Sunday, October 17, 2010

Συνάντηση Java Hellenic User Group - Οκτ 2010 - εντυπώσεις.

IMG_0315

Όπως είχα γράψει και τον προηγούμενο μήνα, σκοπός μας ήταν το JHUG να γίνει  ξανά ενεργό και με μερικά και σταθερά βήματα να φέρουμε την κοινότητα κοντά. Ήταν ένα πολύ ωραίο απόγευμα για όλους πιστεύω (γύρω στα 20+ άτομα). Καλή ατμόσφαιρα με αρκετά έμπειρους προγραμματιστές, καλές και όχι κουραστικές παρουσιάσεις (3) και αρκετή συζήτηση - για την δουλειά μας. 

Οργανωτικά.

Η χθεσινή συνάντηση ήταν  αρκετά σημαντική και για οργανωτικούς ρόλους - κάτι το οποίο με γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία και όρεξη να συνεχίσω. Μετά από καιρό καταφέραμε να βρούμε μια εταιρία (φίλοι και παλιοί συνάδελφοι) η οποία δέχτηκε χωρίς 'ναι μεν' χωρίς υπερβολές χωρίς ανταλλάγματα να μας προσφέρει δωρεάν μια φορά το μήνα  - έναν αξιόλογο χώρο με όλες τις ανέσεις , wifi, projector, υπολογιστή, καθίσματα  σε βολικό σημείο στην Αθήνα (απέναντι από στάση του Ηλεκτρικού). Θα ήθελα πραγματικά λοιπόν να ευχαριστήσω τον Μάνο και την Ελευθερία από την Abiss.gr οι οποίοι δίνουν για μία φορά το μήνα σπίτι στο jhug και τα μέλη του - να μιλήσουν και να οργανωθούν γι'αυτό που αγαπάνε πιο πολύ την  δουλειά τους και το development σε Java. Ευχαριστώ ξανά λοιπόν εκ - μέρους του JHUG.


Δομή
Αποφασίσαμε ότι αν δίναμε μια δομή στην συνάντηση μας μέσα από σχετικά μικρού μεγέθους παρουσιάσεις - θα ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσουν συζητήσεις αλλά και να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι - από το να δημιουργηθούν απλά πηγαδάκια. Νομίζω δούλεψε αρκετά καλά, οι παρουσιάσεις είχαν την σωστή διάρκεια και η χαλαρότητα της συνάντηση έδινε την ευκαιρία να υπάρχουν συζητήσεις μετά και να βγουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.Γι' αυτό το μήνα ξεκινήσαμε


Παρουσιάσεις

Με τον συνάδελφο μου Κ.Καπελώνη ο οποίος με εντυπωσίασε για το πόσο φυσικά παρουσίαζε με καθαρό και εύστοχο λόγο.Ο Κωστής μίλησε για ένα μεγάλο του παράπονο όπως λέει, τον διαχωρισμό του κώδικα στα project μας με πακέτα τα οποία δεν υποδηλώνουν τα τεχνικά layers (web- ejb- db) αλλά το functionality πχ (accounting, usermanagement, processmanagment). Δουλεύω σε ένα project που εχει ξεπεράσει αν δεν κάνω λάθος τις 200Κ γραμμές κώδικα και ζώ κάθε μέρα την δυσκολία της συντήρησης μέσα σε ένα χαώδες source tree. Πολλοί υποστήριξαν ότι ένα υβριδικό μοντέλο οπου ξεκινάμε από την αρχή με ονομασία γύρω από το functionality και εσωτερικά χωρίζουμε υπό πακέτα τα layers - είναι ακόμα καλύτερο. Σίγουρα όσοι ξεκινάτε τώρα ένα project - θα πρέπει να μην πάρετε μια γρήγορη απόφαση και να το σκεφτείτε σωστά. (Download παρουσίαση)


Συνεχίσαμε με τον Γ.Κούτρο, οποίος ανήκει στην ομάδα ανάπτυξης e-banking + services της Proton Bank. Ο Γιάννης μας έδωσε μια ιδέα για το νέο technology stack το οποίο κάνει τα βήματα του στην τράπεζα, την μετάβαση (με σταθερά βήματα) από τα AS400 σε εφαρμογές με βάση το J2EE και γενικότερα επιλογές τεχνολογιών που έχουν ήδη δοκιμάσει ή θα σκεφτούν να τεστάρουν στο μέλλον. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παρουσίαση που έδωσε το έναυσμα - για συζητήσεις ενθαρρυντικές για το μέλλον της Java και του J2EE σε χώρους και εταιρίες που μέχρι πριν από λίγο η πρωτοκαθεδρία των legacy συστημάτων ήταν - δεδομένη. Ίσως η Java να γίνει η νέα Cobol σε 2 δεκαετίες ποιος ξέρει.

