Tuesday, December 22, 2009

Τρέχωντας παρέα με το Nike+ και τις σκέψεις μου!Πάει ενας μήνας και κάτι μέρες που ο γιατρός μου έδωσε ξανά το ΟΚ για να επανέλθω σε κάποιας ήπιας μορφής άθληση. Τρέξιμο, ποδήλατο ...και αυτά. Ο Άγιος Βασίλης θα πρέπει άλλη μια φορά εκτός από την επικείμενη για να μπορέσω να ξανανιώσω την αίσθηση από το παγωμένο tatami και ιδρωμένο judogi πάνω μου. Μέχρι τότε - υπομονή. Αυτό που κατάλαβα αυτούς τους 2 μήνες είναι ότι θα επανέλθω στο Judo όταν γίνω απόλυτα καλά για να συνεχίσω- γιατί ειναι το δικό μου ναρκωτικό.Όπως και να έχει υπομονή!

Ξεκίνησα λοιπόν να τρέχω. Σαν τον τρελό.Το δημοτικό γήπεδο είναι 10 λεπτά, μέσα στο Άλσος οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία. Επιστρέφω από την δουλειά φοράω τα απαραίτητα και off we go! Ο στίβος είναι βαρετό πράγμα - τις πιο πολλές φορές βαριέμαι και μόνο την ιδέα - με το που κλείνω την πόρτα απο το σπίτι και ξεκινάω την διαδρομή για το γήπεδο - θέλω να γυρίσω πίσω. Αλλά η πραγματικότητα και η ανάγκη μου για εξάσκηση επιβάλλουν κάτι σαν πειθαρχεία. Το κεφάλι κάτω και ξεκινάμε.Είναι καλή ψυχολογική άσκηση να κάνεις πράγματα που δεν σου αρέσουν τόσο αλλά γενικότερα είναι καλά - ιδιαίτερα για την υγεία σου.

Στον στίβο είσαι εσύ, η μουσική που ακούς, η σκιά σου και ίσως πολλοί άλλοι λιγότερο ή περισσότερο fit απ΄σένα - που...απλά...τρέχουν. Ο καθένας τρέχει για το δικό του λόγο - εγώ εκτός απο τους γνωστούς και για να σταματήσω το μυαλό μου από τις σκέψεις της καθημερινότητας (όπως γινόταν με το judo) μόνο που τελικά γίνεται το αντίθετο. Εγκλωβίζομαι σε όλα όσα συμβαίνουν μέσα στην ημέρα και γίνονται η παρέα μου για μερικά χιλιόμετρα.

Το δύσκολο λοιπόν για κάποιον μη λάτρη του αθλήματος είναι το να είσαι συνεπής - να συνεχίζει να πηγαίνεις τακτικά 3-4 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Εδώ και ένα μήνα το παλεύω. Μαζί με την διάθεση μου, τις υποχρεώσεις από δουλειά, ταξίδια, συνέδρια ..κοινωνικές υποχρεώσεις. Πάνω που βάζω ένα πρόγραμμα κάτι γίνεται και ένα σερί απο no-show χαλάνε το πρόγραμμα. Αν χάσω το πρόγραμμα μου διαλύεις την ψυχολογία (γενική παρατήρηση).

Καθώς είχα το iphone3GS είχα δει από φίλους την ύπαρξη του Nike+. Η ιδέα απλή ένας bluetooth σένσορας στην βάση του αθλητικού παπουτσιού σου και το iphone να συλλέγει στοιχεία κατά την διάρκεια της άσκησης. Ταχύτητα, ρυθμός απόσταση. Στο τέλος της 'βόλτας' το συνδέεις με το itunes και τα ανεβάζει στο προσωπικό σου Αθλητικο Nike+ ημερολόγιο.Μπορείς να τα μοιραστείς μπορείς και όχι, μπορείς να θέσεις στόχους (πόσες φορές θα πας, πόσες θερμίδες κατά προσέγγιση έκαψες ή έχεις βάλει στόχο να χάσεις μέσα από την άσκηση, πόσα χιλιόμετρα θες να καλύψεις μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα). Κάθε φορά που κάνεις upload (ανεβάζεις) στοιχεία για την τελευταία σου κούρσα το ιστορικό γίνεται πιο πλούσιο και μπορείς να δεις πως τα πας με τον χρόνο.

