Sunday, March 13, 2011

Συνάντηση JHUG 12.03.11 εντυπώσεις

Ακόμα μια συνάντηση μας ολοκληρώθηκε και είμαι αρκετά χαρούμενος που έχουμε μια σταθερή βάση αλλά και συνέχεια στον θεσμό των 'meet-up'. Θεωρώ τέτοιες εκδηλώσεις πολλές φορές πιο παραγωγικές και ενδιαφέρουσες από την διαδικτυακή δραστηριότητα. Οι ομιλίες- συζήτηση σε βάζουν σε σκέψεις τις οποίες μπορείς να μοιραστείς εκείνη την στιγμή μαζί με άλλους 20-30, στα διαλείμματα μπορείς να δικτυωθείς να μάθεις για την δυναμική της αγοράς είτε απλά να πεις τον πόνο σου ως προγραμματιστής.

Μαζευτήκαμε γύρω στα 20+ άτομα στο collab, ένα πολύ όμορφο απόγευμα ομολογώ. Είχαμε 3 παρουσιάσεις οπότε νομίζω αυτή η συνάντηση δεν κούρασε και τελειώσαμε μετά από 3,5 ώρες. Είναι το minimum που ζητάει μια κοινότητα από τον καθένα - αλλά φαντάζει δύσκολο τελικά. 3 ώρες μια φορά το μήνα.Respect λοιπόν σε αυτούς που ήρθαν!

Ξεκινήσαμε με τον καλό μου συνάδελφο Κ.Καπελώνη ο οποίος χτύπησε για δεύτερη φορά αυτή την season με ακόμα μια παρουσίαση που επικεντρώθηκε σε ένα απλό και καθημερινό βάσανο κάθε developer. Σχόλια στον κώδικα, επίσημα , ημιεπίσημα τακτικές, σωστά και λάθη. Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση του εδώ. Με προβλημάτισε το σημείο που μας έβαλε να αναρωτηθούμε κατά πόσο στα 'σχόλια' που γράφουμε απαντούμε στην ερώτηση 'γιατί το έκανα αυτό - γιατί έγραψα έτσι αυτό το κομμάτι κώδικα' και όχι 'πως το έγραψα, και τι κάνω σε κάθε γραμμή΄. Θα επιστρέψω την δευτέρα στο γραφείο και θα προσπαθήσω να βρω σχόλια μου - είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βελτιώσω κάποιες ουσιαστικές λεπτομέρειες. Αρκετά απλή παρουσίαση αλλά με to-do και προβληματισμό για όλους μας - με άλλα λόγια μια εξαιρετική παρουσίαση.

Συνεχίσαμε τον M.Κονιοτάκη ο οποίος μας έκανε 'βόλτα' στις δυνατότητες του Oracle jDeveloper. Ομολογώ ότι είχα και έχω μια αρνητική προδιάθεση με συγκεκριμένα εργαλεία της Oracle που έχω χρησιμοποιήσει κατά καιρούς. Οι εμπειρίες μου με τον JDeveloper είναι κακές το ίδιο και με τον κάποτε Application Server της Oracle , OC4J.Πολύ σωστά αποφάσισαν να τον εγκαταλείψουν και να υιοθετήσουν τον ΒΕΑ Application Server σαν κύριο Application Server. Η παρουσίαση του Μιχάλη δεν μπορώ να πω ότι με έκανε να πετάξω την αρνητική μου προδιάθεση. Σίγουρα είδα ότι ο jDeveloper είναι ένα one stop solution εργαλείο όπου μέσα στο 1.5 giga download του στα προσφέρει όλα - μέχρι και application server! Το declarative programming μέσα από Wizard ποτέ δεν με έπεισε για την σωστότητα του - παρόλο που μου αρέσουν οι ευκολίες γενικότερα - και κάποιες τεχνολογίες της Oracle που έρχονται πακέτο με το εργαλείο για SOA ή BPM (πχ η εξέλιξη του I love to hate Weblogic BPM solution -ex WLI) με έκαναν να θυμηθώ πολύ άσχημες στιγμές - developer πόνου και αποτυχίας. Νομίζω ότι λίγα έχουν αλλάξει στο εργαλείο της Oracle από τότε που το χρησιμοποίησα και η ταπεινή μου άποψη είναι συγνώμη 'Δεν θα πάρω' υπάρχουν 2 τουλάχιστον πιο ελαφρές και ευέλικτες προτάσεις εκεί έξω και μάλιστα με λιγότερα vendor locking ( Eclipse, Netbeans). Από εκεί και πέρα να σημειώσω ότι ο Μιχάλης κατέχει επάξια τον τίτλο του Oracle ACE (κάτι σαν Java Champion) για την δουλειά που έχει στο blog ADFbugs όπου γράφει για τα προβλήματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας αλλά και λύσεις! Όσοι λοιπόν χρησιμοποιείτε ADF μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά.

