Saturday, February 20, 2010

its all about the money...το καταλαβαίνουμε!

Χθες το βράδυ συζητούσα με έναν καλό φίλο και παλιό συνάδελφο, o οποίος μόλις ξεκίνησε και αυτός το δικό του ταξίδι στον κόσμο των MBA. Άνθρωποι της πληροφορικής είμαστε και οι 2,τώρα πια έχουμε αποκτήσει καλή γνώση της αγοράς (δεν είναι τόσο μεγάλη άλλωστε - ίσα ίσα τόσο μικρή που σε πιάνει τρέλα αν το σκεφτείς). Τον ρωτούσα πως τα βλέπει, έστω και αν είναι στην αρχή. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα το οποίο έχω και εγώ στο μυαλό μου για αυτό το κουραστικό αλλά συνάμα τόσο χρήσιμο και ενδιαφέρον ταξίδι στον κόσμο της διοίκησης επιχειρήσεων. Το 70% των μαθημάτων που σου διδάσκουν σε ένα MBA (καλό κακό μέτριο δεν έχει σημασία προσφέρουν πολλοί τέτοια πτυχία) για έναν άνθρωπο ας πούμε της πληροφορικής με πτυχίο και ήδη ένα μεταπτυχιακό + κάποια χρόνια εμπειρίας, ΕΙΝΑΙ απλά κοινή λογική! Αλήθεια και εγώ έτσι νιώθω.

Δεν θέλω να μειώσω αναγνώστες που έχουν σπουδάσει marketing ή Human resources ή marketing και strategy και άλλα, αλλά τελικά η γνώση που παίρνεις , φυσικά είναι στοχευμένη και το πτυχίο σε βοηθάει να βρεις και να διαβάσεις αυτά που πρέπει αλλά για κάποιον που έχει ασχοληθεί με ένα επιστημονικό πεδίο - όπως της πληροφορικής - δεν είναι rocket science. Απλά κοινή λογική. 

Για να μην νευριάσουν οι θιγόμενοι ναι φυσικά καλό είναι να διδάσκεσαι την κοινή λογική και μαζί (ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ) τις εμπειρίες των δασκάλων σου. Παρατήρησα λοιπόν ότι πιο πολλά μάθαινα και μαθαίνω στο μεγαλύτερο μέρος του μεταπτυχιακού από τις ιστορίες των καθηγητών που έχουν να λένε για την πορεία τους σε μεγάλες πολυεθνικές ή να δηλώνουν συμμέτοχοι ενεργειών μέσα από διάσημα case study μιας και ήταν σε θέσεις ανάλογες εκείνη την εποχή και έπρεπε να διαχειριστούν κρίσεις ή αλλαγές. Δεν θέλω να ξεφύγω από το θέμα αλλά να δώσω μια ταπεινή συμβουλή σε όλους όσους θέλουν να κάνουν ΜΒΑ, ναι κύριες και κύριοι η επαγγελματική σταδιοδρομία του καθηγητή σας παίζει τεράστιο ρόλο, νιώθω ότι είναι ένας τομέας που αν δεν παίξεις με την φωτιά οι καθαρά ακαδημαϊκές περγαμηνές πάνε περίπατο! Οπότε ρωτήστε και ψάξτε προφανέστατα που θα δώσετε τα λεφτά σας και επίσης ΠΟΙΟΣ θα σας τα διδάξει! ;)

Μίλησα για το 70% το άλλο 30% κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά. Από την απλή λογιστική μέχρι τα εταιρικά οικονομικά την εταιρική διακυβέρνηση (η οποία μην γελιόμαστε λειτουργεί βάση οικονομικών κριτηρίων) και γενικότερα μέτρηση και μελέτη οικονομικών στοιχείων.. Επαναλαμβάνω για να πάει καλά μια εταιρία θέλει προσπάθεια σε όλους τους τομείς (marketing, strategy, hr , οργάνωση, processes μπλα μπλα) ΑΛΛΑ αν δεν έχει ανθρώπους που να κατανοούν τα οικονομικά της, να τα μελετούν να χαράζουν οικονομική πολιτική και να θέτουν στόχους - μέσα σε μια ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ αγορά και κοινωνία (γιατί μέσα σε μία τέτοια ζούμε) - τότε δεν θα πάει πολύ μακριά. 

