Saturday, July 24, 2010

Αΐντα - (Verdi) - Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο.Δεν υπάρχουν πολλά λόγια ούτε κατάλληλoi χαρακτηρισμοί. Ήταν 2 ώρες θεάματος που σου άφηνε μια γλυκιά ηρεμία ...με άλλα λόγια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

Βρέθηκα νωρίς στο κατάμεστο Ηρώδειο για την πρώτη από τις 3 αν δεν κάνω λάθος παραστάσεις της Λυρικής Σκηνής στην όπερα του G.Verdi 'Aida'. 

Η Αΐντα είναι μια σκλαβωμένη πριγκίπισσα από την Αιθιοπία στην αυλή Αιγύπτιου Φαραώ. Ο λαός της προσπαθεί να ελευθερωθεί από τον Αιγυπτιακό ζυγό ενώ αυτή δέσμια της αυλής έχει την τύχη - ατυχία να ερωτευτεί το καλύτερο στρατιώτη- στρατηγό των Αιγυπτίων Ραμαντές. Το δράμα της εξελίσσεται σε μια μάχη μεταξύ έρωτα προς τον αγαπημένο της και προς την πατρίδα και οικογένεια της. Όταν η αιγυπτιακή αυλή μαθαίνει για την μοιραία σχέση τότε η πτώση είναι δραματική. Οι 2 ερωτευμένοι θάβονται ζωντανοί με την ελπίδα να ζήσουν τον έρωτα τους - σε κάποιο άλλο κόσμο.

Ο Verdi είναι από τους αγαπημένους μου συνθέτες, πάντα μου άρεσε να μελετώ και να παίζω αποσπάσματα από την δουλειά του όταν ακόμα προσπαθούσα να πάρω το πτυχίο μου στην κιθάρα. Ήταν τότε σε μικρή ηλικία που είχα έρθει σε επαφή με την όπερα και την λυρική σκηνή - μέσα στα πλαίσια της μουσικής αγωγής είχαμε και αντίστοιχες επισκέψεις.
Η όπερα είναι αδικημένη από αρκετό κόσμο ο οποίος δεν είχε την τύχη μέσα από μουσικές σπουδές να καταλάβει το οπτικό- ακουστικό μεγαλείο της - ιδιαίτερα έργων γνωστών μουσουργών. 

Η μουσική της ορχήστρας υπέροχη υπό την διεύθυνση του Λ.Καρυστινού ενώ έμεινα πραγματικά εντυπωσιασμένος από την Τιζιάνα Καρούζο στο ρόλο της Aida.

Μέσα στην προχειρότητα και παρακμή της εποχής μας και καθώς ανόητα πρότυπα και συνήθειες μας έχουν συνεπάρει όλους (δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω) μια τέτοια πρόταση πραγματικά είναι σαν όαση. Δεν υπάρχει η δικαιολογία των χρημάτων μιας και οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούσαν από 30 euro -δηλαδή όσο 2 ποτά στο κλασικό σου στέκι σε μια ακόμα καμένη βραδινή έξοδο. 


Εξαιρετική βραδιά, κάτω από τον έναστρο Αθηναϊκό ουρανό και την Ακρόπολη. Νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνω πιο συχνά και να επιστρέψω στις επισκέψεις στην Λυρική και τον χειμώνα. Παραθέτω μερικές φωτό.

5 comments:

 1. Καλα ε, με πώρωσες με την κριτική σου. Η Άιντα είναι από τα λίγα έργα που έχω σε βινύλιο και τα ακούω που και που. Είχα δει τη διαφήμιση που κάνανε οι τύποι της λυρικής στο ανοιχτό λεωφορείο, είπα θα το ψάξω αλλά τελικά το αμέλησα... Μπαίνω τώρα να δω αν μπορώ να βρω εισιτήρια.

  ReplyDelete
 2. Το είδα σήμερα κι εγώ... Απλά εκπληκτικό.
  Και επειδή ήταν η πρώτη φορά που είδα κάτι τέτοιο, σίγουρα θα ξαναπάω σε παραστάσεις τις Λυρικής.

  ReplyDelete
 3. Εκπληκτική παράσταση!!! Ερώτηση είσαι ο Παρης που δούλευε στην Infosupport;;; Αν ναι είμαι η Χριστίνα από Δήμο Ανω Λιοσίων!!! Θα ήθελα να επικοινωνήσουμε!!!! (xfotopoulou@mail.gr)

  ReplyDelete
 4. @Christina όχι δεν είμαι αυτός :)

  ReplyDelete