Thursday, April 29, 2010

Open Coffee - Απριλίου 2010 - εντυπώσεις.

Ξανά στο μουσείο Μπενάκη. Εκτός από τις παρουσιάσεις που θα αναφέρω πιο κάτω σχόλια, είχα την ευκαιρία να δω γνωστούς που δεν μπορώ να βλέπω συχνά και να πούμε μια κουβέντα παραπάνω. Στο τέλος προσπάθησα να χαιρετήσω μερικούς αλλά δεν μπόρεσα να τους βρω όλους - οπότε ζητώ συγνώμη. Στο δια ταύτα - όπως πάντα εκφράζω μόνο την άποψη μου και κρίνω τις υπηρεσίες από την δική μου σκοπιά. Με άλλα λόγια δεν εκφράζω καθολική αλήθεια.

 • Fashinating.com
  • Το συγκεκριμένο service έγινε πιο σταθερή  και κατανοητή ιδέα. Κάτι σαν marketing review  της αγοράς ένδυσης (ρουχα- μαγαζιά μάρκες)- powered από την κοινότητα χρηστών. Δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει ή για να μην φανώ κακός δεν είμαι εγώ το target group του οπότε δεν θα εκφράσω άποψη. Οι αναγνώστριες του blog μπορούν να του ρίξουν μια ματιά και να ανταλλάξουν μέσα απο το rating system εντυπώσεις για τις τελευταίες παραλαβές στην Ερμού!Μείον ότι ακόμα η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη..οπότε..ναι wait!
 • Youscan.run
  •   Πρωτότυπη ιδέα; ; 'Oχι. Μια υπηρεσία για business πελάτες που θέλουν να χαρτογραφήσουν αλλά και να 'μετρήσουν' το σούσουρο που γίνεται σε social networking site για την εταιρία η το προϊόν τους. Υπάρχουν ανταγωνιστές. Οι δημιουργοί φαίνεται ότι από business τα πάνε καλά, με την έννοια ακολουθούν by the book διαδικασίες, όρους προβολής, promotion , σχέδιο. Τεχνικά - από αυτά που άκουσα είμαι λίγο επιφυλακτικός για την ποιότητα της υπηρεσίας - και προβληματισμένος ότι κάνει target την μεγάλη δε αλλά μόνη ρώσικη αγορά - μιας και την σχετική γλώσσα φαίνεται να αναλύει πιο σωστά.
 • Listiki.com
  • Ήμουν από τους λίγους που με το που άκουσα τι προσφέρει η υπηρεσία προβληματίστηκα. Είναι τόσο γενική που σε φοβίζει. Ουσιαστικά σου προσφέρει έναν τρόπο να φτιάξεις λίστες. Πως πχ γράφω σε αυτό το blοg για τα προγράμματα mac που προτείνω, θα μπορούσα να πάω στο listiki να φτιάξω την papo mac list και οι άλλοι χρήστες του listiki να αλληλεπιδράσουν μαζί της. εδώ.Ναι, δεν ξέρω εννοώ αρκετοί ενθουσιάστηκαν και είπαν ότι έχει τεράστιες δυνατότητες οπότε για να μην λέω μεγάλα λόγια θα κρατήσω μεγάλο καλάθι.Θυμάμαι παντως πριν 2-3 χρόνια τον φίλο μου Μάρκο Χαρατζά που είχε την ίδια ιδέα και είχε ξεκινήσει να την υλοποιεί - απλά έδωσε έμφαση στο community development και κάπου εκεί έμεινε. Μάρκο δικαιώθηκες -αν είστε Java devs μπορείτε να βοηθήσετε τον Μάρκο στο open source catalogue συστημα του
  • Αυτό που δεν μου άρεσε τώρα στο listiki, ειναι το εξής (άσχετο με το service). Μην παρουσιάζεις μια  υπηρεσία αν δεν είσαι έτοιμος να την κάνεις demo (εστω και beta) - αν και μόλις ζήτησα άδεια χρήσης μου έστειλε email την επόμενη μέρα. Σήμερα που έκανα εγγραφή έβαλα τα γέλια με κάτι όρους αναφοράς για την υπηρεσίας - ότι δεν μπορώ να γράψω για το functionality της. Μόνο να γελάσω λοιπόν ....μπορώ.Οπότε ναι..αυτά!
 • Sportmeets.com
  • Να μια υπηρεσίας που έστω και beta α) μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ΑΜΕΣΩΣ και έχει άμεση χρηστική αξία! Το sportmeets έρχεται να προσφέρει μια υπηρεσία targeted στους λάτρεις των sport. Ουσιαστικά είναι ένας ηλεκτρονικός τρόπος να οργανώνεις πάσης φύσεως sport event με φίλους, γνωστούς ή έστω και να βρίσκεις άσχετους που μοιράζονται το ίδιο πάθος με σένα για ένα συγκεκριμένο sport. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος που θέλει να οργανώσει μια ομάδα απο φίλους για να παίξουν 5x5 ή paintball - αλλά και ένα οργανωμένο ίσως σωματείο για να ψηφιοποιήσει το πρόγραμμα του και να παρέχει notifications etc!  Δεν ξέρω αν το sportmeets θα πιάσει (σαν business) - αλλά σίγουρα σαν υπηρεσία αρκετοί μπορούν να βρουν μια χρήση από σήμερα - και εντελώς δωρεάν- και ειναι αρκετά θετικό. Το design ανέλαβε η γνωστή σε πολλούς απο εμάς sugarenia. Go go sports!
Αυτά!7 comments:

 1. Το listiki ήταν όντως πολύ γενικό και ανοιχτό. Καταλαβαίνω ότι κάποιος που θα επισκεφθεί το service θα μπορεί να βρει χρήσιμη πληροφορία π.χ. εστιατόρια στην Αθήνα ή mac προγράμματα όπως είπες (με την προϋπόθεση ότι θα έχει αρκετούς χρήστες ώστε οι λίστες να εκφράζουν όντως ένα μέσο όρο). Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, τι κίνητρο έχω εγώ για να βάλω εκεί μια λίστα μου. Βέβαια, τα ίδια έλεγα κάποτε για το twitter και τώρα το χρησιμοποιώ αλλά δε νομίζω ότι είναι αντίστοιχα πράγματα.

  ReplyDelete
 2. @chstath: το ερώτημα είναι, πώς μπορώ εύκολα να μοιραστώ μία λίστα από πράγματα (βιβλία, podcasts, προγράμματα, blogs, ταινίες, tv series κ.λ.) και να την ανανεώνω εξίσου εύκολα.

  Το listiki μου κάνει, ειδικά όταν υλοποιήσουν το OPML export, ώστε η λίστα μου στο listiki να μπορεί να αξιοποιηθεί από feed readers, iTunes κ.λ.

  Π.χ. θα ήταν πολύ βολικό, αν μπορούσα να κάνω μία λίστα με τα podcasts που ακούω, να την ανανεώνω εύκολα και όποιος ενδιαφέρεται να μπορεί να πάρει απλά το OPML και να κάνει subscribe σε όλα μέσω iTunes.

  ReplyDelete
 3. Χμ, ναι έχεις δίκιο για τέτοιες χρήσεις. Με ανησυχεί λίγο ο θόρυβος που μπορεί να υπάρξει π.χ. Αν της δικής σου λίστας της αλλάξουν τα φώτα οι άλλοι χρήστες, εγώ που θέλω τη λίστα του vrypan θα πάρω κάτι άλλο. Όπως έγραψε ο Πάρις "Είναι τόσο γενική που σε φοβίζει". Έγω θα έλεγα, είναι τόσο γενικό και ανοιχτό που θέλει προσοχή τόσο στο τι βάζει κανείς όσο κυρίως στο τι ψάχνει και πως το ψάχνει.

  ReplyDelete
 4. "Αν της δικής σου λίστας της αλλάξουν τα φώτα οι άλλοι χρήστες, εγώ που θέλω τη λίστα του vrypan θα πάρω κάτι άλλο"

  Δεν ισχύει αυτό. Ο καθένας έχει τη δική του κόπια της λίστας και η κοινή συνισταμένη ονομάζεται master list (δεν την αλλάζει κανείς αυτή).

  ReplyDelete
 5. @Dimitris να σου πω την αλήθεια Δημήτρη αυτό για την ώρα με κούρασε στο listiki και το άφησα! Δεν υπήρχε (για την ώρα) καθαρός τρόπος να την προστατεύσω. Αν ήθελα community το έκανα και σε ένα wiki.Τέσπα...

  ReplyDelete
 6. Μια λιστα του Παπανδρέου για παράδειγμα. Το τι υποσχέθηκε και το τι κάνει.

  Πχ Λιστα1 Λιστα2
  ===================================
  Λεφτα Υπάρχουν Τα πήρε από ΔΥ και ΙΥ
  Θα χτυπήσω τα παράσιτα Χτυπησε συνταξιούχους
  Αξιοκρατία 232 βύσματα στη βουλή
  Όλοι από ΑΣΕΠ Παγωμα προσλ. επ. ΑΣΕΠ
  1 δις για την Παιδεία Χαχαχαχαχαχα
  Δεν χρωστάω σε κανένα Χρωστάς και στη Μιχαλού
  Παντού οι άριστοι Ναι ειδικα ΔΣ ΟΠΑΠ, ΕΟΤ

  Όντως μια τέτοια λίστα θα είχε νόημα.

  ReplyDelete
 7. Το fashinating στην παρούσα, τύποις under construction, σελίδα φορτώνει όλη τη jQuery για
  να εμφανίσει ένα εφετζίδικο textbox. Να φορτώνεις 70Kb για να χρησιμοποιήσεις μια function των 200 bytes! Να συμπεράνουμε πως ο/οι developers είναι ελαφρώς άσχετοι;

  ReplyDelete