Σαν φοιτητής τώρα με δυσκολεύουν πολύ τα οικονομικά ειδικά τα εταιρικά, μου φαίνεται πολύ δύσκολο μέσα σε αυτές τις μικρές ανάσες ελεύθερου χρόνου να κατανοήσω πολλά πράγματα, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ έστω και τελευταία στιγμή. Όταν ξεκίνησα να μελετώ για το ρίσκο την απόδοση, τις οικονομικές αναλογίες τα ποσοστά κέρδους , τα προσδοκώμενα έσοδα και τα μελετημένα έξοδα, βρήκα μια απίστευτη γαλήνη λογικής μέσα σε ένα σύννεφο από θεωρίες και σε πολλά σημεία παπαρολογίας τα οποία άκουγα ως απλός επαγγελματίας αλλά και φοιτητής σε αυτό το μεταπτυχιακό. Είναι οι ίδιες παπαρολογίες που θα ακούσεις από τους χιλιάδες μέτριους manager ή αφεντικά στην σάπια αγορά μας αλλά και τους ίδιους μέτριους και απατεώνες πολιτικούς μας.

Μέσα σε αυτή την επίπονη διαδικασία κατανόησης των οικονομικών , ακόμα δίνω τις μάχες μου, λέω μερικές φορές ότι μακάρι να μπορούσα να μελετήσω πιο πολύ όλα αυτά τα θέματα με πιο προσοχή χωρίς άγχος ...και λέω ότι αν ξεκινούσα την ζωή μου ξανά ίσως πια να το σκεφτόμουν σαν δεύτερη επιλογή από την πληροφορική να ασχοληθώ με τα οικονομικά.

Έκανα μια μεγάλη εισαγωγή (συγνώμη αν σε κούρασα) για να μεταφερθώ στην καθημερινότητα μας, ως πολίτης μιας χώρα η οποία με απλά μαθηματικά και οικονομικά κριτήρια έχει ήδη χρεοκοπήσει και αυτή την στιγμή δίνει μάχη για να συνεχίσει να δανείζεται με σχετικά βολικό τρόπο και όχι ακριβό μιας και την πνίγουν οι τόκοι από ήδη παλαιότερους δανεισμούς τους οποίους λόγο της γενικότερης πτώσης της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει ούτε έχει αρκετές δυνάμεις για ξεκινήσει να το κάνει εκτός και αν συνεχίσει να δανείζεται!!

Διαβάζω λοιπόν προχθές, για μια κυρία η οποία δεν ήταν καλά ψυχολογικά και μπαίνει σε ένα δημόσιο μαιευτήριο, αρπάζει ένα νεογνό χωρίς να την πάρει πρέφα security ή κάποιος υπεύθυνος. Γίνεται προφανέστατα χαμός, την βρίσκουν τελικά και ηρεμεί και η οικογένεια. Μετά διαβάσω τα γνωστά η υπουργός υγείας διατάζει ΕΔΕ και αυτές τις μαλακίες που μας ταΐζουν χρόνια, κάνουν μια ΕΔΕ μια επιτροπή και έκαναν το χρέος τους στην κοινωνία. Μέχρι που κάτι λάμπει μέσα στο σαθρό σάπιο σύστημα. Διαβάζω κάποιον δημοσιογράφο στην enet.gr οποίος ίσως κατά τύχη, ίσως επειδή είναι το κλίμα έτσι ίσως να είναι τεχνοκράτης - να αναρωτιέται. 'Πόσο πληρώνουμε για φύλαξη, τόσα, τι είδους υπηρεσία έχουμε; γιατί πληρώνουμε τόσα 200.000 και μπαίνουν και αρπάζουν παιδιά'. 

Αυτό ήταν για μένα ένα μικρό δείγμα μιας αλλαγής. 

