Sunday, February 13, 2011

Apple Magic TrackPad - μία άδοξη σχέση.


Για όσους αναρωτιούνται ναι είμαι πάρα πολύ καλά, μετά λοιπόν το άρθρο για το iPad άλλη μία άδοξη σχέση έρχεται στο προσκήνιο. Αυτή την φορά πολύ πιο φτηνό και με μεγάλες προσδοκίες για την χρήση του. Ένα από τα δώρα που έλαβα τα Χριστούγεννα από την σύντροφο μου, μιας και  μοιραζόμαστε  το ίδιο πάθος για τα προϊόντα της Apple - ήταν το magic trackpad

Πρώτη εμπειρία
Το είχα δοκιμάσει για μερικά λεπτά σε κάποιο μαγαζί και μπορώ να πω ενθουσιάστηκα. Θυμάμαι βέβαια ότι κατα το test δεν ήμουν καθιστός (σε κανονικό γραφείο) αλλά όρθιος σε πάγκο επίδειξης και με έναν 27 άρι iMac μπροστά μου.  Με κέρδισαν γρήγορα τα gestures αλλά και η ευελιξία να ορίσεις την δεξιά ή αριστερή γωνία του ως 'δεξί κλικ'. 

Εθισμός στο δεξί κλικ - το έχεις νιώσει; 
Να σημειώσω εδώ ότι μπορεί τα 5-6 χρόνια να είμαι εντελώς χρήστης mac σε σπίτι δουλειά κτλ κτλ αλλά σχεδόν 20 χρόνια ήμουν χρήστης Windows.  Αυτό σημαίνει ότι έχω μεγαλώσει και εθιστεί στο δεξί κλικ. Πάντα για μένα ήταν η κίνηση που θα σε σώσει σε ένα λειτουργικό που τα UI guidelines του ήταν ανύπαρκτα - πάντα υπήρχε ένα μαγικό menu κάπου που το ενεργοποιούσες με δεξί κλικ και έκανες την δουλειά σου. Το έχω παρατηρήσει και σε άλλους χρόνιους χρήστες Windows και νομίζω είναι ένα συνήθειο που προέκυψε από σπόντα! Παρατηρούσα πχ πριν μερικά χρόνια μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους που δούλευαν χρόνια σε συστήματα Unix οι οποίοι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν την χρηστικότητα του δεξί κλικ - κάτι που γενικά δεν υπήρχε αρκετά και στα λειτουργικά της Apple. Για να μην κουράσω πιο πολύ το θέμα νομίζω μπορεί να γίνει ολοκληρη συζητηση για την εξέλιξη των UI λειτουργικών αλλά και user experience. 

Magic TrackPad στα χέρια μου.
Έτσι λοιπόν παρέλαβα όλο χαρά το νέο μου δώρο. Ήμουν πεπεισμένος ότι δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ ξανά mouse - πέταξα το magic mouse μακριά (το πήγα βασικά στο γραφείο) και έβαλα το trackpad στο γραφείο, δίπλα στον γερο - iMac μου. Θα το τέσταρα για αρκετές μέρες πριν αποφασίσω αλλά δεν ήθελα να κάνω ζαβολιές οπότε είπα θα πρέπει να το μάθω - όχι mouse.

Τα πρώτα προβλήματα

Θέση - καρπός - δάχτυλα
Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούσα να βρω την βέλτιστη θέση να το τοποθετήσω και ένιωθα ότι το χέρι μου κουραζόταν. Αν το έβαζα στην θέση του mouse ο καρπός μου κουραζόταν αρκετά μιας και έβαζα λίγο παραπάνω βάρος όταν έκανα το κλικ. Σκέφτηκα ότι μάλλον δεν ήταν η σωστή θέση οπότε το τοποθέτησα αρκετά μπροστά και άπλωσα όλο το χέρι μου έτσι ώστε ο καρπός να ακουμπάει στο γραφείο. Ναι μεν ξεκούρασα το χέρι μου αλλά μετά ένιωθα ενόχληση στην κίνηση για το κλικ - στα δάχτυλα που ασυνείδητα πατούσα λίγο πιο πολύ. Δοκίμασα να το φέρω ακριβώς μπροστά μου πίσω ουσιαστικά από το πληκτρολόγιο και το χέρι μου να κάνει ένα νοητό Γ μπροστά μου - ουσιαστικά να έχω το έχω στα πλάγια αλλά και πάλι αυτό δεν βοήθησε. Το επανέφερα ξανά δεξιά και λίγο πιο μπροστά απο το πληκτρολόγιο - με mouse pad που είχε μαξιλάρι σιλικόνης.

