Wednesday, November 04, 2009

εντυπώσεις ..Βερολίνο στα γρήγορα

Δεν μπόρεσαν να καταλαγιάσουν τα πράγματα..έσπασα πάλι..έσπασε και η διάθεση μου οπότε δεν πρόλαβα να γράψω για το πρόσφατο ταξίδι μου στο Βερολίνο.Ίσως αν όλα ηταν καλά τώρα να έγραφα κανένα από τα γνωστά κατεβατά.Πάμε.

Δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε σαν πρωτεύουσα - ήταν μάλλον η πιο άσχημη δυτικό - ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που έχω επισκεφθεί. Από την μια η ανατολική της πλευρά, μουντή κλασικό αριστερό block (με αυτή την καλλιτεχνική alternative διάθεση να σπάει την μουντάδα) και από την άλλη η δυτική πλευρά που μάλλον την έχτιζαν η την διαμόρφωναν επείτηδες έτσι για να την λένε στους αριστερούς, έβγαζε μια νεόπλουτη κιτσερελα.

Μου άρεσε πολύ το πόσο αναπτυγμένη είναι η ποδηλατική συνείδηση στους Γερμανούς αλλά και στην συγκεκριμένη πόλη. Ποδηλατόδρομοι, κόσμος συνειδητός, αρκετά ποδήλατα (βέβαια κατά μέσο όρο μέτρια ή μάλλον απλά πόλης). Ακόμα και το βράδυ στην έξοδο έβλεπες όμορφα και επίσημα εντυπωσιακές Γερμανίδες πάνω στο city bike για τον προορισμό τους.

Το γενικότερο feeling του τουρίστα που περπατάει στη πόλη είναι σχετικά ευχάριστο και σε καμία περίπτωση δεν νιώθεις απειλή (σε άλλες πόλεις το νιώθεις). Οι συγκοινωνίες λειτουργούν άψογα και  η κάλυψη του Μετρό είναι αρκετά καλή.

Φαγητό μπορείς να βρεις τα πάντα για όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια. Οι μερίδες ήταν σχεδόν πάντα μεγάλες (ως αρκετά μεγάλες) , η εξυπηρέτηση σχετική ανάλογα με το μέρος. Υπήρχαν περιπτώσεις που σερβιτόροι δεν καταλάβαιναν αγγλικά.

Γενικότερα δεν θα έχεις πρόβλημα να συνεννοηθείς. Οι νέες γενιές Γερμανων μιλούν άριστα αγγλικά. Στατιστικά παρατήρησα ένα πρόβλημα σε μεγαλύτερες ηλικίες αλλά είναι όπως σου τύχει.

Δεν μπορώ να πω ότι έκανα expose 100% την νυχτερινή ζωή του Βερολίνου. δηλαδή δεν επισκέφθηκα κανένα θηριώδες club (καλά been there done that και σε άλλες πρωτεύουσες). Απο φάσεις pub και bar  -σίγουρα καλύτερα από την μέση Αγγλική κατάσταση απο την άλλη όχι και τρομακτικά super. Οι πιο πολλοι εναλλακτικοί θα γουστάρουν με την γενικότερη χαλαρότητα στατικότητα - οι λίγο πιο επιλεκτικοί νευρικοί σαν και μένα ίσως κάνουν και λίγο μούτρα. Πάντως από Δευτέρα μέχρι σχεδόν Πέμπτη τα πράγματα σε μια από τις πιο cool και in night out περιοχές του Βερολίνου το Mitte ήταν πεσμένα..ως ανύπαρκτα. Επίσης γενικά ούτε και οι Γερμανοί ξέρουν να φτιάχνουν ποτά - πάντως δεν έδιναν bombs!

Η πόλη έχει αρκετή ιστορία πάνω της. Έχεις τους δικούς της μύθους, το τοίχος, τους Nazi. Είναι γεμάτη με γωνίες που θα σου μιλήσουν για τον πρόσφατο παρελθόν της. Οι λάτρεις λοιπόν της ιστορίας θα την καταβρούν. Μας άρεσε πολύ το τοίχος (ότι έχει απομείνει βασικά), αλλά και τα μνημεία για το μαύρο ναζιστικό παρελθόν με πολλές φωτό και πληροφορίες. 

Η πόλη έχει εξαιρετικά μουσεία και περάσαμε αρκετή ώρα σε πολλά απο αυτά. Μου άρεσαν τα α) Εθνική πινακοθήκη (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ), Μουσείο τεχνολογίας, Μουσείο Περγάμου.
Δεν θα πήγαινα ποτέ στο μουσείο μοντέρνας τέχνης (epic fail μαλακία) - και ίσως θα μπορούσα να φύγω στα 20 λεπτά από το μουσείο γεωφυσικής (αν εξαιρέσεις τον μικρο δεινόσαυρο).

Το μεγάλο μαγαζί της Adidas τα σπάει..I love. f,ck  Nike!!!


Συγνώμη που θα το πω, να με συγχωρούν οι αναγνωστριούλες. Κατά γενική ομολογία δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στατιστικά΄στις ψηλές ξανθές Γερμανίδες με ιδιαίτερα αθλητικές σιλουέτες. Μπράβο κορίτσια!!!Δουλεμένα ποδηλατικά....ποδαράκια!

Αυτά....γενικά την επόμενη φορά θα πάω στο Μόναχο - ταπεινή άποψη!

3 comments:

 1. Nice! Έχουμε κι εμείς κλείσει ταξιδάκι στο Βερολίνο για το Μάρτιο...

  ReplyDelete
 2. Ξέχασα να σου πω...προχθές το απόγευμα πέτυχα στη ΝΕΤ μια τουριστική εκπομπή (αγγλική) και ήταν στο Βερολίνο και ποιο bar έδειξε;;;

  CCCP :-D

  Μεγάλες στιγμές!

  ReplyDelete
 3. CCCP έσωσε τις περιστάσεις!!!! να ζήσουν οι σύντροφοι!

  ReplyDelete