Επιτέλους σε αυτή την χώρα αντί για ΕΔΕ, λαϊκισμούς και ψέματα - τα οποία μπορεί να έπιαναν σε έναν αμόρφωτο ή χειραγωγημένο λαό παλαιότερες δεκαετίες, ας μιλήσουμε για το πρόβλημα μας. Γιατί το πρόβλημα μας κύριοι είναι ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε σαν έθνος είναι πολύ απλό. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε πιο οικονομικό και ακαταλαβίστικο. Η αλήθεια είναι ότι από τότε που ξεκινήσαμε να δανειζόμαστε, δεν κάναμε τίποτα με όλα τα λεφτά, φτάσαμε σε επίπεδά να σκορπάμε, να μην επενδύουμε, να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο κράτος, να βολέψουμε και να γαλουχήσουμε το 1/3 του λαού να αρμέγει την αγελάδα, να του λέμε ψέματα να το χειραγωγούμε και ΟΤΑΝ το χρήμα ρέει δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όλοι παραμυθιαζόμαστε! Σωστά; ...και εγώ και εσύ και όλοι.

Όταν το χρήμα όμως σταματήσει τότε όλοι ζοριζόμαστε. Τότε ξεκινάμε να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις.Γιατί πληρώνω 200.000 για φύλαξη του βρεφοκομείου και μπαίνει μια κυρία και αρπάζει μωρά; Γιατί φόρο-διαφεύγει ο X, Y μαγαζάτορας. Γιατί ο καταστηματάρχης της καφετέρια απέναντι δηλώνει απίστευτα λιγότερο ποσό απ' όσο βγάζει. 

Γιατί ο ταξιτζής δεν θέλει να δίνει αποδείξεις, γιατί το κράτος δανείζεται από την  G.S, γιατί ο ξάδερφος μου διορίζεται στο δημόσιο επειδή ήξερε τον βουλευτή, γιατί το παιδί από την επαρχία λέει ότι είναι ευθύνη του κράτους ΜΟΝΟ να τον βάλει στο δημόσιο για να μην αναγκαστεί να έρθει στην Αθήνα να δουλέψει. 

Γιατί ο Έλληνας δεν έχει μάθει ή δεν θέλει  να μάθει την αλήθεια των αριθμών. Πόσο κάνει τόσο, πόσο θα κοστίζει αν κάνω αυτό τόσο, πόσο κοστίσει αν δεν κάνω αυτό τόσο. Αν εμείς το κράτος ξεκινήσει να σκέφτεται έτσι , δεν θα σωθούμε αλλά μπορεί να έχουμε βάλει τις βάσεις να σωθούν τα εγγόνια μας. Γιατί εμείς την γαμήσαμε. 

Λυπάμαι που το λέω αλλά ξέρεις σκέφτομαι στην δική μου γενιά λίγο πριν τα 30 που θέλει τώρα να πραγματώσει τα όνειρα της επαγγελματικά, έμελλε να πέσει η κρίση στα μούτρα της και φυσικά να αναλάβει να την  πληρώσει.

Θέλω να δω το κράτος και τους πολιτικούς να ξεκινήσουν να λειτουργούν κατά βάση με οικονομικό τεχνικά κριτήρια όχι γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος αλλά γιατί το επιβάλλει η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ μας πτώχευση. Περιορισμός δαπανών, ανάλυση οικονομικών στοιχείων, δεν είναι κατάσταση το ΚΡΑΤΟΣ να μην ξέρει πόσα ξοδεύει, να μην ξέρει πόσα δίνει σε επιδόματα η σε συμβάσεις, να μας κρύβει συμφωνίες δανεισμού και φυσικά να το διοικούν άνθρωποι που να χρησιμοποιούν τα δημόσια λεφτά για να εξαγοράζουν ψήφους on the long term.9 comments:

 1. Έλα ρε Πάρι, μη μασάς... θα δηλώσουμε καμιά 500άρα στρεμματάκια καλλιεργήσιμη γη παραπάνω, θα πάρουμε και καμιά καπνο-επιδότηση, θα πάρουμε και την SLK την καινούργια και τράκτορα 250k €!

