac user για το Ubuntu 11.04 aka Natty Narwhal

Παρατηρώ και δοκιμάζω linux distributions εδώ και πολλά χρόνια, το χρησιμοποιώ σε πολλές περιπτώσεις στην δουλειά (και θα το χρησιμοποιώ να υποθέσω) και γενικότερα έχω μια επαφή. 

Δεν είμαι day to day linux user ούτε το χρησιμοποιώ για development ή καθημερινή χρήση μιας και έχω βρει την ηρεμία μου και καλύψει τις ανάγκες μου με το MacOSX και τους υπολογιστές της Apple. Παρόλο τον ενθουσιασμό (ή φανατισμό για άλλους) για την Apple ποτέ δεν σταμάτησα να κοιτάω και να ενημερώνομαι για άλλα λειτουργικά. Σαν τυπικό σπασικλάκι / geek οφείλω να έχω έστω και μια μικρή συνεχή επαφή με πολλά και διαφορετικά λειτουργικά. Δεν σας κρύβω ότι ακόμα βοηθώ φίλους και γνωστούς με το να τους εγκαθιστώ windows ή να τους εισάγω στον μαγικό κόσμο της Apple. Άρα  10αδες windows pc-ια στήνω κάθε χρόνο και φροντίζω επίσης να μεγαλώνω τα hits μου σε apple switchers -χα χα.

Το Ubuntu για μένα είναι μια ειδική περίπτωση και θα ήθελα να γράψω μερικά πράγματα.Επειδή δεν είμαι hard core χρήστης αλλά απο ενδιαφέρον πραγματικό το παρατηρώ να εξελίσεται με το να δοκιμάζω distro σε δικά μου μηχανήματα - θεωρώ ότι ειμαι και λίγο αποστασιοποιημένος σε σχέση με το hardcore linux κοινό.  Οι χρήστες linux είναι κατα βάση άτομα με υψηλή γνώση στον τομέα της πληροφορικής ή για να το πω πιο ρεαλιστικά ξέρουν 1-2 πράγματα παραπάνω για τον  υπολογιστή τους και το λειτουργικό τους.Το επιβάλλει το ιδιο το λειτουργικό έτσι και αλλιώς εδώ και χρόνια μιας και δεν είναι κατα περίπτωση ready to go σε πολλά επίπεδα.(συνεχίζω να πιστεύω ότι ακόμα θέλει βήματα για φτάσει το επίπεδο χρηστικότητας/φιλικότητας του MacOSX)
Η τελευταία έκδοση του Ubuntu με εντυπωσίασε ομολογώ. Πρόσεξε, για να μην χαθούμε στις λέξεις όχι δεν θα παρατήσω το macosx και θα πάω σε linux (συγνώμη αν σε απογοήτευσα). Παρόλα αυτά εδώ και λίγες μέρες που το έχω  βάλει σε ένα παλιότερο pc laptop και το στήνω, βλέπω τεράστια βελτίωση σε πολλά πράγματα σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του. Τυχαίνει να χρησιμοποιώ το ιδιο μηχάνημα συνέχεια τα τελευταία χρόνια για τέτοια test (ένα γέρικο Acer Aspire 5602 WLMI). Παρόλο που έχω κάποιες γνώσεις εξαιτίας επαγγελματικής εμπειρίας να παίξω πιο βαθιά με παραμετροποίηση του - το παρατηρώ σαν απλός χρήστης και το κρίνω ανάλογα. Το ίδιο profile χρήστη που εχω και στο MacOSX, είμαι ένας  απλός χρήστης που όταν θέλει να κάνει development απαιτεί μια ηρεμία και σταθερότητα.

Installation
Είναι η πρώτη φορά που το installation (clean - cd) ubuntu distro δουλεύει 100% χωρίς προβλήματα. Για μένα είναι καθαρό σημάδι βελτίωσης. Σταθερός installer, υποστήριξη αυτόματη απο το ίδιο το λειτουργικό και  update για third party driver, απλά και κατανοητά βήματα στην εγκατάσταση. Το παλιό laptop μου σήκωσε το νέο γραφικό περιβάλλον και απο την πρώτη χρήση διάφορων εφαρμογών δεν βρήκα την επίδοση του άσχημη. Παρατηρώ ότι χρησιμοποιεί αρκετά δυναμικά τον δίσκο - αλλά γενικά το μηχάνημα πάει πολύ πιο γρήγορα από ένα παράλληλο installation windows 7.