Τελειώσαμε με τον ακόμα μια φορά εξαιρετικό Σπύρο Τζαβέλα  ο οποίος ακροβατεί μεταξύ της αγάπης του για την Scala και της πίστης του στην Java. Ομολογώ ότι ακόμα μια -δύο φορές να δω παρουσίαση του Σπύρου για Scala θα αρχίσει η σύνταξη της να μου φαίνεται λογική. Η παρουσίαση του βέβαια είχε πολύ ενδιαφέρον για κάθε Java Developer, μιας και είδαμε - συζητήσαμε τις ευκολίες και τα προβλήματα που δημιουργεί η δημιουργία αλλά και έλλειψη Closures στην Java και πώς συγκρίνονται με τις αντίστοιχες δυνατότητες της Scala! Προσωπικά η δημιουργία και ένταξη των closure στην Java πάντα με προβλημάτιζε σαν απλό developer απο την άλλη ποτέ μα ποτέ δεν ήμουν οπαδός των anonymous inner classes. Όχι τόσο ως construct αλλά συντακτικά πιστεύω μπέρδευαν αρκετά την ανάγνωση κώδικα και δεν ήταν φιλικές σε νέους προγραμματιστές. Η μέση λύση με την ένταξη συντακτικής βοήθειας (syntactic sugar)  τα οποία ονομάζουμε Closures στην Java τα οποία θα αντικαταστήσουν την σύνταξη των a.Inner class με βρίσκει σύμφωνο και υπέρ. Είναι σημαντικό για μένα η Java να μην χάσει ή μάλλον να μην σπάσει το type system της για την ώρα. O ομαλός, ίσως επιδερμικός για κάποιους εμπλουτισμός της γλώσσας με νέα construct πρέπει να γίνει σταδιακά και με βήματα. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει ξεσπάσει πόλεμος για το τελευταίο σημείο δηλαδή την συντηρητική προσέγγιση στην αναβάθμιση της γλώσσας σε αντίθεση με την πιο επιθετική που θα άφηνε κάποιες παλιές εκδόσεις της ΄ορφανές΄. Προσωπικά λέω ναι στην αναβάθμιση και εμπλουτισμό αλλά με συντηρητικές μεθόδους! Βέβαια απόψεις ..όλα..μπορεί να διαφωνείς. Σε αυτό που συμφωνούμε όλοι είναι ότι η Java πρέπει να πάει μπροστά και να εξελιχθεί! Θα βρείτε την παρουσίαση του Σπύρου εδώ ενώ κάποια άλλα link σχετικά που παραθέτει εδώ.

Πρίν κλείσω θα ήθελα να σημειώσω ότι παρόλο που κοινότητα μας είναι μικρή - χαίρομαι πάρα πολύ που κάθε μήνα βλέπω έστω και μια νέα ΄φάτσα' . Άνθρωποι που τολμούν μετά από χρόνια παρακολούθησης διαδικτυακά της δραστηριότητας του JHUG να έρθουν και να δουν τι γίνεται. Θέλω να πιστεύω ότι όσο πιο συνεπείς είμαστε στην διοργάνωση τέτοιων συναντήσεων τόσο πιο εύκολα θα δημιουργηθεί μια τάση και συνήθεια σε πολλούς να έρθουν και να συμμετέχουν. Επίσης είναι σημαντικό που υπάρχουν μερικοί φοιτητές στην παρέα μας - είναι άξιο λόγο ότι υπάρχουν παιδιά που επιλέγουν να ψαχτούν κάπως διαφορετικά να πάρουν ιδέες για το μέλλον ίσως να βολιδοσκοπήσουν και τους ανθρώπους της αγοράς - από το να συμμετέχουν σε κομματικές εκδηλώσεις ή άλλες αδιάφορες δραστηριότητες. Η συμμετοχή φοιτητών σε user group όπως το JHUG που δεν έχει ούτε δωράκια ούτε 'ψεύτικες΄ πιστοποιήσεις ούτε σακουλάκια με δωράκια (μακάρι δηλαδή να είχαμε λεφτά και να τα κάναμε) για μένα είναι 2 φορές πιο σημαντική από την συμμετοχή των επαγγελματιών. Δηλώνει ότι υπάρχουν νέοι άνθρωποι που τους ΄φτιάχνει΄η επιστήμη τους και θέλουν να δουν τι υπάρχει έξω από την πανεπιστημιακή φυσαλίδα.


Τα λέμε τον επόμενο μήνα, ελπίζω με ακόμα πιο πολλές παρουσίασεις.Αν έχεις διάθεση ή μια ιδέα μην διστάσεις να την πεις και το κοινό θα είναι δικό σου

Καλά να java-ρετε!

No comments:

Post a Comment