  Γαμώ ρε σου λέω, θα ανεβάζουμε και τις διάφορες τζε πάνω να γουστάρουμε! Χλιδάτη φάση σου λέω - και άσε τα κορόιδα τώρα να ψάχνονται, ποιος θα μας ψάξει...:P

  ReplyDelete
 2. Συμφωνω στα περισσοτερα, αν οχι με ολα, με μια σημαντικη παρατηρηση. Δεν ειναι το σημαντικοτερο να κατανοησουμε την οικονομικη μας κατασταση οσο το να αποκτησουμε ( κ κυριως να αποκτησουν οι νεες γεννιες ) σωστη παιδεια. Τοτε κ μονο τοτε μπορει ο νεος απο την επαρχια ( κ ο καθε νεος ) να ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙ να μπει στο δημοσιο αλλα να εχει την δυναμη να παρει δικες του πρωτοβουλιες. Να παρει τα ρισκα του.

  Μιλαμε τον τελευταιο στα καναλια κ στις εφημεριδες κ ο Σαμαρας για το πως θα κινηθει το χρημα. οκ μαζι τους ειναι σημαντικο, αλλα δεν ειναι αποκλειστικο μελημα της πολιτειας να κινησει αυτη το χρημα ουτε να μας το χαρισει να το κινησουμε εμεις. Πρεπει να ξερουμε τι ζηταμε να παρουμε τα ρισκα μας απο μονοι μας οσο χαλια κ ανικανη ας ειναι η πολιτεια να μας υποστηριξει.

  Συμφωνω κ με τον αποπανω αρκετα...τρακτερ κ αγροτικα μηχανηματα εκατονταδων χιλιαδων ευρω τα εχουν καποιοι μονο γιατι πηραν επιδοματα για να τα αγορασουν...ε ας μην αγοραζαν ή αφου πηραν ας το χρησιμοποιησουν σωστα κ οχι για να κλεινουν δρομους ( αλλο θεμα αυτο δε μας απασχολει αυτη τη στιγμη ).

  Τωρα το ποιοι μας ριξαν σε μια τετοια κριση ( που οσο κ αν δεν θελω να την παραδεχτω ειναι αληθινη κ την βρισκουμε μπροστα μας ) ειναι μεγαλο θεμα αλλα εκεινο που θα τονισω και σε αυτη την περιπτωση ειναι πως αν ειχαμε την καταλληλη παιδεια-νοοτροπια δεν θα τους ειχαμε αφησει να μας ριξουν σε αυτη την κατασταση.

  ευχαριστω

  ReplyDelete
 3. θα συμφωνήσω ότι φταίει η νοοτροπία μας και η παιδεία μας. γεμίσαμε περισσότερα λαμόγια από όσα αντέχει η οικονομία και η κοινωνία μας. κάθε κοινωνία έχει τα λαμόγια της για να αναπροσαρμόζεται και να βρίσκουμε τα bugs του συστήματος. δυστυχώς το λειτουργικό μας σύστημα όχι unix ή like-unix δεν είναι αλλά χειρότερο από dos. το λειτουργικό δεν άντεξε τόσα bugs ενώ η ram και 20Gb να ήταν πάλι δεν θα νταχε με τέτοια μνήμη και επεξεργαστή. βάλαμε και norton εποχής xp. πάει το σύστημα. crashαρε και τώρα τρέχουμε.

  ίσως η μετάβασή μας σε πιο σύγχρονες βάσεις και σε ένα πιο ευέλικτο λειτουργικό (παρότι έχω χιονάτη λέω να δοκιμάσουμε μέντα πιγκουινάτη) να αποδώσει καρπούς και να μην χρειάζεται να περνάμε κάθε 10 χρόνια τον δίσκο για format.

  ο μέγας-hacker cortlinux μίλησε

  ReplyDelete
 4. Μονο μεταναστευση μας σωζει.
  Φυγε τωρα, πριν κανεις οικογενεια.