Εγκατάσταση / Απεγκατάσταση εφαρμογών και OS update
Παρατηρώ σαφή βελτίωση στους αυτοματισμούς του update για το ίδιο το λειτουργικό και την εγκατάσταση των εφαρμογών. Θα ήθελα σε μια νεότερη έκδοση το Ubuntu Software Center και ο Update Manager του Ubuntu να γίνου μια οντότητα και ίσως να κρυφτούν ακόμα πιο πολύ  οι τεχνικές λεπτομέρειες των update repositories (μην ξεχνιέσαι μιλάμε για απλούς χρήστες). Παρόλα αυτά το μηχάνημα μου έκανε μετά την εγκατάσταση μόνο του update χωρίς προβλήματα όπως και το Ubuntu Software Center μου προσέφερε αμέσως την δυνατότητα να εγκαταστήσω γνωστές εμπορικές εφαρμογές (Skype, Adobe reader κτλ).

User Interface / Unity
Γενικά επικρατεί χαμός σε αυτό το επίπεδο με μια απίστευτη μάχη μεταξύ χρηστών ubuntu και υποστηρικτών συγκεκριμένων πακέτων/ τεχνολογιών γύρω από το user interface (GNOME/ KDE/ κτλ κτλ). Προσωπικά εμένα το Unity μου αρέσει σαν ιδέα και σαν υλοποίηση. Δεν θα σταθώ στο flame για το αν είναι extention ή βασισμένο στο compiz ή θα έπρεπε σε κάτι άλλο. Δεν θα μπω σε αυτό το flame όχι γιατί είμαι υπεράνω - ίσα ίσα λατρεύω τις τεχνολογικές internet ικες μάχες. Απλά βλέπω τα πράγματα σαν τρίτος και σαν χρήστης που δεν τον ενδιαφέρει στο συγκεκριμένη λειτουργικό τι έχει χρησιμοποιηθεί απο πίσω - αλλά θέλω να μου αρέσει στο μάτι και να δουλεύει σωστά. Φυσικά το Unity έχει δρόμο ακόμα  και σε επίπεδο ομορφιάς και χρηστικότητας (πχ θα ήθελα να μπορώ να παραμετροποιήσω εύκολα το Dock-Launcher) αλλά σε γενικές γραμμές έχει ωραίες ιδέες - ή μίξη ιδεών που ομολογώ στην δική μου επιλογή MacOSX μερικά δεν υπάρχουν. Δεν το βρήκα αργό παρόλο το παλαιό του μηχανήματος μου, επίσης το search δεν είναι άσχημο και σαν mac user με κάνει να νιώθω εξαιρετικά οικεία! Τέλος μου άρεσε η δεξιά γωνία με την υλοποίηση των notification σε όλα τα επίπεδα και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν με το υπόλοιπο περιβάλλον.

Η Στρατηγική πίσω από το Unity.
Κάτι τελευταίο για το Unity που δεν έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του που είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθούν με τον χρόνο. Υπάρχει μεγάλος πόλεμος και κριτική στην Canonical που αποφάσισε να πάρει τον δικό της δρόμο στο κομμάτι του UI και να δημιουργήσει ουσιαστικά το δικό της Desktop UI technology αντί να έχει by default κάποια άλλη γνωστή O.S τεχνολογία. Νομίζω ότι συμφωνώ με την στρατηγική της Canonical. Καλά τα open source communities και τα διάφορα πακέτα τους και χωρίς αυτά δεν θα είχαμε φτάσει πουθενά αλλά αν θέλει κάποιος το linux να αγγίξεις μεγάλες μάζες χρηστών windows ή mac θα πρέπει σε αυτό το επίπεδο (User UI) να ακολουθήσει μια πιο σταθερή πορεία, με συγκεκριμένες επιλογές να έχει ένα σχέδιο, να το χτίσει και τέλος να το εξελίσσει  βάση τις απαιτήσεις των απλών χρηστών. Μπορεί για τον φανατικό του Gnome ή KDE το Unity να είναι μια υπέρ-απλούστευση στα μάτια μου είναι μια σωστή στρατηγική που φυσικά έχει να προσφέρει πίσω στον  Ο.S κόσμο αλλά και να 'εκπαιδεύσει' τους απλούς χρήστες σε συγκεκριμένα pattern και μηχανισμούς. Τέλος μες το δικό της development η Canonical θα μπορέσει να οδηγήσει το Unity εκεί ακριβώς που θέλει η ίδια για τους πιθανούς πελάτες της και να συντηρήσει και το Ο.S business μοντέλο της χωρίς να περιμένει τρίτους να εξελίξουν ή να διορθώσουν προβλήματα. Ως mac χρήστης έχω πισθεί εδώ και χρόνια ότι όσο πιο μεγάλο το integration όχι μόνο σε επίπεδο software αλλά και hardware/ software τόσο πιο αξιόλογο το αποτέλεσμα - όπως πχ με τους υπολογιστές της Apple και το τελικό user experience. Η Canonical νομίζω ότι θα ξεκινήσει να παίρνει το πάνω χέρι στο να ελέγχει τα διάφορα σημαντικά κομμάτια του Ubuntu και να δίνει μια δική της άποψη σε αυτό και συνάμα να το εξελίσσει. Δεν το βρίσκω κακό ίσα ίσα είναι ένα βήμα ακόμα πιο ευέλικτο από την Apple που την κατηγορούν για το κλειστό του συστήματος της (που είναι) μιας και πιστεύω ότι στο ubuntu ο κώδικας στα διάφορα κομμάτια του θα είναι πάντα ανοιχτός και διαθέσιμος - άρα όλοι μπορούν να τον εκμεταλλευτούν. Θεωρώ λοιπόν άδικη την κριτική που δέχεται η εταιρία για το Unity αλλά και κάθε άλλο κομμάτι που θα θελήσει να δώσει την δική της εκδοχή και να αποστασιοποιείται από την hard core community.