Μπορείς να βρεις το δικό μου εδώ -αλλά και στα στοιχεία μιας από τις πρώτες 'προσπάθειες με το Nike+' εδώ. Αν θες να διαβάσεις ένα καλό αρθράκι για την ιστορία του Nike+ ως  personal metrics concept απο την Nike + Apple, διάβασε σίγουρα το αυτό απο  το wired.

Πολλοί έχουν ερωτήσεις όπως:
 • Πρέπει να έχω ipod ή iphone3gs για να παίξω με το Nike+ ; Όχι, μπορείς να αγοράσεις ένα βραχιολάκι το οποίο ονομάζεται sportband θα αναλάβει να παίξει τον ρόλο του server για τον sensor στο παπούτσι και να συλλέγει στοιχεία. Έχει είσοδο USB και όταν τελειώσεις θα το συνδέσεις με τον υπολογιστή σου - για να ανεβάσει τα στοιχεία της άσκησης.
 • Πρέπει να έχω παπούτσι Nike με θήκη για να πάρει τον ειδικό sensora; Όχι ουτε και εγώ έχω Nike, Adidas γουστάρω και τα μυαλά στο mixer. Οπότε αυτό που έκανα ήταν να αγοράσω έναν sensora  μόνο του (θα τον βρεις και σε μεγάλα αθλητικά μαγαζιά 10-15 euro) και παρήγγειλα από amazon μια μικρή υφασμάτινη θηκούλα που την δένεις στα κορδόνια από τα παπούτσια σου και είσαι έτοιμος. 
 • Έχω ipod ή iphone απλό παίζει; Όχι μόνο τα τελευταία μοντέλα ipod αλλά και iphone3gs έχουν έτοιμη Nike+ υποστήριξη.Πληροφορίες εδώ.
 • Ποια η διαφορά να έχω το ipod/iphone σε σχέση με το sportband; Με (ιPod.phone) συσκευές μπορείς να εκμεταλλευτεί πράγματα όπως η μουσική, playlist κατα την διάρκεια της άσκησης, set power song όταν πέφτεις- αλλά και με το άγγιγμα της οθόνης να έχεις μια γυναικεία ή ανδρική φωνή να σε ενημερώνει live για την ταχύτητα, ρυθμό αλλά και χιλιόμετρα. To sportband έχει μια μικρή οθονίτσα και σου λέει αν δεν κάνω λάθος απόσταση και ρυθμό. Με το ipod/iphone μπορείς να προ ρυθμίσεις setting όπως ότι θα τρέξεις για συγκεκριμένη ώρα ή θες να διανύσεις συγκεκριμένη απόσταση - και αυτό να σε ενημερώνει κατά την διάρκεια της άσκησης για το πόσο κοντά είσαι στον στόχο. 
 • Αν δεν γουστάρω το σύστημα της Apple- Nike υπάρχουν άλλες επιλογες; Με μια μικρή και σύντομη έρευνα βρήκα το RunKeeper (που θέλει μόνο iphone με GPS), Polar (το οποίο εμπλέκεται και η  Adidas με ξέχωρη συσκευή), Η γνωστή New Balance προσφέρει το Total Fit  (gps based only) το οποίο όμως είναι iPhone depended, Adidas+ Samsung με το miCoach.
 • Άντε έχω ipod / iphone 3gs πόσο κοστίζει να πάρω τον sensora και θήκη; Δεν θα σου πάει πάνω απο 30-35 euro
Παρατηρήσεις:
 • Αν έχεις το full Apple supported πακέτο δηλαδή sensor και ipod/iphone θα ήταν καλό όταν φτιάξεις λογαριασμό στο Nike+ να βάλεις τα ίδια στοιχεία με αυτά που έχεις στο itunes Store (email και password).
 • Πρόσεξε με τον default browser στο σύστημα σου. Απέτυχα 2-3 φορές να ανεβάσω στοιχεία (και δεν τα έκανε re-sync) μιας και η Beta (δυστυχώς) online εφαρμογή της Nike δεν τα πάει καλά με beta εκδόσεις firefox ή Google Chrome.
 • ΤΟ nike+ είναι ένα community οπότε μπορείς να βρεις φίλους που ξέρεις ότι το χρησιμοποιούν, αν έχεις πρόσθεσε με (for fun) θα με βρεις με nickname javapapo.
 • Μην ξεχάσεις να παίξεις με τα challenges - πχ μπορείς να δηλώσεις τον λογαριασμό σου σε κάποιους άτυπους συναγωνισμούς όπως Guys vs Girls, America vs Europe , Mac vs PC ( χαχα φυσικά και το δήλωσα) και μετράνε τα συνολικά χιλιόμετρα που γράφουν οι χρήστες που ανήκουν σε κάθε ομάδα. Τα challenges έχουν να κάνουν είτε με συνολικά χιλιόμετρα, είτε συνδυασμό συνολικής απόστασης σε συγκεκριμένο χρόνο ή απλά γενικά μάχη μεταξυ φίλων για το ποιος ειναι ο καλύτερος.
Εν κατακλείδι, μπορεί κάποιοι να λένε μαλακίες - το συγκεκριμένο integration έχει πλάκα. Αυτό ουσιαστικά που θέλει να σε κάνει είναι να αποκτήσεις ένα κίνητρο παραπάνω για να τρέξεις - ιδιαίτερα να είσαι τύπος σαν και μένα που δίνει μάχη με την διάθεση του. Όσο περνάει ο χρόνος και γεμίζεις το account σου (ενώ μπορείς να το συνδέσεις και με twitter ή facebook - για να αποκτήσεις ακόμα πιο web2.0 awareness) με στοιχεία τόσο πιο χρήσιμα συμπεράσματα μπορείς να βγάλεις. Το πιο σημαντικό είναι να βγαίνεις έξω και να τρέχεις..Run forest run..