  ReplyDelete
 5. Papo, εννοείται ότι σε μια εταιρία το bottom line είναι τα quarterly losses ή profits - the rest is details. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Η τυφλή πίστη στους αριθμούς οδηγεί σε ένα απρόσωπο και ανώνυμο σύστημα, που βάσει οικονομικών κριτηρίων θα πετάξει π.χ. μια οικογένεια στο δρόμο επειδή καθυστέρησε τη δόση του δανείου ή θα απολύσει έναν οικογενειάρχη επειδή έπεσε η παραγωγή και δεν είναι πλέον απαραίτητος. Το κράτος όμως υποχρεούται να εφαρμόζει κοινωνική πολιτική, δεν μπορεί να λειτουργεί με καθαρά οικονομοτεχνικά κριτήρια όπως η αγορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η κοινωνική ειρήνη και δικαιοσύνη. Γι' αυτό και όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες αυξάνουν το δανεισμό τους εν μέσω κρίσης για να αποφύγουν έκρηξη της ανεργίας. Είναι δυστύχημα που η Ελλάδα δε μπορεί να πράξει το ίδιο γιατί ήδη (για τους λόγους που αναφέρεις) έχει εκτινάξει το δανεισμό της σε δυσθεώρητα ύψη.

  ReplyDelete
 6. Κοινώς, χρωστανε και τα τρισεγγονά μας! Μετα εσεις περιμενετε να δειτε στην ελλαδα ασπρη μερα...

  ReplyDelete
 7. @Kostis
  ναι έχεις δίκιο, εννοω κατανοώ και καταλαβαίνω το point σου, ίσως στο post μου να είμαι λιγο πιο πολυ οργισμένος λιγο πιο πολυ απόλυτος..όπως και οι αριθμοί!

  Σίγουρα ένα κράτος επιχείρηση ειναι κακό για τους πολίτες του, απο την άλλη ένα απλά κοινωνικό κράτος για να είναι βιώσιμο πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να δώσουν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων τους για να το συντηρούν (βλέπε βόρειες χώρες) που δεν έμειναν και ανέπαφες αποτην κρίση.

  Στην Ελλάδα μας όμως, ουτε επιχειρηματικό κράτος είχαμε ουτε ουσιαστικά κοινωνικό. Δανεισμός δανεισμός, μηδέν ανάπτυξη, μαύρο χρήμα, εξευτελισμός μηχανισμών και κρατικής μηχανής, πολίτες που κλέβουν το κράτος κτλ κτλ.

  Το κακό λοιπόν είναι ότι τώρα που το κράτο πνίγεται - θα γίνει μάλλον ο πιο κακός και ωμός λογιστής.

  Δυστηχώς καταλήγουμε και οι 2.....όπως γράφεις

  ' το δυστύχημα που η Ελλάδα δεν μπορεί να πράξει το ιδιο γιατι ηδη εχει εκτινάει το δανεισμό της σε δυσθεώρητα ύψη'

  Σε ευχαριστώ για το comment!

  ReplyDelete
 8. Θα συμφωνήσω με ένα προλαλήσσαντα. Μόνο η μετανάστυση θα μας σώσει. Τώρα για το που δεν ξέρω. Όπου να 'ναι μακριά από εδώ.

  ReplyDelete
 9. me thlipsi kai apogoiteush exw katalabei sta 30 mou pws h koinh logikh einai kati pou leipei apo tous perissoterous, opote kala kanoun kai didaskoun tin koinh logikh.

  dystyxws, gia arketa pragmata sti zwi prepei na plirwnoume gia na pairnoume xartia, etsi wste na apodeixoume pws kati mathame!

  opws kai na exei, axristo den tha paei to xarti...

  oso gia thn ellada, OK, den diafwnw, alla apo tin alli den metaniwnw pou gyrisa. pragmatika pisteyw pws h xwra mas exei polla na dwsei. alla tha arxisei na ta dwsei otan stamatisoume ti grinia!!
  kalimera:)

  ps=mazeyw apodeixeis edw kai 2 xronia pou yparxei to metro. peritto na sas pw pws me koitane oloi - les kai zitaw to pothen esxes tou kathena! eleos!!!

  ReplyDelete