Ubuntu One
Στη εποχή που εφαρμογές σαν το Dropbox έχουν γίνει ο καλύτερος μας φίλος - κανένα σύγχρονο λειτουργικό δεν μπορεί να μην ΔΕΝ προσφέρει καλό integration με κάτι ανάλογο. Θα έλεγα ότι οι χρήστες Ubuntu θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι για την συγκεκριμένη πρόταση μιας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απο τον ανταγωνισμό. Μιας και μιλάμε για ανταγωνισμό να παραδεχτώ ότι το αντίστοιχο τωρινό offering της Apple στον τομέα αυτό με το φτωχό integration του κακού mobile.me είναι αρκετά πίσω σε σχέση με την καλή λειτουργία του Ubuntu One.Τα 2 γίγα είναι μία καλή αρχή και το test account που έκανα δουλεύει μια χαρά. Θα περιμένω στις επόμενες εκδόσεις ακόμα καλύτερο integration αλλά είναι μια άριστη αρχή.

Τελικά
Συγνώμη αν σε κούρασα, απλά ήθελα να γράψω αυτά που μου φάνηκαν ωραία. Θεωρώ ότι η έκδοση αυτή πραγματικά βάζει τα πράγματα σε σωστές βάσεις για να δώσει την μάχη της με πιο ολοκληρωμένα λειτουργικά στο πεδίο των simple users. Απλό user interface, καλή υποστήριξη υλικού (όσο μπορεί δηλαδή μιας και δεν παίζει όπως η Apple που παράγει το δικό της Hardware), integration με μοντέρνες τεχνολογίες, by default εγκατάσταση εφαρμογών όπως  Libre Office και άλλες αξιόλογες open source λύσεις. Νομίζω ότι η στρατηγική της Canonical είναι πια ξεκάθαρη και με υπομονή, λίγο ακόμα χρήμα και σωστές αποφάσεις δεν θα μου κάνει έκπληξει αν το Ubuntu γίνει πραγματικά το πρώτο super mainstream linux distro με ποσοστά χρήσης όπως άλλα μη open source λειτουργικά!
2 comments:

 1. Φίλε μου συγχαρητήρια για το άρθρο σου είναι εξαιρετικό. Δεν βλέπεις συχνά τέτοια άρθρα τα οποία απορρέουν απο την προσωπική παρατήρηση και δοκιμή του αντικειμένου για το οποίο γράφεις παρά από αερολογίες και ανυπόστατα επιχειρήματα.


  Ως χρήστης Linux εδώ και καμιά 9ετία πολλές φορές νιώθω οτι έχω ξεχάσει πως να είσαι απλός χρήστης και άρθρα σαν τα δικά σου χρησιμεύουν στο να μου δείχνουν πως βλέπει κάποιος άλλος το λειτουργικό που χρησιμοποιείς.


  Όπως ακριβώς τα είπες λοιπόν είχα γράψει πριν απο μια βδομάδα περίπου ενα review του unity (3 μέρη) http://osarena.net/2011/04/ubuntu-unity-full-review-mesa-ke-exo-meros-1.html για να περιγράψω και το πού πάει και γιατί επέλεξε η Canonical αυτό τον δρόμο. Θα με ενδιέφερε να ακούσω τις παρατηρήσεις σου και τις διαφωνίες σου γιατί όπως είπα και πρίν με ενδιαφέρει περισσότερο η άποψη του χρήστη Mac και Windows για το Ubuntu παρά του ίδιου του χρήστη Ubuntu.

  ReplyDelete
 2. @cerebrux
  νομίζω ότι πραγματικά υπάρχει ανάγκη και οι hardcore linux user να θυμηθούν ξανά τα πρώτα τους βήματα - με άλλα λόγια να έρθουν κοντά στους νέους χρήστες.

  θα διαβάσω το review σου asap!

  σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

  ReplyDelete