Τουλάχιστον το Nike+ είναι λίγο πιο 'ζωντανή΄ντόπα από το ιδιαίτερα θετικό αλλά βαρετό συνάμα σύνθημα που κάποιος άφησε σε έναν από τους τοίχους του γηπέδου!*update - οι κάτοχοι 3g - μπορούν να δουν ένα hack για να ενεργοποιήσουν το Nike+


12 comments:

 1. Το TotalFit της NB, είναι απλά μια σειρά παπουτσιών για τρέξιμο, δεν είναι φάση σαν το Nike+ ;-)

  respect!

  ReplyDelete
 2. Κώστα με το ίδιο όνομα στο itunes store η New Balance δίνει και την αντίστοιχη εφαρμογή

  ReplyDelete
 3. με το 3G iphone κάνει δουλεία η θέλει το 3GS?

  ReplyDelete
 4. μόνο με 3GS (για το iphone)

  ReplyDelete
 5. Sorry, είδα απλά το λινκ που έδωσες, το οποίο δεν αναφέρει κάτι για την εφαρμογή. Σωραίος!

  ReplyDelete
 6. Πραγματι το Nike+ σου δινει το κινητρο για να βγεις εξω και να τρεξεις.
  Σου προτεινω να αρχισεις να τρεχεις εξω στο δρομο και οχι σε καποιο διαδρομο γυμναστηριου.

  ReplyDelete
 7. o δρόμος δεν μου αρέσει...έχω ένα γήπεδο κοντά οπότε ειμαι οκ!

  ReplyDelete
 8. To link που έχεις για το pouch του αισθητήρα είναι στο amazon.com. Αυτό αν το στείλεις στην ελλάδα πόσο θα κοστίσει (τελωνείο κλπ)? Μήπως το έχεις δει κάπου στην Ελλάδα? Από όσο ξέρω η Nike δεν το πουλάει..

  ReplyDelete
 9. @ Anonynous- μόλις άλλαξα το link - και έβαλα το αντίστοιχο απο το amazon.co.uk οπότε θα πληρώσεις τα κλασικά. Δεν αγοράζω σχεδόν ποτέ απο .com (Αμερικη)

  http://www.amazon.co.uk/Marware-Sportsuit-Sensor-Case-Sport/dp/B000ID6DTG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1262285593&sr=8-1

  ReplyDelete
 10. Εγώ παίζω με το Trails app, μια χαρά, κάνει κ export στο everytrail.com μεταξύ άλλων.

  ReplyDelete
 11. na kanw mia erwthsh....egw exw ton mac mou sth polh pou spudazw.....otan fugw gia kalokairi pws tha kanw sync tis diadromes mou??

  ReplyDelete
 12. μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε iTunes -αρκεί να έχεις κάνει login στο itunes account σου! (αλλο pc λοιπόν κτλ)

  ReplyDelete