To feedback του click
Ένα από τα πράγματα που σου λείπουν είναι η ανάδραση στην κίνηση σου όταν κάνεις το κλικ - ταπ. Αν το χέρι σου ακουμπάει το trackpad σχετικά προς τα κάτω η ανάδραση που έτσι και αλλιώς ειναι μικρή είναι σχεδόν μηδαμινή. Αν πιέσεις πιο πάνω - πχ από την μέση και πάνω η ανάδραση είναι πιο έντονη αλλά πιο σκληρή. Προσπάθησα να αυξήσω λιγο το φαινόμενο με το βάλω την βάση του tracpkad (το στρόγγυλο) πάνω σε μια επιφάνεια πχ ένα άλλο mouse pad ή ένα λεπτό χαρτί έτσι ώστε να αυξήσω την κλίση του λίγο παραπάνω και να λαμβάνω αυτή την αίσθηση ανάδρασης καθώς το πίεζα. Τα κατάφερα σε κάποιο βαθμό και η αίσθηση βελτιώθηκε.

Δεξί κλικ - δύσκολο
Για τους λόγους που ανέφερα πιο πάνω είμαι φανατικός στο right click. Το αναζητώ παντού χα χα. Με το magic trackpad  μπορείς να ορίσεις δεξί κλικ την αριστερή ή δεξιά κάτω  γωνία του. Στην πρώτη περίπτωση θα πιέζεις τον αντίχειρα στην δεύτερη μάλλον τον μέσο ή τον παράμεσο ή και το μικρό δάχτυλο. Η πρώτη έκδοση με τον αντίχειρα μάλλον ήταν πιο εύκολη και γρήγορη αλλά είχα γενικά 80% αποτυχία σε γρήγορα κλικ. Είτε γιατί δεν το έπιανε είτε γιατί αργούσε είτε γιατί από βιασύνη τα άλλα δάχτυλα μου καθώς κινούνταν στην επιφάνεια  έπεφταν πάνω στην κάτω αριστερή γωνία και ενεργοποιούσα δεξί κλικ χωρίς να το θέλω.

Γενικότερη κίνηση στην οθόνη
Στο σπίτι και στην δουλειά ασχολούμαι με το να γράφω κείμενα.Είτε αυτό είναι κώδικας είτε είναι ένα blog post ή κάποιο έγγραφο ανάλυσης. Το trackpad γενικότερα και από προηγούμενη χρήση με laptop τόσα χρόνια - για το δικό μου στυλ αλλά και ανατομία της παλάμης μου δεν ήταν ο βέλτιστος τρόπος. Στατιστικά όταν έβλεπα ότι ήμουν 50% πιο αργός στην αλληλεπίδραση μου με το UI του λειτουργικού ιδιαίτερα σε σημεία όπως dropdown lists, συγκεκριμένα κουμπιά αλλά και τα 'μαρκάρω' κείμενο μέσα σε άλλο κείμενο. Ιδιαίτερα όταν γράφεις κώδικα μερικές φορές θες να μετακινηθείς σε μια συγκεκριμένη σειρά και στήλη της σελίδας. Έτσι και με το magic trackpad αυτά τα ταξίδια μου πάνω στην οθόνη ήταν πιο αργά και παρόλο που οι μέρες περνούσαν οι αστοχίες στις επιλογές μου πάνω στην οθόνη δεν έπεφταν. Όταν έγραφα κείμενο δεν μπορούσα εύκολα να μετακινηθώ εκεί που ήθελα, δεν μπορούσα εύκολα να μαρκάρω λέξεις για διόρθωση και μερικές φορές η αλληλουχία κινήσεων με οδηγούσε σε λάθη (να χάσω ή να μετακινήσω κείμενο).

Θετικά;
Η μόνη απροβλημάτιστη χρήση και εκεί που το ευχαριστήθηκα είναι όταν διάβαζα διάφορα web site και surf-αρα. Το scroll με την αφή ήταν πολύ πιο φυσικό σε σχέση με το mouse και γενικά 1-2 link που θα πατήσεις δεξιά και αριστερά θα σου πιάσουν χωρίς να ζοριστείς πολύ.