Τελειώσαμε με τον γνωστό στην κοινότητα μας Δημήτρη Ανδρεάδη οποίος είναι ο Team Manager πια του γνωστού j2ee Application Server JBoss (Red Hat). Ο Δημήτρης μίλησε για όλα εκείνα τα στοιχεία που θεωρεί ότι πρέπει να έχει ένα developer για να σταθεί στην open source κοινότητα και ίσως να κάνει το πάθος τους επάγγελμα - και να δουλέψει για μεγάλες εταιρίες ή project στο εξωτερικό. Ωραία παρουσίαση, η οποία δημιούργησε και πολλές μικρο συζητήσεις και διαξιφισμούς για το πόσο πολλά από τα πράγματα που αναφέρθηκαν ήταν ρεαλιστικά - ποιο είναι το life span του Έλληνα developer και η γενικότερη κατάσταση της αγοράς.

Εν κατακλείδι.
Ομολογώ ήταν 3 πολύ χαλαρές και εποικοδομητικές ώρες. Πέρασα υπέροχα μιας και ως άτυπος οργανωτής μου είχε φύγε το μεγάλο άγχος του χώρου αλλά και της συνεννόησης με τα παιδιά της Abiss. Ήταν μία μάζωξη πραγματικών developer σε ένα χώρο που τους σέβεται.

Σαν developer και εγώ - άκουσα, συζήτησα και κράτησα πράγματα για την Δευτέρα ή και γενικότερα για την καριέρα μου. Θέλω να τονίσω εδώ ότι παρά το μικρό μέγεθος της κοινότητας,  έχει μέλη με ιδιαίτερη εμπειρία και μερικοί απ'' αυτούς σε θέσεις κλειδιά όπως ο Δημήτρης στον Jboss, ο Ανδρέας Ανδρέου (Apache Foundation) . Είναι κάτι ανάλογο για άλλους να έχουν πχ τον team manager του IIS ή του linux Kernel και να μπορούν αν ρωτήσουν πράγματα για την εξέλιξη, προβλήματα και ερωτήσεις.

Χάρηκα πάρα πολύ που είδα ανθρώπους που ήρθαν με κέφι σε εκείνη την πρώτη μας μάζωξη σε μια απλή καφετέρια και επανήλθαν  δηλώνοντας ενθουσιασμένοι με τον νέο τόπο συνάντησης αλλά και το γενικότερο κλίμα.

Με καλή διάθεση και περιέργεια από εδώ και πέρα και με την λαχτάρα να αποκτήσει το μηνιαίο μας ραντεβού ρυθμό και συνέπεια - θέλω να δω αν η παρέα μας θα μεγαλώσει.

Νιώθω και εγώ όπως όλοι που βρισκόμαστε σε τέτοιες μαζώξεις - θέλω να μάθω από την εμπειρία των άλλων, θέλω να ακούσω εντυπώσεις, θέλω να ανταλλάξω απόψεις - αυτό το πάθος είναι που με κάνει ακόμα να δώσω λίγο από τον λίγο πια ελεύθερο μου χρόνο ξανά πίσω στην κοινότητα και να βοηθήσω έτσι ώστε να έχουμε έναν χώρο και να κινηθούν τα πράγματα. Τίποτα λιγότερο τίποτα παραπάνω.

Ελπίζω με αυτό το post - να παρακινήσω και άλλους - γνώριμες φάτσες και γνωριμίες που ανήκουν στην παρέα μας κα να τους δω πίσω τον επόμενο μήνα είτε ως ακροατές ειτε ομιλητές.. Εξάλλου το JHUG κερνάει καφέ κουλουράκια και ....κεικ (όχι από τα χεράκια μου) χαχα τι αλλο θέλει ένας developer.

Θα μας βρείτε:
Τα λέμε τον επόμενο μήνα - καλά να java-ρετε. Για οποιαδήποτε απορία email me.

No comments:

Post a Comment