Τελικά
Το trackpad κατέληξε στο κουτί του και σε κάποιο συρτάρι και αν δεν κάνω λάθος μέσα απο την ίδια διαδικασία και η σύντροφος μου (διαφορετικό προφίλ χρήστη) κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Υποψιάζομαι ότι για χρήστες που δεν είναι αρκετά φίλοι με το mouse - ξέρω ανθρώπους που εδώ και χρόνια πειραματίζονται με trackbals, trackpads και άλλα - το magic trackpad  είναι ένα άριστο εργαλείο. Για όσους κάνουν αρκετό text editing υποψιάζομαι ότι δεν είναι η βέλτιστη συσκευή. Θα ήθελα να μάθω ή να ρωτήσω αν ισχύει το ίδιο για γραφίστες ή σχεδιαστές όπου η αλληλεπίδραση τους με τις διάφορες εφαρμογές έχει διαφορετικά gestures.
Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω και τις δικές σας εμπειρίες αν το έχετε (ή κάποια παρόμοια συσκευή). Αν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε συνέχεια για κάθε δουλειά ή βρίσκεται εκεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες και όλα τα άλλα με το παλιό καλό μας mouse. Τέλος έχω μια ελαφριά υποψία ότι ακόμα ο σχεδιασμός των λειτουργικών αλλά και οι ιδέες πίσω απο την αλληλεπίδραση μας με το λειτουργικό δεν είναι απόλυτα συμβατές με συσκευές όπως το trackpad.  Καθώς επιρροές από λειτουργικά όπως το iPhoneOS, android και άλλα θα έρχονται και στις desktop εφαρμογές μας / μηχανήματα - τέτοια περιφερειακά αλληλεπίδρασης θα αποκτούν μεγαλύτερο νόημα και ευχρηστία. Το όλο θέμα δεν είναι μόνο σχετικό με την συσκευή την ίδια και τον σχεδιασμό της αλλά και με το είδους του λογισμικού που έρχεται να αλληλεπιδράσει ο χρήστης. Για παράδειγμα - ένα λειτουργικό όπως το iPhoneOS φτιάχτηκε έτσι ώστε το κυρίως εργαλείο αλληλεπίδρασης να είναι το δάχτυλο σου και όχι κάτι άλλο (στυλό, κουμπακι σε πληκτρολόγιο κτλ κτλ). Για την ώρα ο τρόπος που τα σημερινά λειτουργικά μας είναι σχεδιασμένα πιστεύω ότι σε αναγκάζουν να χρησιμοποιήσει το mouse αν θες την μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Περιμένω απόψεις όπως και να έχει.

Κρίμα πάντως είχα μεγάλες προσδοκίες..ή μπορεί να γερνάω και να μην μπορώ να μάθω νέα κόλπα :D.

2 comments:

 1. Από τη μικρή μου εμπειρία με αυτό, σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις παρατηρήσεις σου για το Magic Trackpad.

  Προσωπικά, αυτό που δεν μπορώ να συνηθίσω στα νέα trackpad της Apple είναι το click & drag. Στο παλιό μου λευκό Macbook με το ξεχωριστό κουμπί δεν έχω πρόβλημα. Στα νέα όμως που όλο το touchpad είναι το κουμπί, δε με βολεύει τόσο.

  Για το θέμα του δεξιού κλικ, δεν έχεις ενεργοποιήσει να γίνεται όταν κάνεις κλικ με δύο δάχτυλα; Το βρίσκω τόσο εύκολο που πιάνω συχνά τον εαυτό μου να το κάνει σε windows laptops.

  ReplyDelete
 2. Το Magic χρησιμοποιώ με το φορητό μόνο. Καθημερινή μεν χρήση, όχι πάνω από 4-5 ώρες δε. Δεν είναι τόσο βολικό όσο ένα καλό ποντίκι, αλλά το βρίσκω καλύτερο από ένα μέτριο ποντίκι (δηλαδή όλα της Apple :D) Στο Photoshop πάντως είναι μπελάς.

  Για το δεξί κλικ: πάντα το κάνω με τα δύο δάχτυλα. Δεν πάω δηλαδή το χέρι μου στην κάτω δεξιά γωνία. Δεν το έχεις δοκιμάσει αυτό; Δε σε βόλεψε;

  Πάντως, πράγματι, το Trackpad είναι το "ποντίκι του Σαββατοκύριακου". Αν δηλαδή θες απλώς να σερφάρεις και να μη δουλέψεις είναι ιδανικό.

  ReplyDelete